Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Uporabniški avatar
davorz
Stalni uporabnik

Kraj: Velenje

Obvestilo sodišča

Napisal/-a davorz Če jan 17, 2008 4:51 pm

Lep pozdrav vsem skupaj!

1.3.2007 sem bil udeležen v prometni nesreči, katere sem bil tudi povzročitelj. Vzratno sem iz dovoza (pri sebi doma) zapeljal na cestišče, in zaradi vzdolžno parkiranih vozil ob cesti spregledal žensko, ki se je v cliotu peljala po cesti. Seveda sem ji prekrižal pot, in sledilo je trčenje. Nihče ni bil poškodovan, ženska je le drugi dan obiskala zdravnika zaradi lažjih bolečin v prstnem košu. Poklicala sva policijo, bila je moja prva prometna nesreča, in nisem vedel kaj vse je potrebno izpolniti, plus bil sem mlad voznik, in nisem vedel ali bo zavarovalnica krila škodo na cliotu, če ne bo policijskega zapisnika. Policist mi je podal vlogo k sodniku za prekrške.

Danes zjutraj pa dobim pošto: 208€ kazni, 65€ sodnih stroškov, 4 kazenske točke ter prepoved vožnje za 1 mesec! Vem da sem kriv, krivdo sem nemudoma priznal na kraju nesreče, vendar se mi zdi prehuda kazen, ker je bil pogled na cesto zelo oviran zaradi pakiranih vozil ob cesti. Le te je polcist poslikal in dodal v zapisnik. tega pa na sodišču niso upoštevali. Kazen plačam, tudi točke bom požrl, saj še vedno imam 3 do odvzema izpita in nisem neki divjak, da bi se moral na vsakem ovinku bati za radar. Najbolj se mi gre to, da sem dobil odvzem voznišega za en mesec, ker nujno rabim avto. Fax, služba.

Ali bi mi pomagala pritožba, v kateri bi se ponovno skliceval na olajševalne okoliščine (ženska tudi ni peljala 50, kot je omejitev), ter parkirana vozila, in si s tem vsaj izboril to, da mi vozniško ne bi zamrznili. Oba sva napihala 0.0

Je kakšna možnost? klub za zaščito voznikov mogoče?

Seveda pa ne bi rad se sedaj valčil po sodiščih še kakšno leto, potem pa plačal 3x sodne stroške kot je bila začetna kazen :?

Lahko kdo pomaga s konstruktivnim odgovorom?

Hvala
zakaj imamo moški radi ženske v usnju?? ker dišijo po novem avtu :):)

blazp
Stalni uporabnik

Napisal/-a blazp Če jan 17, 2008 5:44 pm

ja .... pomoje je najbolje, da se posvetuješ z nekom, ki je imel podobno izkušnjo. kazen je glede na okoliščine definitivno previsoka. problem bi se znal pojaviti v tem, ker si peljal rikverc na glavno cesto, za kar sumim, da ni dovoljeno. najbolje bi bilo, da se sklicuješ na narobe parkirana vozila.

Uporabniški avatar
Matevz S.
Novinec

Kraj: vsepovsod

Napisal/-a Matevz S. Pe jan 18, 2008 9:03 am

Glede na opisano gre za prometno nesrečo II. kategorije, v kateri je nastala materialna škoda in lahka telesna poškodba.
Policisti so na sodišče zoper tebe podali obdoložilni predlog in sier zaradi prekrška: izsiljevanje prednosti (47. člen ZVCP-1) in povzročitve prometne nesreče po 234. členu ZVCP-1. Tako si dobil kazen za po 47. členu 208 EUR in 4 KT, ter prepoved vožnje, ki izhaja iz 234. člena. Ta prepoved lahko traja od 1 do 12 mesecev, pri čemer ti je sodišče upoštevalo, da je to prvič in da po nesreči ni bilo večjih posledic (npr. zdravljenje udeleženke v bolnici, ...)

Citat iz ZVCP-1:
Vključevanje v cestni promet
44. člen

(1) Voznik mora pustiti mimo vsa vozila, ki vozijo po prometnem pasu, na katerega se vključuje:
- kadar se vključuje v promet na prednostni cesti s ceste, ki je s predpisano prometno signalizacijo označena kot neprednostna;
- kadar se vključuje z nekategorizirane ceste v promet na javni cesti;
- kadar se vključuje v promet na cesti s parkirnega prostora ali z druge površine, ki ni cesta.

(2) Z globo 50.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik motornega vozila, ki ravna v nasprotju z določbo tega člena. Izreče se mu tudi 4 kazenske točke.

Ogrožanje ali povzročitev prometne nesreče
234. člen

(1) Če udeleženec cestnega prometa s prekrškom iz tega zakona ogrozi drugega udeleženca cestnega prometa ali povzroči prometno nesrečo, razen prometne nesreče z neznatno nevarnostjo, se kaznuje za prekršek z najmanj 30.000 tolarjev. Vozniku motornega vozila se izreče tudi najmanj tri kazenske točke.

(2) Vozniku motornega vozila, ki ogrozi drugega udeleženca cestnega prometa in vozniku motornega vozila, ki povzroči prometno nesrečo zaradi kršitve prometnega pravila oziroma določbe o hitrosti, varnostni razdalji, strani oziroma smeri vožnje, prehitevanju, vožnji mimo ustavljenega avtobusa ali vozila, s katerim se prevaža skupina otrok, vzvratni vožnji ali obračanju na vozišču, nenadnem, zaviranju oziroma zmanjšanju hitrosti, vključevanju v promet oziroma prednosti vozil, vožnji pod vplivom alkohola, mamil ali drugih psihoaktivnih snovi, telesni ali duševni zmožnosti za vožnjo ali zaradi neupoštevanja prometnega znaka ali znaka policista, se izreče tudi prepoved vožnje motornega vozila.

(3) Sankcija, izrečena v skladu s prvim odstavkom tega člena, ne more biti nižja od sankcije, predpisane za enak temeljni prekršek.

(4) Vozniku motornega vozila, ki je obdolžen storitve prekrška, za katerega se po 32., 130., 131. členu tega zakona in tem členu izreče sankcija prepovedi vožnje motornega vozila, policist na kraju samem proti potrdilu začasno odvzame vozniško dovoljenje, če je imetnik tujega vozniškega dovoljenja ali bi se lahko z odhodom zaradi prebivanja v tujini izognil izvršitvi sodbe sodišča.

(5) Začasno odvzeto vozniško dovoljenje se pošlje hkrati z obdolžilnim predlogom pristojnemu sodišču. Če sodišče s sodbo izreče sankcijo prepovedi vožnje motornega vozila, se začasno odvzeto vozniško dovoljenje, hkrati s predlogom za izvršitev sodbe, posreduje pristojnemu državnemu organu, ki to opravi v poslovnem času, sicer pa ga vrne imetniku.

(6) V čas trajanja ukrepa prepovedi vožnje motornega vozila se všteva tudi čas začasnega odvzema vozniškega dovoljenja.

O tem ali je ženska peljela več kot je omejitev, so policisti ugotavljali ob samem ogledu kraja prometne nesreče z meritvami zavornih sledi, tako, da če je sodišče potrdilo ugotovitev policistev, potem je to zaključek zgodbe.
Zadnjič spremenil Matevz S., dne Pe jan 18, 2008 9:30 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Matevz S.
Novinec

Kraj: vsepovsod

Napisal/-a Matevz S. Pe jan 18, 2008 9:08 am

blazp je napisal/-a:ja .... pomoje je najbolje, da se posvetuješ z nekom, ki je imel podobno izkušnjo. kazen je glede na okoliščine definitivno previsoka. problem bi se znal pojaviti v tem, ker si peljal rikverc na glavno cesto, za kar sumim, da ni dovoljeno. najbolje bi bilo, da se sklicuješ na narobe parkirana vozila.

Kazen je minimalna za tovrsten prekršek, prav tako pa je res, da je vzvratna vožnja iz neprednostne na prednotno cesto ( ali z dvorišča) prepovedana. Globa za tovrsten prekršek je 170 EUR in 3 KT, pri čemer je to samo prekršek in še ni prišlo do prometne nesreče.

Vzvratna vožnja
28. člen

(3) Vzvratna vožnja je prepovedana, kadar bi voznik s tako vožnjo lahko ogrozil drugega udeleženca v cestnem prometu ali premoženje, zlasti pa na nepreglednem ali zoženem delu ceste, na delu ceste, kjer je prepovedana ustavitev, na prehodu ceste čez železniško progo, v predoru, galeriji ali na mostu, ob zmanjšani vidljivosti ali pri prehajanju z neprednostne na prednostno cesto

7) Z globo 40.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s tretjim odstavkom tega člena. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 3 kazenske točke.

Uporabniški avatar
davorz
Stalni uporabnik

Napisal/-a davorz Pe jan 18, 2008 9:25 am

@Matevž S.: Res je, kar si napisal, tudi sam sem šel na internet pogledat, kateri so tisti členi zakona, ki so mi napisani v odločbi, in je resnični minimalna kazen, ki sem jo dobil.

Tako da sem se sedaj sprijaznil s kaznijo, danes grem plačati, 14 dni se lahko še vozim, do pravnomočnosti sodbe, potem pa se 1 mesec pač ne bom. Hvala bogu da imam na faxu počitnice, v službo me pa bo voozil oče!

Hvala za odgovore, lep pozdrav!

ocean
Novinec

Napisal/-a ocean Pe jan 18, 2008 10:45 am

Matevz S, a te lahko neki vprašam. Kdaj ti dejansko začne velat ta prepoved vožnje in kako to polcaji vejo. Ker sem govoril z nekom na občini in je rekel da dobijo policaji obvestilo šele po tem ko je kazen že pretekla. Že v eni prejšnji temi sem povedal, da je recimo kolega pač normalno vozu avto recmo cel marec, pol je pa dobu 10.4. da mu je od 1.3. do 1.4. prepovedana vožna...tuki je mal stvari nelogičnih ane pa me zanima kako to dejansko zgleda v policijski praksi.

lp

Uporabniški avatar
the_man
Novinec

Kraj: all around

Napisal/-a the_man Pe jan 18, 2008 5:57 pm

ocean je napisal/-a:Matevz S, a te lahko neki vprašam. Kdaj ti dejansko začne velat ta prepoved vožnje in kako to polcaji vejo. Ker sem govoril z nekom na občini in je rekel da dobijo policaji obvestilo šele po tem ko je kazen že pretekla. Že v eni prejšnji temi sem povedal, da je recimo kolega pač normalno vozu avto recmo cel marec, pol je pa dobu 10.4. da mu je od 1.3. do 1.4. prepovedana vožna...tuki je mal stvari nelogičnih ane pa me zanima kako to dejansko zgleda v policijski praksi.

lp

enak primer,s kolegom mela nesrečo,bil on kriv.dobil sodnika,zagrožena prepoved vožnje,kazen ne vem več koliko je bila. vglavnem ko je prejel obvestilo po pošti o prepovedi, je zgrožen ugotovil da prepoved že skoraj en mesec velja,kar pa tudi pomeni da je slab mesec vozil brez izpita.ta mesec je bil kar nekajkrat ustavljen a policistii niso preverjali izpita tako da tudi oni niso vedeli. lepo je v naši državi ja :lol:

lp
za prepoznavnost športnosti avtomobilske firme tekmujejo v formuli 1, rally-u, nascar,...vw pa svojim izdelkom preprosto nadane oznako GTI

Uporabniški avatar
_YUGO-GVX_
Poznavalec foruma

Kraj: Črnomelj

Napisal/-a _YUGO-GVX_ Pe jan 18, 2008 6:01 pm

jeb€š tako državo. kolega mel podobno situacijo. zaradi prometne je dobil 1 mesec prepovedi. je pa fora v tem, da ko je on dobil obvestilo je prepoved že 2 tedna veljala, vmes so ga pa policaji ustavili tako, da ima zdaj še z tem sranje....
litr bencina, litr olja ;)

hrošč
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a hrošč Pe jan 18, 2008 6:04 pm

Sicer ja pa ta clen, da iz dvorisca ne smes ven vzvratno na cesto malo neumen. Kaj lahko drugega nardis ce ne mores na dvoriscu obrnit? Pustis avto na cesti/plocniku? Sicer pa ocitno tako kaznujejo samo v primeru, ce zaradi tega nastane nesreca, ker sam zivim nasproti ambasade v Rozni dolini in pred njo pogosto stoji patrulja, pa sem jim ze velikrat lezel ven pred nosom, pa ni bilo nikoli nic. Je pa situacija ista, zaparkirano vse okoli, po moznosti se s kombiji. Potem se pa znajdi... :roll:

Uporabniški avatar
Skeleton
Nov uporabnik

Napisal/-a Skeleton Ne jan 20, 2008 1:02 pm

Ej za ta mesec odvzema izpita se ne sekiraj preveč! Ker ko ti bojo vpisali ukrep, bo že 2 tedna mimo, ker ga vpisujejo za nazaj! Ko ga vpišejo, je to vidno samo v terminalu, prepoved vožnje se ne vpisuje več v vozniško dovoljenje! Torej tudi če te ustavi policija, policist ne bo vedel, da maš prepoved vožnje, razen če bi te šel preverjat (naprimer da storiš prekršek). Torej čuvi se da ne storiš prekrška, če je samo rutinska kontrola, pa mu pokažeš vozniško, ne bo nobenih problemov! Pa ko boš mel vpisano prepoved, bo še tako dva tedna samo do izteka ukrepa! Isto zadevoi je mel moj brat v decembu 2007 pa ni blo nobenih problemov!
"One shot One kill"

AndrejD
Stalni uporabnik

Napisal/-a AndrejD Po jan 21, 2008 9:50 pm

S te moke nebo kruha.

Razen če je iz slik razvidno da tam nebi smeli parkirati. Potem maš mogoče kakšno šanso...

Žal.
Slika

Uporabniški avatar
davorz
Stalni uporabnik

Napisal/-a davorz Po jan 21, 2008 9:58 pm

ja sj vem.. drgač za prepoved pa velja, da začne veljati po pravnomočnosti sodbe. torej od 1.2.2008. In ne bo treba nič it vpisat posebej u izpit. pač takrat velja, oni bodo mel že u registru to zapisano. Ni za riskirat ;) bompa na bencinu pršparu :lol: pa več za bus dau :twisted:

Uporabniški avatar
štemmajzl
Nov uporabnik

Napisal/-a štemmajzl Po jan 21, 2008 10:01 pm

če bi biu doma pa kmper lupu nebi blo omenjene nesreče.drugič pa kej pametnga nared pzde
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov