Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

cvalenti
Nov uporabnik

Nateg pri komisijski prodaji vozila

Napisal/-a cvalenti Ne dec 28, 2008 8:55 am

Mogoče je kdo od vas v takem poslu, da bi znal svetovati...

Torej. Junija letos sva z mojim zamenjala "ta velik" avto. Novega (novega rabljenega) sva kupila iz prihrankov, prejšnjega pa sva dala na komisijsko prodajo k enemu kolegu, ki dela v firmi, kjer samo kupujejo in prodajajo rabljena vozila, nekatera pa prodajajo preko komisijske pogodbe.

Najprej je trajalo več mesecev, da se je avto sploh prodal. Vmes sva tega kolega že 2x klicala, da bova prišla po avto in ga prodajala sama, pa je bil začuda ravno takrat avto vedno zaaran No, v začetku novembra nama je dopi*** in sva samo klicala, naj avto pripravijo. In glej ga zlomka, kliče ta "kolega" takoj nazaj, da je bil avto ravnokar prodan.

No, zdaj pa nikakor ne dobiva denarja za avto. Skoz so eni izgovori, enkrat so kao narobe nakazal, potem so iskali denar, potem jim je davčna zablokirala račun, potem niso imeli denarja itd. Po kakšnem mesecu nategovanja sva malo znorela in sva rekla, da bova šla na policijo. Takrat nama je ta "kolega" dal 2000 EUR denarja na roke, baje iz svojega računa. Dolguje nama še 4000 EUR. Seveda je takrat rekel, da bo preostali denar čez en teden, potem čez par dni, potem čez XY dni itd.

Zdaj ga imava pa res dost, ampak ne veva kaj storiti. Problem je tudi, da nimava skoraj nobenih papirjev. Komisijsko pogodbo nama je dal samo v enem izvodu, ki sva ga dala overiti in ga vrnila njemu. Prav tako je zadržal prometno, da je lahko naredil prepis na novega lastnika. Imava samo kopijo prometne, staro polico od zavarovanja in račune še od takrat, ko sva tisti avto kupila (prav tako rabljenega).

In zdaj bi prosila, če mi zna kdo svetovati kam naj se sploh obrneva. A se tak primer prijavi na policijo kot kraja ali je potrebno firmo tožiti? Glede na zakone in pravne postopke v tej državi me pa sploh skrbi, če bova ta denar sploh kdaj videla... :(

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing Ne dec 28, 2008 9:01 am

sj če sta dala overit so si zapisali zakaj gre, vsaj mislim, da je tako, vse kar imate pa takoj na policijo, verjemte da se bo vse poštimalo. Policiji so taki primeri še kako znani in jih znajo tudi rešiti.

Uporabniški avatar
Mgajvr
Uporabnik

Kraj: okolica litije

Napisal/-a Mgajvr Ne dec 28, 2008 10:50 am

pa tak kolega! težko bosta dokazala kolk denarja je človek dožan če nimate vse črno na belem. v takem primeru bi bilo dobro da bi še pogodbo kopirat da imaš vsaj nek dokaz.

cvalenti
Nov uporabnik

Napisal/-a cvalenti Ne dec 28, 2008 11:26 am

To je en tip, ki je bil nekoč z mojim sodelavec in sta se skoz ful dobro štekala. Pa tudi on mu je prvotno tisti avto zrihtal, ko je kupoval rabljen avto pred nekaj leti. Skoz je deloval ful uredu, zdaj pa takole

Ja nekako si predstavljam, da če sva dala pogodbo overiti, potem se mora dat nekako dokazat, da je ta pogodba obstajala.

Sva nekako razmišljala, če bi lahko prijavila avto kar kot ukraden. Saj morajo imeti v registru kdo ga je odkupil od te firme, pač po številki šasije in to. Mah, smotano mi je vse skupaj. Dobra šola za celo življenje, da se ne da res nikomur na tem svetu zaupati...

Saj kakor jaz vem, je avto že dva meseca prepisan na novega lastnika. Je komisijska pogodba tako sestavljena, da firmo pooblastiš, da v tvojem imenu naredi tudi prepis na novega lastnika

Zdaj razmišljam da bi bilo najbrž najbolje, da bi najprej poskusila dobiti kopije vseh papirjev.

corsa16v
Novinec

Napisal/-a corsa16v Ne dec 28, 2008 12:13 pm

Naredila sta napako, da sta overovila pogodbo že na začetku, ponavadi se pri komisijski prodaji pogodba naredi šele ko je avto že prodan in ko se najde kupec se šele takrat odjavi vozilo in napiše pogodbo, obenem pa se naredi tudi denarna transakcija.
Drugače pa če gre za podjetje, bi vama moralo podjetje znesek nakazati na TRR in nikakor dat denarja na "roke", še posebej če ste napisali komisijsko pogodbo na podjetje.
Lp

Uporabniški avatar
GorazdO
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a GorazdO Ne dec 28, 2008 6:40 pm

cvalenti je napisal/-a:To je en tip, ki je bil nekoč z mojim sodelavec in sta se skoz ful dobro štekala. Pa tudi on mu je prvotno tisti avto zrihtal, ko je kupoval rabljen avto pred nekaj leti. Skoz je deloval ful uredu, zdaj pa takole

Ja nekako si predstavljam, da če sva dala pogodbo overiti, potem se mora dat nekako dokazat, da je ta pogodba obstajala.

Sva nekako razmišljala, če bi lahko prijavila avto kar kot ukraden. Saj morajo imeti v registru kdo ga je odkupil od te firme, pač po številki šasije in to. Mah, smotano mi je vse skupaj. Dobra šola za celo življenje, da se ne da res nikomur na tem svetu zaupati...

Saj kakor jaz vem, je avto že dva meseca prepisan na novega lastnika. Je komisijska pogodba tako sestavljena, da firmo pooblastiš, da v tvojem imenu naredi tudi prepis na novega lastnika

Zdaj razmišljam da bi bilo najbrž najbolje, da bi najprej poskusila dobiti kopije vseh papirjev.

Prijava, da je avto ukraden (pa v resnici ni) bo smatrana kot kriva ovadba -> kaznivo.
Svetujem, da jutri obiščeta policijo in prijavita goljufijo. Več in kako naprej,... pa vama bodo tam povedali.
Power is nothing without Control; so Think, Feel, Drive...

cvalenti
Nov uporabnik

Napisal/-a cvalenti Ne dec 28, 2008 9:22 pm

Hvala vsem za odgovore. Bomo jutri videli kaj bo.

LP

Uporabniški avatar
seat
Mojster foruma

Kraj: SAVINJSKA DOLINA

Napisal/-a seat Ne dec 28, 2008 10:44 pm

no le sporoči kako boste rešili problem
Drgač so sedeži v Hondi super tui oprijem imajo vrei samo ta default položaj nelagodno vpliva na moja vretenca,ker iz prejšnih avtov drugih znamk nisem bil navajen ležečega sedenja med vožnjo pr hondah pa je to že po defaultu tak nastavljeno,da imaš glavo tam kjer je sovoznik,sprednji vzglavnik je pa tam kjer imajo druge znamke zadnjega.ツ

cvalenti
Nov uporabnik

Napisal/-a cvalenti Po dec 29, 2008 2:29 pm

No zdaj lahko napišem osnovo ali začetek tega. Prvo sem bil na občini, kjer so mi overili komisijsko pogodbo in so mi izdali potrdilo o overjeni pogodbi ( hvala bogu, vsaj en dokument :) ). Nato sem še nekajkrat klical osebo, ki mi je moj avto prodalajala, vendar brez odgovora, nato šel na podjetje, ki je moj avto prrodajala-vse zaklenjeno :(.
Ostalo mi je edino in žal mi je da tega nisem prej naredil, prijava policiji. Na policiji sem čakal kot norc kriminalista s katerim sva šla v eno sobo kjer smo vse zapisali in rekli, da imam vsaj nekaj papirjev :shock: -menda nekateri nimajo čisto nič. Naredili so prijavo in mi vzeli kopije listin, ki sem jih imel (kopijo prometne, kopijo odjave vozila iz prometa, kopijo odjave vozila na upravni enoti, kopijo stare zavarovalne police in kopijo potrdila iz občine, kjer sem overil pogodbo).
Tako, da zdaj čiči pa čaki. V vsakem primeru pa k odvetniku, ker če bo on sedaj nakazal denar moram prinesti potrdilo o plačilu, da tožilec ovrže prijavo, drugače pa gre vse skupaj na sodišče - gospodarsko pravo (oškodovanje fizične osebe).

Bom še poročal.

Uporabniški avatar
GorazdO
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a GorazdO Po dec 29, 2008 3:39 pm

Dej povej - če ste se kej pogovarjal - ali obvesti toženega (osumljenega) , da je vložena prijava policija/sodišče (to zadnje zna že trajat nekaj časa) ... al ga "moraš" sam?

Morda bi obvestilo pospešilo zadevo - da ti bo dal manjkajoči denar,.. ti/policija pa potem ovržeš ovadbo.

Upam na ugodno rešitev zadeve; sem bil enkrat v podobnem zosu.
Power is nothing without Control; so Think, Feel, Drive...

Uporabniški avatar
Beastmaster
Novinec

Kraj: Domžale

Napisal/-a Beastmaster Po dec 29, 2008 4:24 pm

Še firma?? Če so nategnil znanca kolk jim je še za ostale vseeno...

MuRiCi
Stalni uporabnik

Kraj: Kärnten

Napisal/-a MuRiCi Po dec 29, 2008 4:25 pm

Pa kaj si sploh razmišljal,da si tako brez črno na belem enemu˝ex sodelavcu˝šel tako zaupat.Drugo je če tega poznaš vse življenje,in sta res kolega ne pa preko službe,saj veš da tak te nebo na.te.gnu :? no upam,da se čimprej to reši v tvoje dobro. :D :D

polhi
Novinec

Napisal/-a polhi Po dec 29, 2008 9:37 pm

A je ta kolega mogoče Damjan iz okolice Prebolda.

Uporabniški avatar
seeman66
Stalni uporabnik

Napisal/-a seeman66 Sr dec 31, 2008 5:58 pm

Avto ki ga imam trenutno v lasti se je tudi prodajal komisijsko v avtohiši iz Velenja, na netu so imeli oglas, vendar avto je bil še pri lastniku.Dobil sem tel.št.poklical in je zadeva bila tipi-topi. Vedno bolj se mi zdi da vlada brezzakonje kar se tiče goljufij in nategov.Ali se organom ne ljubi ali pa ne obvladujejo položaja. Dobro da nategatorji ne tekmujejo za lopovščino leta. Žal so časi takšni, da te bo vsak nategnal če se bo le dalo. Zapomnite si da tudi v trgovino ko greš ne dobiš prej žemlje dokler je ne plačaš.
Upam da bosta zadevo rešila s čim manj zapleti.
lp
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov