Napisal/-a ejsim To jan 12, 2010 12:12 pm
Pozdrav,
Še jaz napišem svoj prispevek. Žalostno a spet ugotavljamo kako lepo je zavarovalnicam v Slo. Delno razumem, povečini pa vendarle ne, ko primerjam kako je v nekaterih drugih državah.
Bom pa napisal še 2 primera, in sicer:
1. Kak mesec nazaj, sem se znancu "naslonil" na avtomobil, pri meni ni bilo praktično nič, njemu pa je počil prednji odbijač, nosilci, malce se je zamaknil prednji pokrov motorja ter luč.. Avtomobil je kupil za cca 1.000 EUR, bil pa je vreden precej več (predelave, neka posebna barva, s katero je bil avtomobil v celoti prelakiran,..) Aja..pa še to ga je kupil mogoče 3 dni pred "nezgodico".
Ker se poznava, sva se zmenila, da greva prvo na servis, da vidiva če se splača zadevo poštimati preko zavarovalnice ali "z gotovino" Na servisu niso točno mogli oceniti škode, dokler ne bi demontirali odbijačev itd, zato smo skupaj sklenili, da bi bilo vendarle najbolje da "mu dam kuponček" oz. da napiševa poročilo na Zavarovalnici.. Sva šla na zavarovalnico, vse lepo izpolnila in si mislila: "Super, še cenilec pogleda in sva končala".. No, je prišel cenilec, pogledal avtomobil, napisal kaj je potrebno popraviti, menjati, na koncu zapisnika pa je napisal pod opombo, da popravilo ne sme presegati 600 EUR (pač ne sme presegati 51% vrednosti vozila) - cenilec mu je šel tukaj še celo na roko. Tega jaz namreč prej niti nisem vedel niti nisem o tem razmišljal..sem mislil, da je odvisno od vrednosti mojega vozila oz od moje zav. police, ker imam sklenjeno vse na max in z vsemi dodatki sem bil "miren" in si mislil, da je itak dovolj prostora za popravilo. Vem, da kadarkoli sem uveljavljal kak kupon ali kaj podobnega od nekoga, sem brez problema ter nekih opomb vozilo popravil..
Pa sva šla na servis, kjer so naju na to opozorili, on je moral tudi podpisati, da bo v primeru, da stroški presegajo ta znesek, moral razliko pokriti on. Stroški popravila so bili na koncu na srečo okrog 500 EUR. Sem mu pa pred podpisom celo obljubil, da bom v primeru, da bodo stroški višji, razliko pokril jaz - pač ker se mi je zdelo nefer.. Pač jaz sem mu butnil vozilo, mu dal kupon itd, on pa bo moral "fasati" potem še en račun povrhu za popravilo..
Kaj je tu absurdno? Če imaš avtomobil, ki je vreden npr 2.000 EUR in se nekdo z nevem kakšnim avtomobilom zaleti vate ter ti naredi škode za 2.000 EUR+, boš ti moral vzeti tistih cca 1.000 EUR, avtomobil pa nekomu ali prodati ali poizkušati nekako popraviti..pač si na veliki izgubi..če pa imaš avtomobil vreden 15.000 EUR in se ti nekdo zaleti, ter naredi enako škodo - t.j. nekih 2.000 EUR, boš brez problema popravil vozilo. Zakaj tako? Ni drugega razloga, kot da poizkušajo izplačati čim manj škodnih primerov. Kje je razlika med dvema oz. voziloma, ki imata škodo za recimo 2.000 EUR in sta oba avtomobila nevozna? Je ni..s tem, da bo tisti, čigar avtomobil je vreden 50.000 EUR, avtomobil brez problema popravil na račun zavarovalnice, tisti, čigar vozilo je vredno 500 EUR, pa bo ostal tudi brez tega. Žalostno..
Kaj je nauk, da ne boš imel problemov kasneje? Če se že moraš zaletetei komu, se zaleti tistemu z boljšim vozilom in NIKAKOR NE tistemu, ki ima neko "podrtijo". Sosedo so celo izsiljevali, ker se je podobno kot jaz - naslonila, dala kupon, oni pa so kasneje prišli na dom in zahtevali še dodatnih 400 EUR na roke, ker zavarovalnica ni krila škode (do 200 EUR).. Torej pozabite tisto "uff kako bo drago če se zaletim temu Mercedesu" ...res
2. Primer: Stric je imel nesrečo, imel kasko z vsem, so mu plačali vleko, nadomestni itd, avtomobil je bil ocenjen kot totalka, dobil je 2.500 EUR na roke in razbit avtomobil. Tudi on je mislil, da lahko avtomobil pusti pri njih, dobi nekih 4.000 EUR in je miren (avtomobil po Eurotaxu vreden cca 5.000 EUR ampak bi se sprijaznil z 1 tisočakom manj). Že drugi dan je servis zahteval da se vozilo odpelje - kar bi pomenilo dodatne stroške vleke, začeli so se klici raznih avto-dilerjev ipd.. Na srečo razbit avtomobil kupil znanec in si ga sam odpeljal.. Drugače bi avtomobil pred hišo po mojem stal kak mesec.. Pač ko človek dela vsak dan od 6:30 in prihaja domov orkgo 18h se težko ukvarja še s tem..
lp