Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

mr Vragec
Nov uporabnik

Prodaja avta, čakam na papirje

Napisal/-a mr Vragec To mar 03, 2009 7:07 pm

Pozdravljeni,

iskal sem že po forumu pa nisem zasledil podobne teme.
Imam pa naslednji problem.
Avto sem prodal preko kupoprodajne pogodbe. Ker je prodaja potekala v večernih urah ni bilo takojšnjega prepisa vozila. Kot prodajalec vozila sem kupoprodajno pogodbo uveril in jo poslal kupco. Sedaj pa se zaplete. Čakam na papirje njegovega zavarovanja !! Ali obstaja kakšna institucija ali karkoli, ki bi lahko njega prisilila, da to naredi čim prej ?
Oz. kako sedaj dobit nazaj povrnitev zavarovalne premije in urediti vse kar je še potrebno za dokončanje postopka prodaje ?

hvala za pametne odgovore.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare To mar 03, 2009 7:43 pm

NIKOLI ne dajaj avta iz rok dokler ni na prometni napisan nov lastnik!!Zdaj si že naredil sranje in ena varjanta je da pokličeš novega lastnika in mu razložiš da če v 2-dneh ne bo police poš prijavil da je avto ukraden (2 dni zato,ker tok rabi pošta).Papirjev pa ti noče poslat ,ker se bo še en čas vozil na tvoje zavarovanje in če bo povzročil nesrečo bo šel tvoj kupon ali pa bognedaj koga povozil pa spizdil bojo tudi tebe iskali,če bojo vedeli reg.št.Najhitreje pa boš zadevo rešil tako da boš šel k njemu in v njegovih krajih opravil ostalo papirologijo in boš mirno spal.Ena od opcij pa je tudi da bo šel tvoj avto v tujino (JUG) in da dec ne prijavlaj avta nase in si dela stroške bo zadevo zrihtal kar s tvojimi papirji,zato nikoli ne prodajaj avta zvečer ali med vikendom ko ne moreš urediti vseh papirjev in lepo kupcu razložiš da gledat ga lahko pride odpeljal ga bo pa ko bojo papirji.Sem mel podoben primer,ko je foter od babe avto prodal nekemu švercarju kateri ga je na vsak način hotel odpeljat v nedeljo popoldne in da on pozna človeka ki mu bo naredil pogodbo tudi v nedeljo....v glavnem na vsak način avto odpeljat... no in ko smo prišli do spremembe lastništva v ponedeljek pa se je k****n še nekaj razburjal,ker kao da je on razumel da mu tudi zavarovanje ostane do poteka registracije (razburjal se je ,ker mu pač ni ratalo kar si je želel)

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 To mar 03, 2009 7:46 pm

Pozdrav,

o tem je bilo že veliko napisanega, ampak vseeno.
najboljše je da ga pokličeš , se probaš na normalen način zmenit kdaj ti misli poslat polico, počakaš nekaj dni pa če še vedno ne bo nič, pa malo bolj "ostro, mogoče tudi grožnja pa tak.
Drugače je pa postopek s tem končan. Ti si mu poslal overjeno pogodbo, on bi moral tebi z.polico. Posel zaključen. Samo ponavadi se zaplete pri polici, tako da za drugič boš vedel, da ne prodajat brez fotokopije police. Drugače pa če ne boš uredil mi pošlji PM, bom poskusil kontaktirat znanca na zavarovalnici ;)

p.s. glede zavarovanja in vsega....če bo kaj narobe res pride k temi domov, ampak, ti to seveda lahko spodbijaš, ker si pač vozilo prodal in ga ima drugi lastnik. ampak vsi vemo kako je z sodstvom in moraš res dokazat, da si ti avto prodal bla bla bla....v glavnem same piz***** !
LP

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero To mar 03, 2009 8:07 pm

Nočem pameti soliti, ampak ko sem pred kratkim prodajal še reg. avto, sem imel same klice južnih. Vsi so hoteli še na mene reg. avto spraviti v bosno. Kupec je po ogledu tudi poskušal doseči, da bi mu kao zaupal na besedo in bo on jutri vse papirje uredil ter mi jih poslal. POjasnjeval je, da bi rad neki bonus uveljavljal.... V jamstvo mi je ponujal osebno izkaznico. Kaj pa vem, mogoče pa je bil pošten, samo jaz pač nisem popustil in smo vse lepo uredili: komisijska, overitev na upravni in prepis.

Glede tvojega problema pa poglej par postov nazaj, ker je se mi zdi neki rok, v katerem on mora registrirati avto na svoje ime po sklenitvi pogodbe.

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Napisal/-a GiGi1985 To mar 03, 2009 8:25 pm

ja, eljuero, ta rok obstaja, in sicer 6 mesecev, potem se avto vrne prejšnemu lastniku. Baje je tako, ne morem pa trdit tega 100%.
zna pa biti teh 6 mesecev kar dolgih ;)

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero To mar 03, 2009 8:35 pm

GiGi1985 je napisal/-a:ja, eljuero, ta rok obstaja, in sicer 6 mesecev, potem se avto vrne prejšnemu lastniku. Baje je tako, ne morem pa trdit tega 100%.

Je krajši
;)

http://www.amzs.si/?podrocje=101

mr Vragec
Nov uporabnik

Napisal/-a mr Vragec To mar 03, 2009 9:05 pm

eee ... hvala vam za hitre odgovore ....

eljuero: Kaj če pa se tega roka ne drži ? Kaj potem ? Policija ali kaj drugega ?? Pa ni bil jugovič ... je bil slovenc iz Hrastnika ... Avto, ki sem ga proda, pa tudi ni bil totalno izpraven.

lp

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Napisal/-a GiGi1985 To mar 03, 2009 9:14 pm

eljuero je napisal/-a:
GiGi1985 je napisal/-a:ja, eljuero, ta rok obstaja, in sicer 6 mesecev, potem se avto vrne prejšnemu lastniku. Baje je tako, ne morem pa trdit tega 100%.

Je krajši
;)

http://www.amzs.si/?podrocje=101

Nevem, potem je pa včasih bilo 6 mesecev. Ker vem, da je znanec imel podoben problem in bi mu vrnili avto nazaj v 6m, ampak je potem kupec videl "da gre zares" in vse uredil, poravnal zavrovalnino za nazaj itd. :)

Sicer pa, zakaj ne greš na zavarovalnico in poveš kako je s stvarjo in dobiš info iz prve roke? Pa kdaj si prodal avto? A se ti tip ne oglasi ali ga sploh nisi klical...?

mr Vragec
Nov uporabnik

Napisal/-a mr Vragec To mar 03, 2009 9:33 pm

Avto je bil prodan 20.2.
Na zavarovalnici so rekli, da potrebujem kopijo nove zavarovalne police v primeru da je bil avto naprej prodan oz. preklicano prometno dovoljenje, če je bil avto odjavlen iz prometa.

Z moje strani so bili papirji odposlani v 23.2.2009 ... tip je včeraj (2.3.2009) rekel da je dal papirje na pošto ... vendar jih danes ni bilo .... upam da bodo jutri !!!

lp

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero To mar 03, 2009 10:00 pm

mr Vragec je napisal/-a:Avto je bil prodan 20.2.
Na zavarovalnici so rekli, da potrebujem kopijo nove zavarovalne police v primeru da je bil avto naprej prodan oz. preklicano prometno dovoljenje, če je bil avto odjavlen iz prometa.

Z moje strani so bili papirji odposlani v 23.2.2009 ... tip je včeraj (2.3.2009) rekel da je dal papirje na pošto ... vendar jih danes ni bilo .... upam da bodo jutri !!!

lp

Sej bo vse vredi... je pa prav da že raziskuješ.

Iz ZVCP-1:
(5) Lastnik registriranega vozila mora v 15 dneh prijaviti registracijski organizaciji vsako spremembo (tehnično spremembo, spremembo lastništva, prebivališča oziroma sedeža, odjavo itd.), ki vpliva na spremembo podatkov v prometnem dovoljenju. K prijavi spremembe, ki vpliva na spremembo podatkov v prometnem dovoljenju, mora lastnik vozila priložiti listine, s katerimi dokazuje spremembo. Če se sprememba lastništva dokazuje s pogodbo, sklenjeno med fizičnima osebama ali fizično in pravno osebo oziroma s komisijsko pogodbo, mora biti podpis fizične osebe, ki je bila lastnik vozila pred sklenitvijo pogodbe, overjen.
(7) Z globo 160 eurov se kaznuje za prekršek lastnik vozila, ki ravna v nasprotju s prvim ali petim odstavkom tega člena.

Torej če ne dobiš v tem roku dokazila (kopijo zavarovalne police, prometne...) ga še zadnjič opozori in mu povej da ga boš prijavo na policiji....pa bo ziher :)

EDIT: Pa še to...če boš sklenil novo zavarovanje pri njih, naj ti razlike ne povrnejo na TRR, ker te si zaračunajo nekaj EUR za to. V mojem primeru 10. Tak da je bolje, da to vštejejo v premijo, če boš zavaroval pri njih.

Uporabniški avatar
ThugBoy
Stalni uporabnik

Kraj: Morje

Napisal/-a ThugBoy To mar 03, 2009 11:12 pm

torej dobiš povrnjeno premijo za nazaj?
Even When They Kill Me They Can't Never Take A Game From Young G

Uporabniški avatar
abcabc
Uporabnik

Kraj: Zahodna Slovenija

Napisal/-a abcabc To mar 03, 2009 11:54 pm

V 15 dneh mora bit na kupca prometna pisana.

Uporabniški avatar
Blink-182-
Stalni uporabnik

Kraj: Škofja Loka

Napisal/-a Blink-182- Sr mar 04, 2009 6:09 pm

Am bom kar tule vprašal, ker ste me malce prestrašili, upam da avtorja ne moti.
Gre se za to, da nej bi bil avto na novega kupca napisan v 15 dneh. Jaz sem kupil avto decembra, vendar je še vedno napisan na prejšno lastnico. Razlog pa je da je avto odjavlen, tako da ni nobene zavarovalne police itd. zato sem se odločil da bom počakal do pomladi ko ga peljal na bom tehnični pregled ter takrat predložil kupoprodajno pogodbo in spremenil lastništvo nase. Zanima me ali bodo upoštevali in prepisali avto nasa, ali lahko težijo? Potem bi v najslabšem primeru bil ob avto, ter ob denar ki sem ga dal za avto?

Lp

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero Sr mar 04, 2009 6:20 pm

Če je avto odjavljen iz prometa je torej morala prejšnja lastnica izjaviti, kje se avto nahaja. Npr. pri njej na dvorišču. Zakon zgolj določa uradno spremembo lastništva in posledično globo za primer, ko je avto še registriran....

Uporabniški avatar
Blink-182-
Stalni uporabnik

Napisal/-a Blink-182- Sr mar 04, 2009 6:49 pm

Ja avto je ona odjavila že prej, se pravi naj bi bil na njenem dvorišču. Potem pa sem jaz ta odjavlen avto kupil, narejena je bila pa samo kupoprodajna pogodba, pa overitev.
Avto je sedaj pri meni, čez kakšen mesec pa ga bom registriral in tudi napisal prometno dovoljenej name. Ali lahko potem pričakujem kakšne komplikacije? Ali pri odjavlenem avtu ni tega 15-dnevnega roka?

Lp

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero Sr mar 04, 2009 7:44 pm

Kam ga češ prijaviti? Ne vem če se vodi evidenca neregistriranih avtomobilov. Avto ni v prometu, ni nevarna stvar, ne potrebuje zavarovanja. S kupoprodajno pogodbo pa se dokazuje prenos lastništva neregistriranega avta.

Uporabniški avatar
Blink-182-
Stalni uporabnik

Napisal/-a Blink-182- Sr mar 04, 2009 8:02 pm

Aha ok, hvala, skrbelo me je to da bi postala kupoprodajna pogodba po določenem času neveljavna ali kaj podobnega. :D
Hvala za pomoč

Lp

Uporabniški avatar
dask
Uporabnik

Napisal/-a dask Sr mar 04, 2009 8:09 pm

Odjavljen avto ni problem, jaz sem svojega oldija tudi registriral po dveh mesecih po nakupu. Takrat je tudi bila narejena prometna na moje ime itd. Do takrat imaš pač samo pogodbo. Prodajalec je s tem krit, ti pa tudi.
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 2 gostov