Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Uporabniški avatar
TUNING_BOY
Uporabnik

Napisal/-a TUNING_BOY To mar 24, 2009 8:34 am

Plecko je napisal/-a:Da si sposodim temo,v petek okrog 12:00 ponoč v smeri iz Vranskega proti Trojanam,me je en b**** prehiteval,mene pa eno sephio odspredaj.Oba sva peljala dobrih 90km/h on pa ko šus mimo(minimalno 150 je peljal),en ovinek kasneje slišim močno bremzanje in ta srebrn avto vrže s ceste v obcestno ograjo,samo se je vse zaiskrilo,kak sem bil za ovinkom se je lih ustavljal,po strehi ga nesl pa iskre metal.Sva s tipom kater vozil sephio žensko z otrokom ven z avta vlekla,cela polita z bencinom po kikli pa cel zgorn del telesa krvav,otroku ni blo menda nič,tip pa sam ven zlezu po štirih pa se drl moj avto moj avto.Mislim s familijo,otrok star cca 6 mescev pa se voz ko b****.ne da bi vprašu kak je ženska,kak otrok,ne on,moj avto moj avto :roll:

to so pa budale-materialisti
__+__ 2FAST 4YOU__+__

Verbatim
Nov uporabnik

Napisal/-a Verbatim To mar 31, 2009 2:36 am

uros_p je napisal/-a:
GoGo je napisal/-a:
GoGo je napisal/-a: Kako naj jih potem prehitiš, če se ne moreš vmes vključit nazaj na svoj pas?!

Ne smeš.

To ni res. Zakon po domače povedano pravi, da mora biti med vozili v koloni vedno dovolj prostora, da se lahko med njih "vrine" nekdo, ki prehiteva.

Glede nesreče. Absolutno je bil osnovni krivec tisti, ki ni pogledal v ogledalo, zaradi česar je prišlo do odvzema prednosti. S tem, ko prehitevaš, imaš seveda prednost pred tistimi, ki ne prehitevajo. Kriv je tudi tisti, ki ga je ruknil od zadaj, krivec pa bi po zakonu lahko bil tudi on, saj je prepovedano nenadno zaviranje.

Še dodatna razjasnitev. Četudi bi prehiteval kolono (3+ vozila) in bi prišlo do podobne nesreče, bi bil kriv tisti, ki ni pogledal v ogledalo. On bi sicer bil kaznovan zaradi prehitevanja kolone, vendar njegovo dejanje ni povzročilo prometne nesreče.

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Kraj: Prevalje

Napisal/-a uros_p To mar 31, 2009 8:52 am

Verbatim je napisal/-a:To ni res. Zakon po domače povedano pravi, da mora biti med vozili v koloni vedno dovolj prostora, da se lahko med njih "vrine" nekdo, ki prehiteva
...

Kaj ni res? To, da se kolone ne sme prehitevati? Drugače pa:
1. Zakon ne pravi "po domače", čeprav se strinjam da je včasih "po domače" skup spisan.
2. Podaj ta zakon in člen, da bomo lahko dalje razglabljali. Govorjenje na pamet povzroča samo zmedo med ostalimi uporabniki.
Slika

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe To mar 31, 2009 11:11 am

Verbatim je napisal/-a:
uros_p je napisal/-a:
GoGo je napisal/-a:
GoGo je napisal/-a: Kako naj jih potem prehitiš, če se ne moreš vmes vključit nazaj na svoj pas?!

Ne smeš.

To ni res. Zakon po domače povedano pravi, da mora biti med vozili v koloni vedno dovolj prostora, da se lahko med njih "vrine" nekdo, ki prehiteva.

Glede nesreče. Absolutno je bil osnovni krivec tisti, ki ni pogledal v ogledalo, zaradi česar je prišlo do odvzema prednosti. S tem, ko prehitevaš, imaš seveda prednost pred tistimi, ki ne prehitevajo. Kriv je tudi tisti, ki ga je ruknil od zadaj, krivec pa bi po zakonu lahko bil tudi on, saj je prepovedano nenadno zaviranje.

Še dodatna razjasnitev. Četudi bi prehiteval kolono (3+ vozila) in bi prišlo do podobne nesreče, bi bil kriv tisti, ki ni pogledal v ogledalo. On bi sicer bil kaznovan zaradi prehitevanja kolone, vendar njegovo dejanje ni povzročilo prometne nesreče.

prepovedano je nenadno zaviranje brez razloga.on je ocitno imel razlog ,ker ce ne bi zaviral na full bi se zeletel v unga spredaj.
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
FoxTer
Novinec

Kraj: kp

Napisal/-a FoxTer To mar 31, 2009 11:13 am

A lahko mal za hec?

Kriv je bil ta prvi v koloni, ker je vozil prepočasi... Zato se je za njim nabrala kolona, iz česar je sledila prometna nesreča.... :roll:

Zdaj pa zares.
Po moje je kriv tisti, ki se je zaletel odzadaj. Če bi slučajno našli povzročitelja, ki je tvojega kolega izsilil, potem bi krivdo naprtili njemu.

Tudi sam sem imel podobno situacijo(kot sovoznik moje žene), ko nas je pri prehitevanju izsilil en z AX-om. Mi smo vozili za enim passatom cca 150 km/h oddaljeni cca 70m in je model skoču ven z 80 km/h, ker je vozu za kamionom. Seveda je žmigovc uporabu, ko je bil že na prehitevalnem pasu. Naš polo še ni mel ABS in je lepo drsalo 76m(nisem mogu verjet kako ravne črte), potem nas je pa zaradi peska ob ograji še malo zavrtelo (47m) in pojahalo po ograji. Je potem polcaju govoru , da smo prišli 200 na uro, pa mu je policaj zabrusil, da tudi če bi mi šli 300 na uro, je on zamenjal vozni pas, ne da bi se prepričal, če lahko to varno stori. Kriv je bil voznik AX-a. Zapisnik smo dobili po 14 dneh in vse uspešno rešili na zavarovalnici. Žal je bil avto star 2 leti in 3 dni, tako da sem se obrisal pod nosom za manjvrednost vozila. Ampak hvala bogu smo jo prav vsi odnesli brez praske, kar je še najbolj pomembno. Na zadnjem sedežu je bila namreč v stolčku pravilno pripeta moja takrat 10 mesečna hčerka.

In kaj pravi ZCPP?

38. člen

(1) Voznik ne sme prehitevati ali začeti prehitevati drugega vozila:
1. če je voznik, ki vozi za njim, že začel prehitevati;
6. če se po prehitevanju ne bi mogel varno vključiti na smerno vozišče oziroma na prometni pas, po katerem je vozil pred prehitevanjem;

Kar se pa tiče kolone vozil, je pa to edino kar sem našel:

38. člen

(1) Voznik ne sme prehitevati ali začeti prehitevati drugega vozila:
10. vozila ali kolone vozil, ki vozi z zmanjšano hitrostjo zaradi gostote prometa ali drugih razmer v prometu;

Smatram, da takrat nekih posebnih razmer na cesti ni bilo....

Drugače pa za vse ki vam je težko brskati: Uradno prečiščeno besedlio Zakona o varnosti v cestnem prometu:
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200856&stevilka=2345
My dream: Ford Mustang Shelby GT500

Verbatim
Nov uporabnik

Napisal/-a Verbatim To mar 31, 2009 11:43 am

uros_p je napisal/-a:
Verbatim je napisal/-a:To ni res. Zakon po domače povedano pravi, da mora biti med vozili v koloni vedno dovolj prostora, da se lahko med njih "vrine" nekdo, ki prehiteva
...

Kaj ni res? To, da se kolone ne sme prehitevati? Drugače pa:
1. Zakon ne pravi "po domače", čeprav se strinjam da je včasih "po domače" skup spisan.
2. Podaj ta zakon in člen, da bomo lahko dalje razglabljali. Govorjenje na pamet povzroča samo zmedo med ostalimi uporabniki.

Jaz sem po domače povedal. Zakon pa pravi:

(2) Varnostna razdalja mora ne glede na vozne razmere omogočati:
– da lahko voznik zmanjša hitrost ali ustavi in s tem prepreči trčenje, če voznik, ki vozi pred njim, zmanjša hitrost ali ustavi;
– da se lahko voznik, ki prehiteva, varno vrne na izhodiščni prometni pas.

V koloni mora torej vedno biti toliko razdalje, da se lahko nekdo vrne na svoj izhodiščni pas.

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Napisal/-a uros_p To mar 31, 2009 12:03 pm

@Verbatim: Kje se v tvojem členu omenja kolona?

Na prejšni strani je link, kjer piše kaj je kolona in tudi da se kolone ne sme prehitevati.
V istem členu, ki navaja kaj je kolona tudi piše kakšna naj bo medsebojna razdalja vozil v koloni.

Ti pa navajaš varnostno razdaljo. Ta pa se nanaša tudi samo na dve vozili.
Slika

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Napisal/-a uros_p To mar 31, 2009 12:08 pm

FoxTer je napisal/-a:A lahko mal za hec?

Kriv je bil ta prvi v koloni, ker je vozil prepočasi... Zato se je za njim nabrala kolona, iz česar je sledila prometna nesreča.... :roll:

Hehe, ja, to pa se tud sam strinjam. In v vsakem hecu je nekaj resnice :P

PS: Dobro, da ste jih na AC odnesli samo s plehnato škodo.
Slika

Verbatim
Nov uporabnik

Napisal/-a Verbatim To mar 31, 2009 12:08 pm

Ker je ta člen splošen, velja v vseh prometnih situacijah, tudi koloni. Vedno moraš pred seboj pustiti toliko prostora, da ima nekdo, ki prehiteva, dovolj prostora.

Verbatim
Nov uporabnik

Napisal/-a Verbatim To mar 31, 2009 12:11 pm

abbe je napisal/-a:prepovedano je nenadno zaviranje brez razloga.on je ocitno imel razlog ,ker ce ne bi zaviral na full bi se zeletel v unga spredaj.

Zakon pravi, da lahko nenadno zaviraš v nevarnosti, vendar šele po tistem, ko se prepričaš, da lahko to varno storiš.

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Napisal/-a uros_p To mar 31, 2009 12:12 pm

Verbatim je napisal/-a:Ker je ta člen splošen, velja v vseh prometnih situacijah, tudi koloni. Vedno moraš pred seboj pustiti toliko prostora, da ima nekdo, ki prehiteva, dovolj prostora.

Ok, zmenjeno :tomidelej:
Ampak kolone še vseeno ne smeš prehitevati :!:
Slika

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe To mar 31, 2009 12:13 pm

Verbatim je napisal/-a:
abbe je napisal/-a:prepovedano je nenadno zaviranje brez razloga.on je ocitno imel razlog ,ker ce ne bi zaviral na full bi se zeletel v unga spredaj.

Zakon pravi, da lahko nenadno zaviraš v nevarnosti, vendar šele po tistem, ko se prepričaš, da lahko to varno storiš.

in kaj bi po tvoje moral nardit?ne zavirat pa se zaletet v unga spredaj?dj mal pomisl kaj pises predn napises.pa pokaz mi ta clen kjer to pise.
un k je zadj vozu bi moral met varnostno razdaljo,sj varnosta je glih zarad tega da ce nekdo pred tabo zabremza da mas cas tut ti zabremzat.
Ni vse res kar napišem

Verbatim
Nov uporabnik

Napisal/-a Verbatim To mar 31, 2009 12:18 pm

uros_p: to pa drži. Samo včasih greš prehitevat 2 avtomobila, pa ti nekdo pride nasproti, pa moraš iti že za prvim noter.

(1) Voznik ne sme nenadoma zmanjšati hitrosti vožnje, razen v nevarnosti.
(2) Voznik, ki namerava znatno zmanjšati hitrost, se mora prej prepričati, da lahko to varno stori.

1. odstavek ti pove, kdaj imaš dovoljenje zmanjšanja hitrosti, drugi pa ti pove pogoje, kdaj smeš to storiti. Se pa zavedam, da je tak člen butast.

smuky
Novinec

Napisal/-a smuky To mar 31, 2009 12:20 pm

evo me spet tukaj pa da sporočim kako se je izteklo za mojega kolega.....

prvi kriv-izsiljevanje prednosti+pobeg zaradi cele štale ki jo je naredu...

voznik za mojim kolegom kriv-varnostna razdalja...

kolega nobene kazni sam avto je pa razsut....

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe To mar 31, 2009 12:22 pm

smuky je napisal/-a:evo me spet tukaj pa da sporočim kako se je izteklo za mojega kolega.....

prvi kriv-izsiljevanje prednosti+pobeg zaradi cele štale ki jo je naredu...

voznik za mojim kolegom kriv-varnostna razdalja...

kolega nobene kazni sam avto je pa razsut....

edina pravilna odlocitev policije/sodisca.
po vsej logiki drugace nebi smelo bit
Ni vse res kar napišem

Verbatim
Nov uporabnik

Napisal/-a Verbatim To mar 31, 2009 12:25 pm

abbe je napisal/-a:edina pravilna odlocitev policije/sodisca.
po vsej logiki drugace nebi smelo bit

Najbolj pošteno bi bilo, da bi za vse bil kriv prvi. Nič od tega se ne bi zgodilo, če bi gospod pogledal v ogledalo.

Uporabniški avatar
FoxTer
Novinec

Kraj: kp

Napisal/-a FoxTer To mar 31, 2009 12:30 pm

uros_p je napisal/-a:
FoxTer je napisal/-a:A lahko mal za hec?

Hehe, ja, to pa se tud sam strinjam. In v vsakem hecu je nekaj resnice :P

PS: Dobro, da ste jih na AC odnesli samo s plehnato škodo.

Ja, pa malo strahu za tamalo... Moram slikce poiskat, kakšen je bil avto, pa jih bo gor prlimal...
My dream: Ford Mustang Shelby GT500

smuky
Novinec

Napisal/-a smuky To mar 31, 2009 1:58 pm

sama sreča,da si je voznik za mojim kolegom zapomnu tablico od ta prvega,ki je izsilu,ker drugače se bi tisti gospodič spasu in nema šanse da prideš do njega....

smuky
Novinec

Napisal/-a smuky To mar 31, 2009 2:30 pm

vidim,da večina pravite da je ta prvi vsega kriv sam jaz pa mislim da je tudi kriv ta zadnji...
varnostno razdaljo moraš imet glih zaradi takih primerou,ker kaj pa veš kdaj bo zabremzal voznik pred tabo....
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov