Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Uporabniški avatar
Shatzy
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana

Zakon o varstvu potrošnikov

Napisal/-a Shatzy So sep 18, 2004 7:13 pm

Sicer je totalno off-forum tema, ampak se mi zdi da je ta forum še najbolj splošno razgledan in resen.

V BOF-u sem kupil Canyonovo brezžično tipkovnico in miško v kompletu. Cena je bila smešno nizka (6000 SIT za vse skupaj) in že v osnovi nisem pričakoval kvalitete. No, moja pričakovanja so bila potrjena. Tipkovnica je povsem uporabna za pisanje dokumentov ali surfanje po netu, ima domet malo manj kot pol metra. U glavnem, za tiste ki ne marajo kablov po mizi, pa nočejo dat 20 prešernov za spodobno brezžično tipkovnico. Problem se pojavi pri igranju iger, saj niti miška ni dovolj natančna, pa še signal tipkovnice se prekinja, pri igranju recimo dirkačin, avto pospešuje kot da bi mu zmanjkovalo bencina, se pravi, sunkovito s presledki. Sigurno je problem v tipkovnici ker sem priklopil običajno tipkovnico na žnoro in je zadeva funkcionirala kokr se spodob.

Zdej, zanima me, kakšna je šansa, da jaz nesem tipkovnico nazaj in iztržim denar nazaj. Kupljena je bila pred 13 dnevi, škatla je nepoškodovana, edino tista folija v kateri so bila baterije je strgana, ker baterij drugače nism mogel dobiti vn.

Kolikor jaz vem, obstaja zakon, ki določa da ti morajo v roku 15 dneh povrniti denar, če z izdelkom nisi zadovoljen. Kako je s tem? :oops:

LP

Uporabniški avatar
tony
Nov uporabnik

Napisal/-a tony So sep 18, 2004 7:17 pm

dnara po vsej verjetnosti ne boš stržil nazaj, dogovori se za zamenjavo artikla...

Uporabniški avatar
Shatzy
Stalni uporabnik

Napisal/-a Shatzy So sep 18, 2004 7:17 pm

Kaj pravi zakon?

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Re: Zakon o varstvu potrošnikov

Napisal/-a Templar So sep 18, 2004 7:37 pm

Shatzy je napisal/-a:Sicer je totalno off-forum tema, ampak se mi zdi da je ta forum še najbolj splošno razgledan in resen.

V BOF-u sem kupil Canyonovo brezžično tipkovnico in miško v kompletu. Cena je bila smešno nizka (6000 SIT za vse skupaj) in že v osnovi nisem pričakoval kvalitete. No, moja pričakovanja so bila potrjena. Tipkovnica je povsem uporabna za pisanje dokumentov ali surfanje po netu, ima domet malo manj kot pol metra. U glavnem, za tiste ki ne marajo kablov po mizi, pa nočejo dat 20 prešernov za spodobno brezžično tipkovnico. Problem se pojavi pri igranju iger, saj niti miška ni dovolj natančna, pa še signal tipkovnice se prekinja, pri igranju recimo dirkačin, avto pospešuje kot da bi mu zmanjkovalo bencina, se pravi, sunkovito s presledki. Sigurno je problem v tipkovnici ker sem priklopil običajno tipkovnico na žnoro in je zadeva funkcionirala kokr se spodob.

Zdej, zanima me, kakšna je šansa, da jaz nesem tipkovnico nazaj in iztržim denar nazaj. Kupljena je bila pred 13 dnevi, škatla je nepoškodovana, edino tista folija v kateri so bila baterije je strgana, ker baterij drugače nism mogel dobiti vn.

Kolikor jaz vem, obstaja zakon, ki določa da ti morajo v roku 15 dneh povrniti denar, če z izdelkom nisi zadovoljen. Kako je s tem? :oops:

LP

Prosim počakaj dve uri da bo konc filma ker to pišem med reklamami me pa čaka izpit iz tega zakona tak da dobiš še danes odgovor.
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar So sep 18, 2004 9:49 pm

Glede točnega roka ni ne v zakonu o varstvu potrošnikov ne v obligacijskem zakoniku. Sem bolj na hitro preletel.
Imata pa oba t.i. institut stvarne napake. Zanimiv je predvsem v tem pogledu da če stvar nima lastnosti ki jih kupec potrebuje za posebno rabo ampak to je bolj tak ker bi ti to moral izrazit- je pa tudi res da bi ti oni morali izdelek predstvit in tudi demonstrirat delovanje... LAhko obupaš ker je vse to bolj tak.

Vem pa iz izkušenj ko so mi v trgovini rekli da če nisem zadovoljen z izdelkom da mi ga zamenjajo oz. vrnejo keš. Najboljše je če vse zapakiraš in s računom vred neseš nazaj in poveš da je roba en šit in da jo vračaš ker nisi zadovljen ker...
In če je mogoče da bi vzel bolj kakovostno stvar in naj ti vračunajo v ceno glede na to da izdelek ni poškodovan...
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR So sep 18, 2004 10:40 pm

Ce so resni trgovci, ptem ti bojo vrnili denar ali vsaj dobropis naredili.
Je pa res, da ne smes prpizdit not v trgovino, cs kaj ste mi to sranje podtaklni.

Gres lepo do info pulta poves da stvar ne izpolnjuje tvojih pricakovanj in potereb, jim lepo vrnes tipkovnico in misko v originalni embalazi. Baterije pustis tam kjer so. In to je to. No brez racuna te ne bo noben resno jemal.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
Tomaz40
Poznavalec foruma

Napisal/-a Tomaz40 So sep 18, 2004 10:46 pm

No mislim da je v zakonu rok 8 dni, ampak ti ne dajo denarja nazaj pač pa ti gre v dobropis. Je pa tko, da večina trgovin brez problema zamenja že zaradi slabe reklame. Predlagam da neseš nazaj, zapakiraš tako kot je bilo in probaš. Zgubit nimaš kej ampak dlje kot čakaš manj je šans.

LP
Če bi hitrost ubijala, bi bili vsi dirkači že zdavnaj mrtvi.

Uporabniški avatar
killah bee
Smrtonosni čebelj

Kraj: RS

Napisal/-a killah bee So sep 18, 2004 11:38 pm

glede vračila denarja je tako:

1. odvisno od prodajalca,kake volje je :?

2. od tvojega pristopa, da ne navališ kot ne vem kdo :lol: in se lepo pogovoriš, da si pač pričakoval več od nakupa in tega nisi dobil :wink: in da te pač nobena druga stvar v trgovini ne zanima, da bi jo kupil

Drugače pa lahko zahtevaš denar nazaj, samo mislim da je rok 8 dni(prodajalec je dolžan) in to brez pojasnila- če se upira pač malo namigneš za zavod za varstvo potrošnikov in inšpekcijo :twisted: , za reklamacijo pa 15 dni :!:

tko da si ti rok za vračilo denarja že zamudil , žal :?

drugače je pa strategija trgovin,da ne vračajo denarja, in prodajalci tupijo neki po svoje,pa še sami ne vejo kaj lahko in kaj ne :wink:
Slika

Uporabniški avatar
Shatzy
Stalni uporabnik

Napisal/-a Shatzy Ne sep 19, 2004 6:33 pm

Kupi kdo brezžično tipkovnico in miško za 5k? :lol:

fric
Novinec

Napisal/-a fric Ne sep 19, 2004 9:56 pm

killah bee je napisal/-a:glede vračila denarja je tako:

1. odvisno od prodajalca,kake volje je :?

2. od tvojega pristopa, da ne navališ kot ne vem kdo :lol: in se lepo pogovoriš, da si pač pričakoval več od nakupa in tega nisi dobil :wink: in da te pač nobena druga stvar v trgovini ne zanima, da bi jo kupil

Drugače pa lahko zahtevaš denar nazaj, samo mislim da je rok 8 dni(prodajalec je dolžan) in to brez pojasnila- če se upira pač malo namigneš za zavod za varstvo potrošnikov in inšpekcijo :twisted: , za reklamacijo pa 15 dni :!:

tko da si ti rok za vračilo denarja že zamudil , žal :?

drugače je pa strategija trgovin,da ne vračajo denarja, in prodajalci tupijo neki po svoje,pa še sami ne vejo kaj lahko in kaj ne :wink:

Po tvoji logiki, grem v avtosalon, kupim avto, se z njim prevazam 6 dni, 7. dan pa jim ga vrnem in oni mi morejo brez kakršnekoli besede vrnit denar? Dvomim da bo šlo.
Kolikor sem seznanjen z podobnimi stvarmi, lahko artikel v določenem roku vrneš in zahtevaš denar nazaj (mislim, da dejansko v 8 dneh), ampak samo v primeru okvare (ne bom pa trdil). Ampak če si pa v 8 dneh ugotovil, da ti pač izdelek ni všeč (npr. barva tipkovnice ne ustreza tvojemu pohištvu) pa ti po mojem niso upravičeni vrniti denarja. Sem pa 100%, da če boš stopil do prodajalca, mu prijazno razložil situacijo, bodo v vsaki vsaj malo poslovni trgovini prisluhnili tvoji želji in ti tipkovnico za doplačilo zamenjali za kakšno boljšo, oz. za kakšen drug izdelek.
Upam pa, da se bo na forumu našel kdo, ki bo lahko pravno razrešil zadevo, ker tudi mene zanima kakšne so pravice potrošnika v teh primerih.

Uporabniški avatar
killah bee
Smrtonosni čebelj

Kraj: RS

Napisal/-a killah bee Ne sep 19, 2004 10:03 pm

pa seveda greš lahko po bemfla , če imaš denar, in če ne ustreza tvojim pogojem, bi lahko denar dobil nazaj(v primeru da te trgovec ni obvestil o vseh podrobnostih itd.),samo načeloma se to ne dela :P

pa še link do tega zakona

http://www.sigov.si/uvp/zakon/zakon.htm

pa še en link od zavoda

http://evropa.gov.si/za-nevladne/2000-seznam/09/

men se ni dal iskat kaj not piše, tko da si vzemte cajt pa berte in študirite :P
Slika
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov