Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Odpustki za kaznovane voznike - predlog novega zakon

Napisal/-a adis Sr maj 12, 2010 8:02 am

torej očitno so se pri slo. vladi odločili nagraditi tiste, ki so bili v prekršku oz. bi jim za nagrado zbrisali kazenske točke, kar pomeni, da si lahko v roku 1 leta ( če ne storite nobenega prekrška) prislužite izbris vseh kazenskih točk.

če boste pridni in če boste opravili vse kar od vas zahteva zakon ( obisk rehabilitacijskega programa itd...) boste imeli zbrisane kazenske točke in znova vozniško dovoljenje v svojih rokah.

če se ta zakon oz. predlog sprejme bo to velik kaos kajti nekdo, ki je kot vinjen ( pijan) storil prekršek in ob tem naredil tako materialno škodo kot oškodavanje drugih udeležencev v prometu bi moral ostati TRAJNO brez vozniškega dovoljenja in ob tem mastno plačati kazen.

to je osnutek novega predloga zakona, ki ga pripravlja Zalarjevo ministrstvo, kar se meni zdi totalni nesmisel.

članek je možno prebrati v financah ( 12.05.2010), ko bo ta javne narave bomo dali link tudi sem.

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Kraj: Fram

Napisal/-a grega983 Sr maj 12, 2010 8:21 am

Kljub temu da imam na vesti kar nekaj kazenskih točk, sem mnenja da je tak predlog totalni nesmisel.
Moja prva misel ob tem je, da država postaja podobna cerkvi, ki je prodajala odpustke.
Vprašanje kaj vse spada še k tem pogojem da ti izbrišejo točke.
Lancia Delta Hf T pa Alfa 159 SW 20v pa Alfa 33Permanent 4 pa ......

baucek
Novinec

Napisal/-a baucek Sr maj 12, 2010 8:26 am

Sicer ne poznam točno, kako je sedaj, ampak mislim, da se ti po dveh letih zbrišejo točke za prekršek, ki si ga naredil pred dvemi leti. Ne strinjam pa se, da če imaš ne vem koliko prekrškov, da se ti po enem letu, ko slučajno nimaš nobenega prekrška, zbrišejo kar vse kazenske točke.
Potem je boljše, da jih popolnoma ukinejo in ostanejo samo denarne kazni.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Sr maj 12, 2010 8:35 am

Ja sej, tipično za slovenijo, tajkune, kriminalce in tiste v prekrških se nagrajuje, ostale pa nikoli niti ne pohvali, samo lupi se jih povsod koder se da.

Kaj pa tisti, ki niso v vseh letih niti ene pike izgubili?

Uporabniški avatar
KLOWN
Nov uporabnik

Kraj: Center

Napisal/-a KLOWN Sr maj 12, 2010 8:40 am

Ko te veš ko bi reko na kaj takega, mislim pa da nebi blo tak slabo tole
Ne Se Jebati

Uporabniški avatar
marko01
Poznavalec foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a marko01 Sr maj 12, 2010 9:11 am

KLOWN je napisal/-a:Ko te veš ko bi reko na kaj takega, mislim pa da nebi blo tak slabo tole

Vrjamem, da za tebe nebi blo slabo. Kaj dela ta vlada :roll:
Lp by Mare

ma_hi
Novinec

Kraj: Portorož

Napisal/-a ma_hi Sr maj 12, 2010 9:18 am

In koliko bo potrebno plačati za izbris točk? Država rabi denar in ga bodo poizkusili povlečt od povsod.

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Sr maj 12, 2010 9:46 am

Glede na pretencioznost časopisnih člankov (beri: poudarjanje določenih topik), je bolje pregledati Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o prekrških ( http://www.mp.gov.si/fileadmin/mp.gov.s ... evanje.pdf ).

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr maj 12, 2010 9:57 am

Meni se pa predlog zdi zelo dober, čeprav je bolj kot ne populistična poteza. Pijane voznike bi seveda treba pri tem izključit. Kolikor sem bral v financah, bodo itak pogoji kar strogi, torej bi morali odpasti tudi razni dežurni divjaki, če ne že takoj, pa v poskusnem obdobju. Treba bi tudi čimbolj omejit možnost uporabe vez in poznanstev, kar se že itak obeta z več koraki in s tem več institucijami, ki odločajo o odpustku.

Zakaj pa podpiram? Sam sem "ponosen" lastnik 5ih kazenskih točk, ki nimajo niti najmanj veze z kakršnimkoli ogrožanjem varnosti. Nekega lepega večera sem šel lepo 50km/h čez naselje in na koncu, kjer so hiše že čisto odmaknjene od ceste in tudi nobenega dovoza ni več, sem pa seveda podzavestno pospešil že pred tablo. 400m dalje se je pa z radarjem ponosno v popolni temi skrivala policija, niso imeli ne prižganih luči, ne odsevnih jopičev in tudi nobene druge oznake. Namerili so me seveda tik pred tablo, kjer se da lepo kasirat, ne pa tam, kjer je moja hitrost imela kaj veze z varnostjo in podobnimi pravljicami, ki jih omenjajo v raznih reklamah. Varnost so ogrožali le oni s svojim totalno neprimernim ustavljanjem! In zaradi takšne ali podobne neumnosti se mora narod bat za svojo vozniško?
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
KLOWN
Nov uporabnik

Kraj: Center

Napisal/-a KLOWN Sr maj 12, 2010 10:08 am

~toMmy~ je napisal/-a:Meni se pa predlog zdi zelo dober, čeprav je bolj kot ne populistična poteza. Pijane voznike bi seveda treba pri tem izključit. Kolikor sem bral v financah, bodo itak pogoji kar strogi, torej bi morali odpasti tudi razni dežurni divjaki, če ne že takoj, pa v poskusnem obdobju. Treba bi tudi čimbolj omejit možnost uporabe vez in poznanstev, kar se že itak obeta z več koraki in s tem več institucijami, ki odločajo o odpustku.

Zakaj pa podpiram? Sam sem "ponosen" lastnik 5ih kazenskih točk, ki nimajo niti najmanj veze z kakršnimkoli ogrožanjem varnosti. Nekega lepega večera sem šel lepo 50km/h čez naselje in na koncu, kjer so hiše že čisto odmaknjene od ceste in tudi nobenega dovoza ni več, sem pa seveda podzavestno pospešil že pred tablo. 400m dalje se je pa z radarjem ponosno v popolni temi skrivala policija, niso imeli ne prižganih luči, ne odsevnih jopičev in tudi nobene druge oznake. Namerili so me seveda tik pred tablo, kjer se da lepo kasirat, ne pa tam, kjer je moja hitrost imela kaj veze z varnostjo in podobnimi pravljicami, ki jih omenjajo v raznih reklamah. Varnost so ogrožali le oni s svojim totalno neprimernim ustavljanjem! In zaradi takšne ali podobne neumnosti se mora narod bat za svojo vozniško?

Neglede na vse kaj si napisal, je omejitev še vedno bila 50 tak da niso krivi policaji, umisli si kak radar detektor
Ne Se Jebati

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Sr maj 12, 2010 10:14 am

zakon je slab in upam, da pade na polni črti...

podpira se tiste, ki radi sedejo za volan vinjeni in take je potrebno odstraniti z ceste.

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Kraj: Fram

Napisal/-a grega983 Sr maj 12, 2010 10:17 am

adis je napisal/-a:zakon je slab in upam, da pade na polni črti...

podpira se tiste, ki radi sedejo za volan vinjeni in take je potrebno odstraniti z ceste.

Se čist strinjam, čeprav glede na dosedanjo prakso domnevam da bodo spet v uporabo spustili zakon, ki bo omogočal takšne in drugačne neumnosti :?
Lancia Delta Hf T pa Alfa 159 SW 20v pa Alfa 33Permanent 4 pa ......

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Sr maj 12, 2010 10:23 am

KLOWN je napisal/-a:Neglede na vse kaj si napisal, je omejitev še vedno bila 50 tak da niso krivi policaji, umisli si kak radar detektor

Res je ampak samo zato, ker tako piše v zakonu. Point je pa nekje drugje. Obstajajo namreč prekrški, ki so resnično nevarni (prekoračitev na ozki cesti po možnosti mim šole ali vrtca) in prekoračitev kot je bila v njegovem primeru.

A se gremo varnost in kaznovanje oz. vzgajanje tistih, ki to varnost s svojimi dejanji resnično kršijo ali se gremo samo kasiranje in jemanje denarja ljudem iz žepa na mestih, ki so nenevarna a istočasno idealna za čimveč zaslužit? Smisel je verjetno tisto prvo, praksa pa tisto drugo.

Policija se vseprevečkrat poslužuje drugega primera zato v očeh javnosti izgublja kredibilnost in iz dneva v dan si nabira več nasprotnikov - žal v svoji puhloglavosti ne razumejo, da so zato največ odgovorni policaji sami.

Zato je predlagan ta zakon, ki bi ugotavljal ali si res nekdo zasluži, da se mu odvzame izpit zato, ker 600m pred prazno cestninsko postajo 6x ni zmanjšal na 60km/h in so ga vsakič dobili s tremi kazenskimi točkami. Ta zakon nam omogoča, da manj nevarne prekrške lahko ljudje normalno oddelajo in da se počasi zgubimo občutka, da živimo v policijski državi in da so policaji le inkasanti.

Zakon ni slab, če seveda ne bo dopuščal lukenj in omogočal, da bi se zmazali tisti, ki si resnično poleg odvzema vozniškega še najmanj zapor za nekaj let.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Sr maj 12, 2010 10:29 am

adis je napisal/-a:zakon je slab in upam, da pade na polni črti...

huh... močno dvomim, da res ... gre za prekrške, ki niso težje narave. Močno dvomim, da bo fejst nalit prišel čez na tak način.

Je pa es, da bi bilo mnogo bolje, da bi bil ZVCP bolj dodelan glede prekrškov in da bi se resnično iskali najbolj nevarni prekrški ne pa najbolj brezveznih ampak najlažje oglobljenih.

Uporabniški avatar
vepar
Poznavalec foruma

Kraj: nou mejst

Napisal/-a vepar Sr maj 12, 2010 10:32 am

za državo je to čist pameten zakon..
vzemimo modela ki je nabral recimo 15točk. za njih je plačal kakih 1000€ kazni. sedaj ker se boji da nebi dobil še 3 pike se je mogoče umiril in ne bo prispeval nič več v blagajno.
če pa se mu točke izbrišejo- dobi nov zagon :lol: in spet padajo cekini v blagajno.
j*** se državi za "varnost" €€ treba izmolst kjerkoli se da.

Uporabniški avatar
dobek
Mojster foruma

Kraj: MarburgAnDerDrau

Napisal/-a dobek Sr maj 12, 2010 10:47 am

pa saj ze zdaj en clen v ZVCPju govori o delnem izbrisu tock ob dosezenih 13 ali vec (oz. manj kot 18)...lahko gres kao na tecaj in ce ga opravis, zbrises ne vem koliko pik (pac vseh ne), ali pa placas priblizno toliko pavsala, kot je cca ta tecaj, pa ti pike ostanejo
SlikaSlika
Ce v svojih postih slucajno koga uzalim - prisezem, da je bilo nalasc!

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim Sr maj 12, 2010 11:01 am

BBoss je napisal/-a:
KLOWN je napisal/-a:Neglede na vse kaj si napisal, je omejitev še vedno bila 50 tak da niso krivi policaji, umisli si kak radar detektor

Res je ampak samo zato, ker tako piše v zakonu. Point je pa nekje drugje. Obstajajo namreč prekrški, ki so resnično nevarni (prekoračitev na ozki cesti po možnosti mim šole ali vrtca) in prekoračitev kot je bila v njegovem primeru.

A se gremo varnost in kaznovanje oz. vzgajanje tistih, ki to varnost s svojimi dejanji resnično kršijo ali se gremo samo kasiranje in jemanje denarja ljudem iz žepa na mestih, ki so nenevarna a istočasno idealna za čimveč zaslužit? Smisel je verjetno tisto prvo, praksa pa tisto drugo.

Policija se vseprevečkrat poslužuje drugega primera zato v očeh javnosti izgublja kredibilnost in iz dneva v dan si nabira več nasprotnikov - žal v svoji puhloglavosti ne razumejo, da so zato največ odgovorni policaji sami.

Zato je predlagan ta zakon, ki bi ugotavljal ali si res nekdo zasluži, da se mu odvzame izpit zato, ker 600m pred prazno cestninsko postajo 6x ni zmanjšal na 60km/h in so ga vsakič dobili s tremi kazenskimi točkami. Ta zakon nam omogoča, da manj nevarne prekrške lahko ljudje normalno oddelajo in da se počasi zgubimo občutka, da živimo v policijski državi in da so policaji le inkasanti.

Zakon ni slab, če seveda ne bo dopuščal lukenj in omogočal, da bi se zmazali tisti, ki si resnično poleg odvzema vozniškega še najmanj zapor za nekaj let.

Se kar strinjam.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Če maj 13, 2010 11:49 am

@BBoss

Zelo lepo si dopolnil mojo izkušnjo oz. mnenje. Pri nas se s policijskim nadzorom enostavno ne skrbi za varnost in vzgojo, ampak večinoma za kasiranje. Ni čudno, da je mnenje o policajih takšno, kot je!

Manjka nam tudi več primerno izobraženih prometnih policistov na terenu, ki bi se ukvarjali z težje izsledljivimi a resnično nevarnimi prekški. Skrajni čas bi bil tudi za načrtno opozarjanje(v estremnih primerih tudi kaznovanje) napačne rabe meglenk, neuporabe žmigavcev v krožnih ipd.

Namesto prikaza 20 let starih crash testov, bi lahko po TV poučevali o sistemu zadrge, pravilnem vključevanju v promet, pravilni rabi avtocest(začuda sem nekaj o tem celo zasledil na TV zadnje čase).

Pravilno zastavljena rehabilitacija, bi pa nedvomno pomagala vzgojiti kar nekaj dobrih voznikov, ki bi slej ali prej svoje znanje posredovali svojim otrokom, znancem itd. Nažalost v naši ljubi državici še vedno dobiš izpit v roke z nekim čisto osnovnim znanjem pravil vožnje, skoraj nič pa ne izveš o kulturi vožnje. Dejanska kultura vožnje na cestah je pa posledica mnenja, ki so si ga ljudje bolj ali manj pravilno ustvarili sami ali so ga "nasledili" od svojega okolja(starši, prijatelji,...) in jasno, da je stanje takšno kot je, saj imamo porazen delež resnično dobrih voznikov(v smislu vozniške kulture, ne hitrostnih rekordov).

In dejansko nekateri tukaj trdite, da je bolje večkratnim manjšim kršiteljem pobrati vozniško in mu jo po praktično istem postopku, kot jo je dobil prvič, vrniti po recimo enem letu, kot takšnega kršitelja poskusiti vzgojiti? Se pravi, bo po enem letu šel z istim znanjem in razmišljanjem nazaj na cesto in delal iste prekrške oz. neumnosti, no to pa je napredek. A ni bolje, če mora eno leto bit prekleto previden, da ne ponovi prekrška in hkrati dejansko še izpopolnit svoje znanje in razmišljanje o prometu. Če pa ne sodeluje, je pa na istem, kot do zdaj, ostane brez izpita.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Če maj 13, 2010 12:56 pm

nikjer v predlogu zakona ni napisano kaj se zgodi z tistimi, ki prekršijo zakon zopet v dobi mirovanja ( beri: v dobi 12 mesecev) ... lepo je, da ti zakonodajalec poda še eno možnost s tem se popolnoma strinjam a pravično bi bilo tudi, da bi obstajala možnost trajnega odvzema vozniškega dovoljenja...

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Če maj 13, 2010 1:34 pm

A ni možnost trajnega odvzema že, če ti ga večkrat poberejo? Ali ti ciljaš na možnost takojšnjega trajnega odvzema?
Slika
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov