Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
moj-avto
Stalni uporabnik

Wartburg in BMW nekoč isti avto.

Napisal/-a moj-avto Če jan 03, 2013 12:19 am

Njegova zgodba se začne po drugi svetovni vojni, ko je obrat BMW v Eisenachu padel v Sovjetski okupacijski sektor in posledično v vzhodno Nemčijo. Proizvodnjo so ohranili z modelom 340, ki je bil različica predvojnega BMW 326, še vedno s šestvaljnim motorjem in emblemom BMW. Zatem se je tovarna nekaj let imenovala Awtovelo-BMW, po protestih s strani BMW pa so leta 1952 preimenovali v Eisenach Motoren Werke (EMW), emblem je sedaj namesto dveh modrih polj dobil –seveda– dve rdeči. Štiri leta pozneje so opustili tudi to oznako in obrat preimenovali v VEB Eisenach ( »Volks Eigener Betrieb« - obrat v lasti ljudstva), po koncu proizvodnje DKW F8 in F9 pa je novi avto dobil ime po zgodovinskem gradu nad Eisenachom – Wartburgu.

Slika

Wartburg 340
Slika

BMW 326

Slika
Avto, moj partner!

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Re: Wartburg in BMW nekoč isti avto.

Napisal/-a BBoss Če jan 03, 2013 12:26 pm

Tik pred koncem znamke, ko so iz dvotaktnih prešaltali na štiritaktne motorje so se povezali z VW, saj sami niso imeli tehnologije niti narejenega štiritaktnega motorja. tako je v zadnji generacije Wartburgov notri ropotal 1.3 litrski VW. Po ukinitvi znamke 1991 leta pa je prostore kupil Opel.

Vidiš koliko povezav :twisted:
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 7 gostov