mater, ste me prav zrajcal, da sem mal posrfal po netu in sem ugotovil, da stvari s temi sodbami sploh niso tako črne, kot sem še sam mislil. Recimo znana sodba o opeklini zaradi prevroče McDonalds kave
http://caoc.com/CA/index.cfm?event=showPage&pg=facts
dobi povsem drugačen pomen, ko vidiš, da je MCDonalds edini imel kavo pri nad 82°C, 15°C več kot ostali, kar pomeni razliko med hudo opeklino in "opeklino". Po tej razsodbi so tudi oni znižali temperaturo kave. Tudi če gospa takrat tega ne bi polila, ampak le popila, bi dobila hude opekline v grlu, ob tem pa je McDonalds že pred tem prejel preko 700 pritožb zaradi manjših opeklin zaradi kave, na katere pa ni odreagiral.
Glede avta iz naslova teme pa se malce spomnite na losov test pri Mercedesu. Sodišče je seveda ugotovilo, da je gospa v veliki meri odgovorna za nesrečo, ampak bi bila nesreča veliko lažja ali pa je sploh ne bi bilo, če bi bil avto skonstruiran v skladu z industrijskimi normami. Predstavljajte si recimo, da bi vi pri 150 km/h morali hitro ustaviti, zavore pa ne bi prijele - hoteli bi tožiti podjetje, oni pa bi se izgovorili, da ste vi kršili predpise s prehitro vožnjo in če bi vozili počasi zavor sploh ne bi potrebovali.