Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

pex
Nov uporabnik

Homologacija ALU platišč

Napisal/-a pex Ne mar 29, 2009 2:05 pm

Lep pozdrav vsem.

Imam Hondo Civic angleški model letnik 95 in nimam homologacijskega kartončka.In na vrati mi piše samo ena dimenzija 175/65/14, rad bi pa dal 195/50/15. Zdj a morem homologirat al ni potrebno. na avtu ni nikakršne spremembe razen dimenzije gum. zdj eni mi govorijo da morem eni da ni treba. morem se pozanimat.

Hvala za odgovore!

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing Ne mar 29, 2009 2:17 pm

Kot že milijonkrat rečeno najprej si pridobi homologacijski kartonček (LPP, ali uvoznik Honde). Če dimenzije ni vpisane v kartonček je potrebno platišča homologirati.

PA POZOR: na avto si ne moreš dati kar ti srce poželi (dimenzije), ker so te napisane na TUV certifikatu platišč, katerega moraš nujno pridobiti. Tam pa piše katere dimenzije pnevnatik so dovoljene za paltišča katera imaš. Ne kpuj zadeve vnaprej če nima TUV certifikata.

pex
Nov uporabnik

Napisal/-a pex Ne mar 29, 2009 2:20 pm

aha. no TUV certifikata tudi nimam ja. Dobil sem jih zelo poceni. zdj pa a res policaji gledajo na vsako malenkost al sam ko je na avto res orng sprememba.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Ne mar 29, 2009 2:28 pm

Res da nesmeš imeti nič na avtomobilu kar ni original, ali napisano v homoligaciji, ampak jas še na nobenem avtomobilu nisem imel original dimenzi platišč in gum, pa mi ni ne policija in ne na tehničnem noben kompliciral.
PS: Seveda če negreš v extreme ;)
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

pex
Nov uporabnik

Napisal/-a pex Ne mar 29, 2009 2:37 pm

aha. ja sej felge mam original hondine. v extreme nebi šol. samo felge. jebemti državo zaradi ene pofukane homologacije na vem kaj vse rihtat. sploh pa stem ker zboljšaš vozne lasnoti pa komplicirajo. jaooo

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing Ne mar 29, 2009 2:44 pm

OK. Potem če boš moral kdaj homologirati imaš še en problem, ker TUV certifikat za originalna platišča mislim da ne boš moral dobiti.

pex
Nov uporabnik

Napisal/-a pex Ne mar 29, 2009 6:32 pm

pol pa kr felgice prodat. pa navadne gume pa je. :(

Uporabniški avatar
mihhec
Novinec

Napisal/-a mihhec Ne mar 29, 2009 6:57 pm

Pejt na en hondin servis pa vprašej, če ti lahko izdajo potrdilo, o ustreznosti dimenzij pnevmatik za tvoj avto. Vsaj tako sem jaz naredil ko sem homologiral original oplove feltne. Sicer tuv certifikata za feltne ne izdajo, izdajo pa samo katere dimenzije ustrezajo tvojemu avtomobilu. In na LPPju niso nič kompliciral,tudi felten sploh ni pogledal oz. me je še vprašal, kaj sem sploh prišel na homologacijo. In je samo napisov je da je vredu in to je to :D

pex
Nov uporabnik

Napisal/-a pex Ne mar 29, 2009 7:05 pm

aha. to je pa dobra novica. :) si mi kr polepšal dan:

Fiatfan
Stalni uporabnik

Napisal/-a Fiatfan Ne mar 29, 2009 7:11 pm

ja potrebno je homologirat po zakonu. sam js nimam nč homologiran pa nič ne težijo.
lp

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero Ne mar 29, 2009 7:18 pm

Uradni odgovor od njih, če pa se da urediti drugače v praksi pa itak super

Ali so takšne pnevmatike dovoljene na vašem vozilo je razvidno iz dokumenta o odobritvi platišč, ki ga prejmete ob nakupu platišč (TÜV).

Dimenzije pnevmatik so vezane na dimenzije platišč zato obravnavamo vedno kombinacijo pnevmatika /platišče. Za vsako vozilo je pri prodaji, vgrajena tovarniško odobrena kombinacija pnevmatike/platišča, vpisana v homologacijskem kartončku. Praviloma je, za posamezni tip vozila, tovarniško odobrenih vedno več kombinacij pnevmatik/platišč (običajno so odobrene zimske pnevmatike-MS drugačnih dimenzij), čeprav pooblaščen zastopnik proizvajalca vozila, ki mora izdati s prodajo vozila tudi homologacijski karton, iz nerazumljivih razlogov, vseh tovarniško odobrenih kombinacij ne vpisuje v homologacijski karton. Katere kombinacije pnevmatik/platišč so za vaše vozilo tovarniško odobrene je mogoče najti v knjižici vozila (navodila za uporabo) med tehničnimi podatki, tam kjer so tudi predpisani tlaki zraka v pnevmatiki. Večina vozil ima tudi nalepko na notranjem delu stebra ob vratih ali notranjem delu pokrova za polnjenje goriva, kjer je predpisan tlak polnjenje pnevmatik in pogosto tudi tovarniško odobrene kombinacije pnevmatik/platišč.

Vse kombinacije pnevmatik/platišč, ki so za določen tip vozila, tovarniško odobrene so tudi homologirane, to je ustrezno preskušene s čemer je varnost pri njihovi uporabi zagotovljena.

Vsaka kombinacija pnevmatike/platišča, ki ni v pooblaščeni tehnični službi po homologacijskem programu preskušena in preverjana, da izpolnjuje predpisani minimalne varnostne zahteve za določen tip vozila -ni homologirana in predstavlja potencialno tehnično nevarnost v prometu. V homologacijski kartonček se zato lahko vpisuje samo homologirane- odobrene kombinacije pnevmatike/platišča.

V prilogi vam posredujemo tudi nekaj tehničnih informacij za predelavo vozila pri zamenjavi standardne z nestandardno homologirano kombinacijo: platišč/pnevmatik ter upamo, da vam bo priloga v pomoč pri odgovoru na vaša vprašanja in pri razumevanju homologacijskih predpisov za predelana vozila.

Homologacijsko odobritev nestandardne kombinacije: platišča/pnevmatike z vpisom odobrene predelave v »Potrdilo o skladnosti vozila«, si pridobite s prijavo predelave vozila na "Strokovno organizacijo"(RTI-RKP), kjer vložite vlogo za posamično odobritev predelanega vozila z opisom predelave ter naslednjimi prilogami:

1. Tehnično poročilo (certifikat oz. ABE) ustrezne "Tehnične službe" (na pr.: TÜV) o odobritvi opravljene predelave za obravnavan tip vozila.

2. Potrdilo servisa-predelovalca o opravljeni predelavi (Tehnično poročilo o vgradnji – predelavi, s katerim servis-predelovalec potrjuje, da je za predelavo strokovno usposobljen in je predelava opravljena skladno z zahtevami predloženega tehničnega poročila odobritve),

3. "Potrdilo o skladnosti vozila" ali "Izjavo o ustreznosti vozila" (Homologacijsko potrdilo vozila), in

4. Prometno dovoljenje vozila za dokazilo lastništva.

Uporabniški avatar
blackmagic
Stalni uporabnik

Kraj: Fram

Napisal/-a blackmagic Ne mar 29, 2009 7:31 pm

eljuero
1000x hvala . :bow
Ta odgovor sem potreboval .
Who cares about
the shining of the sun
when the earth is black
\,,/ 666 \,,/