Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

bolek
Novinec

Kraj: radovlca,brezje

prometna nesreča + kazen

Napisal/-a bolek Pe jun 18, 2010 7:12 am

pred 2 tednom sm imel prometno nesrečo v kateri nism bil kriv jaz. nekdo me je izsili iz stranske ceste probal sem ga obviti a me je zadel v bok nakr me je še odbilo v steber semaforja. sedaj sem dobil kazen 460€ in 6pik sm pa mladi voznik :? topa zaradi tega ker sm kao tok hiter pelov da nism mogel obladovati vozil ali ustaviti pred oviro ki sem jo kao pričakoval saj tako piše v zakonu.

prekopirano iz zakonika: 30člen 5 odstavek
Hitrost vožnje

30. člen

(1) Voznik sme voziti s takšno hitrostjo, da vozilo ves čas obvladuje in da ga lahko ustavi pred oviro, ki jo glede na okoliščine lahko pričakuje.

(2) Hitrost in način vožnje mora prilagoditi svojim sposobnostim, lastnostim in stanju ceste ter preglednosti na njej, gostoti in drugim značilnostim prometa, vremenskim razmeram ter značilnostim vozila in tovora v njem ali na njem.

(3) Voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu. Kadar se za vozilom, ki vozi na čelu kolone s hitrostjo, ki je nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, po katerem vozi, in nižja od hitrosti prometnega toka vozil na smernem vozišču, nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora voznik na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.

(4) Kadar je hitrost vozila iz prejšnjega odstavka za več kot polovico nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, mora voznik takega vozila vklopiti varnostne utripalke, razen če uporablja rumeno utripajočo luč v skladu s 128. členom tega zakona. Ko se za njim nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.

(5) Z globo 460 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s prvim ali drugim odstavkom tega člena. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 6 kazenskih točk.

(6) Z globo 120 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s tretjim ali četrtim odstavkom tega člena.

(7) Z globo 50 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja, ki ravna v nasprotju s prvim ali drugim odstavkom tega člena.

meni se zdi sedaj to malo pretirano kam se lahko obrnem za pritožbo

lp bolek

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist Pe jun 18, 2010 8:13 am

kako ste se zmenil za krivdo?

Je pa ta 5. točka 30. člena meni butasta, ker bi jo lahko obesu vsakemu s prometno nesrečo, še stari mamci, ki se s 5/h zaleti v pred njo stoječi avto..
No escape from the mass mind rape...

bolek
Novinec

Napisal/-a bolek Pe jun 18, 2010 9:07 am

kriv je on saj tako sm jst zastopu ker dobi menda sodišče pa jst smbil na prednosti pa še rekel je da meje vidil ampak je vseeno peljal. ja zelo smešen je ta člen

lp bolek

Uporabniški avatar
Kovcek
Stalni uporabnik

Kraj: Murska Sobota

Napisal/-a Kovcek Pe jun 18, 2010 9:10 am

Totalno butasto :evil:
Lp

kovcek

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Pe jun 18, 2010 9:44 am

Jao. Sej ne moreš verjet. Človk se more zase bat tudi če sploh ni kriv. Ahjej. :? Pritožba?

Uporabniški avatar
rhino
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a rhino Pe jun 18, 2010 9:55 am

Absolutno pritožba.Kaj že res postajamo amerika?
Zakon v stilu: "Kdo je kriv, če črnca na prehodu za pešce povozi avto in črnca odnese 15 m po zraku? Črnec,ker je pobegnil s kraja nesreče".

bolek
Novinec

Napisal/-a bolek Pe jun 18, 2010 10:01 am

največja fora pa je da se je to zgodilo v križišču ki je pod nadzorom kamer alikdo ve kje je mogoče dobitiposnetek?

lp bolek

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim Pe jun 18, 2010 12:37 pm

Ja, to se tretira kot tista fora, ko zletiš s ceste, se zaletiš nekam in policija pripelje mimo in ti lepo da kazen povrhu. Pa lahko da si se umikal srni, psu, medvedu. Vedno bo kriva neprilagojena hitrost. Torej naj bi vozil verjetno kakih 30 km/h (kjer je sicer 90km/h), da se lahko izogneš oviri.

Sej razumem, da pač dobiš kazen, če si res vozil prehitro in si povzročil nesrečo, delno razumem tudi, da dobiš kazen, če si pač vozil hitro in se nisi mogel izogniti kakemu kretenu, ki te je izsilil, ampak mam občutek, da skoraj vsem te kazni limajo zadnje čase (malo pretiravam, ker itak kao pomerijo koliko je avtomobil drsel itditd., ampak vseeno).

Ti se boš pritožil, oni bodo seveda zavrnili, ker je policaj ugotovil (slike + zapisnik + meritve), da si pač vozil prehitro..

Kaj pa bo s tistim? Bo dobil enako kazen? Logično bi bilo, da bi bila višja, ampak dvomim da bo.

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Pe jun 18, 2010 1:33 pm

če je res tak ko si napisu..

bi mogu v zapisnik napisat svojo izvajo..

pa ponavadi na policiji še enkrat pretehtajo..

kolega je tud dobil neko deljeno krivdo pa, je podal izjavo, pa so upoštevali njegovo izjavo... imel pa je tudi pričo, ki je prej niso upoštevali,.. so upoštevali samo zgodbo enega udeleženca..

mte
Nov uporabnik

Napisal/-a mte Pe jun 18, 2010 1:52 pm

Kaj pa člen, ki govori o tem, da imamo pravico predvidevati, da bodo ostali udeleženci ravnali po zakonu? Jaz torej lahko predvidevam, da bo nekdo na stranski cesti upošteval predpise in ne bo izsiljeval prednosti, torej lahko hitrost prilagajam glede na ostale razmere, ni pa to treba tudi za primer, ko se bo on zaletel vame.
Ali to v tem primeru nima nobene teže? Kako je to pravno urejeno?
lp

recept
Novinec

Napisal/-a recept Sr jun 23, 2010 2:08 pm

mte je napisal/-a:Kaj pa člen, ki govori o tem, da imamo pravico predvidevati, da bodo ostali udeleženci ravnali po zakonu? Jaz torej lahko predvidevam, da bo nekdo na stranski cesti upošteval predpise in ne bo izsiljeval prednosti, torej lahko hitrost prilagajam glede na ostale razmere, ni pa to treba tudi za primer, ko se bo on zaletel vame.
Ali to v tem primeru nima nobene teže? Kako je to pravno urejeno?
lp

Jaz bi se obesil natanko na to določilo. Seveda, ob pogoju, da nisem prekoračil omejitev, ki sicer veljajo na tistem odseku.
Mobilni telefon v avtu?
http://www.youtube.com/watch?v=R0LCmStIw9E

Hitro je hitro prehitro!
http://www.youtube.com/watch?v=Y7lCM9ElUqQ

Uporabniški avatar
JamesTheMan
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a JamesTheMan Sr jun 23, 2010 2:21 pm

Včasih je boljše da se kr direkt zaletiš, tudi sam sem se umikal in sem dobil kazen ker sem ogrožal samega sebe (neprimerna hitrost), če pa bi se zaletel v vozilo, ki se je pripeljalo nasproti in to polovico po mojem pasu, pa ne bi dobil nič.
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost