Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Klemenka
Nov uporabnik

Mestno redarstvo

Napisal/-a Klemenka Če jan 12, 2006 11:29 pm

Včeraj sem na svojem vozilu dobil obvestilo redarstva. Na lističu, ki je zraven položnice piše da je uradna oseba ugotovila da je lastnik storil prekršek po 5. odstavku in 116. členu. Spodaj piše tudi da po zakonu ni ugovora.

Ob 10-h je redar napisal listek.
Jaz sem imel 5 parkirnih listkov pravilno označenih od 8- 12h

Kaj naj naredim?

Hvala!

Uporabniški avatar
DrMr
Uporabnik

Napisal/-a DrMr Če jan 12, 2006 11:43 pm

... po zakonu ni ugovora :?: :?: ... probaj z pritožbo...

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a bass Pe jan 13, 2006 12:35 am

Zahteva za pravno varstvo, to ti pripada po ustavi RS.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
ex2000
Nov uporabnik

Kraj: kamnik

Napisal/-a ex2000 Pe jan 13, 2006 12:48 am

po vsej možnosti si dobila kazen za nepravilno parkiranje na ne označenem prostoru za parkiranje (prehod za pešce ali križišče).mislim da ti nebo pomagala nobena pritožba ali ugovor,ker vse avtomobile preden napišejo kazen slikajo.pa sej veš kakšen je zakon v sloveniji dokaži da nisi kriv :twisted:

Uporabniški avatar
BiMMER
Moderator foruma

Kraj: Lucija, Slovenija

Napisal/-a BiMMER Pe jan 13, 2006 10:39 am

1. Na obvestilo o prekršku ni ugovora, ker nima zate pravnih posledic. Če se hočeš pritožit počakaj da po pošti od redarstva dobiš plačilni nalog, na katerega se potem tudi pritožiš1

2. Kazen si dobil najborž v ožjem mestnem jedru, kjer je dovoljeno parkirnje samo do 2-uri. Tudi če imaš 10 listkov gor ti nič ne pomaga, ker lahko parkiraš samo za 2 uri. Torej, plačano si imel samo od 8-9 in od 9-10! ZVCP-1 v 116/5 čl. govori o tem, da morajo udeleženci cestnega prometa ravnati skladno z omejitvami, prepovedmi in obveznostmi, izraženimi s prometno signalizacijo (znak za časovno omejitev parkiranja). Druga možnost pa je da si parkiral tam, kjer je to prepovedano in ti listki potem nič ne pomagajo :lol:

Kazen je 10k SIT, v 8 dneh 5k, za kar se ne splača kregat!
-JuRE-
BMW F30, bj. 2017

Klemenka
Nov uporabnik

Napisal/-a Klemenka Pe jan 13, 2006 11:46 pm

Ja, to je bilo v ožjem mestnem jedru. Samo nikjer nisem opazil kake table da je dovoljeno samo 2 uri :shock:

Hvala za pojasnitev!

Uporabniški avatar
BiMMER
Moderator foruma

Napisal/-a BiMMER So jan 14, 2006 10:50 am

Kar bodi pozoren, na začetku vsake ulice imaš znak modre barve
-JuRE-
BMW F30, bj. 2017

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ So jan 14, 2006 11:01 am

A lahko še meni eni pojasnilo:

Spodaj piše tudi da po zakonu ni ugovora

1. Na obvestilo o prekršku ni ugovora, ker nima zate pravnih posledic. Če se hočeš pritožit počakaj da po pošti od redarstva dobiš plačilni nalog, na katerega se potem tudi pritožiš

Torej po kolko dneh dobiš po pošti domov plačilni nalog? A če npr. plačas že naslednji dan kazen,potem ti nič več ne pošiljajo?

To me zanima zato,ker je oče dobil tudi podobno kazen,plačal naslednji dan,tudi njega je malce to zmotilo,kar se prvo zgoraj citiral,no jst sem trdil da še po pošti dobi,ampak ni blo nič. Od tistega je pa že več kot 14 dni.
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

Uporabniški avatar
killah bee
Smrtonosni čebelj

Kraj: RS

Napisal/-a killah bee So jan 14, 2006 11:08 am

Tam kjer je parkiranje z parkirnimi listki,je dovoljeno parkiranje za eno uro in to bi moral vedeti vsak ,ki živi v LJ.Maximalno pa je za 2 uri. Ti parkirni prostori so z namenom,da ljudje ne pridejo v mesto in parkirajo za celi dan,ampak da opravi opravke in da prostor še nekomu drugemu.Za celodnevna parkiranja so za to namenjena parkirišča in garažne hiše ;)
Slika

Uporabniški avatar
BiMMER
Moderator foruma

Napisal/-a BiMMER So jan 14, 2006 11:18 am

RedBull™ je napisal/-a:Torej po kolko dneh dobiš po pošti domov plačilni nalog? A če npr. plačas že naslednji dan kazen,potem ti nič več ne pošiljajo?

To me zanima zato,ker je oče dobil tudi podobno kazen,plačal naslednji dan,tudi njega je malce to zmotilo,kar se prvo zgoraj citiral,no jst sem trdil da še po pošti dobi,ampak ni blo nič. Od tistega je pa že več kot 14 dni.

Jah to ni nič določeno, kdaj ti morajo poslat, ampak do takrat ko ti ni vročeno se nimaš kaj bat. Ko boš prejel plačilni nalog imaš še vedno 8 dni da plačaš 1/2 kazen! Drugače pa traja različno od 1 tedne do par mesecev, da pride pošta...
-JuRE-
BMW F30, bj. 2017

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh So jan 14, 2006 6:21 pm

če piše da ni možne pritožbe, potem je to njihova kršitev 25. člena Ustave RS
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide So jan 14, 2006 6:25 pm

sebaveh je napisal/-a:če piše da ni možne pritožbe, potem je to njihova kršitev 25. člena Ustave RS

Ja pa vi kdaj preberete kaj vam kdo prej napiše...al kr bleknete nekaj :jao:
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
_YUGO-GVX_
Poznavalec foruma

Kraj: Črnomelj

Napisal/-a _YUGO-GVX_ So jan 14, 2006 8:22 pm

sebaveh je napisal/-a:če piše da ni možne pritožbe, potem je to njihova kršitev 25. člena Ustave RS

to je samo obvestilo o prekršku :!: kazen pride potem kasneje po pošti in na tisto se pa lahko pritožiš.
litr bencina, litr olja ;)

Uporabniški avatar
BiMMER
Moderator foruma

Napisal/-a BiMMER Ne jan 15, 2006 12:11 am

25. člen Ustave Republike Slovenije
(pravica do pravnega sredstva)
Vsakomur je zagotovljena pravica do pritožbe ali drugega pravnega
sredstva proti odločbam sodišč in drugih državnih organov,
organov lokalnih skupnosti in nosilcev javnih pooblastil, s
katerimi ti odločajo o njegovih pravicah, dolžnostih ali pravnih
interesih.

Poglejmo podrobneje...Obvestilo o prekršku, ki ga dobite na avto je pravno gledano navaden list papirja, ki ni vreden drugega kot da storilca prekrška obvsti, da je storil prekršek in da bo zoper mjega uveden postopek o prekršku. Na ta list papirja ni možna pritožba, ker NE gre za ODLOČBO! Na podlagi "obvestila o prekršku" v Republiki Sloveniji ni možno nikogar sodno preganjati in je namenjen zgolj obveščanju kršitelja, da je storil prekršek. Obvestilo se lahko izreče tudi ustno. Za primer vzamimo recimo primer, ko vas ustavi policist, ki meri z radarjem in vas "ustno obvesti", da ste vozili prehitro. To samo po sebi ne pomeni nič, če vam v nadaljevanju postopka ne izda tudi plačilnega naloga. Plačilni nalog, ki ga organ izda v nadaljevanju postopka o prekršku pa JE odbočba oz. upravni akt, ki ima pravne posledice zoper kršitelja in je zoper njega po Ustavi in Zakonu o splošnem upravnem postopku možna in dopustna pritožba.
Toliko o sklicevanju na Ustavo!

Fantje, pravo ni enostavna disciplina in je potrebno kar nekaj znanja, celo za razumevanje ustave! :lol:
Zadnjič spremenil BiMMER, dne Ne jan 15, 2006 12:16 am, skupaj popravljeno 1 krat.
-JuRE-
BMW F30, bj. 2017

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Ne jan 15, 2006 12:16 am

pa res, :oops: no, ciljal sem bolj na tisti list papirja, ki ga dobiš po pošti od policije, ali pa sodnije, in šele tam včasih piše da kao "zoper to odločbo ni pritožbe". Pa še to vem bolj zaradi tega ker me je na to opozoril en odvetnik.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
BiMMER
Moderator foruma

Napisal/-a BiMMER Ne jan 15, 2006 12:20 am

sebaveh je napisal/-a:pa res, :oops: no, ciljal sem bolj na tisti list papirja, ki ga dobiš po pošti od policije, ali pa sodnije, in šele tam včasih piše da kao "zoper to odločbo ni pritožbe". Pa še to vem bolj zaradi tega ker me je na to opozoril en odvetnik.

Res je, na nekaterih odločbah državnih organov izrecno piše, da zoper sklep ni možna pritožba, kar pa ne pomeni, da je kršen 25. člen Ustave RS! Vsak, ki se spozna na pravo ve, da je v takem primeru možen samo upravni spor na Upravnem sodišču.
Več o tem v Zakonu o upravnem sporu (ZUS)

To se zgodi takrat, ko Zakon o splošnem upravnem postopku ne predvideva nobene inštance, ki bi bila pristojna odločati o upravni stvari oz. o pritožbi zoper to stvar in odločba takoj postane dokončna. Takrat po samem zakonu pritožba ni možna in je zato stvar prepuščena v odločanje neposredno Upravnemu sodišču RS, če pritožnik sproži upravni spor proti temu organu. Zadeva izdleda popolnoma enako kot tožba na navadnem sodišču, le ta se na Upravnem sodišču toži organ, ki je izdal odločbo. Več o tem tudi v mojem članku Pritožba zoper policijo
-JuRE-
BMW F30, bj. 2017

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass Ne jan 15, 2006 2:49 am

Bravo Bimmer! Končno nekdo, ki ni nekaj slišal od kolegovega polbrata tašče odvetnika, ampak pozna dejstva.
In kot si tudi sam napisal - ni vse dobesedno - pravo je treba pravilno interpretirati in aplicirati na konkreten primer.

Dandanes je že vsak drugi pravnik - tako malo, za hobij. :lol:
Ko bi se le zavzemali še za spoštovanje dolžnosti vsaj pol toliko kot se za pravice in svoboščine. Potem nebi bilo novih tem z naslovi kot je :"Kako se izognit kazni zaradi nesreče, ki sem jo povzročil zaradi alkota?" :roll:

Vsaka pravica ima za protiutež dolžnost.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

jurek
Nov uporabnik

Napisal/-a jurek To feb 14, 2006 12:39 pm

Kaj pa primer da ti parkomat noče sprejeti denarja? Torej de facto, ni ti omogočeno plačilo, torej niso ti omogočili da ne narediš prekrška. Eden tak parkomat je na Kersnikovi!! :twisted:

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R To feb 14, 2006 1:00 pm

de iure pa pač moraš plačat :P

lp
Slika
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov