Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Uporabniški avatar
MaReX93
Novinec

Kraj: Ljutomer

Osnovni kasko - DILEMA!

Napisal/-a MaReX93 Sr mar 27, 2013 11:07 pm

Zdravo!

Danes sem na avtu na zadnjem odbijaču opazil prasko nekje 20x20 cm ki je kar lepo zrajsana do plastike.
Zdaj pa me zanima, jaz ko imam osnovni kasko in mi ne piše nič za parkirišče, lahko to škodo nekako uveljavim preko kaska?

Hvaležen bi vam bil za kakšnerkoli odgovore, trike

lp, Mario

Uporabniški avatar
GorazdO
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Re: Osnovni kasko - DILEMA!

Napisal/-a GorazdO Če mar 28, 2013 12:39 am

Lahko uveljavljaš, a boš plačal odbitno franšizo (navadno je 1% cene novega avtomobila) oz. soudeležbo (odvisno kako imaš sklenjen kasko).
Power is nothing without Control; so Think, Feel, Drive...

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar Če mar 28, 2013 7:56 am

V kolikor parkirišča nimaš posebej zavarovanega lahko samo koristiš navadni kasko. Splošni kakso, ti krije škodo, za dogodke, ki si jih sam povzročil oz. gre za škodo, ki v prometu nastane na tvojem avtomobilu, ki ni krita iz zavarovanja koga drugega ali pa ga ne krije druga dodatna zavarovalna kategorija po polici (stekla, svetlobna telesa, parkirišče, toča...). To so primeri, ko pride do prometke, ko si ti povzročitelj si povrneš iz kaska, potegneš steber v parkirni hiši, toča in nimaš zavarovane posebej...

Posledice pa so:
1. v kolikor imaš po pogodbi plačilo odbitne franšize moraš plačat leto(pri nekaterih je ni, ponavadi je 1% lahko pa tudi več kot 5%). Odbitna franšiza pomeni, da sam participiraš na škodi v znesku, ki je enak navedenemu procentu od nove nabavne vrednosti vozila.
Primer: Škoda je ocenjena oz škode je za 1.000 EUR, avto je bil NOV vreden 15.000EUR, odbitna franšiza je 1%. Zavarovalnica ti bo povrnila 850EUR 150EUR pa boš plačal sam. Če bi bila odbitna večja recimo 5% bi zavarovalnica plačal samo 250EUR, ti pa 750(5% od 15.000EUR)

2. Vprimeru koriščenja kaska izgubiš 3 zavarovalne razrede bonusa. V kolikor še nisi v bonusu oz si še blizu izhodiščnega razreda, ali pa si celo v malusu se raje izračunaj ali se ti splača, ker v kolikor si še v izhodiščnem premijske razredu, bo to pomenilo, da greš v malus (premija hitreje raste kot če si že nekaj razredov v bonusu) To pomeni, da bo naslednje leto plačilo police, ki je za kasko večje za 35%, drugo leto 20% večje, tretje leto 10% večje, četrto leto pa boš spet tukaj kot si sedaj. V kolikor si že vsaj tri razrede vbonusu se vrneš na izhodiščnega, pa bo to pomenilo, da efektivno izgubiš 15% za prvo, 10% za drugo in 5% za tretje leto ker v bonusu pridobivaš po 5% na leto. Poglej recimo tabelo za triglav http://www.triglav.si/podpora/avti/ao/a ... h_razredov

Priporočam da:
Zato natančno prebereš polico:
- ali imaš odbitno franšizo
- koliko je NOVA nabavna vrednost (brez popustov), ponavadi je navedena na polici, vsaj pri triglavu je
- v katerem premijskem razredu si
in se pozanimaj koliko so stroški popravila.
V kolikor so stroški popravila relativno nizki, odbitna franšiza visoka in pa premijski razredi blizu izhodiščnem na celo v malusu, boš manj izgubil če boš plačal popravilo sam, kot pa če greš preko zavarovalnice.

Če bi imel zavarovano parkirišče še posebej, kot dodatno kombinacijo, ne bi izgubil bonusa, ne plačal odbitne franšize. Je pa res, da je pri koriščenju teh dodatnih kombinacij oz. parkirišča še posebej, javit na policijo, da naredijo zaznamek...
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
MaReX93
Novinec

Napisal/-a MaReX93 Če mar 28, 2013 9:24 am

Za osnovni kasko mi piše franšiza 1%. Sem mladi voznik in kasko sem sklenil septembra tako da nekaj bonusa nimam.

?
- ali imaš odbitno franšizo
- koliko je NOVA nabavna vrednost (brez popustov), ponavadi je navedena na polici, vsaj pri triglavu je
- v katerem premijskem razredu si
?
Tega nisem najdel na polici. Sam si računam škodo nekje 100€ zdaj pa nevem ali se mi splača. Naj grem prvo k ličarju da mi oceni škodo? (ker enkrat sem že koristil kasko- vandalizem, in mi je ta ličar popravil)

hvala

Uporabniški avatar
MaReX93
Novinec

Napisal/-a MaReX93 Če mar 28, 2013 9:30 am

pogledal sem še in imam delno kombinacijo H. To pomeni da imam parkirišče tudi všteto. Kaj bi bilo najboljše naredit?

hvala

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar Če mar 28, 2013 9:52 am

Če imaš H potem NE koristit splošnega kaska. Najboljše je da ko se ti zgodi na parkirišču, pokliči najbližjo PP naj naredijo UZ, potem pa greš h cenilcu ali na servis, kjer imajo cenilca oz. boš tam popravljal, izpolniš prijavo dogodka, daš zraven polico...pozor na datume, cenilec bo ocenil škodo in daš popravljat. Če nimaš UZ pri manjših škodah ne komplicirajo, lahko pa jih pokličeš rečeš, da se ti je danes zgodilo in jih vprašaš če rabiš UZ. Da ne boš preveč mutil z datumi in se sam zašil kljub temu, da ti gre zavarovalnina..., ker menda snemajo pogovore in tudi ko kličeš hočejo imet št. police. Če kaj najdejo bodo vse izkoristili, da prikažejo, da lažeš (tako kot vse zavarovalnice se branijo izplačila če se jim kaže, da zadeva ni čista, ker ljudje tole dost izkoriščajo...)

To, da si mlad voznik v tem primeru nima nič. Si pa v izhodiščem (14 razredu) kar pomeni, da v kolikor koristiš kasko greš naslednje leto +35%. Glede na škodo se ti to NE splača. Tudi če ne bi imel H kombinacije bi bilo boljše sam krit škodo.

Mimogrede, na Triglavovih policah je novo nabavna vrednost navedena v rubriki šifra vozila je vrednost v oklepaju takoj za šifro vozila, v katerem je številka (XX.XXX z DDV) to kar je v oklepaju je nova nabavna vrednost.
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
MaReX93
Novinec

Napisal/-a MaReX93 Če mar 28, 2013 10:17 am

aha, hvala vam za odgovor!

Bom naprej šel k ličarju da mi pove sploh kolikšna je denarna škoda. In bom potem dalje ukrepal. ( sem na bogem z €) Če bo popravilo večje vrednosti. Bom uredil preko parkirišča.

Uporabniški avatar
MasTTer
Novinec

Kraj: Lendava (MS)

Napisal/-a MasTTer Če mar 28, 2013 2:25 pm

Mislim, da ni bilo napisano, kaj sploh pomeni kombinacija H - parkirišče?

Nekako v tem smislu gre: Ti krije škodo, ki nastane na pravilno pakriranem osebnem vozilu od neznanega, gibajočega vozila. Kar pomeni, da more poškodba bit od gibajočega vozila. Razne druge odrgnine, naprimer od vrat, kolesarjev, kljuučev itd. NE pokriva ta kombinacija. Samo toliko za informacijo.

Vendar, ker jih večina ne ve, od česa je praska nastala, je najbolje, da zadevo prijaviš na zavarovalnici in ti bodo oni ugotovili, ali je to od gibajočega neznanega vozila ali ne. Če prej prijaviš polici in ti NE komplicirajo, tudi pomaga. Pred tem pa je kot si že sam napisal, najboljši posvet z ličarjem, kateri ti bo znal tudi povedat, ali je poškodba od vozila ali ne. To se vidi, samo malce izkušnje moreš imeti ali sreče z cenilcem... :)
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost