Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

slovencek
Nov uporabnik

postopek policista pri prometni nesreči

Napisal/-a slovencek Sr okt 22, 2008 7:14 pm

Imam eno vprašanje:
Pred 3 tedni sem se na makadamski cesti (dovolj široka da se srečata 2 tovornjaka) peljal za še enim avtomobilom. V ostrem desnem ovinku je v ovinek pridivjal mlad voznik cross motorja. Ker je rahlo sekal ovinek se je ustrašil prvega avtomobila, s katerim se je srečal v ovinku (jaz sem se peljal 10m za prvim avtomobilom). Začel je zavirati, motor mu je začelo zanašati - in je padel. Padec je bil blag, motor pa rahlo poškodovan (balanca zvita, eden zadnji smernik razbit in motor zelo rahlo popraskan---max. 150 € škode). Ker smo se ustrašili da se je motorist poškodoval, smo oba avtomobila postavili ob cesto in odhiteli nerodnemu motoristu na pomoč. V dobri veri, da mu pomagamo nas pa je le-ta napadel, da sem mu jaz (v drugem avtomobilu) zaprl pot in da je zaradi mene padel....Absurd- človeku hitiš na pomoč- pa tole v zahvalo?!! Zavarovali smo kraj nesreče in poklicali policijo, saj nas je mladenič nesramno zmerjal in krivično obtoževal. V času ko smo čakali policijo se je po cesti peljalo vsaj 20 avtomobilov. Policist je po dvournem pregledu makadamskega cestišča postavil ugotovitev, da sem kriv jaz, saj je na cesti ob levem robu ceste našel del odtisa gume, kot ga imajo gume na mojem avtomobilu, in da sem zaprl pot motoristu......?????....res pa je da sem se v nasprotno smer peljal pred 1 uro, ko sem šel na hrib....ali je policist sploh kompetenten postavljati takšno vrsto diagnoze in okriviti nedolžnega?!? Mislim da ima MNZ za takšne zadeve tehnike, ki so edini strokovnjaki! To je bila ugotovitev policista kljub 4 pričam, ki so uradno podale izjave, ki potrjujejo mojo zgodbo!!!

Sedaj pa glede postopka: ko je policist prišel na kraj dogodka '' nesreče'' je vprašal mene, priče in motorista, kaj se je zgodilo. Potem je raziskoval kot kakšen Sherlock Holmes. Od mene je zahteval vozniško in prometno dovoljenje, ter zavarovalno polico. Kaj je pisal v zapisnik po dveh urah, je bila očitno velika skrivnost, saj nisem dobil ničesar v vpogled, kaj šele v podpis. Ko je določil krivca, pa sem rekel da se ne strinjam z njegovo ugotovitvijo in da ne bom podpisal ničesar. Nato mi je policist odvrnil, da ne rabim podpisovati ničesar in da se bodo o krivcu naknadno odločili na policijski postaji (ali je standardni postopek???), in se vrnil v avtomobil.

Po 3 tednih še vedno nisem dobil uradnega zaznamka, iz PP pa me še tudi niso klicali. Iz neuradnih virov pa sem izvedel, da je motorist drug dan odšel k zdravniku in me bo sedaj tožil za telesne poškodbe (kljub temu, da mu ni bilo nič- saj se je sam tako izrazil pred pričami in policistom na kraju nesreče).

Kakšen je uradni postopek policista pri obravnavanju prometne nesreče in pristojnosti policista????

Takšna je slovenska hvaležnost za skrb!!!

Hvala za odgovore!!!

Uporabniški avatar
seicento 2
Novinec

Kraj: maribor

Napisal/-a seicento 2 Sr okt 22, 2008 7:26 pm

od prvega voznika rabis in upam da mas podatke ki bo kot prica prical na ce bo
potrebno tudi na sodiscu kaj se je pripetilo! prica je izredno pomembna!
me pa obvesti na igormalek@gmail.com kako kaj pa bomo probali svetovat

lp

dms
Novinec

Napisal/-a dms Sr okt 22, 2008 7:28 pm

"Policist na kraju prometne nesreče opravi ogled, dokumentira vse okoliščine nesreče (sledove, položaj vozil, opravi razgovore ...) in se na podlagi tega opredeli do odgovornosti za nesrečo. Povzročitelju prometne nesreče izda plačilni nalog.
Če se slednji z ugotovitvami policista ne strinja, lahko poda zahtevo za sodno varstvo. S tem trenutkom odločanje o odgovornosti za povzročitev prometne nesreče preide na okrajno sodišče, kjer se dejstva in dokazi ponovno pretehtajo, v postopek pa se lahko vključijo tudi izvedenci.
Zato v trenutku, ko vam policist na kraju izda plačilni nalog, zadeva še ni zaključena in ima vsakdo še vse možnosti, da dokaže nasprotno. Vse navedeno pa velja samo za prometne nesreče I. in II. kategorije, saj v primeru III. in IV. policisti podajo kazensko ovadbo ali poročilo na Okrožno državno tožilstvo."

Forenziki se vkljucijo v preiskavo samo ce je nesreca s smrtnim izidom.
Policijski zapisnik se ne posilja kar tako na okrog.Mislim da ga dobis na vpogled na PP,ki je obravnavala prometno nesreco.

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra Sr okt 22, 2008 7:38 pm

1. ce si se peljal v nasprotno smer je smer profila pnevmatike obrnjena
2. ce si vozil 10m za pred seboj vozecim in nisi peljal po sredini ali celo drugi strani cestišča je absurd, da te obtozuje izsiljevanja prednosti
3. navajanje poskodb - izjava je eno, zdravnisko mnenje pa drugo. Do "bolecin" ali vidnih znakov poskodbe lahko pride tudi naknadno
4. glede postopka: pri meni so cakali tri mesece...zdaj pa na ugovor zoper le tega cakam ze 8 mesecev. Najbrz se bos se malo nacakal...
5. imas stiri price? Mislim, da tule ni debate - ce bo tozba, bo to njegova beseda proti tvoji pri cemer si ti konkretno podkrepljen. Nerodno zna biti le, ce bo policija "ugotovila" da si bil krivec ti. V tem primeru ti niti stiri price ne pomagajo kaj dosti (laicno mnenje VS mnenje "strokovnjaka". Sicer pa ugovarjaj na odlocitev policista, ce si preprican, da imas prav. Zelo velika verjetnost je, da postopka proti tebi ne bodo sprozali.

Upam, da ti je bilo karkoli zgoraj v pomoc...

LpF

Uporabniški avatar
snoopek
Uporabnik

Napisal/-a snoopek Sr okt 22, 2008 9:03 pm

Tako kot je že nekdo rekel, važne so priče. Če maš ti podatke od teh prič (če jih nimaš morjo bit zapisane na zapisniku, ki ga vidiš na policijski postaji) potem se nimaš kaj bat! Edino vprašanje je, če ti bodo te priče šle pričat tudi na sodišče če bo treba. Samo jaz mislim, da če so zapisane v zapisniku da bi po neki logiki mogle pridet na sodišče ( če ni tako naj me kdo popravi)!
Citroen C5 2.0 hdi Break :P

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Sr okt 22, 2008 9:12 pm

gofra je napisal/-a:1. ce si se peljal v nasprotno smer je smer profila pnevmatike obrnjena

Ne vedno
Slika

Uporabniški avatar
H2
Uporabnik

Kraj: ljubljana

Napisal/-a H2 Sr okt 22, 2008 9:36 pm

Nažalost si priletel na enega, ki to zanalašč dela..
Upam, da se vse dobro konča!

Uporabniški avatar
snoopek
Uporabnik

Napisal/-a snoopek Sr okt 22, 2008 9:37 pm

IcEm4n je napisal/-a:
gofra je napisal/-a:1. ce si se peljal v nasprotno smer je smer profila pnevmatike obrnjena

Ne vedno

kako ne?

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Sr okt 22, 2008 9:54 pm

Ker nimajo vse gume takega profila, za katerega bi bila pomembna smer vrtenja. Naprimer moje Goodyear NCT 5, letnik 2003 so že take. Profil na njih pušča enako sled na tleh, ne glede kam so obrnjene. Gume tudi nimajo označene puščice, zato je vseeno kako se jih montira.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
snoopek
Uporabnik

Napisal/-a snoopek Sr okt 22, 2008 9:57 pm

ok, to sem hotu vedet ;)

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Sr okt 22, 2008 10:01 pm

Tko, kot je sebaveh rekel. Npr. Dunlop Sport SP 01 je tud en iz med primerov.

Mi je pa po en stran tud mal bosa, da po tem policaj ugotavlja - sej se loh še kdo drug z enakimi gumami voz tam. Pa tud nekatere gume imajo med sabo kar precej podoben profil.
Slika

Crypto
Nov uporabnik

Napisal/-a Crypto Če okt 23, 2008 11:33 am

ja kaj pa voznik prvega avta pove? sej bi on mogu tud rečt da je ta seku ovinek.

Uporabniški avatar
snoopek
Uporabnik

Napisal/-a snoopek Če okt 23, 2008 1:53 pm

ja saj pravi, da je imel priče ki so povedale isto kot on! Tko da sploh ni straha. Pjd pa pogledat kej je napisal policist v zapisnik!

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra Pe okt 24, 2008 7:11 am

Eto, ravnokar sem prejel odlocitev sodisca (na zacetku teme nekje sem omenjal svoj primer), ki je zavrgla zahtevo za sodno varstvo s pripisom, da je neutemeljena. Ugovarjal sem zoper pritozbeni rok, ki se je pri meni podaljsal, ker mi je policist prisel placilni nalog izdat osebno na don 6 dni po nesreci, sami pa so me prepricevali, da temu ni tako (podpret z dokazi ne morem, pric zal nimam) in da sem pritozbo na kazen (ki je bila sicer povsem utemeljena!) oddal prepozno.

Gofra, obrisi se pod nosom. 80 EUR za sodniski postopek in 210 EUR kazni. Nimas kaj.

:(

Bodite torej hudicevo previdni pri teh receh...

LpF

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Ne okt 26, 2008 8:09 pm

gofra je napisal/-a:Eto, ravnokar sem prejel odlocitev sodisca (na zacetku teme nekje sem omenjal svoj primer), ki je zavrgla zahtevo za sodno varstvo s pripisom, da je neutemeljena. Ugovarjal sem zoper pritozbeni rok, ki se je pri meni podaljsal, ker mi je policist prisel placilni nalog izdat osebno na don 6 dni po nesreci, sami pa so me prepricevali, da temu ni tako (podpret z dokazi ne morem, pric zal nimam) in da sem pritozbo na kazen (ki je bila sicer povsem utemeljena!) oddal prepozno.

Gofra, obrisi se pod nosom. 80 EUR za sodniski postopek in 210 EUR kazni. Nimas kaj.

:(

Bodite torej hudicevo previdni pri teh receh...

LpF

Sploh pa pri datumu vročitve.... ;)

LP!
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
trust
Stalni uporabnik

Kraj: Nad Žirmi

Napisal/-a trust Ne okt 26, 2008 10:33 pm

Preberem tole in me groza, najbolje je, če pride do nesreče, da pokličeš rešilce in policijo in, da sploh ne bezaš okol ponesrečanca, seveda potem je takale piz*arija, kot jo omenjaš zgoraj.
Sej vest un posnetek iz amerike, ko ni noben pomagal ponesrečencu, dokler niso prišli policaji in rešilec.
Zato pa je tud dostkrat pobegov iz kraje nesreč.
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov