Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Prirejanje stanja kilometrov na rabljenih vozilih

Napisal/-a tiguan Če jan 13, 2011 1:32 pm

http://predlagam.vladi.si/webroot/idea/view/941

Jaz sem tudi že predlagal vladi a je moj predlog že bil obravnavan
Dobil sem odgovor:
Spoštovani.

Vašega predloga nismo objavili, ker je podoben predlog z naslovom ˝Prirejanje stanja kilometrov na rabljenih vozilih urediti v novem zakonu o vozilih˝ (http://predlagam.vladi.si/webroot/idea/view/941) že bil v razpravi in ga je pristojni organ že obravnaval. Na Ministrstvu za promet so v uradnem odgovoru na zgornji predlog zapisali, da sta pobudi o beleženju stanja kilometrov na števcih vozil v cestnem prometu in o sankcioniranju prirejanja števcev upoštevani in že zajeti v predlogu nove zakonodaje s področja vozil v cestnem prometu.
Na zgornjem naslovu si lahko preberete celoten odgovor in komentarje uporabnikov.

Zahvaljujemo se Vam za sodelovanje in Vas lepo pozdravljamo.

Urad vlade za komuniciranje

Odziv na predlog:
Odziv Ministrstva za promet

Vaši pobudi o beleženju stanja kilometrov na števcih vozil v cestnem prometu in o sankcioniranju prirejanja števcev sta upoštevani in že zajeti v predlogu nove zakonodaje s področja vozil v cestnem prometu.

Ideja o beleženju podatka o stanju števca prevoženih kilometrov na vozilih v cestnem prometu je aktualna že dalj časa in je bila podana tudi že v skupini za pripravo Zakona o motornih vozilih in njegovih podzakonskih aktov. Ugotovljeno je bilo, da je ta podatek pomemben tako glede varnosti vozil in s tem vseh udeležencev v cestnem prometu, kot tudi za razne analize, ki jih potrebuje za svoje delo Statistični urad Republike Slovenije, ne nazadnje pa tudi za preverjanje uporabe vozil, ki imajo status starodobnega vozila. Zahteva o beleženju stanja števca ob vsakem tehničnem pregledu vozila je že napisana v drugem odstavku 15. člena predloga Pravilnika o tehničnih pregledih motornih in priklopnih vozil.

Tudi sankcioniranje prirejanja stanja števca je že urejeno in sicer v predlogu Zakona o motornih vozilih. V prvem odstavku 19. člena je navedeno, kaj spada med predelave vozil in med njimi je tudi poseg ki vpliva ali bi lahko vplival na varnost vozila. V četrtem odstavku tega člena je navedena prepoved izvajanja predelav in spremembe na vozilu, ki pomenijo poslabšanje njegovih varnostnih ali okoljevarstvenih lastnosti. Sankcija za to pa je v šestem odstavku tega člena in se glasi:

»Z globo najmanj 4000 EUR se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki ravna v nasprotju s četrtim odstavkom tega člena, njihova odgovorna oseba pa z globo najmanj 400 EUR. Z globo najmanj 400 EUR se kaznuje za prekršek posameznik, ki ravna v nasprotju s četrtim odstavkom tega člena.«
Član od leta 2004

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Re: Prirejanje stanja kilometrov na rabljenih vozilih

Napisal/-a myster Če jan 13, 2011 4:54 pm

Glede kazni bi sam dodal: javna objava podatkov prodajalca vozila oz. firme. upam da se bo zadeve premaknila, kazni pa povečale kot si predlagal.
Lep pozdrav :)

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol Če jan 13, 2011 4:56 pm

in kako stanje km na števcu vpliva na "varnost" vozila ? Na to vpliva še vsaj milijon drugih dejavnikov ki so bolj pomembni pa jih ne sankcionirajo.

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero Če jan 13, 2011 5:49 pm

Če bi si prebral, bi vedel.

Uporabniški avatar
vojkostar
Uporabnik

Napisal/-a vojkostar Če jan 13, 2011 6:30 pm

zdej je treba to sam še v prakso prenest, isto bi moral bit v tujini tako da bi lahko nadziral uvožena vozila

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R Če jan 13, 2011 8:33 pm

Bo treba pač kilometre vrtet že med samimi tehničnimi :P

lp
Slika

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če jan 13, 2011 8:50 pm

eclipse_R je napisal/-a:Bo treba pač kilometre vrtet že med samimi tehničnimi :P

lp

Ne vem ali je to napisal nekdo tukaj na forumu ali sem slišal drugje, kako se je nekdo znašel in med servisnimi intervali prevrtel po par tisoč km nazaj, tako da je kaj kmalu "preskočil en servis". Početje je seveda nadaljeval. Tako je imel prevrtene kilometre, obenem pa potrjeno servisno. Situacija, ki jo je praktično nemogoče odkriti. :tipk

Uporabniški avatar
fantom
Stalni uporabnik

Napisal/-a fantom Če jan 13, 2011 9:23 pm

to dela pr nas ena znana avtošola. med vsakim uradnim servisom naredi enga na fuš in zbije kilometre tak da zgleda vse lepo in prav. dejansko pa je med servisi na pooblaščencu, ki se delajo na 15.000km dejansko 30.000km razlike. in tu si nemorš nč pomagat. avto ima uradno poštemplano servisno knjigo ampak enkrat več kilometrov. dokazat pa nemoreš :(

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Če jan 13, 2011 9:24 pm

peroRS je napisal/-a:
eclipse_R je napisal/-a:Bo treba pač kilometre vrtet že med samimi tehničnimi :P

lp

Ne vem ali je to napisal nekdo tukaj na forumu ali sem slišal drugje, kako se je nekdo znašel in med servisnimi intervali prevrtel po par tisoč km nazaj, tako da je kaj kmalu "preskočil en servis". Početje je seveda nadaljeval. Tako je imel prevrtene kilometre, obenem pa potrjeno servisno. Situacija, ki jo je praktično nemogoče odkriti. :tipk

Ampak vseeno - bistveno manj ljudi bo to počelo med servisnimi intervali kot to počne zdaj ob prodaji avtomobila.

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Če jan 13, 2011 10:27 pm

za s.p.-jevca oz. posameznika samo 400€? Velik premal (glede na to, koliko lahko zasluži z nazaj prevrtanimi kilometri).
Slika

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Če jan 13, 2011 10:32 pm

IcEm4n je napisal/-a:za s.p.-jevca oz. posameznika samo 400€? Velik premal (glede na to, koliko lahko zasluži z nazaj prevrtanimi kilometri).

2X saj se vrti dobiček tudi po par tisočakov, pri visokocenovnih avtomobilih.
Sepravi je 400€ povsem drobiž
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če jan 13, 2011 10:47 pm

lancia hf je napisal/-a:
IcEm4n je napisal/-a:za s.p.-jevca oz. posameznika samo 400€? Velik premal (glede na to, koliko lahko zasluži z nazaj prevrtanimi kilometri).

2X saj se vrti dobiček tudi po par tisočakov, pri visokocenovnih avtomobilih.
Sepravi je 400€ povsem drobiž

A dobiček zato, ker ima kao manj prevoženih al kaj? :?

Jaz imam za rabljene avtomobile postavljena merila v tem vrstnem redu:
1)kako je vzdrževan, servisiran
2)ohranjenost
3)šele na zadnjem mestu je kilometrina

Da bi pa dal npr. 3000€ več samo zato ker ima avto 50 ali pa 100.000 manj km kot en drug enak avtomobil....ni šans :)

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Če jan 13, 2011 10:53 pm

peroRS je napisal/-a:
Da bi pa dal npr. 3000€ več samo zato ker ima avto 50 ali pa 100.000 manj km kot en drug enak avtomobil....ni šans :)

Pa je takih pacientov kar nekaj.
Ker če jih nebi bilo, se tega nebi dogajal.

In kako to ugotoviš, če nima servisne knjige :?:
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

gusti85
Stalni uporabnik

Kraj: Kotlje - Koroška

Napisal/-a gusti85 Če jan 13, 2011 11:18 pm

kazn je treba dat 5000e pol naj pa vrtijo kolikor hočejo.

Malo je pa tut folk naiven ko kupuje avte iz uvoza. Sem gledal malo cene na autoscout-u od bmw serija 3 l.07 in insignie v nemčiji. Če gledaš avte z do 100k prevoženih so eni modeli tam max do jurja cenej kot pri nas, eni so pa celo dražji od naših. Zej mi pa nej en pove če res misli, da bojo avtohiše uvažale tako na veliko za tak mali denar. Oni najdejo avto z min 250k prevozenimi, ki so pa res poceni. Vazno je da na zunaj lep zgleda. Pol mu pa zbije km na 120k in ga pri nas prodajajo kot da je nov. Če bi kupil avto iz nemcije, bi ga sam sel iskat, pa še to samo zaradi tega ker je veliko več izbire kot pri nas.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če jan 13, 2011 11:43 pm

lancia hf je napisal/-a:

In kako to ugotoviš, če nima servisne knjige :?:

Takega vprašanja pa ne bi pričakoval od tebe :D

Servisna knjiga ni vse oz. je toliko koristna, da vidiš kje so bili servisi delani in da lahko potem preveriš ali je bil res avto pri njih servisiran (odvisno spet ali je avto uvožen).
Sicer pa se s temeljitim pregledom in testno vožnjo vsaj približno vidi, v kakšnem stanju je nek avtomobil oz. ali je vreden tveganja nakupa. Ker važno je kupiti dobro osnovo, malenkosti se že poštima kasneje.

Vsaj jaz tako vedno naredim in lahko rečem (trkam na les), da se še nikoli nisem zaje*** z nakupom rabljenega vozila ;)
Pa sem pri večini videl oglas dopoldne, zvečer je bil avto že v garaži :D

Ne bom sicer trdil, da se ne more zgodit, da ti kaj crkne čez nekaj časa. To se dogaja še pri novih avtih, kaj šele pri rabljenih.

Sem pa že velikokrat napisal, da se ne da avto kupit, pa potem samo tankat. Če je to neki zelo poceni voz, potem že preživiš, če crkne, z malo dražjimi stroji se pa ni za igrat. Raje že na začetku vložiš še €€€, pa da si siguren, da bo zadeva delala.

Sploh pa se mi zdi bedno, ko ljudje rečejo "smo verjeli prodajalcu" :roll:
Ko je denar posredi, te hoče še najožja žlahta nategnit, kaj šele neki preprodajalec, ki komaj čaka da dobi par takih, zasluži mastne denarje, potem za zapre firmo, odpre drugo in spet od začetka. :huh:

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Pe jan 14, 2011 11:32 am

fantom je napisal/-a:to dela pr nas ena znana avtošola. med vsakim uradnim servisom naredi enga na fuš in zbije kilometre tak da zgleda vse lepo in prav. dejansko pa je med servisi na pooblaščencu, ki se delajo na 15.000km dejansko 30.000km razlike. in tu si nemorš nč pomagat. avto ima uradno poštemplano servisno knjigo ampak enkrat več kilometrov. dokazat pa nemoreš :(

Haha, to se je delal z "mojim" golfom V. Ko sem med vožnjo komentiral, da ima avto relativno malo prevoženih, pa mi je rekel, da naj gledam X2 :lol: trenutno se avto še vozi in če sklepam na takratne prevožene in koliko česa je mimo, jih ima cca. 700.000 km (kar je vsekakor impresivno, vendar ga je bilo že takrat 1/2 zamenjanega).

PS: ne verjamem, da jih ima na števcu 300.000 km, bi moral inštruktorja obiskat :lol:
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Pe jan 14, 2011 11:48 am

Lahko je še tako strog zakon in še tako visoke kazni, pa vse skup ne pomeni nič, dokler ni pravega nadzora. Samo v eni temi tukaj je bilo odkritih nešteto prevar, pa je bila kakšna sankcionirana? Vse je zastonj, dokler se naši policaji in inšpektorji ukvarjajo z banalnimi prekrški.

Ista fora je pri študentskem delu, radi bi zamenjali čisto soliden zakon, namesto da poostrijo nadzor. Na bivših prodajalnah bonov so prodajalci vidli celo v kateri sobi je študent(povezava?), ne morejo pa odkrit tistih, ki zlorabljajo status. V celem letu odkrijejo manj kršiteljev, kot jih vsak študent osebno pozna.

Zakon gor ali dol, potrebujemo nadzor na pravih mestih!
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost