Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Cene
Nov uporabnik

HELP ME!

Napisal/-a Cene Ne jan 18, 2004 6:04 pm

Kupim sem Ford Focusa karavan 1.8 TDI. Ker je to moj prvi DIEZEL avto, vas prosim ce mi lahko poveste kaksne znacilnosti ter nasvete za daljso uporabo diezlov...Naprimer kako se z diezlom ravna, kako se ga vozi, začetek vožnje zjutraj, kontrole itd. Hvala in lep pozdrav!

maky
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a maky Ne jan 18, 2004 6:23 pm

lp...
tudi sam sm lastnik dizla in ti lahko dam nekaj napotkov...

NIKOLI AMPAK RES NIKOLI ne tišati mrzlega...
se pravi zjutraj zmerna vožnja (sam se vozim do 2000 obratov).sam šaltam čim nekje pri 1500 obratih in se vozim potem v 5 dokler se ne segreje (oz zmanjšam če padejo obrati pod 1200)
redno pregleduj olje da ti ga ne pije preveč... sedaj ne vem če je to nov avto.. če je ga prvih 3000 kilometrov ni priporočljivo tišati čez 3000 obratov...

če ga že tišiš na polno (kasneje seveda in ko je ogret) ga nikar ne ugasni takoj!!
pelji se vsaj kake 2km zmerno in potem pusti prižgan avto na mestu še kako minutko... tako boš ohranjal turbino in motor nasploh...

sedaj ko je zima na škrtari in kar pridno nalivaj k vsakemu tanku sredstvo proti zmrzali nafte.... dobiš ga na petrolu...

upam da ti bo avto lepo in dobro kortistil in da boš zadovoljen z njim...
pa dobrodošel :wink:
SlikaSlika

Uporabniški avatar
MGsax
Mojster foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a MGsax Ne jan 18, 2004 6:26 pm

kaj sem prebral me j eminlo da bi sploh na dizla pomislil. ne mislim rečt da j eslab,.. da nebo spet kako kreganje nastalo
SlikaSlika
če te zanima powerlifting ali strongman tekme klikni -
Stran za najmočnejše

Symon
Poznavalec foruma

Napisal/-a Symon Ne jan 18, 2004 6:37 pm

MGsax je napisal/-a:kaj sem prebral me j eminlo da bi sploh na dizla pomislil

Jup. Je treba že mislt, da ga sploh lohk vozš. Pa saj nimam nič proti ampak sliš se naravnost zaj...
....100NX GTi redtop....200SX S13 stage2....Clio182....Civic EJ9...Clio200 CUP...

Uporabniški avatar
TITan
Mojster foruma

Napisal/-a TITan Ne jan 18, 2004 6:40 pm

maky je napisal/-a:sedaj ne vem če je to nov avto.. če je ga prvih 3000 kilometrov ni priporočljivo tišati čez 3000 obratov...

A dizli grejo čez 3000 obratov :shock:

j/k :twisted:
Slika

Uporabniški avatar
nightrider31
Uporabnik

Kraj: Kamnik

Napisal/-a nightrider31 Ne jan 18, 2004 6:41 pm

Symoon je napisal/-a:
MGsax je napisal/-a:kaj sem prebral me j eminlo da bi sploh na dizla pomislil

Jup. Je treba že mislt, da ga sploh lohk vozš. Pa saj nimam nič proti ampak sliš se naravnost zaj...

hja ampak vozijo se pa ceneje kakor mi,ki imamo bencin :oops: seveda pa zjutraj ni treba nic misliti vsedes,prizges in odpeljes :vrum

Uporabniški avatar
swiftrider
Novinec

Kraj: črnuče

Napisal/-a swiftrider Ne jan 18, 2004 6:43 pm

Fotr ma že 3leta TDI-ja, 130.000km , je pa praktično kot nov, kr pač dela z njim tko k je treba.
Dizla itak ne kupš za terat kr niti ne sede da ga turaš do 5000, že sam feeling&zvok ti ni uredu če maš rad avto, pa še to je da potegne odlično tja do 3500rpm, več večinoma skor ni finte da ga teraš, največ do 4000.
Pa kokr je že maky reku, hladnega zlo u izi furat, kar itak velja za vse turbaše, tud bencince.
Če ga teraš v nesmiselno previsoke obrate (govorim o dizlu, bencinarja se tera :twisted: ), gre kmal turbina, pa pumpa, tko da se ne splača tud skupno če sešteješ zarad nizke porabe.
Drgač tist proti parafinu pa pr novejših dizlih niti ni tok pomembn. Vžgal ti bo v vsakem primeru, mogoče da je kej bolš za mašino, to ne vem.
Fotr se spomnem se je kr mal bal prve zime, pa nikjer tud v dolomitih ni blo problemov, tud k je blo mrzlo k iz pi...
Pa še tole, pazi da ti kdaj ne zmanjka nafte, kr ga boš 10min vžigu ko boš natanku, če ti ga bo sploh ratal...
Uživaj...

Cene
Nov uporabnik

Napisal/-a Cene Ne jan 18, 2004 6:48 pm

Hvala za odgovor. LP

Uporabniški avatar
Free Styler
Novinec

Napisal/-a Free Styler Ne jan 18, 2004 7:13 pm

maky je napisal/-a:lp...
tudi sam sm lastnik dizla in ti lahko dam nekaj napotkov...

NIKOLI AMPAK RES NIKOLI ne tišati mrzlega...
se pravi zjutraj zmerna vožnja (sam se vozim do 2000 obratov).sam šaltam čim nekje pri 1500 obratih in se vozim potem v 5 dokler se ne segreje (oz zmanjšam če padejo obrati pod 1200)
redno pregleduj olje da ti ga ne pije preveč... sedaj ne vem če je to nov avto.. če je ga prvih 3000 kilometrov ni priporočljivo tišati čez 3000 obratov...

če ga že tišiš na polno (kasneje seveda in ko je ogret) ga nikar ne ugasni takoj!!
pelji se vsaj kake 2km zmerno in potem pusti prižgan avto na mestu še kako minutko... tako boš ohranjal turbino in motor nasploh

sedaj ko je zima na škrtari in kar pridno nalivaj k vsakemu tanku sredstvo proti zmrzali nafte.... dobiš ga na petrolu...

upam da ti bo avto lepo in dobro kortistil in da boš zadovoljen z njim...
pa dobrodošel :wink:
Se podpisem pod to ...
LP. pa srecno :vrum

Uporabniški avatar
Desmodromika
Novinec

Kraj: Tam, kjer sem rad

Napisal/-a Desmodromika Ne jan 18, 2004 7:16 pm

TITan je napisal/-a:
maky je napisal/-a:sedaj ne vem če je to nov avto.. če je ga prvih 3000 kilometrov ni priporočljivo tišati čez 3000 obratov...

A dizli grejo čez 3000 obratov :shock: Tstr avtobus ne gre :wink:

j/k :twisted:
Če gre vse proti tebi, nehaj prehitevat. In se postavi na pravi pas...

iKst
Uporabnik

Napisal/-a iKst Ne jan 18, 2004 8:20 pm

MGsax je napisal/-a:kaj sem prebral me j eminlo da bi sploh na dizla pomislil. ne mislim rečt da j eslab,.. da nebo spet kako kreganje nastalo

Te napotke bi lahko upoštevali vsi. Tudi tisti ki mate navadne bencince, itak pa še posebej to velja za vse turbo motorje (bencin in dizl). Če bi se vsi držali tega nebi bil noben riziko nabavt avtomobila z 200k prevoženimi km.

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair Ne jan 18, 2004 8:47 pm

TITan je napisal/-a:A dizli grejo čez 3000 obratov :shock:

:har :har :har

Spet bo pizdarija. :P :P

Ti je maky vse povedal kako pa kaj. In ce bi vsi tako delal, bi pomoje bilo dosti manj slabe volje in blatenja folka cez avtomobile vsepovprek. Sedaj hodim v sluzbo z avtobusom in ko cakam na postaji. JAO JAO JAO. Se najde model ko ga vzge v prvo do konca, gume skripljejo, blokada zapoje. Pa se ene 4-5x zajamra blokada, koncno menja v drugo in kar se do konca :roll: . In potem je avto kriv ko mu crkne. Ampak glavno je, da se je pokazal pred nami, da tudi ce je avto mrzel se zavrti do blokade :mrgreen: .
SlikaSlika

Uporabniški avatar
Nu-NRG
Poznavalec foruma

Napisal/-a Nu-NRG Po jan 19, 2004 12:35 am

Bad .. bogi avtocek .. drgac pa ja .. to mal upostevat pri vseh masinah .. mal posmilis kasno je olje ko je hladno pa da se se materjal razteza in krci odvisno od temperature .. etc .. ce mal pazis ti avto dobro sluzi ..
Prosim, naredite mi ta forum spet normalen!

Uporabniški avatar
Desmodromika
Novinec

Kraj: Tam, kjer sem rad

Napisal/-a Desmodromika Po jan 19, 2004 12:57 am

Najlepši zvok mi ima passat TD.(od dizlov)
Če gre vse proti tebi, nehaj prehitevat. In se postavi na pravi pas...

Symon
Poznavalec foruma

Napisal/-a Symon Po jan 19, 2004 9:47 am

Hja zna bit res kriza, če ga zjutraj preveč tiščiš (tut bencinarja).
Profoks za tehniško mehaniko je povedal, da hladen vžig pozimi tako obrabi motor kot 20.000 Km. :shock: Ker je olje še mrzlo in se materiali med sabo drsajo. Ko se olje ogreje pa materiali (bati) kar zaplavajo po tankem sloju olja. Mislm, da sem prav napisal.
X-Hair: kje pa je ta N.O.R.C, ki ga vidš?
....100NX GTi redtop....200SX S13 stage2....Clio182....Civic EJ9...Clio200 CUP...

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair Po jan 19, 2004 3:27 pm

Kje ga vidim, tukaj v nasi kotlini. Avto je bil pa Hyunday coupe, ce sem prav videl. Neka sportska kola. :roll: To samo :shock: , ko cakam na avtobus pa vsake toliko casa, AAAAAAAAAAnnnnnnn, 2. prestava AAAAAAAAAAAAAAnnnnnnnn, :noro :P
SlikaSlika

Uporabniški avatar
andrej777
Poznavalec foruma

Kraj: Telče (Sevnica)

Napisal/-a andrej777 Po jan 19, 2004 6:07 pm

X-Hair je napisal/-a:
TITan je napisal/-a:A dizli grejo čez 3000 obratov :shock:

:har :har :har

Spet bo pišukarija. :P :P

Ti je maky vse povedal kako pa kaj. In ce bi vsi tako delal, bi pomoje bilo dosti manj slabe volje in blatenja folka cez avtomobile vsepovprek. Sedaj hodim v sluzbo z avtobusom in ko cakam na postaji. JAO JAO JAO. Se najde model ko ga vzge v prvo do konca, gume skripljejo, blokada zapoje. Pa se ene 4-5x zajamra blokada, koncno menja v drugo in kar se do konca :roll: . In potem je avto kriv ko mu crkne. Ampak glavno je, da se je pokazal pred nami, da tudi ce je avto mrzel se zavrti do blokade :mrgreen: .

To so men zmeri pr šoli govoril naj nabijem motor po cesti. pa več kaj je če je cesten motor mrzu (Isto kot dizl). Skus vsi dej poteraj dej poteraj. Jz pa zmeraj čist naizi pa 1,2,3... Ko je bil pa segret sem ga pa z veseljem prtisnu in mašinca je predja kot treba. :wink: :wink:

Lp Andrej
It's not the speed that kills, it's the sudden stop that hirts !!

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Po jan 19, 2004 6:51 pm

Pa sej to je itak splosno pravilo, k ga nekateri pac ne stekajo. Nobene stvar ne smes neogrete terat, tud versterkarije ne. Drgac pa, k je avto mrzu ne grem nikol cez 3k, razen ce se je treba na cesto zguzvat pol mogoce 3,5k pa je bencinar... No, blokade pa tud se ni vidu odkar je v moji lasti, pa to se ne pomen da ga ne prtisnem kdaj :P

Uporabniški avatar
woolff
Uporabnik

Kraj: Lukavci

Napisal/-a woolff Po jan 19, 2004 6:56 pm

JP tak to je. Še žensko moraš prej malo ogret pol pa kar sama grabi ne pa,da mašince nebi :P :lol:
Če se bojiš brzine prelepi števec!

Uporabniški avatar
andrej777
Poznavalec foruma

Kraj: Telče (Sevnica)

Napisal/-a andrej777 Po jan 19, 2004 8:11 pm

woolff je napisal/-a:JP tak to je. Še žensko moraš prej malo ogret pol pa kar sama grabi ne pa,da mašince nebi :P :lol:

:-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P
It's not the speed that kills, it's the sudden stop that hirts !!
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot], Google Adsense [Bot] in 9 gostov