Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

vprašanje glede bencinskih črpalk

Napisal/-a pskoda Sr jan 09, 2013 3:25 pm

Zanima me če kdo ve zaka mi potovalni računalnik pri različnih črpalkah pokaže drugače oz če mi napiše da sem porabil 25l jaz pa tankam na eni 25,6 na nekaterih celo skoraj 28l. Črpalke so bile vse OMV in 100 oktanski bencin.

Avto opel corsa
Lp

matayus
Novinec

Re: vprašanje glede benconskih črpalk

Napisal/-a matayus Sr jan 09, 2013 5:27 pm

Napaka prikaza BC in napaka pri točenju goriva oz. vsaka elektronska naprava ima določeno območje napake. Seveda so na bencinskih postajah največkrat, da več plačaš kot natočiš. Bi moral točno pogledati koliko lahko znaša največa napaka pri točenju goriva. Tako je napisan zakon in to je to :)

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Sr jan 09, 2013 5:38 pm

Dvomim, da vedno natočiš do iste točke.. ;)
Slika

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Pe jan 11, 2013 6:30 pm

matayus je napisal/-a:Napaka prikaza BC in napaka pri točenju goriva oz. vsaka elektronska naprava ima določeno območje napake. Seveda so na bencinskih postajah največkrat, da več plačaš kot natočiš. Bi moral točno pogledati koliko lahko znaša največa napaka pri točenju goriva. Tako je napisan zakon in to je to :)

Matayus prosim ne širi dezinformacij! Res je kar si napisal, da je s standardom določena dovoljena toleranca pri merjenju goriva ob nakupu, to pa žal tudi edina prava informacija ki si jo podal. Merilne naprave na točilnih aparatih umerijo in nato zapečatijo za to certificirani in akreditirani serviserji opreme. Merilne naprave so nato redno kontrolirane in nadzirane glede točnosti. Tako da že na tej točki pade tvoja teorija zarote.

Medtem ko je pri avtomobilskem računalniku zadeva milo rečeno precej bolj preprosta. Natančnosti nihče ne kontrolira - pri nekaterih znamkah je možno celo popravljati faktorje ki jih računalnik upošteva pri izračunu porabe... K temu dodaj še temperaturne raztezke goriva, ki jih avtomobilski računalnik ne upošteva pri merjenju porabe. Gorivo ima pri tankanju na bencinskem servisu tam med 8-12 stopinjami (skladišči se v podzemnem rezervoarju, kjer se temperature gibljejo kot v vinski kleti), medtem ko gorivo v tvojem rezervoarju dosega temperature med -30 pa do +50 stopinjami odvisno od letnega časa in vremena.

Večje razlike pri tankanju goriva pa lahko nastanejo tudi zaradi malce nerodno vstavljene cevi za polnjene rezevoarja. Takrat se rado zgodi, da del goriva steče v ekspanzijsko posodo. Recimo pri vozilih iz VW grupe se dogaja da ljudje natočijo tudi do 5 litrov goriva več kot je deklarirana prostornina.

Upam, da sem ti pojasnil kje so vzroki za odstopaje med potovalnim računalnikom in natočeno količino na bencinskem servisu.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

matayus
Novinec

Re: vprašanje glede bencinskih črpalk

Napisal/-a matayus Pe jan 11, 2013 7:02 pm

Ne vem, kaj sem narobe napisal.
Napaka točilne naprave znaša +/- 1%. Koliko to znaša pri 50l goriva je lepo razvidno. Zna se zgodit, da enkrat natankaš malo preveč kot napiše, drugič pa malo manj. Tukaj ne vidim nobene teorije zarote.

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 So jan 12, 2013 10:38 am

matayus je napisal/-a:Ne vem, kaj sem narobe napisal.
Napaka točilne naprave znaša +/- 1%. Koliko to znaša pri 50l goriva je lepo razvidno. Zna se zgodit, da enkrat natankaš malo preveč kot napiše, drugič pa malo manj. Tukaj ne vidim nobene teorije zarote.

Napaka je dosti manjša kot 1%, če se prav spomnim je 0,3%. Kar znese pri 50l tankanju 0,15l oz deci in pol po domače.

Zmotil me je predvsem tvoj stavek:

matayus je napisal/-a:Seveda so na bencinskih postajah največkrat, da več plačaš kot natočiš.

Ne rabimo v vsaki debati o gorivu napeljevat ali debatirati o velikih zarotah naftnega lobija... Res, da lahko pri vseh stotinah miljonov ki jih v Sloveniji letno porabimo pride do velikih odstopanj, vendar so ena v plus, druga v minus, pod črto pa ni tako velikih odstopanj kot se zdi.

Lp Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

matayus
Novinec

Napisal/-a matayus Ne jan 13, 2013 4:45 pm

Država pa bo v prihodnje še zaostrila pravila: "Ker rezultati kontrolnih preizkušanj kažejo, da sodobne priprave omogočajo bolj točne meritve, je v letošnjem letu (2012) predvidena sprememba Pravilnika o merilnih instrumentih, ki za te priprave v uporabi predvideva največji dopustni pogrešek 0,5 odstotka

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Ne jan 13, 2013 4:55 pm

Kaj ni bilo enkrat celo pri oddaji Preverjeno tale tema, ko so hodili od črpalke do črpalke in točili 5L bencina.
Rezultati so bili v večini malenkost več kot 5L in nikjer manj.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

matayus
Novinec

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Ne jan 13, 2013 5:46 pm

matayus je napisal/-a:http://www.24ur.com/novice/slovenija/preverjeno-preplacamo-ga.html

Hvala :tomidelej: sem tudi sam iskal a nisem našel Je pa ravno obratno kot sem napisal oops :mrgreen:

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Ne jan 13, 2013 7:00 pm

Dejstvo je da nas na črpalkah nategujejo zato so enim ljubše ene, drugim pa druge.

Samo še tale misel: kjer je dim, je tudi ogenj.
In če bi se pritoževal samo eden bi rekli da je budala, sedaj ko se pa nas mnogo, pa že bo kaj na tem.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Ne jan 13, 2013 7:55 pm

IcEm4n je napisal/-a:Dvomim, da vedno natočiš do iste točke.. ;)

Pogledaš na BC koloko litrov je porabljenega bencina recimo okrog 25l in tankaš toliko časa, da sama ročka isklopi in je včasih tudi do skoraj 2l razlike včasih pa zelo malo oz okrog 0,5l pri različnih OMV črpalkah
Lp

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Ne jan 13, 2013 8:01 pm

pskoda je napisal/-a:

Pogledaš na BC koloko litrov je porabljenega bencina recimo okrog 25l in tankaš toliko časa, da sama ročka isklopi in je včasih tudi do skoraj 2l razlike včasih pa zelo malo oz okrog 0,5l pri različnih OMV črpalkah

Veš kaj je merodajen "kmečki" test:
vzameš 50l sod, greš tankat na različne črpalke in boš takoj videl na čem si :D

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Ne jan 13, 2013 8:07 pm

peroRS je napisal/-a:
pskoda je napisal/-a:

Veš kaj je merodajen "kmečki" test:
vzameš 50l sod, greš tankat na različne črpalke in boš takoj videl na čem si :D

Toliko zagret za tisteh slabih 3eurov nisem pa tudi če drži moje predvidevanje še zmeraj ne bi s tem dosegel nič
Mene je samo zanimalo vaše iskušnje glede tega
Lp

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Ne jan 13, 2013 8:11 pm

pskoda je napisal/-a:pa tudi če drži moje predvidevanje še zmeraj ne bi s tem dosegel nič

Zakaj pa ne? Jaz to redno "testiram" (ker pač rabim poleti bencin za kosilnico, pa dizla za agregat in traktorje) in moram reči, da je do sedaj vse štimalo.
Toliko litrov (+/- kakšen odstotek) kot je kantica je izpisalo tudi na pumpi ;)

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Ne jan 13, 2013 8:18 pm

Dvomim, da se ročka vedno na isti "višini" ustavi.
Slika

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Ne jan 13, 2013 8:23 pm

IcEm4n je napisal/-a:Dvomim, da se ročka vedno na isti "višini" ustavi.

Recimo čist iz lajičnega vidika se naj bi ustavilo pri vseh enako oz predvidevam ko gorivo doseže cevko ročice
Lp

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Ne jan 13, 2013 8:35 pm

Pa se ne ker vidim jaz na šihtu, ko stroj tankam in, ko ga vedno nalijem s kupčkom enkrat nalijem še cca 3 litre enkrat pa tudi več kot 5 litrov v 500 literški rezervar po tem, ko ročka sama izklopi.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Ne jan 13, 2013 9:06 pm

tristan01 je napisal/-a:Matayus prosim ne širi dezinformacij! Res je kar si napisal, da je s standardom določena dovoljena toleranca pri merjenju goriva ob nakupu, to pa žal tudi edina prava informacija ki si jo podal. Merilne naprave na točilnih aparatih umerijo in nato zapečatijo za to certificirani in akreditirani serviserji opreme. Merilne naprave so nato redno kontrolirane in nadzirane glede točnosti. Tako da že na tej točki pade tvoja teorija zarote.

Toleranca je koliko 2%? Če vzamemo 2%, to pomeni na liter iztočenega bencina ali plinskega olja D2 iztočijo v resnici 0.98 litra, ker sigurno ne bodo šli v svojo škodo. Torej na 1000 litrov je to 20 litrov. Če tanka na eni pumpi povprečno 200 avtov in je povprečen tank nekje 50 litrov, je to 10.000 litrov goriva in pri tej toleranci je to 200 litrov dobička za pumpo na dan.
Old subarus never die, they just get faster!

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream Ne jan 13, 2013 9:19 pm

Ponavadi gre toleranca v škodo podjetja. Pdoobno kot pri mleku, kosmičih, kruhu.. kjer je v pakiranju malenkost več kot piše, da se izogne tožbam ipd.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov