Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Uporabniški avatar
TOYOTA
Uporabnik

Re: Lenkerauskunft - Pismo iz Avstrije

Napisal/-a TOYOTA So maj 18, 2013 11:35 am

matejxx je napisal/-a:
TOYOTA je napisal/-a:
uros11 je napisal/-a:Kulturen človek se ne ozira na malenkosti, kot je jezik....

se strinjam...če veš, da si naredil prekršek, plačaj, če se delaš idiota in iščeš razne luknje v zakonih in pošti...itd....boš, če te bodo ustavili v avstriji, plačal to kazen, kakšno urco boš na policiji + dodatno kazen...lahko imaš pa srečo pa te ne ustavijo...glede na to, da imajo avstrijci dokaj nizke kazni za velike prekoračitve.... :?

TOYOTA in uros11, jaz se pa nebi strinjal z vama. Nikoli nebi plačal niti centa, dokler nebi dobil napisano lepo v slovenskem jeziku. Ker je to tudi moja pravica, da dobim razloženo v slovenskem jeziku. Kaj če boš ti moral slučajno poslati kakšno uradno pismo v Avstrijo, v katerem jeziku boš pisal?

Če pa pismo ni poslano priporočeno (tako kot tudi ni bilo v tem primeru), pa nebi plačal tudi če bi je napisano v slovenskem jeziku, ker kako pa naj vem če si ne dela kdo slučajno norca iz mene.

Pa s tem se ne mislim izognit kazni, saj če bi imel tak primer bi jo takoj plačal, ko bi dobil pismo in položnico v slovenskem jeziku.

se mi zdi, da je ta slovenski jezik samo izgovor, glede priporočenega pisma se strinjam, da bodi previden...ker je cel kup nategatorjev...če sem iskren mi je malo čudno: se pravi da so dobili tvoj avto v prekršku in hočejo dokaz , da si ti res vozil, kar nima smisla, saj plača kazen lastnik vozila...vsaj mislim..

pa še en primer: recimo naš policist ustavi voznika ( avstrijca) in mu razlaga v slo jeziku, po vaše je potem voznik opravičen plačila, ker ne razume slovensko, policist pa ne govori nemško, kar pa vsi veste da ni res...kako se sporazumevamo/te je pač odvisno od situacije in znanja jezikov, vsa ta stvar/zaplet je pa posledica vašega prekrška katerega veste, da ste storili...se pravi je slo jezik le izgovor!
Zadnjič spremenil TOYOTA, dne So maj 18, 2013 11:41 am, skupaj popravljeno 1 krat.
In USA you drive car.
In Soviet Russia car drives you.
In Japan car BREAKS you.

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 So maj 18, 2013 11:40 am

Z Avstrijo sem vedno komuniciral v slovenščini in nikoli ni bilo problema, kar tudi pričakujem od naroda, ki je kulturen in se ne izogiba odgovornosti. Prav tako nisem imel nikoli problema glede dopisov recimo s strani Italijanov ali Nemcev, prav tako ga ne bi imel recimo pri dopisovanju s Francozi. Glede dopisovanja v slovenščini pa sem imel veliko več problemov z nekaterimi polpismenimi slovenci, katerih edina mana je, da se izogibajo odgovornosti za svoje obveznosti in ga ni jezika, ki bi takega prepričal, da bi sprejel odgovornost. Tole pizdekanje okrog jezika je tipično slovenceljsko. Če znaš, ne boš imel problema, če ne znaš, se boš naučil. Vendar kaj, ko se je to znanje pozabilo okrog 6. razreda OŠ.

matejxx
Uporabnik

Napisal/-a matejxx So maj 18, 2013 12:11 pm

TOYOTA je napisal/-a:
se mi zdi, da je ta slovenski jezik samo izgovor, glede priporočenega pisma se strinjam, da bodi previden...ker je cel kup nategatorjev...če sem iskren mi je malo čudno: se pravi da so dobili tvoj avto v prekršku in hočejo dokaz , da si ti res vozil, kar nima smisla, saj plača kazen lastnik vozila...vsaj mislim..

pa še en primer: recimo naš policist ustavi voznika ( avstrijca) in mu razlaga v slo jeziku, po vaše je potem voznik opravičen plačila, ker ne razume slovensko, policist pa ne govori nemško, kar pa vsi veste da ni res...kako se sporazumevamo/te je pač odvisno od situacije in znanja jezikov, vsa ta stvar/zaplet je pa posledica vašega prekrška katerega veste, da ste storili...se pravi je slo jezik le izgovor!

TOYOTA, kazen nisem dobil jaz, saj je ta tema od C4V4L13R. Jaz sem samo napisal mnenje, kako jaz gledam na to stvar.

Moraš vedet, da vsi ne znajo nemškega jezika, in kaj si naj sedaj na svoje stroške poiščejo nekje nekoga, da mu to pismo prevede (Vem, da obstaja google prevajalnik, toda ta še vedo ne prevede 100% pravilno)? Tako, da jaz nebi plačal kazni, če ni v slovenskem jeziku, ali pa naj napišejo vsaj v angleščini, ki je bolj uporabljen po celem svetu.

Pa še nikoli se nisem hotel izvleči iz prekrška, ki sem ga naredil, vedno sem plačal kar položnico, ker nimam navade, da bi hodil po sodiščih.

Uporabniški avatar
TOYOTA
Uporabnik

Napisal/-a TOYOTA So maj 18, 2013 12:44 pm

matejxx je napisal/-a:
TOYOTA, kazen nisem dobil jaz, saj je ta tema od C4V4L13R. Jaz sem samo napisal mnenje, kako jaz gledam na to stvar.

Moraš vedet, da vsi ne znajo nemškega jezika, in kaj si naj sedaj na svoje stroške poiščejo nekje nekoga, da mu to pismo prevede (Vem, da obstaja google prevajalnik, toda ta še vedo ne prevede 100% pravilno)? Tako, da jaz nebi plačal kazni, če ni v slovenskem jeziku, ali pa naj napišejo vsaj v angleščini, ki je bolj uporabljen po celem svetu.

Pa še nikoli se nisem hotel izvleči iz prekrška, ki sem ga naredil, vedno sem plačal kar položnico, ker nimam navade, da bi hodil po sodiščih.

ni bil "napad" nate, sem govoril na splošno, vem da ne znajo vsi nemškega jezika, ampak vedno se spomnim, nima veze z to zadevo, kako so se vsi trudili govoriti nemško v newyorkerju v Celovcu in so se vedno vsi zmenili in povedali kaj hočejo, hotel sem namigniti s tem, da vedno lahko, le če hočeš; tudi verjetno bi , če bi bilo obratno, recimo zadel neko nagrado in bi ti poslali dopis v nemščini, to zadevo sprejel, ali bi pač vztrajal naj ti pošljejo prevod?...govorim zase: če bi dobil tak dopis in bi vedel, da sem storil nekaj narobe, bi verjetno poklical na priloženo telefonsko številko, se prepričal , če je to res to in potem poravnal obveznosti...sicer pa vsi aut policisti govorijo angleško, če pa avtor zahteva prevod ga bo pa tudi dobil, tudi sliko zraven, vendar bo višina kazni zrasla, tako da lahko na to gledaš še kot dodatni popust :)
In USA you drive car.
In Soviet Russia car drives you.
In Japan car BREAKS you.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Ne maj 19, 2013 8:49 am

Slovenski jezik kot izgovor? V Sloveniji? Kjer je uradni jezik Slovenščina? Resno?? Zakaj bi se v svoji državi prilagajal tujim državnim organom?
V Sloveniji meni ni mus znat nemško,angleško,japonsko..itd...(sedaj nam ni treba znat vseh jezikov eu,podobno kot je bilo to za cajta yuge,ko je moral vsak znat vse).Je pa fajn znat zaradi lažjega sporazumevanja s tujci,ki nimajo pojma in s tistimi, ki "nimajo pojma" da slovenščina sploh obstaja.

V tem primeru, v katerem je avtor teme, vidim eno napako. In ta je, da avstrijci od naših zahtevajo podatek o lastniku vozila, nato naši pošljejo ustrezne podatke, potem pa avstrijci pošljejo direktno kršitelju na dom neko obvestilo o prekršku al kaj je že to. Po mojem bi moralo bit tako, da avstrijci pošljejo obvestilo o prekršku našim, naši ga prevedejo in ti ga pošljejo na dom. Ti pa potem delaj z njim,kar hočeš.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

kamal
Novinec

Napisal/-a kamal Ne maj 19, 2013 1:32 pm

To ni samo pravica posameznika, ampak je tudi dolžnost posamezne države v EU in s tem tudi krši vse zakone, ki so sprejeti tako od EU in posamezne članice.

Npr. en banalen primer. Pride neki nemški turist v Republiko Slovenijo in zboli ali se pa poškoduje. Sistem je tak, da ga sprejmejo v bolnišnico ali klinični center, kjer plača samo določen procent, ker nima dodatnega zavarovanja in se mu krije samo znesek, ki ga pokriva obvezno zavarovanje. Do tukaj vse prav in lepo. Ko ga odpustijo iz bolnišnice pa ne more dobiti osebnega zdravnika, kjer ima začasni naslov prebivanja, ker si delavci v zdravstvenih domovih zakon razlagajo po svoje in tako mu je kršena ustavna pravica. Sistem je pa tak, da se na kartico napiše izbrani zdravnik, kar na tujo kartico seveda ne morejo. To je tudi glavni razlog, zakaj potem komplicirajo. Pa je zakon sprejet na EU ravni, kot tudi v posamezni članici. Potem se pa moraš kregati, da naredijo kot nujna pomoč ali pa samoplačniško če se kdo strinja. Pa vsi vemo, da ima vsak državljan EU obvezni del zavarovanja v vsaki državi EU zastonj oz. ga krije njegova matična država prebivanja ostalo (dodatno zavarovanje) pa doplača. Zapleti pa nastanejo takrat, ko rabi kakšno napotnico, ki jo seveda ne more dobiti, če nima osebnega zdravnika, nima pravice do pregleda po poškodbi, razen če se potuhne in pač plača 100%, kar pa je nesramno.

In zato se mora take pravice spoštovati, ker se drugače začnejo zlorabljati in tujci potem potegnejo takratko, ker se itak nima kam pritožit, pa še okoli jih prenašajo.
Se vidmo ko se zagledamo.

Uporabniški avatar
kesneberg
Novinec

Kraj: Do Grosuplja

Napisal/-a kesneberg Po jun 24, 2013 9:27 pm

Stvar je čist enostavna. Snel te je radar, ker te niso ustavili in preverili voznika ti dajo možnost da se izjasniš kdo je vozil. Enako je pri nas. Po difoltu je namreč za prekršek kjer ni fizične ustavitve, kriv lastnik vozila. Če to ne potrdiš se pač strinjaš s tem da si ti, ob tem času na tej relaciji.....blabla vozil avto. Ko dobijo oz po določen času ko ne dobijo odgovora spišejo kazen in pošljejo na sodišče v Celju ki je postavljeno za te zadeve iz tujine. Sodišče v Celju ti nato ali pa ne izreče kazen. Denar od kazni ostane v Sloveniji. Palčilu kazni bi se lahko izognil če bi jim spisal neko pismo da se ne spomniš komu si posodil avto, ti pa si bil takrat v tujini, ali pri zdravniku .... in jim priložiš dokaz da je temu tako, in da v nobenem primeru nisi mogel na tisti dan ob tisti uru voziti avtomobila.
Drugače pa stvar lahko malo podalšaš če zahtevač pismo v svojem jeziku, ponavadi potem stvar opustijo, ker gre za dodatne stroške ki jih krije njihovo sodišče in se pri majhnih kaznih ne splača, predvsem zato ker denar od kazni ne gre k njim.
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov