Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

mistral1
Novinec

Re: Policijska pooblastila

Napisal/-a mistral1 To avg 31, 2004 6:24 am

MIKIMOUS je napisal/-a:
mistral1 je napisal/-a:Živjo,

ali me lahko policist na privatni vožnji z svojim avtomobilom usavi, potem ko sem storil prekršek, pobere podatke in pošlje kazen po pošti naknadno čez 14 dni.

LP

Ok ne bom nobenemu oporekal. Mam eno vprašanje. Pelu se je s svojim avtom kar pomeni da nima signalne opreme, kuko hudiča te je ustavu. Če ti neki kaže z roko skoz okn mu še nis dolžan ustavit k bi bil loh kdor koli.

PA kazen mi tud ni glih najbolj jasna. Men so polcaji zmerom dal plačilen nalog ne pa če 14 dni.

bil sem z šleparjem in mi je zablokiral cesto, verjetno veš, da je z šleparjem malo težje manevrirati na hitro.
drugače pa je imel značko, vendar pa se ni predstavil in še drl se je.

Martin
Novinec

Kraj: Republika Palma di cocco

Napisal/-a Martin To avg 31, 2004 8:04 am

s šleparjem si bil ?
Zakaj nisi pohodu plin in na polno v njega prasca pokvarjenega !!!
Potemtakem imaš par kolegov kamjonđij 0d 100 + kg. No po dveh litrih piva na glavo
bi še zmaj se vas prestrašu nekje ponoči , če veš na kaj mislim.
lp
Slika

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide To avg 31, 2004 8:40 am

Martin je napisal/-a:s šleparjem si bil ?

Če pa ti nis bolan ej :roll:
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Martin
Novinec

Kraj: Republika Palma di cocco

Napisal/-a Martin To avg 31, 2004 10:14 am

Ej v Jugoslaviji se je tako reševalo policaje.
Kaj smo v policijski državi? A ja seveda smo !
Slika

Andy
Poznavalec foruma

Kraj: sLOVEnija

Napisal/-a Andy To avg 31, 2004 10:21 am

Martin je napisal/-a:s šleparjem si bil ?
Potemtakem imaš par kolegov kamjonđij 0d 100 + kg. No po dveh litrih piva na glavo
bi še zmaj se vas prestrašu nekje ponoči , če veš na kaj mislim.
lp
NO COMMENT!!! Mislim da takšne izjave ne sodijo na forum ampak...
Ah škoda besed.... :(

Uporabniški avatar
HMX
Novinec

Kraj: Radlje Ob Dravi

Napisal/-a HMX To avg 31, 2004 10:35 am

dr.Rugelj je napisal/-a:Ne sme. Brez utemeljenega suma že ne. :D

Hahaha, sosed! :lol:

Uporabniški avatar
AIRbrush
Uporabnik

Kraj: Kamnik

Napisal/-a AIRbrush To avg 31, 2004 1:55 pm

borut007 je napisal/-a:Žal pri policajih nikoli ne veš kaj lahko in kaj ne, saj je odvisno kaj mu pade na pamet in v tistem trenutku to vedno sme storiti.

P.S. Ko že govorite o policajskih značkah. Je že kdo rekel policaju naj pokaže značko? Kolega je bil toliko pogumen, pa jih je skoraj fasal, dobil pa kazen zaradi razžalitve uradne osebe in upiranje postopku identifikacije.
Bilo pa je tako, da tako dolgo ni hotel pokazati osebne dokler ne vidi značke. :?

Odvisno od situacije. Če je v uniformi ti jo ni dolžan kazat. Priimek in enoto na kateri dela ti pa je dolžan povedat.

Uporabniški avatar
SCH-MM
Novinec

Napisal/-a SCH-MM To avg 31, 2004 9:11 pm

Samotar je napisal/-a:Polcaji imajo enaka pooblastila med in izven delovnega casa.
Se previ 24 ur na dan.

Tole mi pa ni jasno. AIRbrush, a je to res?
No pa če je v kar močno dvomim, kolikokrat si že s svojim avtomobilom kakšnega ustavil?
Dvomim, da policisti tvegajo. Kje pa imajo npr. sredstva za vklepanje, pištolo...., če se bi mu npr. kdo uprl? Pa prenosne zveze...
Zadnjič spremenil SCH-MM, dne To avg 31, 2004 9:50 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

maček
Stalni uporabnik

Napisal/-a maček To avg 31, 2004 9:18 pm

Gemblr je napisal/-a:
Samotar je napisal/-a:Polcaji imajo enaka pooblastila med in izven delovnega casa.
Se previ 24 ur na dan.

No pa če je, kolikokrat si že s svojim avtomobilom kakšnega ustavil?
Dvomim, da policisti tvegajo. Kje pa imajo npr. sredstva za vklepanje, pištolo...., če se bi mu npr. kdo uprl? Pa prenosne zveze...

Kokr jest vem ne bom pa tega trdil, da prometna policija nima pravice ustavljati v prostem času za prometne prekrške.
Kor mi je tud znano ti kriminalni odelek ne more izreči kazni za prometni prekšek
Ampak bi blo treba v zakon pogledat, sem pa to slišal od policista.

seicento
Novinec

Kraj: mb

Napisal/-a seicento To avg 31, 2004 9:29 pm

kakšne probleme mate vi kolko jaz vem v mb imajo značko na uniformi da vidiš kdo je pa kje dela

če te ni pravilno ustavil si si sam kriv kaj pa ustavljaš

drugič pa si zapomni registarsko

da če je v civilo ti je dolžan pokazat

ajde

pa bol umirjeno naprej
:-P :-P

Uporabniški avatar
SCH-MM
Novinec

Napisal/-a SCH-MM To avg 31, 2004 9:43 pm

MIKIMOUS je napisal/-a:
Gemblr je napisal/-a:
Se previ 24 ur na dan.

No pa če je, kolikokrat si že s svojim avtomobilom kakšnega ustavil?

Kokr jest vem ne bom pa tega trdil, da prometna policija nima pravice ustavljati v prostem času za prometne prekrške.
Kor mi je tud znano ti kriminalni odelek ne more izreči kazni za prometni prekšek
Ampak bi blo treba v zakon pogledat, sem pa to slišal od policista.

Ja, se strinjam. No ja, jst že gotovo ne bi izpostavljal svojega lastnega vozila inm sebe v prostem času...

Uporabniški avatar
bridgestone
Novinec

Napisal/-a bridgestone To avg 31, 2004 9:53 pm

kok kle vsi natolcujete če je res takak nejanost si mal zakone preberte v zvezi z policijskimi pooblatili.
na kratko v RS imamo v okviru MNZja:
na vrhu je direktor policijske uprave, ter pomočnik direktorja potem pa se deli na
* urad uniformirane policije,
* urad kriminalistične policije,
* urad direktorja,
* oddelek za logistiko,
* operativno komunikacijski cnter
* policijske postaje

to vse se naprej deli še na oddelke in skupine.
no in uniformiran urad policije se deli na:
* skupina za javni red in mir
* skupina za cestni promet
* skupina za državno mejo in tujce

in policaj zunaj delovnega časa je normalen državljan in človek, ki nima pooblastil da te ustavlja in preverja identifikacijo, lahko pa če opazi kaj sumljivega posreduje informacije svojim nadrejenim na policijsko postajo ali kot vsak drug občan polkiče na 113. pa "uniformirani policaji" so lahko tudi brez uniforme v civilu in so tako imenovani lokalni kriminalisti, ki pa to v renici po činu niso. "kriminalisti" imajo predvsem neprimerljivo večja pooblastila, odgovornosti, izobrazbo, usposobljenost in nenazadnje plačo. v praksi se ne ukvarjajo s klasičnimi kaznivimi dejanji in prekrški, za to so policaji v praktično-družbenem pomenu besede. kriminalist se tudi ne sme po nepotrebnem kazati ker si s tem lahko škodi sebi kot tudi svojemu delu.

je pa dobro da si te stvari malo preberete da sploh veste kdo vas lahko ustavi in kaj lahko od vas zahteva, da nebost ko vas bo sosedov redar spaševal po prometni in vozniški še njemu kaj kazali. je pa za lažno izkazovanje uradne osebe zagrožena denarna kazen v višini 300.000 sit in se upošteva kot kaznivo dejanje. Si pa res naši slovenski policaji sploh kakšni mladi pokovci ki so komaj končali policijsko šolo in hočejo biti glavni frajerji (štejejo komaj 18 let), včasih res preveč upajo in kar zlorablajo svoja pooblastila. V tem primeru bodite vi profesionalni in odločni in ga lepo umirjeno zavrnite in celo prijavite obastem, ki bodo poskrbele da se to kaznuje.

mare23
Stalni uporabnik

Kraj: Koper, Izola

Napisal/-a mare23 Sr sep 01, 2004 5:30 am

borut007 je napisal/-a:P.S. Ko že govorite o policajskih značkah. Je že kdo rekel policaju naj pokaže značko? Kolega je bil toliko pogumen, pa jih je skoraj fasal, dobil pa kazen zaradi razžalitve uradne osebe in upiranje postopku identifikacije.
Bilo pa je tako, da tako dolgo ni hotel pokazati osebne dokler ne vidi značke. :?

Jaz sem.....enkart me je civil policaj s civilnim avtom ustavu....pa sem zahteval, da mi pokaže delovno knjižico.....in tudi je. Drugače pa ne bi ga j...bal pet posto!!!

Uporabniški avatar
BiMMER
Moderator foruma

Kraj: Lucija, Slovenija

Napisal/-a BiMMER Sr sep 01, 2004 8:30 am

Edino kar mi gre že pošteno na živce je to, da nekateri pišete stvari, ki dejansko niso resnične,... Nevem, če nekdo ne ve razlike med sumom in utemeljenim sumom naj bo raje tiho in naj ne problemizira.
Da ne bi odgovarjal na vsa vprašanja... Na strani www.policija.si V področju Organiziranost -> Zakoni in predpisi) si pa lahko NATANČNO preberete zakon o policiji in pravilnik o policijskih pooblastilih. Tam noter vse NATANČNO piše.

Ko si boste pa to natančno prebrali pa pišite in sprašujte naprej. In še to se mi zdi...nevem kako lahko človek brez izpita iz policijskih pooblastil tukaj nekaj tolmači :roll:
-JuRE-
BMW F30, bj. 2017

Uporabniški avatar
ITA_car_fan
Stalni uporabnik

Kraj: Velenje

Napisal/-a ITA_car_fan Sr sep 01, 2004 9:08 am

men so začel enkrat lomit plastiko pod volanom! :evil:

pa rečem, KA PA LOMIŠ TAM SPODAJ? pa se tipo kr pobere v iz avta..
so me pa pregledali do kosti.. i mene i avto. ZAKAJ???

kr sm zbežal policijski kontroli, in sem bil osmuljen da vozim DROGO ali OROŽJE!! LOL!
skor sm popizdu ko mi je to reku, pa še zmeju sem se mu v fris.
deadly getaways TM
Slika

Uporabniški avatar
vesolc
Poznavalec foruma

Kraj: Kranj

Napisal/-a vesolc Sr sep 01, 2004 9:10 am

ITA_car_fan je napisal/-a:
kr sm zbežal policijski kontroli, in sem bil osmuljen da vozim DROGO ali OROŽJE!! LOL!
skor sm popizdu ko mi je to reku, pa še zmeju sem se mu v fris.

ja ja ... :? si pa hud...a polcaj te je pa sam gledou a kaj???seveda

Uporabniški avatar
sasob
Nov uporabnik

Kraj: Miklavž

Napisal/-a sasob Če sep 02, 2004 1:09 pm

Kot vse kar je bilo do sedaj rečeno je res to da ima policaj vedno "avtoriteto" te ustaviti in legitimirati. Samo kako prepoznati, da te ustavlja policaj kateri je v civilu, se enostavno odpelješ mimo kot da ga ni, ker še vedno obstajajo predpisani načini za ustavljanje vozil (al ustaviš vsakemu ki ti pomaha z roko al kaj?). OK te je ustavil, prvo kar mora narediti je to da se NAJPREJ predstavi in legitimira sploh če je v civilu. Jaz ne vem zakaj bi želel vsakemu bizgecu ki reče da je policaj pokazati dokumente, ni razloga :!: , lahko bi ta bil tud blefer spoka tvoje dokumente in ga ni več!! Zdaj ga pa lovi ....

Sem imel sam primer da se pripeljem na svoje parkirišče nič hudega sluteč, katero je kr veliko (z lahkoto bi postavil gor 3-4 šleparje) in gor parkiran tuj avto in dva tipa not. Sparkiram in do njih da povprašam koga iščeta, pa tip spusti okno in mi samo navrže "sem krim. policist, bodi pomirjen tebe ne iščemo!", s tem da se ni niti pravilno predstavil kakor tudi ne legitimiral. Ja OK če je tako potem, tole je privatna posest pa lepo spokaj al moram preverit zdaj po telefonu kdo si in kaj tu počneš, ker se nisi legitimiral (vsaka oseba v civilu ki se predstavi za policista se MORA legitimirati) jaz na besedo ne verjamem nič sploh pa ne "psevdo" policaju).
Ja tipa sta v trnutku štartala avto in odpeljala. Izkazalo se je da sta potrebovala samo plac da spuhata joint.
Rad bi še to povedal da nisem murijak 8)

Torej vedno je od tebe odvisno kako se bo določena situacija odvijala ob bližnjem srečanju z modro legijo. Bolj kot si ti v takšnem primeru cool in priseben seveda tud premišljeno fin vsaj malce informiran kaj ta sme al ne (dostikrat si upajo preveč ker so toliko domišljavi in mislijo, da si nihče ne upa nič nazaj reči), še manj pa da jih boš skasiral če kaj vprašaš ali želiš pojasnilo, manj bo možnosti da te policaj v uniformi al civilu masira samo zato ker mu v tem danem trenutku tako ustreza - ne se pustit :D

Uporabniški avatar
BiMMER
Moderator foruma

Kraj: Lucija, Slovenija

Napisal/-a BiMMER Če sep 02, 2004 3:29 pm

sasob je napisal/-a: ....
Sem imel sam primer da se pripeljem na svoje parkirišče nič hudega sluteč, katero je kr veliko (z lahkoto bi postavil gor 3-4 šleparje) in gor parkiran tuj avto in dva tipa not. Sparkiram in do njih da povprašam koga iščeta, pa tip spusti okno in mi samo navrže "sem krim. policist, bodi pomirjen tebe ne iščemo!", s tem da se ni niti pravilno predstavil kakor tudi ne legitimiral. Ja OK če je tako potem, tole je privatna posest pa lepo spokaj al moram preverit zdaj po telefonu kdo si in kaj tu počneš, ker se nisi legitimiral (vsaka oseba v civilu ki se predstavi za policista se MORA legitimirati) jaz na besedo ne verjamem nič sploh pa ne "psevdo" policaju).
Ja tipa sta v trnutku štartala avto in odpeljala. Izkazalo se je da sta potrebovala samo plac da spuhata joint.

Jao, spet en s preveč domišlije.
Samo da ti malo predstavim...prvič: Če ga ti nekaj vprašaš se ne rabi predstavljat, ker nisi ti v postopku. Nevem, a če ti nekoga nekaj vprašaš (enga tujca v mestu) a se ti more najprej predstavit kaj in kdo je? Pomojem da ne! Če bi ona dva pristopila do tebe se pa morata legitimirat s službeno izkaznico, razen, kadar to ni takoj mogoče. Ma nevem zakaj to pišem, ker vse piše tam kjer sem v prejšni objavi povedal!
-JuRE-
BMW F30, bj. 2017

Uporabniški avatar
salesky
Poznavalec foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a salesky Če sep 02, 2004 3:40 pm

Jst sm tako razumu da je bilo tisto njegovo parkirišče? Tko pa lahko lepo greš do osebe in prašaš zakaj je parkiran in tako dalje,...

Po mojem ti more kriminalist (če je že) se ti predstavit in povedat da je pač tam z nekim razlogom. Nemore kr en policaj prist pred mojo bajto pa bit parkiran, brez razloga.
The MAN
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov