Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Uporabniški avatar
Rauchmann
Novinec

Daritev vozila

Napisal/-a Rauchmann Ne feb 16, 2014 8:04 pm

Kako je s tem da nekomu podariš vozilo - je potrebno pri tem plačati kakšen davek. Slišal sem nekaj o tem, pa bi se rad prepričal.

čare
Mojster foruma

Re: Daritev vozila

Napisal/-a čare Ne feb 16, 2014 8:10 pm

Naredita kupoprodajno pogodbo,napišeta neko normalno ceno in je to to.Pač denarja ne dobiš ampak to vesta vidva...Plača se samo prepis in overitev.

Uporabniški avatar
domen90
Stalni uporabnik

Napisal/-a domen90 Po feb 17, 2014 9:33 am

Postopek, ki ga je predlagal čare, je boljši. Zakaj? Ker po smrti daritelja se v zapuščinsko maso vštevajo tudi VSE daritve za časa življenja. V primeru darilne pogodbe bo daritev sledljiva, če pa naredita kupoprodajno pogodbo imaš pa ti dokaz, da si avto kupil, denar, ki ga v resnici nisi dal, je pa daritelj/prodajalec zapravil.
Slika

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Po feb 17, 2014 11:50 am

Še ne dolgo nazaj darilnih pogodb že dolgo ni bilo več, ker se je začelo to kar precej izkoriščati............ Lahko pa, da so jih spet uvedli.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Po feb 17, 2014 12:10 pm

domen90 je napisal/-a:Postopek, ki ga je predlagal čare, je boljši. Zakaj? Ker po smrti daritelja se v zapuščinsko maso vštevajo tudi VSE daritve za časa življenja. V primeru darilne pogodbe bo daritev sledljiva, če pa naredita kupoprodajno pogodbo imaš pa ti dokaz, da si avto kupil, denar, ki ga v resnici nisi dal, je pa daritelj/prodajalec zapravil.

Torej če umre nekdo ki je veliko daroval, se vso darovano premoženje pobere nazaj in razdeli med dediče?

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Po feb 17, 2014 1:12 pm

Ne ker edino darilno pogodbo se ne da razveljaviti in ti ne more nihče nič uzeti. Lahko te pa tirja da mu izplačaš nujni delež.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
domen90
Stalni uporabnik

Napisal/-a domen90 Po feb 17, 2014 1:39 pm

Tako kot je lancia hf napisal. Pomembno je, kolikšen % premoženja te osebe predstavlja ta avto. Če gre za poceni avto, ki predstavlja majhen % premoženja te osebe, potem se nimaš česa bati. Najenostavneje je fiktivno sklenit kupoprodajno pogodbo in pač ne plačaš kupnine.

Nujni delež znaša polovico zakonitega deleža. Zakoniti delež je per capita - kolikor zakonitih dedičev, toliko deležev. Če so zakoniti dediči 3-je (recimo zakonec in 2 otroka), potem je nujni delež vsakega izmed njih 1/6. Zapustnik je imel ob smrti 20.000eur premoženja. Potem pa zakoniti dediči ugotovijo, da je imel zapustnik tudi avtomobil v vrednosti 40.000eur, ki ga je pred smrtjo podaril forumašu A. Zahtevajo kolacijo, premoženjska masa se poveča in zdaj znaša 60.000eur. To pomeni, da nujni delež vsakega znaša 10.000eur. Tistih 20.000eur gre na tri dele - 6.667eur, potem pa vsak izmed zakonitih dedičev od forumaša A lahko zahteva še 3.333eur, kolikor je razlika do njegovega nujnega delelža. Stvar je nerodna, ker vrednost avtomobila pada. Če si ti dobil v dar nov avto, ki je bil takrat vreden 40.000eur, danes (npr. 10 let kasneje) pa 4.000eur. Pomoje, da ne bi bil več tako vesel.

Drugače se pa nobenega darila ne vrača. Vsak lahko s svojim premoženjem razpolaga kakor želi, zato imajo prednost darilne pogodbe in oporoke (upošteva se zapustnikova volja). Kadar so prizadeti nujni deleži, pa nastanejo proti prejemnikom daril in oporočnim dedičem zahtevki za dopolnitev nujnega deleža s strani nujih dedičev. Pogoji so pa: 1. da zahtevajo kolacijo (morajo vedeti za darilo/oporoko), 2. da lahko dokažejo, da je bilo neko premoženje podarjeno/zapuščeno z oporoko.

In če narediš kupoprodajno pogodbo, se ravno pri 2. točki zatakne, ker ti nihče ne bo mogel dokazat, da avta v resnici nisi kupil, pač pa dobil v dar.
Slika

Uporabniški avatar
Rauchmann
Novinec

Napisal/-a Rauchmann Po feb 17, 2014 9:26 pm

Torej, potem mi ne priporočate darilne pogodbe? Sicer je tako, da želi moj de facto tast meni in dekletu podariti svoj avto, tako da ne verjamem v zapuščinske probleme, ampak nikoli ne veš.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Po feb 17, 2014 9:35 pm

Zakaj komplicirat??Pogledaš kok so taka vozila vredna,greste na prve tehnične prepišete avto,zadeva rešena.

Uporabniški avatar
Rauchmann
Novinec

Napisal/-a Rauchmann Po feb 17, 2014 10:00 pm

No saj, ravno to, ne bi rad kompliciral. :D

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Po feb 17, 2014 10:17 pm

Greš tja plačaš tisto pogodbo in overitev nekih 20€ vse skup al kok je,plačaš novo prometno,doplačaš cestnino in zavarovanje daš tastu lupčka,ker ti je šenkal avto in čao.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Po feb 17, 2014 10:18 pm

Včasih so te darilne pogodbe delali,ker se je pogodba overjala pri notarju ta pa je kasiral procente od napisane cene...

Uporabniški avatar
domen90
Stalni uporabnik

Napisal/-a domen90 Po feb 17, 2014 10:35 pm

Ravno kupoprodajna pogodba je enostavnejša. Vse lahko urediš na enem mestu (npr. AMZS), če ni gužve, ti vzame 20min s pisanjem pogodbe vred. Aja, zavarovanje si uredi že pred prepisom, če imaš kakšnega agenta, ki ti da popust. To je sicer že predmet druge debate, postopek nakupa vozila je bil napisan že čestokrat.
Slika

Uporabniški avatar
Rauchmann
Novinec

Napisal/-a Rauchmann Po feb 17, 2014 10:56 pm

Čare: :D

Domen: Ja meni se tudi zdi enostavneje, sem že seznanjem s tem - moj prvi avto mi je namreč podarila mamina najboljša prijateljica (normalno da je bil podarjen - bil proti koncu življenjske poti, ampak še vedno pogrešam ta krš :D). Imam pa že itak soseda, ki je agent pri Triglavu in mi ureja majhne ugodnosti.

Pravzaprav je tako, da sva z dekletom dve leti varčevala za novejše vozilo in si nabrala kupček denarja, sedaj pa se je situacija pri njej doma tako obrnila, da bova lahko midva dobila njun avto, saj bo tastar kupil novega. Privarčevani denar pa bo dobil on, tako da avto niti ne bo podarjen, kar se mi še vedno zdi pošteno, saj je v vsakem primeru skoraj 3 cenejši. In je tast razmišljal, da nama ga de jure podari, vendar je slišal nekje nekaj o nekih davkih. Zato sprašujem, bolj zanj kot zase.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare To feb 18, 2014 9:37 am

Tast je še melo za cajtom. Pejte narest kot sem napisal pa je
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov