Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Uporabniški avatar
JerdnaL
Nov uporabnik

Ekonomska totalka - izplačilo

Napisal/-a JerdnaL To dec 04, 2007 2:27 pm

VSAKEGA PAMETNEGA NASVETA BOM VESEL - VSI OSTALI PA SE PROSIM VZDRŽITE KOMENTARJEV

Imam manjšo težavo… pa bi vprašal za pomoč (mogoče tudi pogajalsko)

Imel sem totalko, kriv sem bil sam (5% odbitna franšiza).
Avto Seat Altea 2.0 DSG; vrednost novega 23K €, starost 2,5 let in 50.000 km.
Redno servisiran, potrjena servisna… Tržna cena 17.500€.

Kratek opis postopka. Zapeljal na bankino in potem v potok. Zaradi počasnega reševanja primera (tri tedne) je škoda narasla iz 7.000€ na 10.000€. Ta znesek pa že pomeni totalko.

Sedaj mi ponujajo okoli 9.000€ in avto. Je kakršnakoli varianta,
da jim avto pustim in dobim izplačano vrednost?

Vsekakor za ostanek avtomobila ne bom nikoli dobil 8.500€ kolikor oni ocenjujejo.
Saj nisem mehankar, da bi šel zadevo rastavljat in prodajal po delih... še manj pa imam časa.

Lep pozdrav,
Andrej LANGE

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban To dec 04, 2007 2:38 pm

ne vem kaj si mislu s tem, da si napisu 5% odbitna franšiza? Odbitna franšiza je pri kasko zavarovanju (ponavad je 1%), si mel v mislih mogoče 5% bonus pri obveznem zavarovanju?

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu To dec 04, 2007 2:58 pm

Avto ti ostane, ti dobiš še 9000 evrov in poiščeš enega dobrega mehanika "na črno", ki ti bo za recimo 6 do 7.000 evrov poštimal cel avto in avto potem takoj prodaš za 17.000, pa si na najboljši poti, da si kupiš drug avto za 19.000 evrov (2000 ti ostane od zavarovalnice in 17.000ko avto prodaš).
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
GoGo
Uporabnik

Kraj: Severna Primorska

Napisal/-a GoGo To dec 04, 2007 3:47 pm

Ja, sam da ne bojo potem v oglasu pod opombe: v odličnem stanju, nepoškodovan in
nekaramboliran... :P

Smem vprašat, kako je v 3 tednih škoda narasla?
Lep dan!

Uporabniški avatar
JerdnaL
Nov uporabnik

Napisal/-a JerdnaL To dec 04, 2007 4:14 pm

Hja, ko sem sklepal kasko sem se odločil za 5% odbitno franšizo.
Zaradi 500€ me ne bo pobralo ;-)

Zakaj in kako pa je škoda narasla pa je takole - ker sem zapeljal v potok je avto zajel vodo do (in ne ČEZ) voznikov sedež. Potem pa se je cel postopek vlekel in med tem je sijalo sonce, padal dež, ogromno vlage, ki je izklapevala in kondenzirala... In tako je v kabini crknila še tista elektrika, ki ni bila v vodi.

Na servisu nič ne delajo brez zelene luči zavarovalnice, zavarovalnica ne da zelene luči če so stroški na uč... in pri toliko škode so tudi na servisu čakali cene določenih delov. Pride 1. predračun, pa spet par dni do ogleda, pa pride 2. predračun... in danes sem tukaj.

Če bi že pri prvem ogledu cenilec (po dveh dneh) vsaj odprl vrata bi videl vodo (pa saj sem napisal v zapisnik obprijavi). Takrat bi bilo mogoče za 7K € škode in bi se zadeva popravljala.

Kar pa se popravila tiče pa vsi dobro vemo kako se razumeta voda in elektrika - če hočeš zadevo dobr zrihtat moraš vse zamenjat (tuki je crknu tudi računalnik od DGS menjalnika). Pa še v zicih znajo že tudi gobe poganjat...

Aja, če kdo kupi brezhibno in lepo vzdrževano 2.0 TDI mašino s 140KM in 50.000 km naj se le javi

Uporabniški avatar
stench
Poznavalec foruma

Kraj: bilo kuda, kiki svuda

Napisal/-a stench To dec 04, 2007 4:22 pm

Ena varianta je takšna kot si napisal, da ti dajo 9k€ in avto, samo bi morala bit še druga varianta, da ti izplačajo vrednost avta po eurotaksu in ti avta potem seveda nedajo. kolkor si napisal je tržna vrednost avta 17500€, po eurotaksu je nekoliko manj. A te možnosti ti niso dali?

Preden se odločiš, se malo okoli pri ličarjih/mehankarjih zanimaj, koliko ti bi oni dali za avto in potem se odloči. To sicer ni golf V, ki bi šel kar dobro v promet, je pa dosti podobno.
Slika

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar To dec 04, 2007 5:09 pm

dj avto na avto.net pa poglej kolk ti bojo dal.
pol pa še poklič tiste kostolčene avte odkupujejo.
na avto.net jih je kar nekaj..

Uporabniški avatar
JerdnaL
Nov uporabnik

Napisal/-a JerdnaL To dec 04, 2007 5:46 pm

kolesar je napisal/-a:dj avto na avto.net pa poglej kolk ti bojo dal.

Hvala za nasvet!

Še za vse tukaj:
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=1758532

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar To dec 04, 2007 6:14 pm

http://www.avto.net/2004/osebna/zadetki ... aler=10254

tega prodajalca pokliči pa vprašaj po koliko ti odkupi avto pa boš mal vedu pri čem si.

Uporabniški avatar
JerdnaL
Nov uporabnik

Napisal/-a JerdnaL Ne dec 16, 2007 8:57 am

Da nadaljujem... z zavarovalnico sem se po malo več kot enem mesecu uspel nekako dogovoriti, da bom dobil tržno vrednost.

Zavarovalniška ekonomska vrednost mojega avta je ~15.000€, vrednost rešenih delov je 6.500€, izplačilo 8.500€. Tržna vrednost 17.500€ :idea:

Ali obstaja zavarovalnica, ki ob totalki prizna TRŽNO vrednost?

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec Ne dec 16, 2007 12:06 pm

zavrni zadevo ter zahtevi- ali tržno ceno- oz. zate sprejemljivo ceno + avto ali pa nej avto povrnejo v prvotno stanje
lp

Uporabniški avatar
JerdnaL
Nov uporabnik

Napisal/-a JerdnaL Ne dec 16, 2007 12:51 pm

zaj**** je to, ker ekonomsko ceno podpišeš (drobni tisk). Saj konec koncev se je izteklo na tržno vrednost, amapk čas in živci... Verjetno ni vsakdo tako tečen kot sem bil jaz in ne morem si misliti kolk folka tako nategnejo.

Njihova dvoletna amortizacija na avtu (nov) za 24K eur odbije 9,4K eur v dveh in pol letih. Potem pa sem dobil 240 eur bonusa, ker imam manj km kot bi bilo standardno :cry:

You learn as you go, ampak mi bo zavarovalnic zman'kal :twisted:

Uporabniški avatar
JerdnaL
Nov uporabnik

Napisal/-a JerdnaL Po dec 17, 2007 5:42 pm

Boj je po več kot enem mesecu končan! Po veliko prerekanja na šalterij in na koncu sestankom z vodjo škodnega oddelka sem dobil tržno vrednost avtomobila. Vsekakor bi vsakomur v podobni sitaciji predlagal vztrajnost (če jo premore) ali pa kar odvetnika.

Uporabniški avatar
=ZiAn=
Uporabnik

Kraj: LJ

Napisal/-a =ZiAn= Po dec 17, 2007 7:24 pm

No čestitke, pa za vnaprej ti želim srečno vožnjo pa čim manj izletov v potoke :D
...Prava nemška zverina bučno zahrumi v turobno jutro, ljudje prično padati na kolena, ko se mimo njih zapeljem v audi a šest petici. "Mati tudi jaz bom nekoč" zašepeta mladi fant svoji materi, ki ji spolzi solza po zgubanem licu...

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Po dec 17, 2007 7:34 pm

Jaz sem pri Slovenici v vsoti dobil izplačano tržno vrednosti. Avto sem prodal za 800k, od zavarovalnice dobil 930k, skupaj torej 1,73M, kar je bila dobra tržna vrednost tistega avtomobila. Sem se pa med postopkom enkrat pritožil na njihovo cenitev vrednosti avtomobila.
Slika

denyto
Nov uporabnik

Napisal/-a denyto Po dec 17, 2007 7:35 pm

Smem vprašat pri kateri zavarovalnici si zavaroval avto?

dencor
Novinec

Napisal/-a dencor Po dec 17, 2007 7:55 pm

Mate je napisal/-a:Jaz sem pri Slovenici v vsoti dobil izplačano tržno vrednosti. Avto sem prodal za 800k, od zavarovalnice dobil 930k, skupaj torej 1,73M, kar je bila dobra tržna vrednost tistega avtomobila. Sem se pa med postopkom enkrat pritožil na njihovo cenitev vrednosti avtomobila.

u pi**o ti pa si mel dragi avto :lol: sam hec

JocoM
Nov uporabnik

Napisal/-a JocoM Če dec 27, 2007 11:11 am

No vam še voj primer povem, zavarovanje imam pri Triglavu, imam 10 let starega polota, novembra mi je kamijon razsu celo levo stran, krivec je bil on. Šel sem ocenit škodo, tam so mi pod opombe napisali da je dovoljeno popravilo do 1000evrov (ker avto naj bi bil vreden 2000 evrov). Šel sem na en pooblaščen servis in so mi naredili kalkulacijo popravila na 1500 evrov. Ko sem to predložil zavarovallnici so mi rekli da mi lahko plačajo za totalko okol 750 evrov. Samo sem takoj vzkipel in rekel kako to da samo 750, če pa bi lahko popravljal do 1000 evrov...rekel sem še da je bil avto pred nesrečo vreden 2000 evrov sedaj ga lahko prodam za 400 evrov, torej bi mi morali izplačati razliko 1600evrov...pa se mi je samo smejal, je rekel da bo sedaj njihov cenilec povedal kolk bom dobil, samo da itak nimam kej več za pričakovat kot 750 do 800 evrov...
Je pa rekel da naj si najdem kak bolj poceni servis... mislim pa kje ga naj najdem...
Nevem men se to ne zdi korektno od zavarovalnice. Verjetno bom nekje dobil račune za 1000 evrov, tolk mi bojo povrnil, potem bom pa enmu na fuš dal popravit.
Vglavnem razočaranje nad zavarovalnico.
LP, Joco

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Če dec 27, 2007 11:50 am

Ob takih odgovorih zavarovalnice ne obupati. Obvezna avtomobilska zavarovanja so sklenjena za primer nesreč, zato da oškodovanec dobi povrnjeno prejšnje stanje in nikakor ne krijejo samo škode na avtomobilih, ampak na vseh stvareh, kot tudi zdravljenje oškodovancev.

Zato pri cenitvi vztrajaj na svojem in jim pisno podaj pritožbo, v kateri dobro utemelji vrednost avta pred nesrečo in svoje vrednotenje popravila ali izplačila totalke. Če ne gre po lepi poti s tvojo pritožbo, v spor vključi pravnega zastopnika.

Hint: za razbite avtomobile je kar veliko interesa. Vsaj sam sem dobil tak občutek. Najprej nisem niti približno vedel, kdo bi kupil tak avto, na koncu pa sta dva kupca sama prišla do mene s korektnimi cenami. In kar je še bolj pohvalno, avto naprej ni bil prodan kot nekaramboliran, ampak kot karamboliran z ugodnim popravilom - odkupilo ga je pa podjetje Rondo Trade iz Škofje Loke.

Aja, ni bil nek hud avto... samo Golf IV 1.6 :P Še vedno mi ga je žal :cry:
Slika

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Če dec 27, 2007 12:45 pm

Mate je napisal/-a:Aja, ni bil nek hud avto... samo Golf IV 1.6 :P Še vedno mi ga je žal :cry:

off:
to ti je uporabnik dencor povedal zato ker nisi navedel bivse valute (SIT)
sicer je samoumevno pa vseeno :idea:
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov