Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

totalkaXXL
Nov uporabnik

problemi po nakupu avtomobila

Napisal/-a totalkaXXL Ne jul 17, 2005 3:22 pm

spostovani imam eno vprasanje in sicer:
kupil sem rabljeni avtomobil! in sicer v tej prodaji so bile udelezene naslednje pogodbe:
- pogodba o komisijski prodaji
- pogodba o asignaciji
- ter racun

na racunu je pa spodaj naslednje v odebeljenem tisku: vozilo je kupljeno po sistemu videno-kupljeno in se kasnejsih reklamacij ne uposteva. Prav to podjetje, kjer sem avtomobil kupil (podjetje ki si ukvarja s komisijsko prodajo vozil; Komisijska prodaja vozila je prodaja, kjer komisionar v imenu lastnika vozila proda vozilo kupcu.) in na tej strani prav tako pise da so: avtomobili pregledani na 120 vitalnih točkah in sicer:
- karoserija / pregled stanja karoserije/
- podvozje / pregled stanja podvozja/
- motor / pregled delovanja motorja-menjalnika/
- oprema v vozilu / pregled opreme v vozilu/

no vozilo sem jaz kupil, in sem se odpravil domov! na avtocesti pa bi kmalu povzrocil tragedijo, vendar sem bil dovolj priseben ter zadevo upocasnil! (problemi z avtomobilom) s pocasno voznjo sem prisel domov, naslednji dan pa sem avtomobil peljal na pooblascenega serviserja! in kaj so ugotovili? da je volanska gred unicena! in kaj bi se mi lahko zgodilo v najslabsem primeru: volan bi mi zatrokiral, in bog si ga vedi kaj bi se mi lahko pripetilo!
sedaj me pa zanima, ali so sploh kaksne moznosoti, da bi recimo dobil denar od prejsnega lastnika za popravilo teh napak??? oz. se lahko obrnem na sodisce v tem primeru, ker v najslabsem primeru bi lahko umrl, ker mi je zamolcal to tehnicno napako vozila. je kaksna varianta da ga tozim, oz. karkoli drugega? imam sploh kaj sans da dobim vsaj denar od popravila nazaj?

lahko zahtevam od prejsnega lastnika? ali je to odvisno le od njegove dobre volje? je kaksna druga pot? hvala vam za informacije!

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a EX-B Ne jul 17, 2005 3:35 pm

Ce je kot prodajalec v pogodbi navedeno podjetje (pravna oseba) in ne prejsnji lastnik (fizicna oseba) in si ti kot kupec naveden kot fizicna oseba, potem po Zakonu o varstvu potrosnikov ( http://www.sigov.si/uvp/zakon/zvpot-upb2.pdf ), po clenu 22 in 23 pogodbeno dolocilo "videno-kupljeno" ne velja in je nicno. Tudi ce si ti podpisal pogodbo in se takrat strinjal z njo. Iz tega sledi, da MORAJO upostevati tvojo reklamacijo, ki jo moras prijaviti v roku 2 meseca po odkritju napake na podjetje kjer si avto kupil (clen 37a). Oni pa so odgovorni za vse stvarne napake, ki se pokazejo v roku enega leta od prevzema avta (clen 37b, 37c, kaj je stvarna napaka pise v clenu 37).

Drug problem imas, ce je v pogodbi kot prodajalec navedena fizicna oseba, torej prejsnji lastnik avta.. Potem pogodbeno dolocilo "videno-kupljeno" velja in mu ne mores kaj dosti.. Pac avto si videl in kupil in to je to..
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ Ne jul 17, 2005 3:38 pm

glede tega kako in kaj v takih primerih je bilo obrazloženo v motoreviji (zadjni)
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Napisal/-a EX-B Ne jul 17, 2005 3:40 pm

Jup. Tudi v zadnji motoreviji pise to kar sem jest napisal.. Na zalost zame prepozno, sem se moral v zakone fejst poglobit sam, preden sem se z avtohiso kaj zmenil, da so mi na njihove stroske avto spravili v tako stanje, kot mora bit!
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

Uporabniški avatar
junior50
Nov uporabnik

Kraj: kamnik

Napisal/-a junior50 Ne jul 17, 2005 4:43 pm

Loh bi prej avto sprobu - preden si ga kupu :roll:

totalkaXXL
Nov uporabnik

Napisal/-a totalkaXXL Ne jul 17, 2005 4:51 pm

itak da sem avtomobil prej sprobal! ampak problem je bil, ker na tej kratki razdalji se ni dalo "razbrati" da je volanski drog zanič, prodajalec mi je pa to zamolčal, je dejal da je avtek v brezhibnem stanju!
Potem pa ko sem šel po avtocesti, mi je avtek malo poplesaval, in ni bilo druge kot da ga peljem na servis, kjer so pa ugotovili to napako!

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika Po avg 01, 2005 8:16 am

Vprašanje za vse: a ne bi takšne zadeve morale zanimati tudi policije in inšpektorjev? To je, če nič drugega, povzročanje splošne nevarnosti, in to namerno! Pa naj se ti prodajalci počasi malo zamislijo! Avte prodajajo poštenim ljudem, družinam, ki verjamejo, da so kupili tehnično brezhiben avto. A se bo res morala zgoditi kakšna tragedija, da bodo takšne goljufije začele koga zanimati? Pa kje imajo srce? Ne moreš človeka poslati na cesto z nevarnim avtom. Zaradi parih jurjev so pripravljeni ubiti človeka, če stvar povem malo bolj nazorno. Solit naj se gredo.
Na avtonetu smo enkrat debatirali o tem, da bi morali podeljevati certifikate kakovosti prodajalcem rabljenih avtov, ki bi iz rok res dajali v redu avte.
Pa še ime tega prodajalca, prosim, da se mu bomo vedeli izogniti.

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb Po avg 01, 2005 9:33 am

Na žalost pač tako je. Prodajalci avtov hočejo avto čimceneje dobit in potem s čimmanj stroški in čimvečjim zaslužkom prodat. Tisti tapravi, ti dajo vsaj uradno neko garancijo (npr. 6 mesecev). Šarlatani in jebivetri ti ne dajo pa nič. Če ti sveto obljublja, da je z avtom vse OK, zakaj pa ne da garancije? Zato, ker ve da ni in ti laže. Kdor je v kvaliteto avta prepričan ti bo dal tud garancijo. Pa magari samo en mesec.

TotalkaXXL, ti pa pejt nazaj na to firmo in jih zjebi do konca. Suvereno jim zdiktiraj post od EX-Bja, pa še sam mal naštudiraj te zakone. Da bojo vidli, da si se poučil in da se ne gre s tabo zajebavat. Točno preglej avto, če boš odkirl še kako napako, jim pa še to serviraj. Kar spisek si naredi. Daljši ko bo, boljše bo, bolj se bojo usrali. Pa še kle povej kera firma je to, da ne bo noben več pri njih kupoval avte.

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Napisal/-a EX-B Po avg 01, 2005 9:51 am

Aja, naj se jaz povem, da naj NIHCE ne kupi rabljenega avta pri PSC Tolmin, poslovna enota Logatec. To je Renaultova avtohisa. Verjetno se podobno kot v Logatcu obnasajo v vseh poslovnih enotah, zato svetujem da se izogibajte vsem PE PSC Tolmina. Prvo kot prvo, ko rabljen avto kupijo, ga pregledajo zelo povrsno in se to samo na hitrico povrsinsko.. Nimajo ne merilca debeline laka, ne dajo avta v delavnico vsaj na en hiter pregled, niti se ne peljejo z njim da bi vidli ce je vse v redu. Moj je bil v zelo slabem stanju ko sem ga kupil.. Imel sem vsaj to sreco, da delam na sodiscu v LJ in poznam sodnike in pripravnike, ki so mi pomagali najdit vse zakone in vse, da sem napisal reklamacijo (kljub "videno-kupljeno" na pogodbi seveda.. Ker ne velja..), potem pa so mi vse zahtevano popravili na svoje stroske.

Tako da, najboljsi nasvet.. Ce vam firma nece dat garancije na rabljen avto, potem veste da po vsej verjetnosti avta niso niti pregledali spodobno, kaj sele da bi vedli da je OK.. Firme ki poznajo zakon vam na pogodbo ne bodo napisale "videno-kupljeno" in vam bojo dali 6 mesecev garancije, kot jo morajo dati po zakonu. To pomeni, da bodo tudi dobro pregledali avto, preden ga bodo vzeli in prodali naprej.
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

Uporabniški avatar
Mrcina
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a Mrcina Po avg 01, 2005 10:05 am

Naj dodam še, da obstaja razlika med očitnimi in skritimi napakami. ČE bi bila napaka očitna, bi težko uveljavljal garancijo. V vsakem primeru pa če ti trgovec zagotavlja, da je z avtom vse v redu, nakar se pojavi napaka, za katero je pred prodajo vedel, je njegova odgovornost še večja. Glede na to, da trdijo da avto rpegledajo na toliko in toliko vitalnih točkah, potem so za napako morali vedeti. In jih lahko stisneš še malo bolj...

LP Mrcina
Pod pokrovom pa (že) 86 hrčkov...
dihtunga.press

Uporabniški avatar
Rjuhar
Poznavalec foruma

Napisal/-a Rjuhar Po avg 01, 2005 11:41 am

Po principu videno-kupljeno sicer res pomeni, da tezko uveljavljas kake reklamacije glede plocevine, barve, opreme... Stvarne napake in skrite napake pa so prav tako predmet reklamacije. In to je definitivno stvarna pa se skrita napaka povrhu.
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost