Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Pero101010
Nov uporabnik

Airbag

Napisal/-a Pero101010 So jan 02, 2010 11:27 pm

Pred novim letom sem imel prometno nesrečo. Vozim Toyoto Yaris letnik 2006.
Pa se med nesrečo niso odprli airbagi.
Nesreča se je zgodila v križišču jst sm vozu z okol 30 km/h tadrugi voznik pa s približno 40-50 km/h. Vozil pa je džipa s železom u ospredju :?
Desni kraj je zelo poškodovan od luči pa do ogledala cca. cel meter. Seveda je bil bočni trk. Vse mi je zvilo osovino, podvozje cela amaturna je spahnjena ampak airbag se niti eden ni odprl!

Pa ne zanima če ma kdo izkušnje s tem naj mi svetuje kaj naj naredim, naj se pritožim-kam naj se pritožim?
Hvala za nasvete.
lp.

Uporabniški avatar
scisco1
Novinec

Kraj: Ljubljana&Dolina ljubavi

Napisal/-a scisco1 So jan 02, 2010 11:39 pm

Imaš tudi stranske airbage, zavese... ?
Imaš avto od začetka ali si kupil rabljenga?

Lp

Uporabniški avatar
defasturias
Novinec

Napisal/-a defasturias So jan 02, 2010 11:50 pm

Pa si poškodovan zaradi neodprtja? Ali hočeš potegnit nekaj denarja ker bi se po tvoje morali odpreti pa se niso? Pomoje je bil trk premalo močan da bi se odprli ;)

Pero101010
Nov uporabnik

Napisal/-a Pero101010 So jan 02, 2010 11:50 pm

scisco1 je napisal/-a:Imaš tudi stranske airbage, zavese... ?

Lp

Ja 2 stranska imam zdej za zavese ne vem. Na vsakih vratih po en. Airbag mi piše tam kjer je una pločevina ki ločuje okno na vratih pa sprednje steklo.
Ne sem kupil novega in je še u garanciji.
Zavese mislim da ima ma nisem siguren.
4 airbage ima skupno.

defasturias je napisal/-a:Pa si poškodovan zaradi neodprtja? Ali hočeš potegnit nekaj denarja ker bi se po tvoje morali odpreti pa se niso? Pomoje je bil trk premalo močan da bi se odprli ;)

Tisto noč me je hrbet mal bolel, pa koleno sem imel plavo zaradi udarca verjetno u amaturno. Sovoznika pa je fajn vrat bolel. Na srečo nič hujšega.
Po oceni prijatelja ki je avtomehanik naj bi avto bil totalka :(
Hmm ga jutre poslikam za lažjo presojo.

Pero101010
Nov uporabnik

Napisal/-a Pero101010 Ne jan 03, 2010 12:19 am

qsho01 je napisal/-a:Hojla!

nekaj podobnega so se že pogovarjali nekaj časa nazaj...
http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... eb0a97880e
Sicer pa pojdita k zdravniku na pregled.
lp

Sem vidu ja njemu pa napisu zs :)

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Ne jan 03, 2010 1:28 am

Verjetno bi lahko kar nekaj denarja potegnil od tega, ker se airbagi niso sprožili. Sem si pa prebral tole.
Nimaš zaves, zato tega tudi ni bilo.

Glej pod raziščite > varnost> klikni na +(zračne zavese)

http://www.toyota.si/cars/new_cars/yaris/index.aspx

Uporabniški avatar
BBS
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a BBS Ne jan 03, 2010 11:20 am

Pero101010 je napisal/-a:
scisco1 je napisal/-a:Imaš tudi stranske airbage, zavese... ?

Lp

Ja 2 stranska imam zdej za zavese ne vem. Na vsakih vratih po en. Airbag mi piše tam kjer je una pločevina ki ločuje okno na vratih pa sprednje steklo.
Ne sem kupil novega in je še u garanciji.
Zavese mislim da ima ma nisem siguren.
4 airbage ima skupno.

defasturias je napisal/-a:Pa si poškodovan zaradi neodprtja? Ali hočeš potegnit nekaj denarja ker bi se po tvoje morali odpreti pa se niso? Pomoje je bil trk premalo močan da bi se odprli ;)

Tisto noč me je hrbet mal bolel, pa koleno sem imel plavo zaradi udarca verjetno u amaturno. Sovoznika pa je fajn vrat bolel. Na srečo nič hujšega.
Po oceni prijatelja ki je avtomehanik naj bi avto bil totalka :(
Hmm ga jutre poslikam za lažjo presojo.

A niso airbagi v sedežih?

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ Ne jan 03, 2010 12:21 pm

Vse je odvisno,koliko močen je bil udarec,in kam je bil oz. kje ima vozilo tipala za sprožitev airbaga.

Lahko ti povem za primer,vozilo višjega cenovnega ranga. Karambol je bil toliko močen,da je bil poškodovan odbijač,nosilec za odbijačem,nosilci od luči polomljeni. Havba,hladilniki celi. Na prvi pogled zelo malo škode. Ampak pozor: v notranjosti odprti air bagi in sicer voznikov,sovoznikov,ter za kolena. Pač je bil ravno trk v tisti predel,kjer ima vozilo tipalo.

Če je zdaj totalka,bi bila tudi v primeru če bi se ti odprli airbagi,no še prej bi bila,ker bi bila večja škoda.

Zakaj se niso,je pa odvisno od moči odarca,kot udara... in ker nisi prvi lastnik,je vprašanje,kaj se je pred tvojim nakupom dogajalo z avtom.

Dejansko se nimaš pritožit nukomur,lahko na firmo,ampak škoda časa ter denarja,ker ne boš dosegel nič.
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

LukL
Uporabnik

Napisal/-a LukL Ne jan 03, 2010 1:28 pm

RedBull™ je napisal/-a:in ker nisi prvi lastnik,je vprašanje,kaj se je pred tvojim nakupom dogajalo z avtom.

če nisi dobro prebral je kupil avto nov in avto je še v garanciji

če ima avto samo 4 airbage ima 2 spredaj pa 2 v sedežih
če ti trdiš da imaš na tem stebričku spredaj napis airbag, naj bi bila tudi zavesa...
ampak če trdiš da ima vozilo 4 airbage, potem nekaj ne štima

Pero101010
Nov uporabnik

Napisal/-a Pero101010 Ne jan 03, 2010 2:21 pm

LukL je napisal/-a:
RedBull™ je napisal/-a:in ker nisi prvi lastnik,je vprašanje,kaj se je pred tvojim nakupom dogajalo z avtom.

če ti trdiš da imaš na tem stebričku spredaj napis airbag, naj bi bila tudi zavesa...

Ja na unih stebrčkih ima napis ja.
Sam ima 4 napise airbag tko da sm mislu da so pač 4 airbagi. A uno na stebrčkih tisto je zavesa?
Dodam še sliko upam da bo kej pomagalo.
Priponke
lol.jpg

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a B|ind Ne jan 03, 2010 3:57 pm

Pozanimaj se ob katerih pogojih se bi airbag moral sprožiti !
Če bi se pri tebi moral in se ni potem se vrni v trgovino kjer si kupil avto in povej kako pa kaj.
Če nebodo poslušali se vrni z odvetnikom !

LukL
Uporabnik

Napisal/-a LukL Ne jan 03, 2010 9:55 pm

Pero101010 je napisal/-a:
LukL je napisal/-a:

Ja na unih stebrčkih ima napis ja.
Sam ima 4 napise airbag tko da sm mislu da so pač 4 airbagi. A uno na stebrčkih tisto je zavesa?
Dodam še sliko upam da bo kej pomagalo.
Ja to kar piše na stebričkih, je vse skupaj samo en airbag-zavesa. nameščeno je po celem zgornjem obodu in poteka v vseh avtomobilih od sprednjega stebrička do zadnjega. en je na levi strani, en je na desni strani pod vso to plastiko zgleda zadeva nekako takole(ko še ni sprožena) na sliki

drugače te pa ta zadeva ob lažjem bočnem trku obvaruje kvečjemu razbitega stekla
ob hujšem bočnem trku pa ti zavaruje glavo da ne trči ob kakšen stebriček, prav tako ob prevračanju vozila
Priponke
Slika143.jpg

LukL
Uporabnik

Napisal/-a LukL Ne jan 03, 2010 10:06 pm

lenivec je napisal/-a:
RedBull™ je napisal/-a: Pač je bil ravno trk v tisti predel,kjer ima vozilo tipalo.
.

to nima nobene veze. ker senzor od airbaga je trdno priterjen nekam v avtu. ponavadi pod armaturko ali med sedežema. in deluje glede na sile. če so dovolj velike in v pravi smeri se bo oprlo. če niso v prwavi smeri se nebo

nimaš prav!

manjši avti in nekateri večji in ne-premium avti imajo res računalnik za sprožitev airbagov, nekje med sedeži in pod armaturo, in nimajo drugih senzorjev, ker je že v računalniku takšen modul ki zazna kako močan je trk
večji avti pa tudi nekateri novejši malčki(so izjeme)pa imajo več senzorjev po vozilo
npr. senzorji za prednje airbage so ponavadi nekje na vezni steni(tudi če je plastična) za bočne airbage pa so senzorji v B stebričku, seveda imajo tudi ti avti računalnik ki krmili te senzorje in airbage.

npr. na vezni steni jih ima a4 L.o5 dalje, accord l.04...
za bočne pa bi lahko rekel da vsi ti malo daljši avti tam po letu 04/05 (na pamet rečeno)
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov