Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Defenzivnivoznik
Nov uporabnik

Prehitevanje po desni!!

Napisal/-a Defenzivnivoznik To avg 27, 2013 5:46 pm

Lep pozdrav!
Ravnokar delam izpit za kategorijo A in sem v testih(starejših) Naletel na vprašanje:
V katerem primeru lahko vozite mimo vstavljenega vozila na smernem vozišču po DESNI strani?
a) če je na smernem vozišču dovolj prostora
b) če je ob smernem vozišču dovolj prostora
c) vožnja po desni strani ustavljenega vozila na smernem vozišču je prepovedana
Pravilen odgovor v testu je bil A, vendar se sam s tem ne strinjam, saj nisem v nobenem členu al zakou RS o prehitevanju po desni zasledil tega. Morda je odgovor pravilen, saj bi lahko šlo za normalno enosmerno ulico, vendar v vprašanju to ni omenjeno, zato vas prosim za mnenje.
Hvala!

zundapp
Stalni uporabnik

Re: Prehitevanje po desni!!

Napisal/-a zundapp To avg 27, 2013 6:50 pm

Ustavljeno vozilo stoji ob sredinjski črti , da bi zavilo levo. Ti imaš po desni dovolj prostora in neovirano odpelješ mimo !!!!!!!!!

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Sr avg 28, 2013 12:59 am

Če je vozilo ustavljeno in greš mimo po desni to ni prehitevanje ampak le vožnja mimo. Ne vem zakaj se tako čudiš?

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Sr avg 28, 2013 9:10 am

Samo se tudi jaz spomnim, da je bilo to v testih opredeljeno kot prehitevanje po desni (tudi v križiščih ipd.).
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

thunderbolt
Uporabnik

Napisal/-a thunderbolt Sr avg 28, 2013 9:29 am

Tale vožnja mimo je rahlo zahrbtna stvar. Ti vozilo lahko obvoziš, če se prepričaš, da bo res zavilo levo (tako piše tudi v ZVCP). Razvrstitev in smernik pa pri tem nista dovoljšna indica za nameravani manever. Če bi bil tisti, ki zavija levo, malo zloben, bi lahko, ko ga ti obvoziš zapeljal vate, kriv bi bil pa ti.

Nekaj časa nazaj je bil namreč primer pred blokom, ko sta dva avtomobila zavijala v križišču desno (z vključenima smernikoma), medtem ju je pa prehiteval motorist. Ženska, ki je iz neprednostne zavijala levo, je medtem speljala in trčila z motoristom. Motorist je dobil kazen za prehitevanje v križišču, kriva za nesrečo je bila pa ženska, ki je speljevala. Po tem dogodku sem se kar zamislil in ne j... več kakšnega trobljenja za mano, raje malo počakam, pa je ziher.

AU
Nov uporabnik

Napisal/-a AU Sr avg 28, 2013 10:09 am

thunderbolt je napisal/-a:Tale vožnja mimo je rahlo zahrbtna stvar. Ti vozilo lahko obvoziš, če se prepričaš, da bo res zavilo levo (tako piše tudi v ZVCP). Razvrstitev in smernik pa pri tem nista dovoljšna indica za nameravani manever. Če bi bil tisti, ki zavija levo, malo zloben, bi lahko, ko ga ti obvoziš zapeljal vate, kriv bi bil pa ti.

Nekaj časa nazaj je bil namreč primer pred blokom, ko sta dva <a class="xClaimClass" target="_blank" id="xClaimOglasId-136488-3" style="">avtomobila</a> zavijala v križišču desno (z vključenima smernikoma), medtem ju je pa prehiteval motorist. Ženska, ki je iz neprednostne zavijala levo, je medtem speljala in trčila z motoristom. Motorist je dobil kazen za prehitevanje v križišču, kriva za nesrečo je bila pa ženska, ki je speljevala. Po tem dogodku sem se kar zamislil in ne j... več kakšnega trobljenja za mano, raje malo počakam, pa je ziher.

Kakor je meni znano je vožnja mimo dovoljena tako kot si tudi napisal, ti pa v tvojem primeru govoriš o vožnji mimo po levi strani, ki pa kakor je meni znano ni dovoljena in to ravno iz razloga, ki si ga opisal (nevarnost.)

sim
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a sim Sr avg 28, 2013 10:22 am

Ni sicer neposredno povezano z avtorjevim vprašanjem ima pa vezo z vožnjo mimo po desni.

Primer: tripasovna avtocesta, po lepi slovenski navadi prehitevalni pas popolnoma poln z varnostnimi razdaljami=0 in nihajočo hitrostjo 90-120km/h, vozni pas pol prazen, vozni pas za "počasna vozila" pa popolnoma prazen.

Vprašanje pa je: ali se lahko voziš po voznem pasu za "počasna vozila" v okviru omejitev (in po potrebi prehitiš vozilo pred seboj), ali moraš vsakokrat ko se kolona na prehitevalnem odloči bremzat/pospešit, bremzat/pospešit tudi ti in s tem ogrožat sebe in vozila za teboj?

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Sr avg 28, 2013 10:32 am

Ne smeš.

Drugače se mi pa zdi na avtocesti ta prepoved prehitevanja po desni dosti nesmiselna, ker preveriti preden menjaš vozni pas, pa naj bo to levo ali desno je pa res tako zahtevno, da je to najbolj kar prepovedati. :roll:
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

thunderbolt
Uporabnik

Napisal/-a thunderbolt Sr avg 28, 2013 10:40 am

AU - tisti primer je bila bolj navezava na to, da tudi ni najbolj pametna vožnja mimo po desni, ker nikoli ne veš kaj se plete po glavi tistega, ki zavija. Tudi če naredi kakšno neumnost, ti prav nič ne pomaga, če se zgovarjaš na razvrščanje in smernik (kot tisti ženski ni pomagalo). Ustaviš, počakaš in je najbolj sigurno.

sim
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a sim Sr avg 28, 2013 10:51 am

J.McLane je napisal/-a:Ne smeš.

Drugače se mi pa zdi na avtocesti ta prepoved prehitevanja po desni dosti nesmiselna, ker preveriti preden menjaš vozni pas, pa naj bo to levo ali desno je pa res tako zahtevno, da je to najbolj kar prepovedati. :roll:

Se v celoti strinjam s tabo in tudi vem, da je zadeva načeloma prepovedana.
Če pa na zadevo pogledaš kot na vožnjo po voznem pasu, je v tem primeru dejansko prepovedana vožnja po voznem pasu v okviru omejitev (če gre prehitevalni počasneje) ...
Ali pa v primeru zgoščenega prometa na avtocesti, ko se vozni pas premika hitreje so vsa vozila na voznem pasu v prekršku...

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Sr avg 28, 2013 11:32 am

sim je napisal/-a:Primer: tripasovna avtocesta, po lepi slovenski navadi prehitevalni pas popolnoma poln z varnostnimi razdaljami=0 in nihajočo hitrostjo 90-120km/h, vozni pas pol prazen, vozni pas za "počasna vozila" pa popolnoma prazen.

Točno tak primer to soboto na primorski AC (na vrhniškem klancu). Glavni akter na prehitevalnem pasu pa slovenski voznik tipa "Uf kaka gužva. Še dobro, da sem prvi v koloni".
Slika

lugr78
Nov uporabnik

Napisal/-a lugr78 Sr avg 28, 2013 12:30 pm

"prehitevanje " po desni na AC naj bi bila v določenih primerih legalno- vsaj tako zastopim odgovor policije na zastavljeno vprašanje.

Zastavljeno vprašanje :

subject: Vožnja po avtocesti
body: Pozdravljeni,

Zanima me ali sem v prekršku če vozim v koloni na avtocesti na voznem pasu
hitreje kot kolona vozil na prehitevalnem pasu ? Praktično "prehitevam" po
desni.

Odgovor:

Spoštovani!

Določila 50. člena Zakona o pravilih cestnega prometa, ki predpisujejo
prehitevanje, veljajo tudi na avtocesti (prva in tretja točka istega
člena). Tako je prehitevanje vozil dovoljeno le po levi strani,
prehitevanje po desni strani ni dovoljeno, razen na ploščadi z več
prometnimi pasovi, v katero se razširi smerno vozišče pred cestninsko
postajo, na kateri je hitrost omejena na največ 60 km/h, idr. Ob
upoštevanju 15. in 33. točke prvega odstavka 3. člena Zakona o pravilih
cestnega prometa ne šteje za prehitevanje hitrejša vožnja ene kolone vozil
od druge na cesti, ki ima najmanj dva prometna pasova za vožnjo v isto
smer.

Lep pozdrav!
Sektor za odnose z javnostmi

Generalna policijska uprava
Ministrstvo za notranje zadeve - Policija
Štefanova 2
1501 Ljubljana

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Sr avg 28, 2013 2:31 pm

Se bomo poleti za vsak izlet na morje morali 3 dogovorit tle na forumu, da pojdemo skupaj, da bomo kolona na desnem pasu :lol:
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Sr avg 28, 2013 2:56 pm

Prvi (morda tudi drugi?) bi bil vedno v prekršku - vendar - če so prave kolone, naj ne bi bilo "prvega". Žal se pri nas tak b****r vedno najde (ali pa vozilo s slabšimi pospeški)

To o dveh kolonah smo povedali že vsaj 20 x na forumu, tudi citirali zakone (bolj natančno kot policaji zgoraj) in morda res nima smisla vsakih par mesecev pogrevat juhice.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Če avg 29, 2013 9:25 am

Defenzivnivoznik je napisal/-a:Lep pozdrav!
Ravnokar delam izpit za kategorijo A in sem v testih(starejših) Naletel na vprašanje:
V katerem primeru lahko vozite mimo vstavljenega vozila na smernem vozišču po DESNI strani?
a) če je na smernem vozišču dovolj prostora
b) če je ob smernem vozišču dovolj prostora
c) vožnja po desni strani ustavljenega vozila na smernem vozišču je prepovedana
Pravilen odgovor v testu je bil A, vendar se sam s tem ne strinjam, saj nisem v nobenem členu al zakou RS o prehitevanju po desni zasledil tega. Morda je odgovor pravilen, saj bi lahko šlo za normalno enosmerno ulico, vendar v vprašanju to ni omenjeno, zato vas prosim za mnenje.
Hvala!

A dandanes res vsi palite republiške samo na podlagi testnih pol? Če bi si knjigico prebral, ne bi takega vprašanja postavljal.
In to vprašanje se ne nanaša na prehitevanje po desni,ampak na vožnjo mimo. In pravilni odgovor je A.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov