TooOldVehicle je napisal/-a:Zdravo, bom kar v tej temi vprašal kar me zanima, Kdo je kriv v primeru, da se na dvorišču firme zaletita avto in viličar, s tem da obadva enakopravno uporabljata ta prostor, viličar pač tam kida robo, avto pa ima tam parkirplac, ob tem da nista iz iste firme? upam da sem bil jasen, hvala.
V tem primeru gre za objektivno odgovornost delodajalca, torej se krivda sploh ne ugotavlja... (delodajalec odgovarja ne glede na oh in sploh) Le v primeru da je voznik viličarja ravnal naklepno (oz. v civ. pravu - namenoma) ali iz hude malomarnosti ima proti njemu delodajalec akseneje regresni zahtevek (nerelevantno za vas primer), pri čemer, če je ravnal NAMENOMA ga lahko tudi direkt tozite... (odgovornost je solidarna)
Edino pravno zanimivo vpr. je ali je tisto parking... Po moje da bi sodišče upoštevala dejstvo da tam "vsi parkirajo" in reklo da ni bilo potrebne skrbnosti, oz. bi za le to moral poskrbeti delodajalec... Tako da, se ne rabis sekirat - z temi pravnimi zadevami se bo itak zavarovalnica - delodajalec ubadal...
Edina mozna ekskulpacija za to da bi ti nosil skodo je visja sila, oz da nebi mogel preprečiti tudi ob potrebni skrbnosti, kar tu ni primer...
Pravno sem ti 100% pravilno povedal, edino sodne prakse mi se ni dal za izpit brat...
LP