Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Predračun narasel na 3,5 X

Napisal/-a esem Pe feb 10, 2006 3:24 pm

Kolega je (malo) razbil avto. Na servisu je bilo popravilo (samo najnujnejše - niti barvanja - ustni dogovor) ocenjeno na 40-60 000 sit. Kasneje je bil po tel obveščen o potrebnem dodatnem delu (ki pa naj od prvotnega ne bi bilo dosti večje). Ko naj bi ga prevzel, pa je po tel. cena narasla na 172000 sit. Avto je star in verjetno niti cel ni vreden toliko. Kaj storiti? Vsak predlog bo dobrodošel, posebno konkretne izkušnje - lahko tudi na PS. Hvala in lp

Uporabniški avatar
SAVINJCAN
Mojster foruma

Napisal/-a SAVINJCAN Pe feb 10, 2006 3:37 pm

kaj lahko izvemo malo več, za kateri avto gre?kaj je potrebno popravit?

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Pe feb 10, 2006 3:47 pm

razbit je bil sprednji del (samo plastika, pleh in luči), ki bi se ga nadomestilo z rabljenimi deli, naj se ne bi štrihalo, dodatno še vlečenje??? in vrata, avto je c ZX, 12 let. Ni bistvo v tem, kaj je bilo narejeno, ampak kaj je bilo dogovorjeno (ustno). To je po moje tudi pogodba, ki pa se je serviser ni držal. Kaj zdaj?

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Pe feb 10, 2006 4:17 pm

Če je serviser samo na oko ocenil najprej 60k, ti to ni nobena pogodba. Verjetno je potem še dodobra pogledal na razbite dele, našel še kaj kar se prej ni videlo... seveda potem cena naraste do 200k tudi.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

AS_
Novinec

Kraj: Vas na Gorenjskem:)

Napisal/-a AS_ Pe feb 10, 2006 4:22 pm

a pa je to pri uradnem serviserju oz..je sploh klepar? Take stvari so zelo kocljive in se je z njim najoblje iti sam zmenit. Ker je bilo vse doreceno verbalno, ima tu kaj malo praskati. Proba naj se skregati z njim in ne odstopiti od svoje meje. Na koncu pa naj se zmeni le za malo visjo ceno..vsaj 170 tisoc ne bo placal... :D

Lahko pa je prasec in mu zagrozi z inspekcijo itd..

lp AS_
GTi rocks?!

milankregar
Uporabnik

Napisal/-a milankregar Pe feb 10, 2006 11:00 pm

Kakšne inšpekcije neki? :roll:

Je enostavna zadeva. Zmenila sta se za 60.000sit (pa nič hudega, če samo ustno). Servis se je spravil delat popravila za 3-kratno ceno, brez da bi si za to pridobil dovoljenje lastnika. Če je lastnik plačal kak avans predračuna za 170.000sit, potem nima rešitve.
Če pa ni plačal nobenega avansa, niti podpisal predračuna za takšen znesek, pa ima servis samo 2 možnosi:
- z avta pobere dele, ki jih je zamenjal in stranki vrne avto,
- stranki ponudi sprejemljivo ceno popravila (prejdogovorjenih 60.000sit + morda 1 ali 2 dodatna Canarja)

Če bi jaz bil stranka, bi servisu dal na izbiro samo ti 2 možnosti. ;)

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Po feb 13, 2006 1:52 am

kaj pa, če serviser ne pristane na nobeno od teh dveh možnosti? Naj pustim avto njemu ali kaj? Obstajajo kakšni servisni inšpektorji oz koliko učinkoviti in hitri so?

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a bass Po feb 13, 2006 2:19 am

Ne se pustit molst - včasih je treba pop.izdit in to je to.
Če je bil že samo ustni dogovor za večje popravilo bo treba plačat. Če pa je mojster delal na svojo pest in se ni zjasnil glede cene ozr. je še zagotavljal, da ne bo tako visoka, naj se potem drži svoje besede in enostavno spusti ceno, da ne bo tako visoka. Ker v nasprotnem primeru je tu na mestu urad za varstvo potrošnika.
Ne more se on kr spomnt, da bo pa 100k več zaračunu- ne glede na vloženo delo! Kaj pa če nimaš teh 100k? Naj lepo računa prvotno uslugo in material za ostalo in nej se gre lepo solit.

Primer:
Človek, ki ima zaradi nesreče izmaličen obraz gre kot samoplačnik k plastičnemu kirurgu, da mu popravi nos in se dogovori za ceno 500.000sit. Kirurg pa med opreracijo poleg nosu pacientu naredi še kompletno rekonstrukcijo obraza, kar nanese skupnih 1.700.000sit. Operacija je sicer izvedena perfektno, a kaj, ko dogovora za tak obseg ni bilo, saj pacient nima toliko denarja......malce abstraktno, a vseeno zadane bistvo - to potem ni več posel, ampak izsiljevanje. To pa je nezakonito.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

milankregar
Uporabnik

Napisal/-a milankregar Po feb 13, 2006 9:20 am

esem je napisal/-a:kaj pa, če serviser ne pristane na nobeno od teh dveh možnosti? Naj pustim avto njemu ali kaj? Obstajajo kakšni servisni inšpektorji oz koliko učinkoviti in hitri so?

Odpelješ avto brez plačila. Mislim ej, preveč se bojite teh raznih nategatorskih podjetnikov. Se jih bojite zato, ker mislite da so razadi statuisa "pravne osebe" več vredne od vas in polne denarja? Bullshit ... kot potrošnik/stranka si bolj zaščiten, ti nategatorski podjetniki pa ponavadi v hudih finančnih škripcih, zato se tudi poskušajo posluževati takšnih nategancij.

Takšno izkušnjo sem jaz imel s servisom ene tiskarske naprave:
Nehala je risati, v glavnem nekaj narobe. Peljal sem na servis in rekel, da naj samo pogledajo kaj je narobe in me pred popravilom pokličejo, pa povedo koliko bo popravilo stalo. Seveda oni pokličejo in samo rečejo, da je popravljeno. :shock:
Si mislim, OK -super, nič hudega ni bilo narobe, pridem tja in mi reče račun za 150.000sit, nova naprava (še boljša in kvalitetnejša od te moje 4 leta stare) pa je stala nekje 170-180.000sit. Zamenjali so vsega boga ...
Se nekaj prepiramo tam, nisem hotel plačati, pa se kolega zraven mene spomni, naj prvo preverimo če naprava sploh dela. Prej me sploh ni zanimalo, če dela ali ne, ker me je cena skoraj vrgla na rit. Da serviser napravo na mizo, kolega pa samo reče: "Milan, primi in nesi ...". Odnesla sva v avto in odpeljala brez plačila ... serviser me je potem še 1x klical in zahteval plačilo, pa sem mu povedal da mu plačal ne bom! Zmenila sva se, da samo pogleda, pa pove kaj je narobe, jaz pa mu plačam samo servisne ure, ne pa da budalo gre zamenjat elektroniko ... :bonk
Bi se takrat tudi pošteno nategnil, če bi plačal ... ker je čez 2 meseca zadeva spet crknila. :roll:

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Napisal/-a lublancan Po feb 13, 2006 9:36 am

milankregar je napisal/-a:
esem je napisal/-a:kaj pa, če serviser ne pristane na nobeno od teh dveh možnosti? Naj pustim avto njemu ali kaj? Obstajajo kakšni servisni inšpektorji oz koliko učinkoviti in hitri so?

Odpelješ avto brez plačila. Mislim ej, preveč se bojite teh raznih nategatorskih podjetnikov. Se jih bojite zato, ker mislite da so razadi statuisa "pravne osebe" več vredne od vas in polne denarja? Bullshit ... kot potrošnik/stranka si bolj zaščiten, ti nategatorski podjetniki pa ponavadi v hudih finančnih škripcih, zato se tudi poskušajo posluževati takšnih nategancij.

Takšno izkušnjo sem jaz imel s servisom ene tiskarske naprave:
Nehala je risati, v glavnem nekaj narobe. Peljal sem na servis in rekel, da naj samo pogledajo kaj je narobe in me pred popravilom pokličejo, pa povedo koliko bo popravilo stalo. Seveda oni pokličejo in samo rečejo, da je popravljeno. :shock:
Si mislim, OK -super, nič hudega ni bilo narobe, pridem tja in mi reče račun za 150.000sit, nova naprava (še boljša in kvalitetnejša od te moje 4 leta stare) pa je stala nekje 170-180.000sit. Zamenjali so vsega boga ...
Se nekaj prepiramo tam, nisem hotel plačati, pa se kolega zraven mene spomni, naj prvo preverimo če naprava sploh dela. Prej me sploh ni zanimalo, če dela ali ne, ker me je cena skoraj vrgla na rit. Da serviser napravo na mizo, kolega pa samo reče: "Milan, primi in nesi ...". Odnesla sva v avto in odpeljala brez plačila ... serviser me je potem še 1x klical in zahteval plačilo, pa sem mu povedal da mu plačal ne bom! Zmenila sva se, da samo pogleda, pa pove kaj je narobe, jaz pa mu plačam samo servisne ure, ne pa da budalo gre zamenjat elektroniko ... :bonk
Bi se takrat tudi pošteno nategnil, če bi plačal ... ker je čez 2 meseca zadeva spet crknila. :roll:

če je to firma, ki je odprla servisni nalog potem si ga najebu, ker te lahko preganjajo na sodišču

in dokler ne plačaš ti ponavad ne dajo ključev, če avto odpelješ pa pokličejo policijo
podpis

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Po feb 13, 2006 9:46 am

bass je napisal/-a:Primer:
Človek, ki ima zaradi nesreče izmaličen obraz gre kot samoplačnik k plastičnemu kirurgu, da mu popravi nos in se dogovori za ceno 500.000sit. Kirurg pa med opreracijo poleg nosu pacientu naredi še kompletno rekonstrukcijo obraza, kar nanese skupnih 1.700.000sit. Operacija je sicer izvedena perfektno, a kaj, ko dogovora za tak obseg ni bilo, saj pacient nima toliko denarja......malce abstraktno, a vseeno zadane bistvo - to potem ni več posel, ampak izsiljevanje. To pa je nezakonito.

To je popolnoma drugače! To je tako kot da bi "žrtvi" te teme menjal motor, če to ne bi bilo potrebno. Če je pa avto moral poklepat in zamenjat razbite dele, pa je bilo prej vidit samo butnjen blatnik in odbijač, izkazalo se je pa da so na luči nosilci polomljeni, da je podvozje zvito, da je avto zategnjen ipd. pa pomojem razumljivo da je zrihtu. Saj ni bilo zahteve, poflikaj avto od zunaj, tudi če potem ne bo vozen, za 60k sit, ampak da ga popravi po nesreči! Dvomim da mu je še redni servis zraven delal...
Je pa skrajno pasje dejanje mehanika, da ni stranke obvestil. Ne pa to enačit z odvečnimi deli.
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

milankregar
Uporabnik

Napisal/-a milankregar Po feb 13, 2006 11:18 am

lublancan je napisal/-a:če je to firma, ki je odprla servisni nalog potem si ga najebu, ker te lahko preganjajo na sodišču

in dokler ne plačaš ti ponavad ne dajo ključev, če avto odpelješ pa pokličejo policijo

Bilo je novembra 2002 ... nič še ni prišlo iz sodišča. :P

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Kraj: Bled

Napisal/-a reber Po feb 13, 2006 11:26 am

Vsekakor bi morali s servisa poklicati in obvestiti o dodatnih stroških, oziroma, da so odkrili dodatne napake in to toliko pa toliko stane.

Pred kratkim sem imel zelo dobro izkušnjo na servisu izpušnih sistemov pri Gantar v Naklem. Peljem felicijo da zamenjajo gibljive cevi takoj za izpušnim kolektorjem. Gibljive cevi sem kupil že prej, jeseni, ker sem imel namen sam prešvasat tisto. Ker pa je bila zima prehitro pa potem nisem naredil in tudi v tem mrazu nisem imel namena sam švasat in se matrat s tem. Avto sprejmejo in naredijo. In še preden naredijo do konca, me pokličejo in pravijo: kaj pa lonci, saj so vsi zanič, pregniti, v 1 do 2 mesecu bo to zgrmelo dol ne samo padlo. Ja kaj naj ... pravim: menjaj, vem da bo to še ene 20-25 ksit več ampak treba bo tako ali tako, sedaj ali kasneje. Pa pravijo da bo manj koštalo. Potem pa še toliko bolje, pravim.

temu jaz pravim dober odnos do stranke. Če ne bi poklicali in bi kar na lastno pest zamenjali, bi se marsikatera stranka pritožila, lahko da sistem sploh ni bil zanič. No, jaz sem vedel da je že bolj tako, nisem pa vedel da tako zelo. Ampak ker se avto rabi, naj bo uštimano. Zadovoljen. :) mislim, jaz sem zadovoljen s takimi servisi. Tudi moj mehanik me vedno pokliče če je kaj več, čeprav mu že v naprej povem, da naj naredi kar je treba, pa me vseeno pokliče, pa čeprav gre za 10 jurjev.

jaz pravim, ne pusti se nategnt. Še prej pa malo pomisli, kaj si podpisal in kaj si se ali nisi dogovoril.
www.reber.si - www.elektron.si - www.pastir.info

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec Po feb 13, 2006 11:52 am

to pejt do njega z 100k pa ne rabš računa pa se bosta zmenila
ker to je nek pametn kompromis
me zanima kaj bi se zgodil če bi ta isti mehanik arzbil avto oz. naredu škode za 110k da bi pršu na 60k
a bi ga tožil al kr nabunkal?
ker z vašimi predlogi bomo kmalu živel v anarhiji
se vidi da smo z balkana
vsak nej mal popusti- ti maš zrihtan avto kar je tud neki vredn
lp

milankregar
Uporabnik

Napisal/-a milankregar Po feb 13, 2006 2:42 pm

Pa teh nategancij je itak malo morje. Koliko ljudi se samo pusti nategnit pri vzdrževalnih servisih avtov ...
- Imaš vitrex do vrha, pa so ti ga po računu sodeč dolili še 1L po ceni 1200sit/L,
- V mašino gre 3,2L olja, oni pa ga po računu sodeč vlijejo 4L,
- po nepotrebnem menjajo brisalce,
- pa gleh na servisu jim je crknila žarnica in so jo zamenjali za 3500sit,
- ...

Jaz se ne pustim tako nategovati. :ne

je že kdo ugotovil, da v McDonaldsu dobiš namesto 0,5L Cole, cele 3deci ledu in 2deci Cole. :roll: Če že grem nekajkrat letno tja jest, si nikoli ne kupim pijače ... malo drag led imajo pri njih. :?

Uporabniški avatar
Asprex
Stalni uporabnik

Kraj: Lenart

Napisal/-a Asprex Po feb 13, 2006 3:41 pm

Mislim da bi mehanikova naloga morala biti, da o vsem obvešča stranko!

Uporabniški avatar
wild_one
Nov uporabnik

Napisal/-a wild_one Po feb 13, 2006 4:04 pm

mah lopovi so na servisu rec naj poberejo dol dele pa je.mene so tut tko na avto merkurju za hyundaja k so mi sli olje pa svecke menjat je bil pa tps senzor pokvarjen pa servis je bil delan 1000 km nazaj pa so kao donalil litr olja pa 4 svecke zamenjal...mal zagrozis da bos poklicu zvezo potrosnikov..

Uporabniški avatar
Neyo-Neyo
Uporabnik

Napisal/-a Neyo-Neyo Po feb 13, 2006 4:33 pm

jaz sm meu tud podoben pripetljaj pelu sm avto na uradni servis in pač povedu unmu k je avto sprejev da če lahko samo preverjo če je regulator zraka crknu pa še uprašu sm ga če lahko to kako oni s kakšnim računalnikom preverjo pa jre reku da ni problema in še reku mi ej da vse skup ne bo več kot 3 jurje ok jaz dam telefonsko in rečem da ko bojo preverli nj me pokličejo in pol res čez eno uro me kliče en mehanik tm pa mi začne prbijat ja mogu bom glavo dol odšraufat ker se ne da svečke odšraufat in da mi mora dihtngo na glavi zamenjat ,... men nč jasn pa ga uprašam zakaj to dela če sm dav samo preverit regulator zraka pa on men ja avto je treba popravt..... pol sm mu pa reku da bom pršu tja iz klučom za svečke k sm ga na petrolu kupu za 500 tolarjev pa mu bom sam odšraufu svečko če so tok nesposobni pa da nj takoj neha šraufat moj avto ker nima blage veze u kaj se spušča in da če misli iz mene norca delat da mu komot prpelem inšpekcijo s sabo no in pol mi je sm reku da lahko pridem po avto :D sm pršu tja pa sm isku unga mehanika pa ga kao ni blo več u službi no pol sm mogu useen plačat 3 jurje ker so mi posesal pa spucal avto :x na koncu sm use skup poslov u PM in reku da jih je lahko sram da se igrajo serviserje in nej grejo raj lego kocke zlagat da ne bojo samo škodo delal in sm šu 8)
....

Uporabniški avatar
Asprex
Stalni uporabnik

Kraj: Lenart

Napisal/-a Asprex Po feb 13, 2006 9:09 pm

Pravilno! Zato pa sem jaz vedno zravn ko mi šraufajo avto!

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Napisal/-a sonček Po feb 13, 2006 11:35 pm

Preslabo poznate serviserje in pol npr. neki tm not škriple al pa na motorju in pol prec vzgajate paniko k mislte da vam bo avto razpadu in lepo pelete na servis in se pol tam Je**ete s serviserji valda da je drugo menov če mate zanič-je pa res da je en kup takoh serviserjev k sploh nimajo pojmov...drugič sami poskušajte ugotovt pač pokličeš mal okol kakšnga frenda k je mehanik al po intrneu poobrskate itd.
Jest osebno nikol nisem pelov na pooblaščen avto zakaj pa bi,ker lahko potrpim pokličem mal mehanike,intrnet itd in neko sam ugotovim KOK JE ZADEVA KRITIČNA in pol razvrstim ja tist bom lahko sam zamenal tist bo vaški mehanik,tistu bom pač mogu pelat k enmu k mal več ve in peleš...........in še in še itd.

lp
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov