Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

avtič
Nov uporabnik

NUJNO NASVET- NATEG PRI NAKUPU AVTA- kakšne pravice imam?

Napisal/-a avtič Ne apr 11, 2010 2:57 pm

Pozdravljeni vsi,
kupila sem pred enim tednom star avto (l. 99), narejena je le kupoprodanja pogodba-overjena.
Avto naj bi imel airbag (kupovala sem avto z airbagom, in prodajalec mi je rekel, da ga avto ima), pa sem sedaj zvedela, da ga nima oz. da se ne bo sprožil ob trčenju. Poleg airbaga, se je po enem tednu pokazalo še kup napak ( za okoli 500 eur stroškov). Vem, da sem podpisala kupoprodajno pogodbo, na kateri je bilo napisano, da se kasenjših reklamacij ne upošteva. Zavedam se, da se na slabo stanje avta ne morem sklicevati, sem se pač "nategnila". Sem pa slišala, da se lahko pritožim na airbag. Avto ima še veljavni tehnični pregled, plačano cestnino, tudi tablice sem obdržala, kar pomeni, da moram samo avto nase prepisat (nova prometna in podaljšati zavarovanje).

Zanima me, na kakšen način lahko prodajalca prisilim, da avto vzame nazaj. Če hočem avto prodati naprej, ga za enako ceno ne morem oz. bi morala kupca "nategniti", kakor je mene prodajalec. Najslabša možna varianta se mi lahko zgdi, da me novi kupec lahko toži v primeru, da se zaleti in se mu ne sproži airbag, kar pa seveda ne bi hotela.
Prosim za nasvete, kam se lahko obrnem, pa da seveda ne bi še plačevala odvetnikov in da se ne bi stvar zavlekla v nedogled. Avta sedaj, ko vem v kakšen stanju je, ne nameravam obdržati, še manj pa popravljati. Cena avta je bila 1300 EUR.

Kakšne imam možnosti? S prodajalecem še nisem bila v kontaktu.
Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovore! :?

Gasper`
Novinec

Napisal/-a Gasper` Ne apr 11, 2010 3:17 pm

Je prodajalec fizicna oseba?
Lp, Gašper

Kristijan1980
Nov uporabnik

Kraj: Jurovski Dol

oj!

Napisal/-a Kristijan1980 Ne apr 11, 2010 3:20 pm

Najprej napiši za kakšen avto gre? (model) Zanima me kako veš da se airbag nebo sprožil? A gori kakšna lučka na armaturi? Kaj še je tako kritičnega na vozilu? Airbag mora delat v vsakem primeru,tak da to maš ziher možnosti se pritožit.

Uporabniški avatar
/miha\
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a /miha\ Ne apr 11, 2010 3:21 pm

Tule si preberi zadeve... 37.člen in naprej:

http://www.uradni-list.si/1/content?id=51154

Citiram:
(2) Napaka je stvarna:

1. če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za njeno normalno rabo ali za promet;

2. če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila prodajalcu znana oziroma bi mu morala biti znana;

3. če stvar nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane;

4. če je prodajalec izročil stvar, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila.

(3) Primernost blaga za normalno rabo se presoja glede na običajno blago enake vrste in ob upoštevanju kakršnihkoli prodajalčevih izjav o značilnostih blaga, ki jih je dal prodajalec ali proizvajalec zlasti z oglaševanjem, predstavitvijo izdelka ali navedbami na blagu samem.

(4) Za odgovornost za stvarne in pravne napake se uporabljajo določbe zakona, ki ureja obligacijska razmerja, če ta zakon ne določa drugače.

Torej gre za stvarno napako, kar se tiče airbaga... avto lahko pelješ nazaj in zahtevaš kupnino nazaj....tako piše v zakonu (sprintaj in podčrtaj člene v zakonu, da bo prodajalec videl, da si resna). Če se bo prodajalec upiral, reci da ga boš prijavila tržnemu inšektoratu. Naj tudi podpiše izjavo, da je bil seznanjen s stvarno napako...

Nekako tako bi jaz postopil.
Sam ne se kregat :P

avtič
Nov uporabnik

Napisal/-a avtič Ne apr 11, 2010 3:56 pm

Avto sem kupila od fizične osebe. Clio 1.2 s klimo in 1 airbag ( za klimo sem vedela da ne dela)
Stvar je potekala takole: 5 dni se normalo vozim ( imam namen v enem tednu peljati avto na servis pogledati kako in kaj), šesti dan mi avto kar naenkrat ne vže, kolega predvidi, da je pumpa za bencin; se vozim še en dan ( avto enkrat vže, drugič spet ne); sedmi dan mi kolega zamenja pumpo za bencin (90 eur) in na hitro pogleda avto in komentira, da je na avtu potrebno skoraj vse zamenjati (pumpa za servo volan, termostat,bati, cilinder, za klimo tudi ni samo plin za dodati, ampak da vse spušča,...- nisem se odločila, da vse točno pregleda in se loti popravljanja, ker si lahko predstavljate, da mi je v glavi zavrelo). Potem grem na Remont vprašat, če imam airbag, če je notri vreča sploh. Prijazen gospod sicer avta ne priklopi, ampak na podlagi lučke na armaturi pove, da airbag ne dela, da če se zatelim, se mi 100% ne bo sprožil. Povedal mi je, da lahko da ni vreče, lahko da ni enih senzorjev oz. zategovalnikov in mi predlaga da ga v ponedeljek pripeljem na priklop na računalnik. To je tudi vse kar sem naredila. Sedaj ne vem kam naj grem po nasvete ( policija, avtohiše z rabljenimi avti, odvetnik,..) Ne vem kako naj se stvari lotim po pravi poti, da zaščitim sama sebe, in da ne izgubim veliko denarja. Da bi avto popravila za 300-500 eur , ga nikakor ne bi mogla tudi za tako ceno, kar bi vanj vložila. Zavedam se, da bo vsak star avto, ki ga bom kupila imel kakšne napake in bo potrebno kaj zamenjati, ampak pri tem primeru je res skrajnost.
Hvala!

Uporabniški avatar
ALIEn3001
Novinec

Napisal/-a ALIEn3001 Ne apr 11, 2010 4:15 pm

Temu se reče skrita stvarna napaka. Bo pa težko to uveljavljati, če je lučka za airbag svetila že ob nakupu, ker takšna očitna napaka pač mora biti vsakemu vidna že takoj.

V vsakem primeru moraš v 8 dneh od ugotovitve napake pisno obvestiti prodajalca o skriti stvarni napaki in potem od tam naprej reševati zadevo.
James May: I preffer this (AR 159) to the BMW 3-series :)

FLINK
Uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a FLINK Ne apr 11, 2010 4:25 pm

Ne razumem te.
Sla si kupit avto, za katerega si vedela, da dolocene stvari ne delajo? in tudi masine niste pogledal? in sedaj ti je frend reku, da treba pol masine menjat? ne vem no-kaj si razmisljala, ko si kupovala avto.
Kakorkoli...preberi si malo tiste clene. jutri pa do prodajalca in povej, da ga bos tozila...nekoga dobi, ki znas spisat nekej koristnega in oddajte. Da vam ne potece rok.

Lp
:)

Volvo power
Novinec

Kraj: kočevje

Napisal/-a Volvo power Ne apr 11, 2010 5:16 pm

avtič je napisal/-a:Prijazen gospod sicer avta ne priklopi, ampak na podlagi lučke na armaturi pove, da airbag ne dela, da če se zatelim, se mi 100% ne bo sprožil.

vem da je samo napača, ampak smešno za crknit :lol:

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ Ne apr 11, 2010 5:38 pm

he he...lucka od airbaga sveti kr je treba malo konektorje pogledat. na vecini renojev so pod sedezi in to je kar pogosta napaka. tko da ce je samo to se da hitro popravit, kak dober avtoelektricar pa bo. ;)

a33
Novinec

Napisal/-a a33 Ne apr 11, 2010 5:39 pm

To kar prodajalec ponuja v avtu mora avto imet tj tud airbag.... kar ne dela mora bit napisano v oglasu... tudi če kaj ni kompletno.

1. pisno opozorilo ( pred tožbo )
2. poravnava ali tožba

kdo točno ti je tole prodal ?
kr objavi ga da se ga vsi ognejo v bodoče.

Uporabniški avatar
ALIEn3001
Novinec

Napisal/-a ALIEn3001 Ne apr 11, 2010 8:11 pm

Če je lučka za airbag svetila že takoj ob nakupu, potem bo to zelo težko uveljavljati kot stvarno napako...
James May: I preffer this (AR 159) to the BMW 3-series :)

avtič
Nov uporabnik

Napisal/-a avtič Ne apr 11, 2010 8:16 pm

lučka za air bag ni svetila, niti ne sveti sedaj
nism pa opazila, da se lučka ob kontaktu ni prižgala....

dms
Novinec

Napisal/-a dms Ne apr 11, 2010 8:25 pm

avtič je napisal/-a:Avto sem kupila od fizične osebe. Clio 1.2 s klimo in 1 airbag ( za klimo sem vedela da ne dela)
Stvar je potekala takole: 5 dni se normalo vozim ( imam namen v enem tednu peljati avto na servis pogledati kako in kaj), šesti dan mi avto kar naenkrat ne vže, kolega predvidi, da je pumpa za bencin; se vozim še en dan ( avto enkrat vže, drugič spet ne); sedmi dan mi kolega zamenja pumpo za bencin (90 eur) in na hitro pogleda avto in komentira, da je na avtu potrebno skoraj vse zamenjati (pumpa za servo volan, termostat,bati, cilinder, za klimo tudi ni samo plin za dodati, ampak da vse spušča,...- nisem se odločila, da vse točno pregleda in se loti popravljanja, ker si lahko predstavljate, da mi je v glavi zavrelo). Potem grem na Remont vprašat, če imam airbag, če je notri vreča sploh. Prijazen gospod sicer avta ne priklopi, ampak na podlagi lučke na armaturi pove, da airbag ne dela, da če se zatelim, se mi 100% ne bo sprožil. Povedal mi je, da lahko da ni vreče, lahko da ni enih senzorjev oz. zategovalnikov in mi predlaga da ga v ponedeljek pripeljem na priklop na računalnik. To je tudi vse kar sem naredila. Sedaj ne vem kam naj grem po nasvete ( policija, avtohiše z rabljenimi avti, odvetnik,..) Ne vem kako naj se stvari lotim po pravi poti, da zaščitim sama sebe, in da ne izgubim veliko denarja. Da bi avto popravila za 300-500 eur , ga nikakor ne bi mogla tudi za tako ceno, kar bi vanj vložila. Zavedam se, da bo vsak star avto, ki ga bom kupila imel kakšne napake in bo potrebno kaj zamenjati, ampak pri tem primeru je res skrajnost.
Hvala!

Tole pa ta tvoj prijatelj ni samo na hitro pogledal,ampak za ta pregled rabi kar nekaj časa. Kot drugo,kje je bil ko si kupovala avto? :?
Kako je pa ugotovil,da vse pušča pri klimi? Na servisu se po navadi klima napolni in doda se barvilo,potem se pa čez kak teden z uv lučko mislim,pregleda. :roll:
Pa bati,pa cilinder,... Mislim pa,da ta avto niti ni v tako slabem stanju. Ne vem,so ti pa že napisali kako pa kaj. Ugodo rešitev ti želim. ;)

Uporabniški avatar
mITJA122
Novinec

Napisal/-a mITJA122 Po apr 12, 2010 3:44 pm

avtič je napisal/-a:Avto sem kupila od fizične osebe. Clio 1.2 s klimo in 1 airbag ( za klimo sem vedela da ne dela)
Hvala!

Dekle, vrjetn se lahk obrišeš pod nos..kupla si po sistemu videno-kupljeno..avto si vidla v kakem stanju je, se verjetno z njim odpeljala na testno vožnjo..z avtom bla zadovoljna(sklepam po tem, drugače ga nebi kupila)...res je da lahk greš u tožbo, pa eno pa drugo,sam to je spet tk...stroški..odvetnik..bla bla..nakoncu pa še zgubiš celo stvar in si tam

Nwm kk zgleda to, da avto nahitr pogledaš pa že kr veš, da so v okvari...bati..cilinder..pa da klima spušča pa take stvari....a ste merl kompresijo?tk nahitr "od oka"...pa UV učala gor...o lej klima spuša....pa z tole lučko za Airbag pri Cliotih je že tk blo dost in dost govora...(stiki pod sedežem..itd)...Drugo je da res ni noter Air-baga..al pa da je blo sproženo use skupi..itd..tega pa neboš vedla, dokler ga ne prklopijo na tester..razn če bo kolega 2min stal pa gledu avto..pa takoi ugotovil, ka je narobe :D :?

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan To apr 13, 2010 7:19 am

avtič je napisal/-a:lučka za air bag ni svetila, niti ne sveti sedaj
nism pa opazila, da se lučka ob kontaktu ni prižgala....

Nekdo je vzel ven lučko.

Moj nasvet. Popravi zasilno avto in ga prodaj naprej oz. avto popravi tako, kot se spodobi in ga vozi dalje.

Pri nas smo tudi kupili novo vozilo pred 10 leti, avto je bil vseskozi super, odličen, nikol karambola, malo vožen, predkratkim pa veselo presenečenje, avtu je potrebno menjat komplet elektriko strošek 1500-2000 evrov. Avto bo na servisu kakšen mesec.

Uporabniški avatar
JamesTheMan
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a JamesTheMan To apr 13, 2010 7:35 am

Pokliči na urad za varstvo potrošnika, tam ti bodo iz prve roke povedali, če lahko kaj storiš. Upam, da ti uspe rešiti zadevo.

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 To apr 13, 2010 7:44 am

Haha, sem prav vesel takih kupcev :D samo, da se šajna pa je avton v brezhibnem stanju 8) Pol pa poslušaš, ja pa oni je pa lepši zunaj, ko vaš bruhahaha. Lažje popraviš malo prask in pikico od kamenčkov, kakor pa pol avta zamenjat :idea: :roll:
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov