Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
soncy
Novinec

Kraj: malo na Vrhniki, večina v Senožetih :)

Prepoznava govora v avtu

Napisal/-a soncy Če jul 04, 2013 9:44 pm

Ima kdo kakšne izkušnje s prepoznavanjem govora v avtu? Mislim na multimedijske vmesnike, ki so v nekaterih avtomobilih.
V novejših avtomobilih ni toliko hrupa okolice in je prepoznava boljša. Še vedno pa se mi zdi dokaj nevarna uporaba med vožnjo, če izvede napačen ukaz brez potrditve.

Kakšne so vaše izkušnje z vmesniki?
Honda sedan- 6.gen.

pan-am
Nov uporabnik

Re: Prepoznava govora v avtu

Napisal/-a pan-am Pe jul 05, 2013 7:03 am

Brezveze. Preden povem z govorom, lahko z roko že 10x vklopim/nastavim kar želim. Poleg tega je bolj intuitivno premakniti ročico/obrniti knof, kot govoriti neko točno določeno zaporedje ukazov.

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream Pe jul 05, 2013 11:03 am

Do tistih komand ki so lahko nevarne za vožnjo načeloma nimamo dostopa z govorom. Recimo, "turn lights off" ne deluje:)

Po mojem mnenju je ideja dobra, ampak še ni dodelana. In dokler to ne bo delovalo kot more, je v avtomobilih popolnoma brez veze.

Uporabniški avatar
soncy
Novinec

Napisal/-a soncy Pe jul 05, 2013 11:41 am

gasolinedream je napisal/-a:Do tistih komand ki so lahko nevarne za vožnjo načeloma nimamo dostopa z govorom. Recimo, "turn lights off" ne deluje:)

Po mojem mnenju je ideja dobra, ampak še ni dodelana. In dokler to ne bo delovalo kot more, je v avtomobilih popolnoma brez veze.

Mislila sem na drugačen način, da je ukaz nevaren. :) Npr. Jst sem dala ukaz da nekoga pokliča, mobitel je pa avtomatsko začel klicat napačnega in potem sem planila na telefon in hitro preklicala. Vmes pa pozabila da vozm. Na tak načim mislem nevaren, če izvede napačen ukaz.

Največji problem je šum v avtih. Potem pa odvisno od sistema. Mislim da imajo komande posnete, se pravi moraš ujeti pravilen ton glasu, da bo prepoznal.
Honda sedan- 6.gen.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Pe jul 05, 2013 1:06 pm

Meni se zdi tak sistem precej neuporaben. Recimo da hočeš povečati temperaturo klime na iz 21 na 22°C. Da izgovoriš dvaindvajset že rabiš nekaj časa. Mi je veliko lažje zavrtet knof za par milimetrov.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Pe jul 05, 2013 1:15 pm

Energetik81 je napisal/-a:Meni se zdi tak sistem precej neuporaben. Recimo da hočeš povečati temperaturo klime na iz 21 na 22°C. Da izgovoriš dvaindvajset že rabiš nekaj časa. Mi je veliko lažje zavrtet knof za par milimetrov.

Še bolj zaj...postane, če imaš klimo na polovičke, enaindvajstinpol :lol: .

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Pe jul 05, 2013 7:46 pm

Totalna bedarija ( vsaj zame), ker je vse pri roki....in dejansko prej nardiš kot pa rečeš.

Edino kjer se mi zdi to uporabno je doma oz. v hiši. Tam pa bi dejansko blo uporabno.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Bat_zajla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Bat_zajla Pe jul 05, 2013 8:01 pm

Kaj pa navigacija? Novejši avtomobili majo to kar dobro poštiman. Res pa da ulice in kraje v slovenščini vrjetno dosti fali. Tudi telefon je kar smislna stvar, saj hitreje izgovoriš, kot pa da najdeš po imeniku. Tudi za iskanje muske po disku ti vrjetno prav pride. Ostalo pa mislim, da ne pride v poštev, ker hitreje klikneš ali pa med vožnjo ne rabiš spreminjat.

ozze
Nov uporabnik

Napisal/-a ozze Pe jul 05, 2013 9:17 pm

jaz glasovno izbiro uporabljam za klicanje,
jaz:Dial name
a:Name please
J: Marjeta
Avto ponovi za mano ime in vpraša Confirm yes
rečem yes in začne klicat. Tko da bi napačnega klical se mi še ni zgodilo.

Je mnogo lažje in varneje, kot tipkati številko, ali izbirati iz seznama.

ter včasih temperaturo, bol iz dolgcajta.
Temprerature 24
ponovi za mano in izvede
ter Fan speed 4
Isto kar izvede brez potrjevanja

Za ostalo ga pa ne uporabljam.
Avto Ford mondeo

JE pa res da me včasih ne razume, če sem pod stresom, se mi kam mudi, naporen dan ipd. Pol me tud glasovno izbiranje dodatno zaejbava

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed Pe jul 05, 2013 10:57 pm

Kaj pa če bi med vožnjo raje vozili avto kot pa drkali radio, klimo, navigacijo in telefonirali?!? :evil: :roll:

Če so razmere na cesti take, da si ne moreš privoščit stegnit roke in pritisnit na knof, potem tudi za glasovne ukaze in podobno distrakcijo ni primeren čas!

Uporabniški avatar
Bat_zajla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Bat_zajla Pe jul 05, 2013 11:06 pm

ghandaed je napisal/-a:Kaj pa če bi med vožnjo raje vozili avto kot pa drkali radio, klimo, navigacijo in telefonirali?!? :evil: :roll:

Če so razmere na cesti take, da si ne moreš privoščit stegnit roke in pritisnit na knof, potem tudi za glasovne ukaze in podobno distrakcijo ni primeren čas!

Pa si že kdaj vpisoval naslov v navigacijo? Ni dost, da se sam stegneš. Nekateri avti ti celo ne pustijo štimat navigacije, če se vozilo premika. V višjecenovnih avtih glasovni ukazi delajo in če jih znaš na pamet, ni nek problem.

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed Pe jul 05, 2013 11:18 pm

Vsaka navigacija ob vklopu izpiše poziv, da se je naj ne bi nastavljalo med vožnjo. Preden štartaš si jo nastaviš, ali pa se nekje varno ustaviš in spremeniš parametre.

Dobro, priznam da je glasovni nadzor v primeru navigacije dejansko uporaben. Še vedno pa vztrajam pri tem, da je splošna toleranca do motečih dejavnikov pri vožnji mnogo prevelika.

Uporabniški avatar
soncy
Novinec

Napisal/-a soncy So jul 06, 2013 8:21 am

Bat_zajla je napisal/-a:Kaj pa navigacija? Novejši avtomobili majo to kar dobro poštiman. Res pa da ulice in kraje v slovenščini vrjetno dosti fali. Tudi telefon je kar smislna stvar, saj hitreje izgovoriš, kot pa da najdeš po imeniku. Tudi za iskanje muske po disku ti vrjetno prav pride. Ostalo pa mislim, da ne pride v poštev, ker hitreje klikneš ali pa med vožnjo ne rabiš spreminjat.

Se najbolj strinjam s tabo. Za iskanje bi bilo hitreje, on/off operacije pa ne. So na gumbih bolj enostavne. Zadnje case pa touch screene dajejo v avte in hocejo gumbe odstrant. Sm to jim ne bo uspel.

Na splosno pa so itak vsi ukazi v anglescini in se je treba potrudit da z enakim tonom ( intonacijo?) poves ukaz.
Honda sedan- 6.gen.

Uporabniški avatar
soncy
Novinec

Napisal/-a soncy So jul 06, 2013 8:27 am

ghandaed je napisal/-a:Vsaka navigacija ob vklopu izpiše poziv, da se je naj ne bi nastavljalo med vožnjo. Preden štartaš si jo nastaviš, ali pa se nekje varno ustaviš in spremeniš parametre.

Dobro, priznam da je glasovni nadzor v primeru navigacije dejansko uporaben. Še vedno pa vztrajam pri tem, da je splošna toleranca do motečih dejavnikov pri vožnji mnogo prevelika.

Ja na zacetku pise opozorilo pri navigaciji. Najbolj bi blo k bi ble glavne funkcije za voznjo na gumbih, ostalo na touch screenu, ki ne bi pustil operirat med voznjo. Razen z glasovnimi ali drugimi nemotecimi ukazi.

Je razlika med tem kaj rabis med voznjo in kaj na splosno (do katerih informacij lahko dostopas kadar se ne vozis- internet, facebook, youtube, ..).
Honda sedan- 6.gen.

Uporabniški avatar
aklan86
Stalni uporabnik

Napisal/-a aklan86 Ne jul 07, 2013 9:26 am

Da ne bo kdo tople vode odkril.

Vsak imam sam na izbiro kaj bo šaltal med vožnjo. Če se ne počutiš varno pač pusti radio, klimo, telefon pri miru. Ostalim uporabnikom pa pusti da počnejo kar jim paše.
Slika

Uporabniški avatar
soncy
Novinec

Napisal/-a soncy Ne jul 07, 2013 8:39 pm

aklan86 je napisal/-a:Da ne bo kdo tople vode odkril.

Vsak imam sam na izbiro kaj bo šaltal med vožnjo. Če se ne počutiš varno pač pusti radio, klimo, telefon pri miru. Ostalim uporabnikom pa pusti da počnejo kar jim paše.

Ne zavedajo se eni kaj pomeni varno. Ce se da nekaj s tehnologijo izboljsat je to dobro. Ce glasovna prepoznava dela vredu, je to bols ker ne odvrne pogleda iz ceste. Glede omejevanja sem pri aplikaciji Waze videla, ko ni dovolil pisati med voznjo. Ce si oznacil da si sovoznik, potem si pa lahko.

Je kdo testiral kaj multimedijske vmesnike, kjer moras glasovno iskat glasbo, navigacijo,... ne samo tel. klice.
Honda sedan- 6.gen.

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Sr jul 10, 2013 1:49 pm

To imam v S-maxu, upravljaš pa lahko klimo, radio, telefon.

Zadeva deluje, ampak ni pa to nevem kaj. preden nastaviš temperaturo, ali zamenjaš postajo.... to storiš "peš" ene 5× prej....

Tako da, za mal "pošpanat" se je vredu, neke hude uporabne vrednosti pa (vsaj zame) nima...
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov