Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Brazmos
Nov uporabnik

Nujno rabim nasvet

Napisal/-a Brazmos So jun 09, 2012 1:24 pm

Pred natanko 15 dnevi sem kupil rabljeno(menjava staro za staro) vozilo Laguna 2.0 letnik 2000.Takrat je prodajalec-posrednik opravil teh.pregled.Danes pa se mi je napoti v krožnem križišču snela roka in osovina iz menjalnika na desni strani..Če bi se mi to zgodilo 2 km prej na avtocesti ne vem če bi lahko to pisal.Sedaj me zanima kaj storiti?Ali se na tehničnem pregledu ne vidi izraba roke,saj ne verjamem da bi jo lahko uničil v 14 dneh.
Na avtocesti bi bile posledice lahko smrtne.Ali za to sploh kdo odgovarja?Prosim za odgovor ker sem najel avtovleko,ki je avto peljal do mehanika.Ali plačam popravilo jaz ali posrednik in ali so tehnični pregledi odgovorni za to?
Hvala za odgovore.

ekipa77
Nov uporabnik

Re: Nujno rabim nasvet

Napisal/-a ekipa77 So jun 09, 2012 7:34 pm

Težko je dokazat kdaj, kje. kako. Kar se tiče tehničnih pregledov. Če se avto kupi in če se pregleda naredi takrat, češ dokaz, da je z avtom vse ok, potem pa ne bo peljal prodajalec. Taki že imajo poznanstva in zmenjeno naj jih spustijo na tehničnem iz raznoraznih razlogov: ali je ta čisto osnovni, pač, da ga enostavno lahko proda, ali pa mu reče, aj spusti me, saj me poznaš, bom že menjal, popravil, karkoli.
Druga stvar je pogodba, predvsem je tudi razlika ali gre za neko avtohišo ali pa je navadna kupoprodajna pogodba narejena na tehničem pregledu. Že res, da je pogodba narejena tako, da na njej piše češ prodano po postopku VIDENO-KUPLJENO pa vseeno na tej kupoprodajni pogodbi piše: Prodajalec izjavlja, da motorno vozilo nima skritih napak, oz. da mu le-te niso znane, izrecno pa kupca opozarja na naslednje posebnosti motornega vozila _______ (prodajalec potem na črto napiše, če je kaj narobe). Če pa prodaja kakšna avtohiša pa ponavadi na pogodbi piše tako: Vozilo se prodaja po sistemu VIDENO-KUPLJENO, torej prodajalec ne daje garancije za vozilo, kupec pa se odpoveduje vsakršnim zahtevkom za stvarne napake.

Težko je karkoli dokazati v takih primerih.

Brazmos
Nov uporabnik

Napisal/-a Brazmos So jun 09, 2012 8:20 pm

Ja,gre za komisijsko prodajo.Avto je čez tehničnega peljal komisijonar.Zastopil bi če bi bilo do tehničnega pregleda mesec ali dva in bi popustila roka ampak 15 dni po pregledu brezhibnosti vozila ne verjamem,da bi roka popustila razen če bi vozil relly.Vožnja je bila v 15 dneh 90% avtocesta, 10 % mesta po avtocesti pa zaradi porabe nisem presegal 130 km/h (poraba 8l :D )
se pravi brez vsake agresivne vožnje.

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus So jun 09, 2012 9:31 pm

Tile prodajalci imajo itak vse "domenjeno" s tistimi na tehničnih. Nisem siguren, ampak kolikor jaz vem, so določene stvari, ki ne spadajo pod "videno-kupljeno"...ne vem pa, če ta spada zraven.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem So jun 09, 2012 10:35 pm

Videno/kupljeno nima veze pri skritih napakah, ki so v zakonu in zato nad vsako tako pogodbo. Zmeni se z njimi, da ti vrnejo kupnino ali dobro popravijo avto. Če bodo težili, pojdi do advokata in se zmeni za bogato tožbo - kupnina ali popravilo + strah + dejansko ogrožanje življenja + neuporaba avta + stroški advokata. Ko bodo to dobili v roke, bodo začeli drugače razmišljat. Vsekakor pa avta ne tikaj (popravljaj) in pokliči inšpektorja - da si strokovno ogleda napako, naredi zapisnik, poročilo in še kaj.

Uporabniški avatar
mire
Poznavalec foruma

Kraj: koper

Napisal/-a mire So jun 09, 2012 11:28 pm

Osebno bi popravil in vozil naprej,ker se verjetno ne splaca spuscat v tozbo.
Dolg in rizicen proces.
Lp
rocna - bok - streha
Pravopis spreglej
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov