Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Uporabniški avatar
GoGo
Uporabnik

Kraj: Severna Primorska

Zbiti kilometri - možnost reklamacije?

Napisal/-a GoGo Pe jul 13, 2007 1:24 pm

Pozdravljeni, družinski znanec je pred mesecem dni kupil rabljeno vozilo
ford galaxy 1.9 tdi, od znane celjske avtohiše. Vozilo je letnik 2002 in je imelo
ob nakupu 130.000 km, ter potrjeno servisno knjigo. (avto je bil kupljen 2002 v nemčiji, 2004 pa uvožen v slovenijo, servisna knjiga je potrjena tako v nemčiji, kot
v sloveniji, s tem da ob nakupu ni opazil, da je zadnji servis v nemčiji lastnik imel na
150.000 tisoč, v sloveniji pa je bil po datumu naslednji na 70.000. Ko sem pogledal servisno kjnigo, je očitno da je ponarejena oz. da so bili servisi v sloveniji vpisani in poštempljani naknadno, s strani avtohiše ki je avto prodajala, in je tudi uradni servis zavozila ford). Sedaj se je izkazalo, da ima avto dejansko 250.000 kilometrov - to so
baje ugotovili na servisu, ker je mogu menjat turbino.

Strokovnjaki povejte, je kaka varianta, da bi avtohiša odgovarjla za
dokazano zbijanje kilometrov in ponarejanje servisne knige.

kam se obrnit?
Lep dan!

maccek_21
Uporabnik

Kraj: Kranj

Re: Zbiti kilometri - možnost reklamacije?

Napisal/-a maccek_21 Pe jul 13, 2007 8:32 pm

GoGo je napisal/-a:Pozdravljeni, družinski znanec je pred mesecem dni kupil rabljeno vozilo
ford galaxy 1.9 tdi, od znane celjske avtohiše. Vozilo je letnik 2002 in je imelo
ob nakupu 130.000 km, ter potrjeno servisno knjigo. (avto je bil kupljen 2002 v nemčiji, 2004 pa uvožen v slovenijo, servisna knjiga je potrjena tako v nemčiji, kot
v sloveniji, s tem da ob nakupu ni opazil, da je zadnji servis v nemčiji lastnik imel na
150.000 tisoč, v sloveniji pa je bil po datumu naslednji na 70.000. Ko sem pogledal servisno kjnigo, je očitno da je ponarejena oz. da so bili servisi v sloveniji vpisani in poštempljani naknadno, s strani avtohiše ki je avto prodajala, in je tudi uradni servis zavozila ford). Sedaj se je izkazalo, da ima avto dejansko 250.000 kilometrov - to so
baje ugotovili na servisu, ker je mogu menjat turbino.

Strokovnjaki povejte, je kaka varianta, da bi avtohiša odgovarjla za
dokazano zbijanje kilometrov in ponarejanje servisne knige.

kam se obrnit?

nisem ravno strokovnjak ampak če je res tako očitno zadeva ponarejena imate seveda možnost reklamacije v določenem roku (ne vem točno mislim da do 6 mesecev za prikrite napake). Obrnite se pa na kakega odvetnika, medije in zvezo potrošnikov.

pa ne pozabi deliti z nami katera avtohiša je to da se ne bo še kdo nasral.
Fantje so avtomobili: če ne paziš si pod njimi!

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Pe jul 13, 2007 8:51 pm

Če ima le voljo in živce naj se z vsemi razpoložljivimi sredstvi spravi nanje, bi pa jaz najprej poiskal dobro pravno pomoč in zahteval povrnitev stroškov, časa, ...
Slika

Uporabniški avatar
SpunkyRacer
Uporabnik

Kraj: Logatec

Napisal/-a SpunkyRacer Pe jul 13, 2007 8:51 pm

ja in kaj boš na boljšem ko ugotoviš? :x :? :? ..menjati jo boš moral tako ali tako..oz kdorkoli
Rally is not for fun, rally is for LIFE!

Uporabniški avatar
Pavel_P
Stalni uporabnik

Kraj: Kr&Lj

Napisal/-a Pavel_P Pe jul 13, 2007 9:19 pm

yugo_tuning je napisal/-a:ja in kaj boš na boljšem ko ugotoviš? :x :? :? ..menjati jo boš moral tako ali tako..oz kdorkoli

Ko ugotovi kaj? Menjal jo je pa že, vsaj tako je napisal..

GoGo, kot je rekel maccek.. vprašaj na zvezi potrošnikov kolk je rok za tole in malo vprašaj kaksne so tvoje pravice (v nasprotju z odvetniki je tole zastonj). Jaz bi na tvojem mestu prvo prijazno vprašal, če se strinjajo z plačilom stroškov oz. pač take zahteve kot jih boš navedel, če se ne strinjajo, lepo do odvetnika pa mal prijavt pa to, pa mislim da bo.. Upam sam da ti ne bo vzelo preveč časa in denarja..

Uporabniški avatar
GoGo
Uporabnik

Napisal/-a GoGo Pe jul 13, 2007 11:40 pm

1.) Možakar je že povprašal na avtohiši, pa so ga na hitro odslovili, ces, da je rok za
reklamacije 8 dni. Sam pa mislim, da za ponarejeno servisno knjigo ta rok malce daljši:)
2.) Avtohiša: naj zaenkrat ostane neimenovana, če pa se bojo še grdo obnašali, pa bo informacija tu - ne smem povedat brez dovoljenja kolega.

3.) Kaj menite da lahko sploh zahteva? Povračilo stroška popravil verjetno ne, aja, btw, danes je spet ostal na cesti, avto se je skoraj vžgal, na servisu so ugotovili, da je dobesedno scvrlo eno manjšo škatlico z varovalkami, ki je v bližini akumulatorja.

Predvidevam pa da lahko zahteva nazaj sorazmerni del kupnine (avto je bil med dražjimi v ponudbi, glede na ostale.), saj je glede na kilometre verjetno vreden
precej manj.

Povedal mi je, da so bili v avtohiši izredno prijazni, in ko jih je vprašal, če so kilometri res realni in če avto nima nobene bistvene napake, za katero bi vedeli, so baje povedali: mi smo pa ja prevelika in preveč ugledna avtohiša, da bi si privoščili
napake in slab ugled.

No, če se ne bodo začel obnašat korektno, bodo že dobili svoje.

Aja, a kdo ve, če je za ponarejanje servisne knjige v kazrnskem zakoniku sploh predvidena kakšna kazen, ali jo avtohiša odnese brez posledic? Mi gre vse to že počasi na jetra...
Lep dan!

Uporabniški avatar
Pavel_P
Stalni uporabnik

Kraj: Kr&Lj

Napisal/-a Pavel_P Pe jul 13, 2007 11:59 pm

Uff, 8 dni mislim da je med drugim rok, v katerem ti mora prodajalec izdelek zamenjati za drugega, če si tko zmisliš, tuki gre pa za skrito napako, za katero se mi zdi da maš čas vsaj kake pol leta, če ni celo bla neka cifra 2 leti.
Skratka, 100% za njegov primer roka ni zamudil, garantirano ;)
Tudi za tole glede varovalk se da zrihtat. Sej je dobil garancijo, ki mu pripada po zakonu, ne glede na to kaj pravi avtohiša :)

Uporabniški avatar
Sportivo
Poznavalec foruma

Kraj: Cerkno

Napisal/-a Sportivo So jul 14, 2007 7:09 am

Mislim da je dobro če si spravlja dele ki so crknili in pa račune za popravil, ker lahk da mu bojo prišli še prav. Drugače pa če so velika in ugledna avtohiša, mislim da si ne morejo privoščit da bi to prišlo v medije, tak da mislim da bi lahko malo s tem zagrozil ;) .

Uporabniški avatar
zupi13
Mojster foruma

Kraj: CE

Napisal/-a zupi13 So jul 14, 2007 8:19 am

Ta avtohiša prodaja Audi in VW?
Slika

Uporabniški avatar
ClioMylife
Novinec

Kraj: Gorenjska

Napisal/-a ClioMylife So jul 14, 2007 8:24 am

Trenutno je v Sloveniji trg zelo nasičen z raznoraznimi avtomobili ,ki so uvoženi in imajo ponarejene servisne knjige in prevrtene kilometre. Na tem področju se ne dogaja nič da bi se stvar kaj izbolšala.Vsak ki to hoče oziroma ko vidi koliko je dobička hodi v tujino po avtomobile ,ki imajo po 200.000 km in več (pretežno so to avtomobili lizing hiš) prevrti kilometre,avto mal spolira kaj popravi in avto prodaja naprej pri nas.TO SE DOGAJA MNOŽIČNO noben pa nemore nič storiti še država to podpira ker ima nekje v procesu zgleda korist.:evil:
Zdej še konkretni primera tega meseca:
Avto uvožen iz italije letnik 05 z 58.000km 2.lastnik zelo lep na izgled in skoraj brez napak.V notranjosti čudno obrabljen ausnje na volanu in ročki menjalnika ter še nekaj podrobnostmi ki so nakazovale večje število km.Avto je bil zaaran in nato sledi morija.
Kupec je pod pretvezo da se hoče zasigurat preveril podatke in ugotovil da ima avto zadnji servis narejen pri 158.000km in že zamenjano turbino ter kar nekaj malenkosti.
Ko je hotel zadevo razčistiti z prodajalcem je on odvrnil da on ni nič spreminjal da je avto preveril in da so ga nategnili v Italiji .Če hoče svojo aro dobiti nazaj naj mu preda papirje kjer je razvidno da avto tak kot trdi kupec.
Teh papirjev se pa ne da dobiti drugače kot prek sodišča pa še takrat se lahko prodajalec izmakne češ da on ni vedel kakšn je avto in da je pač takega prodajal.
Are pri tem vozilu nismo dobili nazaj.TAKIH PRIMEROV JE ZELO VELIKO **OGROMNO** nekdo nasede ,nekdo ne drugi se pa tega ne zavedajo ali se nočejo zavedati.

V tvojem primeru je pač še eden ki je nasedel in ne more nič pomagati pa še nikomur se nima za pritožit .

Lp.

AndrejD
Stalni uporabnik

Napisal/-a AndrejD So jul 14, 2007 11:40 am

GoGo je napisal/-a:1.) Možakar je že povprašal na avtohiši, pa so ga na hitro odslovili, ces, da je rok za
reklamacije 8 dni. Sam pa mislim, da za ponarejeno servisno knjigo ta rok malce daljši:)
2.) Avtohiša: naj zaenkrat ostane neimenovana, če pa se bojo še grdo obnašali, pa bo informacija tu - ne smem povedat brez dovoljenja kolega.

3.) Kaj menite da lahko sploh zahteva? Povračilo stroška popravil verjetno ne, aja, btw, danes je spet ostal na cesti, avto se je skoraj vžgal, na servisu so ugotovili, da je dobesedno scvrlo eno manjšo škatlico z varovalkami, ki je v bližini akumulatorja.

Predvidevam pa da lahko zahteva nazaj sorazmerni del kupnine (avto je bil med dražjimi v ponudbi, glede na ostale.), saj je glede na kilometre verjetno vreden
precej manj.

Povedal mi je, da so bili v avtohiši izredno prijazni, in ko jih je vprašal, če so kilometri res realni in če avto nima nobene bistvene napake, za katero bi vedeli, so baje povedali: mi smo pa ja prevelika in preveč ugledna avtohiša, da bi si privoščili
napake in slab ugled.

No, če se ne bodo začel obnašat korektno, bodo že dobili svoje.

Aja, a kdo ve, če je za ponarejanje servisne knjige v kazrnskem zakoniku sploh predvidena kakšna kazen, ali jo avtohiša odnese brez posledic? Mi gre vse to že počasi na jetra...

rok 8 dni lahko naivnežem govorijo

Tukaj je bolje it do tržnega inšpektorja
ali pa do odvetnika ki se s tem ukvarja
vrtenje kilometrov mislim da je celo kaznivo dejanje...

Jaz bi na njegovem mestu zahteval vračilo vsega denarja tudi za popravila.
Slika

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate So jul 14, 2007 9:26 pm

V tem primeru bi kupec vsekakor moral biti upravičen do povračila stroškov popravila, ker se je ta stvar pokvarila sedaj, ko ima avto 100kkm več, kot pa bi jih imel. Jasno pa je, da noben del ne drži trajno in da je treba nekatere slej ko prej zamenjati. Starejši kot je avto, več je teh delov in dražje je posledično vzdrževanje. Iz tega razloga je ta kupec tudi kupil avto z manj kilometri.
Slika

stardo
Novinec

Kraj: SG

Napisal/-a stardo Ne jul 15, 2007 12:00 am

Nekak se mi ne da preveč brat celotne tem pa ti bom kr napiso kake so možnosti glede na napisano stanje:

Ce gre za t.i. skrite napake (to so napake, ki jih z obicajnim pregledom pri prevzemu oziroma takoj po prevzemu ni bilo mogoce opaziti, ki pa se pojavijo kasneje):
- v 8 dneh, steto od dneva, ko je kupec napako opazil, ce je bila pogodba sklenjena med fizicnimi osebami;
- nemudoma, ce je bila pogodba sklenjena med gospodarskimi subjekti;
- v roku 2 mesecev, ce je kupec sklenil prodajno pogodbo kot potrosnik.

Prodajalec ne odgovarja za napake, ki se pokažejo po tem, ko mine sest mesecev, odkar je bila stvar izrocena, razen ce je bil v pogodbi dolocen daljsi rok.
V primeru potrosniske pogodbe, prodajalec ne odgovarja za napake stvari po dveh letih (enem letu ce gre za rabljeno stvar), odkar je bila stvar izrocena.

Kupec, ki je o napaki pravočasno in pravilno obvestil prodajalca, lahko:
1. zahteva od prodajalca, da napako odpravi ali da mu izroci drugo stvar brez napake (izpolnitev pogodbe);
2. zahteva znizanje kupnine;
3. odstopi od pogodbe.
4.zahteva povračilo kupnine

V vsakem izmed teh primerov ima kupec pravico zahtevati povrnitev skode.
Poleg tega in neodvisno od tega odgovarja prodajalec kupcu tudi za skodo, ki je temu zaradi napake stvari nastala na drugih njegovih dobrinah, in sicer po splosnih pravilih o odskodninski odgovornosti. Potrošnik lahko izbere katerokoli navedeno sankcijo in mu je prodajalec ne sme in ne more vsiliti.

Kupec sme odstopiti od pogodbe tudi, ne da bi pustil dodatni rok, ce mu je prodajalec po obvestilu o napakah sporocil, da ne bo izpolnil pogodbe, ali ce iz okoliscin danega primera ocitno izhaja, da je prodajalec niti v dodatnem roku ne bo mogel izpolniti.

Še ene par uprabnih linkov:
-Obrazec za uveljavljanje stvarne napake preko tržnega inšpektorata: http://www.informiran.si/survey.aspx?docID=1198
-Obvestilo prodajalcu o stvarni napaki na kupljeni stvari: http://www.informiran.si/survey.aspx?docID=1099

Malo copy/paste pa je :) V vsakem primeru upam, da bo uspelo rešit situacijo obenem pa priporočam, da vse delate preko odvetnika!!

Lp
Dve stvari se definitvino splača met: Pogrebni zavod v Iraku pa pooblaščen servis za Renaulte

grega88
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a grega88 Ne jul 15, 2007 11:22 am

Sm ne mi rečt da je bla to avtohiša ŠARGI!Mislm da o tej avtohiši je bilo že govora! :? Bem jim miša lopovskega!Srečno pri reševanju problema
višje,močneje,hitreje

Uporabniški avatar
SAVINJCAN
Mojster foruma

Napisal/-a SAVINJCAN Ne jul 15, 2007 11:42 am

Uporabniški avatar
SAVINJCAN
Mojster foruma

Napisal/-a SAVINJCAN Ne jul 15, 2007 11:44 am

grega88 je napisal/-a:Sm ne mi rečt da je bla to avtohiša ŠARGI!Mislm da o tej avtohiši je bilo že govora! :? Bem jim miša lopovskega!Srečno pri reševanju problema

.....s strani avtohiše ki je avto prodajala, in je tudi uradni servis zavozila ford).

mislim da šargi ni avtohiša in tudi nima uradnega servisa za vozila ford

Uporabniški avatar
GoGo
Uporabnik

Napisal/-a GoGo So jul 28, 2007 1:53 am

No spet se oglašamo. Poskus prijateljskega reševanja v 3 tednih ni obrodil sadov,
zato je kolega že kar besen.

Prijazni prodajalec, ki mu je prodal avto, je seveda zgodbo spremenil (ob nakupu: mi smo pa ja tako velika in ugledna avtohiša, da si napak ne smemo privoščiti, zato vsak avto preverimo 100%..........sedaj: hladno kot led - jah, mi ne moremo nikoli točno vedeti, koliko km ima avto, če vam kaj ni prav me ne gnjavite, bo naprej pravna služba urejala, ampak itak nimate šans)...

Gre pa za AVTO CELJE, ja. Torej, previdno pri nakupu... Sicer verjetno niso vsi njihovi rabljeni avti zanič, vendar odnos v stilu: sej te nihče ni silu avta kupit, ko te j*be, ni ravno spodbuden....

Tako, da mu zdaj odvetnik pripravlja tožbo, na policiji pa je že prijavil goljufijo.
Lep dan!

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Kraj: Miklavž pri Mb

Napisal/-a Lumpy_ So jul 28, 2007 9:33 am

To nemoreš verjet, kaj se dogaja. Hitro jim bo ugled padel.

Poročaj kako se bo iztekalo.

Ugledna hiša... :nae :/:o:/
Autobahnbomber......Freude am fahren
BMW f10 535i Sapphire Black Metallic

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Kraj: Ptuj-Ormož

Napisal/-a f.taunus So jul 28, 2007 10:07 am

Z Avto Celje imam tudi jaz negativne izkušnje, avta sicer nisem kupil pri njih so pa me nategnili glede ohranjenosti, da sem se čez pol Slovenije peljal brez veze.
Na avto.net so imeli odlično ohranjen avtomobil, nepoškodovan, nikoli karamboliran. S prodajalcem se zmenim za ogled in mi po telefonu še ustno zagotovi, da je avtomobil kot nov. Natisnem si stran z avto.neta in se odpravim na pot.
No, pridem v Celje in avto opazim že s ceste, da ima sprednji odbijač polepljen s črnim salotejpom (bil je skoraj cel polepljen, ne samo malo). Prvi moment si mislim, da najbrž to ni ta avto. Grem do prodajalca v salon in prosim za ogled avta. Odpelje me - kam drugam kot - do tega avta. :x
Še preden sploh stopim bližje avtu, si mislim "ok, za ta odbijač se bomo malo spogajali, saj ni panike", ampak ko stopim do avta, pa me je skoraj kap. Zadnji blatniki zviti, pragi obtolčeni in zarjaveli, notranjost razcefrana, ...
Poslal sem jih v PM, vse po vrsti, njihov salon, Citroena in vse kar je bilo tam okoli.

In jaz sem sliki, opisu na avto.net in celo ustni besedi verjel, da je avto res odlično ohranjen in kot nov. :bonk Pa še visoko ceno glede na ostalo ponudbo je imel avto, tako da sem res bil ziher, da gre za tip-top avto. :roll:

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar So jul 28, 2007 11:38 am

Samo še ena o Avto Celju. Kolegica je tam prodala avtomobil z 75.000 prevoženimi avto ni imel niti enega uradnega servisa, olje se je LE dolivalo in 1X menjal filter za olje ter NIČ drugega, niti jermenov, niti svečk nič nič nič. Avto je bil v uporabi tudi kot službeno vozilo(imajo obrt)

Ker jo je kasneje zanimalo za koliko so avto prodajali s profitom naprej je poklicala slab teden po tistem ko je avto pustila tam(avto v tem času že dali na avto.net) V tem času je avto shujšal za 30.000km in pridobil poštemplano servisno knjigo.
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov