rhondak je napisal/-a:Pozdravljeni!
Imam en problem, glede zavarovalnice, ki trdi da je moj avto vreden borih 800€ po evrotaksi (?????). zato so mi namesto povrnitve stroška novih delov, naredili tako da so avto cenili dotalka, čeprav je to daleč od resnice. Sedaj pa so mi poslali ponudbo 640€ povračila, saj avto ni kao vreden toliko kolikor je prišel izračun delov (2500€ pri pooblaščenem serviserju), zanima me samo to kako naj napišem pritožbo saj po izračunu je avto vreden 1200€ ali še več.
Prosim naj mi kdo pomaga da napišem pritožbo zoper zavarovalnice saj bi moral iztržiti veliko več.
Hvala in LP!!
Po tvojem nicku sklepam da voziš Hondo. Glede na opisano dokaj star model. Žal so ti avtomobili na trgu krepo precenjeni. Od tu verjetno razhajanje med tvojim in zavarovalniškim vrednostenjem vozila. Druga možnost je da si na avtomobil naložil še kup plastike (beri styling), druga platišča, spremenjeno podvozje... Te modifikacije bo zavarovalnica upoštevala le, če so vpisane v homologacijski kartonček, višino vložka pa lahko dokažeš z računi.
Še nekaj o EUROTAX vrednotenju vozila. Pri izračunu vrednosti se upošteva ocena trenutnega stanja vozila kot npr: rja, poškodbe... ter iztrošenost vozila, kjer se upoštevajo prevoženi kilometri. Tretji pomemben faktor pa je opremljenost vozila (dodatna in doplačilna oprema na vozilu). Najpomebnejši faktor pri vsem skupaj pa je kilometrina. Če le ta presega povprečje se vrednost vozila močno zmanjšuje.
Rešitev iz zagate je definitivno odvetnik, ki se bo z zavarovalnico lahko enakovredno pogajal o višini odškodnine (poznavanje pravil, splošnih pogojev, EUROTAX...). Ne pričakuj pa da bo dosegel vse kar si želiš.
Za drugič (upam da se ti nikdar več ne zgodi nezgoda) pa se z zavarovalnico najpre dogovori o višini popravila. Ko zavarovalni cenilec opravi cenitev vozila, še ne pomeni, da bo zavarovalnica kar plačala vse stroške popravila.Predvsem pri starejših ali manjvrednih vozilih se hitro preseže meja totalke (v tem primeru ekonomske), ki znaša cca polovico vrednosti vozila pred nezgodo. Kadar je to nekoliko starejši letnik ali vozilo ki je bilo že novo dosti poceni hitro presežeš ta prag že z nekaj manjšimi praskami.
LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.