Napisal/-a slovencek Sr okt 22, 2008 7:14 pm
Imam eno vprašanje:
Pred 3 tedni sem se na makadamski cesti (dovolj široka da se srečata 2 tovornjaka) peljal za še enim avtomobilom. V ostrem desnem ovinku je v ovinek pridivjal mlad voznik cross motorja. Ker je rahlo sekal ovinek se je ustrašil prvega avtomobila, s katerim se je srečal v ovinku (jaz sem se peljal 10m za prvim avtomobilom). Začel je zavirati, motor mu je začelo zanašati - in je padel. Padec je bil blag, motor pa rahlo poškodovan (balanca zvita, eden zadnji smernik razbit in motor zelo rahlo popraskan---max. 150 € škode). Ker smo se ustrašili da se je motorist poškodoval, smo oba avtomobila postavili ob cesto in odhiteli nerodnemu motoristu na pomoč. V dobri veri, da mu pomagamo nas pa je le-ta napadel, da sem mu jaz (v drugem avtomobilu) zaprl pot in da je zaradi mene padel....Absurd- človeku hitiš na pomoč- pa tole v zahvalo?!! Zavarovali smo kraj nesreče in poklicali policijo, saj nas je mladenič nesramno zmerjal in krivično obtoževal. V času ko smo čakali policijo se je po cesti peljalo vsaj 20 avtomobilov. Policist je po dvournem pregledu makadamskega cestišča postavil ugotovitev, da sem kriv jaz, saj je na cesti ob levem robu ceste našel del odtisa gume, kot ga imajo gume na mojem avtomobilu, in da sem zaprl pot motoristu......?????....res pa je da sem se v nasprotno smer peljal pred 1 uro, ko sem šel na hrib....ali je policist sploh kompetenten postavljati takšno vrsto diagnoze in okriviti nedolžnega?!? Mislim da ima MNZ za takšne zadeve tehnike, ki so edini strokovnjaki! To je bila ugotovitev policista kljub 4 pričam, ki so uradno podale izjave, ki potrjujejo mojo zgodbo!!!
Sedaj pa glede postopka: ko je policist prišel na kraj dogodka '' nesreče'' je vprašal mene, priče in motorista, kaj se je zgodilo. Potem je raziskoval kot kakšen Sherlock Holmes. Od mene je zahteval vozniško in prometno dovoljenje, ter zavarovalno polico. Kaj je pisal v zapisnik po dveh urah, je bila očitno velika skrivnost, saj nisem dobil ničesar v vpogled, kaj šele v podpis. Ko je določil krivca, pa sem rekel da se ne strinjam z njegovo ugotovitvijo in da ne bom podpisal ničesar. Nato mi je policist odvrnil, da ne rabim podpisovati ničesar in da se bodo o krivcu naknadno odločili na policijski postaji (ali je standardni postopek???), in se vrnil v avtomobil.
Po 3 tednih še vedno nisem dobil uradnega zaznamka, iz PP pa me še tudi niso klicali. Iz neuradnih virov pa sem izvedel, da je motorist drug dan odšel k zdravniku in me bo sedaj tožil za telesne poškodbe (kljub temu, da mu ni bilo nič- saj se je sam tako izrazil pred pričami in policistom na kraju nesreče).
Kakšen je uradni postopek policista pri obravnavanju prometne nesreče in pristojnosti policista????
Takšna je slovenska hvaležnost za skrb!!!
Hvala za odgovore!!!