thunderbolt je napisal/-a:Tale vožnja mimo je rahlo zahrbtna stvar. Ti vozilo lahko obvoziš, če se prepričaš, da bo res zavilo levo (tako piše tudi v ZVCP). Razvrstitev in smernik pa pri tem nista dovoljšna indica za nameravani manever. Če bi bil tisti, ki zavija levo, malo zloben, bi lahko, ko ga ti obvoziš zapeljal vate, kriv bi bil pa ti.
Nekaj časa nazaj je bil namreč primer pred blokom, ko sta dva <a class="xClaimClass" target="_blank" id="xClaimOglasId-136488-3" style="">avtomobila</a> zavijala v križišču desno (z vključenima smernikoma), medtem ju je pa prehiteval motorist. Ženska, ki je iz neprednostne zavijala levo, je medtem speljala in trčila z motoristom. Motorist je dobil kazen za prehitevanje v križišču, kriva za nesrečo je bila pa ženska, ki je speljevala. Po tem dogodku sem se kar zamislil in ne j... več kakšnega trobljenja za mano, raje malo počakam, pa je ziher.
J.McLane je napisal/-a:Ne smeš.
Drugače se mi pa zdi na avtocesti ta prepoved prehitevanja po desni dosti nesmiselna, ker preveriti preden menjaš vozni pas, pa naj bo to levo ali desno je pa res tako zahtevno, da je to najbolj kar prepovedati.
sim je napisal/-a:Primer: tripasovna avtocesta, po lepi slovenski navadi prehitevalni pas popolnoma poln z varnostnimi razdaljami=0 in nihajočo hitrostjo 90-120km/h, vozni pas pol prazen, vozni pas za "počasna vozila" pa popolnoma prazen.
Defenzivnivoznik je napisal/-a:Lep pozdrav!
Ravnokar delam izpit za kategorijo A in sem v testih(starejših) Naletel na vprašanje:
V katerem primeru lahko vozite mimo vstavljenega vozila na smernem vozišču po DESNI strani?
a) če je na smernem vozišču dovolj prostora
b) če je ob smernem vozišču dovolj prostora
c) vožnja po desni strani ustavljenega vozila na smernem vozišču je prepovedana
Pravilen odgovor v testu je bil A, vendar se sam s tem ne strinjam, saj nisem v nobenem členu al zakou RS o prehitevanju po desni zasledil tega. Morda je odgovor pravilen, saj bi lahko šlo za normalno enosmerno ulico, vendar v vprašanju to ni omenjeno, zato vas prosim za mnenje.
Hvala!
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov