Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

ghandaed
Stalni uporabnik

Re: nesreča

Napisal/-a ghandaed Če dec 21, 2006 1:54 pm

smuky je napisal/-a:pač stvar je bila takšna da je bil moj foter na autocesti na prehitevalnem pasu in za njim je vozu audi in pol ko se je hotel dat nazaj na desni pas je ruknu v audija ker se je pred njim dal na desni pas in tega moj foter ni opazu in sicer pol je tisti z audijem spizdu in prijavu mojega fotra....
zdaj me pa zanima če si kaj kriv če spizdiš s kraja nesreče in da nisi krivec nesreče??

zelo dober šofer - tvoj oče je pač povzročil to nesrečo. Vožnja mimo po desnem pasu je le manjši prekršek kot pa da zamenjaš pas ne da se prepričaš če lahko to varno storiš. Eden izmed razlogov, da lahko po desnem pasu prehitevaš vozila na prehitevalnem je ta, da se folk ne umakne na vozni pas takrat ko bi se moral ampak kampira na prehitevalnem. To pa je prekršek. In se mi dostikrat dogaja, da lepo lagano prehitim "dobre voznike", ki ga gonijo po prehitevalnem pasu non stop brez potrebe pa nisem zdaj zaradi tega v prekršku. Konec koncev po zakonu lahko pričakuješ, da se bodo soudeleženci v prometu držali prometnih predpisov - se umaknili nazaj na vozni pas.

Uporabniški avatar
Jorgi
Poznavalec foruma

Kraj: zabji raj

Napisal/-a Jorgi Če dec 21, 2006 2:44 pm

Ja, in prav tako lahko pričakuješ, da se bodo držali prometnih predpisov in ne prehitevali po desni. Kriva sta oba, tu ni nobenega dvoma. Močno pa me moti opravičevanje prehitevanja po desnem pasu. Eno izmed glavnih načel varne in dobre vožnje je defenzivna vožnja. Ne, večina tu gor pač zagovarja sistem učenja lekcij in samoglavega protipredpisnega ravnanja in na koncu enostransko večina označi za edinega krivca gospoda s prehitevalnega pasu. Grem stavit, da ste eni izmed tistih, ki na cesti za hitri promet tišite 130 in več in označite za kampiranje tiste, ki gredo "samo" 110, čeprav je omejitev 100. Dokler bo tako postavljanje NAD pravila zaradi večvrednih občutkov in nesamokritičnega precenjevanja vozniških sposobnosti, mene osebno ne bo presenečalo dejstvo o številu verižnih trčenj, karambolov na obvoznicah da o če hujšem niti ne začnem.
Obey me. You'll be happier.

Uporabniški avatar
mistervegas
Uporabnik

Kraj: Ptuj, okolica

Napisal/-a mistervegas Če dec 21, 2006 2:47 pm

vseeno kak se drugo vozijo, ce je omejitev 100 in se peljes 100 se pelji cim bol desno, če eni mislimjo da se tam morejo 200 peljat je to NJIGOV problem in jih jaz pustim. Če jih dobijo je pač kazen drugač pa tudi ok. z tem da jim onemogočam prehitet samo ogrožam mene in ostale. gledaš v špegl vidiš da se en prinese se umakneš in konec zgodbe, v čem je tu problem jaz ne zastopim pa če se bo htel 300 peljat se naj če mu paše. v naslednem ovinkku ga lahkoj edino slikam ko je v grabnu ali v steni

enim bi res trebalo zadni špegl projecirat na spredno šajbo pa še te nebio vidli

kako eni nočete kapirat da camperji prekomerno ogrožajo promet na AC in ne tisti ki se "pre hitro" vozijo. zato je najlaže kar skočit v trenutku čim bol desno mimo, kakšn starček niti ne opazi da ga je avto prehito, žal je tak

meni to gre orto na k..ac das gas se peljes 160-170 normalna hitrost potem pa bremzas vsaki tolko cajta ker frisi nevejo se umaknit, jim z dugimi blitzneš (kaj je dovoljeno) potem se ti sploh noče umaknit, haloo kje smo ????
poleg tega porabiš OGROMNO VEČ goriva za toto bremzanje in pospeševanje zaradi počasnih voznikov
Zadnjič spremenil mistervegas, dne Če dec 21, 2006 2:57 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Jorgi
Poznavalec foruma

Kraj: zabji raj

Napisal/-a Jorgi Če dec 21, 2006 2:56 pm

ja, jz jim tud pustim, sam dejte se d.fark že enkrat zavedat, da ne morte ločeno obravnavat prehitro vožnjo po prehitevalnem in preusmeritev iz voznega na prehitevalni pas ali pa kamperja na prehitevalnem! Nesreča je vedno posledica spleta okoliščin in če ti voziš prehitro in ne moreš zbremzat ker enostavno nimaš dovolj reakcijskega in zaviralnega časa, je to hud prekršek, ki ima lahko še hujše posledice. Vam je res tako malo mar za vašo lastno varnost? Govorite, da vam grejo kamperji na živce, pa tisti, ki kar skočijo na prehitevalni? Ja meni tud, sam mam pa tolk v glavi, da ne bom tišala po prehitevalnem, ko lahko pričakujem, da se mi nekdo namala pred nosom, kaj šele, da mu bom vozila tik za ritjo in mu blendala in niti pol sekunde ne imela fore, da zbremzam, če nenadno zavira pred mano, ker se je dva avta pred njim vrinil kamion! A vam res ni jasno, da to dvoje SKUPAJ rezultira v nesreči, ne pa kampiranje ali tišanje vsak zase.
Obey me. You'll be happier.

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed Če dec 21, 2006 2:57 pm

mistervegas je napisal/-a:kako eni nočete kapirat da camperji prekomerno ogrožajo promet na AC in ne tisti ki se "pre hitro" vozijo. zato je najlaže kar skočit v trenutku čim bol desno mimo, kakšn starček niti ne opazi da ga je avto prehito

:clapclap :wiihuu točno tako!
In pol nekateri pokajo ven izjave, da bi bilo treba počasneje vozit pa nevem kaj še vse :roll:

Uporabniški avatar
mistervegas
Uporabnik

Napisal/-a mistervegas Če dec 21, 2006 2:59 pm

ja valda če si na prehitevalnem pasu in spremlaš promet na desnem kaj se dogaja, saj vohaš ko bo gdor skočil ven

Uporabniški avatar
mistervegas
Uporabnik

Napisal/-a mistervegas Če dec 21, 2006 3:00 pm

ghandaed je napisal/-a:
mistervegas je napisal/-a:kako eni nočete kapirat da camperji prekomerno ogrožajo promet na AC in ne tisti ki se "pre hitro" vozijo. zato je najlaže kar skočit v trenutku čim bol desno mimo, kakšn starček niti ne opazi da ga je avto prehito

:clapclap :wiihuu točno tako!
In pol nekateri pokajo ven izjave, da bi bilo treba počasneje vozit pa nevem kaj še vse :roll:

HALO nisem rekel da delam to HALO. pravim samo ko se mimo kakega starceka pelam si mislim kaj ti stari sploh veš ki si

Uporabniški avatar
seeman66
Stalni uporabnik

Napisal/-a seeman66 Če dec 21, 2006 3:13 pm

Če sem jaz na prehitevalnem pasu, in prehitevam vozilo s 130km/h na uro, ne delam prekrška s počasnostjo, če je živc v Audiju nestrpen in se mu mudi. Prehiteva me po desni strani, mrtvi kot, ne vidiš bum.

Jaz pravim pri vsakem stiku pločevine obvezno poklicat može postave, ker samo uradni zapisnik nekaj velja.

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed Če dec 21, 2006 3:19 pm

mrvegas nisem tebe mislil 8)

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika Pe dec 22, 2006 9:56 am

Po mojem je avdi dejansko hotel prehitevati po desni, ampak kriv bo pa skoraj zagotovo tvoj oče. Niti ne vem, če se mu splača kaj dosti kombinirati z odvetniki in izvedenci, ker tudi to nekaj stane. Možno je pa zatežit za deljeno krivdo. Naj prijavi škodni primer pri zavarovalnici lastnika avdija in naj se oni ubadajo s tem, kdo je kriv.
Ne morete pa vedeti, kako hitro je šel "oče", lahko je šel 140, pa je bilo to avdiju premalo (po mojih izkušnjah je za voznike avdijev in BMW-jev zelo pogosto zgornja omejitev zgolj najnižja referenčna vrednost).
A za primer, kako deluje policijska logika pri nas: kolegica ustavi v križišču, zavija levo in čaka, da bo imela fraj. Zavije in v tistem nabije tipa, ki jo je šel prehitevat. Kriva je bila pa ona, ker bi se morala prepričati, da lahko varno zavije.... On je šel prehitro, prehiteval je v križišču, čez polno črto in v naselju!!!!!, in ni bil kriv ničesar. Ko je šla na pol. postajo, da ji pokažejo zapisnik in da bi dala pripombe nanj, jo je komandir še nadrl za povrh. Takšni primeri so smotani in pika.
Protonika ima bullbar.

Uporabniški avatar
DrMr
Uporabnik

Napisal/-a DrMr Pe dec 22, 2006 10:59 am

protonika je napisal/-a: A za primer, kako deluje policijska logika pri nas: kolegica ustavi v križišču, zavija levo in čaka, da bo imela fraj. Zavije in v tistem nabije tipa, ki jo je šel prehitevat. Kriva je bila pa ona, ker bi se morala prepričati, da lahko varno zavije.... On je šel prehitro, prehiteval je v križišču, čez polno črto in v naselju!!!!!,

... :D :D :D , daj daj, sorry, tega pa ne verjamem...
... kdor ne dirka, naj se vozi...

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Pe dec 22, 2006 12:46 pm

protonika je napisal/-a:Po mojem je avdi dejansko hotel prehitevati po desni, ampak kriv bo pa skoraj zagotovo tvoj oče. Niti ne vem, če se mu splača kaj dosti kombinirati z odvetniki in izvedenci, ker tudi to nekaj stane. Možno je pa zatežit za deljeno krivdo. Naj prijavi škodni primer pri zavarovalnici lastnika avdija in naj se oni ubadajo s tem, kdo je kriv.
Ne morete pa vedeti, kako hitro je šel "oče", lahko je šel 140, pa je bilo to avdiju premalo (po mojih izkušnjah je za voznike avdijev in BMW-jev zelo pogosto zgornja omejitev zgolj najnižja referenčna vrednost).
A za primer, kako deluje policijska logika pri nas: kolegica ustavi v križišču, zavija levo in čaka, da bo imela fraj. Zavije in v tistem nabije tipa, ki jo je šel prehitevat. Kriva je bila pa ona, ker bi se morala prepričati, da lahko varno zavije.... On je šel prehitro, prehiteval je v križišču, čez polno črto in v naselju!!!!!, in ni bil kriv ničesar. Ko je šla na pol. postajo, da ji pokažejo zapisnik in da bi dala pripombe nanj, jo je komandir še nadrl za povrh. Takšni primeri so smotani in pika.

Ma daj ne s***...kako je bila lahko kriva, kolega je imel identičen primer, baba je celo zavijala brez žmigavca levo in jo je z motorjem nabasal ker jo je prehitel ko je ona zavila levo. Odgovor policaja in kasneje tudi SODNIKA ZA PREKRŠKE je bil, da je 100% kriv sam, ker tam(na levem pasu ob polni črti) ni imel kej iskat in ženska niti predvidevat ne bi mogla da jo bo nekdo prehiteval.
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
škoda
Novinec

Kraj: ljubljana

Napisal/-a škoda Pe dec 22, 2006 12:57 pm

Prvič nej gre tvoj ata še enkrat v avtošolo kajti kaj je iskal na prehitevalnem pasu če na voznem ni bilo nobenega da je lahk audi prišel na vozni pas predvidevam da pol je mogu bit plac, ker če ne ne bi bilo audija poleg. Druga napaka tvojega fotra pa so špegli ali mrtvi koti. Poznam svojga fotra vem da špeglov nima nikoli prov nastavljene pa pač da žmigovc 2 min prej in se pol lepo uštul(Zato če kdaj vidte zelenga transporterja ki se pelje z prižganim smerokazom se ga raje izogibajte. Jz bi dal starejše od 40 let dt še enkrat delat izpit). Noben čičo nad 40 let ne gleda ogledal.
SKODA TEAM SLOVENIJA
www.skoda-team.com

ocean
Novinec

Napisal/-a ocean Pe dec 22, 2006 1:43 pm

kokr tole berem...mistervegas koncno tuk na forumu berem neki pametnga in se v vsem kar si napisu strinjam...ce nekdo vozi hitro se ne pomeni da ne obvlada zadeve in stvari nima pod kontrolo, kar pa za nekatere velja da kontrole in pregleda nad prometom nimajo ze pri 100km/h in te pol delajo stale. dobr ne pravm zej da mladi mulci k divjajo ne ogrozajo drugih, pravm sam ce nekdo ve kaj pocne se zaveda kaj vse se dogaja v prometu, hitrost na avtocesti recimo 160 sploh ni nevarna, ce spremlas promet in udelezence in ja kamperje delajo sranje

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika Pe dec 22, 2006 2:31 pm

Slide je napisal/-a:
protonika je napisal/-a:Po mojem je avdi dejansko hotel prehitevati po desni, ampak kriv bo pa skoraj zagotovo tvoj oče. Niti ne vem, če se mu splača kaj dosti kombinirati z odvetniki in izvedenci, ker tudi to nekaj stane. Možno je pa zatežit za deljeno krivdo. Naj prijavi škodni primer pri zavarovalnici lastnika avdija in naj se oni ubadajo s tem, kdo je kriv.

Ma daj ne s***...kako je bila lahko kriva, kolega je imel identičen primer, baba je celo zavijala brez žmigavca levo in jo je z motorjem nabasal ker jo je prehitel ko je ona zavila levo. Odgovor policaja in kasneje tudi SODNIKA ZA PREKRŠKE je bil, da je 100% kriv sam, ker tam(na levem pasu ob polni črti) ni imel kej iskat in ženska niti predvidevat ne bi mogla da jo bo nekdo prehiteval.

Jap, znana sem po tem, da serjem po forumu in na vsak post odgovorim s čisto izmišljotino. Tako je bilo, šla se je pritožit na policijsko postajo in je bila za povrh še ozmerjana. Pa ne gre za kakšno smrkljo, ampak gospo pri 40.... Pač če naletiš na dovolj prefriganega, ti ne pomagajo vsi zakoni tega sveta, in ona je žal naletela na takšnega.
Protonika ima bullbar.

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Pe dec 22, 2006 9:09 pm

protonika je napisal/-a:
Slide je napisal/-a:

Jap, znana sem po tem, da serjem po forumu in na vsak post odgovorim s čisto izmišljotino. Tako je bilo, šla se je pritožit na policijsko postajo in je bila za povrh še ozmerjana. Pa ne gre za kakšno smrkljo, ampak gospo pri 40.... Pač če naletiš na dovolj prefriganega, ti ne pomagajo vsi zakoni tega sveta, in ona je žal naletela na takšnega.

Joj...ne s*** je bilo bolj v smislu, kako se pri našem "sodstvu" lahko enaka situacija 2x različno izcimi...(kot zadne cajte popularno...ne me sezuvat :mrgreen: )ne pa da serješ po forumu...Vendar je lahko ne vem kako prefrigan, zakon je zakon in ni osnovnih pogojev da bi se v takem primeru pustil zjebat...škoda za tvojo znanko, da ni izkoristila vseh pravnih sredstev, v prekršku je bil namreč tisti ki je prehiteval in ne znanka ki je pravilno zavijala levo. :)

Sicer pa upam da je dovolj jasno napisano...
38. člen

(1) Voznik ne sme prehitevati ali začeti prehitevati drugega vozila:
1. če je voznik, ki vozi za njim, že začel prehitevati;
2. če je voznik, ki vozi pred njim, že dal znak, da bo prehitel vozilo pred seboj ali zavil v levo, ali se je razvrstil za zavijanje v levo, razen kadar ga prehiteva v skladu z določbo tretjega odstavka 36. člena tega zakona;
3. pod vrhom klanca, pred ovinkom ali v ovinku, kjer ni zadostne vidne razdalje, razen na smernem vozišču z najmanj dvema prometnima pasovoma;
4. v predoru, razen če sta smerni vozišči speljani vsako skozi svojo predorsko cev;
5. po odstavnem pasu;
6. če se po prehitevanju ne bi mogel varno vključiti na smerno vozišče oziroma na prometni pas, po katerem je vozil pred prehitevanjem;
7. če smerno vozišče za vožnjo vozil v nasprotni smeri ni prosto v dolžini, ki je potrebna za prehitevanje;
8. ki zmanjšuje hitrost ali ustavlja pred prehodom za pešce, na katerem ali ob katerem so pešci;
9. ob zmanjšani vidljivosti, razen na smernem vozišču z najmanj dvema prometnima pasovoma;
10. vozila ali kolone vozil, ki vozi z zmanjšano hitrostjo zaradi gostote prometa ali drugih razmer v prometu;
11. ko se približuje mestu, kjer se izvaja delo na cesti, na katerega je opozorjen s predpisano prometno signalizacijo;
12. na križišču;
13. na prehodu ceste čez železniško progo.
(2) V primerih iz 12. in 13. točke prejšnjega odstavka je dovoljeno prehiteti enosledno vozilo.
(3) Z globo 40.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s 5., 6. ali 9. točko prvega odstavka tega člena. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 4 kazenske točke.
(4) Z globo 60.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s 3., 4., 7. ali 8. točko prvega odstavka tega člena. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 5 kazenskih točk.
(5) Z globo 30.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbo 1., 2., 10., 11., 12. ali 13. točko prvega odstavka tega člena.

še za pojasnilo da ne bo nadaljnih dilem, v skladu s 36.členom tega zakona lahko prehitevaš vozilo ki zavija levo po desni strani...(in ne po levi ! )

se opravičujem za nerodno napisan prejšnji odgovor na tvoj post...

LP
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Petersilj
Novinec

Napisal/-a Petersilj Pe dec 22, 2006 10:27 pm

mistervegas je napisal/-a:pri slovenskih voznikah precej na AC opazam da se vsi neke grejo in hočejo drugim pokazat kak se vozi. zanalašč se neje umaknejo in dosti krat zabremzajo ko se jim za ritjo voziš (razdalja ce 5m in ne majn). samo za take talente mam jaz extra lekcijo hahahahah.

5m varnostne razdalje na avtocesti? Tebi bi bilo potrebno dat lekcijo. Pa izpit vzet.

:shock:

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Pe dec 22, 2006 10:52 pm

škoda je napisal/-a:Prvič nej gre tvoj ata še enkrat v avtošolo kajti kaj je iskal na prehitevalnem pasu če na voznem ni bilo nobenega da je lahk audi prišel na vozni pas predvidevam da pol je mogu bit plac, ker če ne ne bi bilo audija poleg. Druga napaka tvojega fotra pa so špegli ali mrtvi koti. Poznam svojga fotra vem da špeglov nima nikoli prov nastavljene pa pač da žmigovc 2 min prej in se pol lepo uštul(Zato če kdaj vidte zelenga transporterja ki se pelje z prižganim smerokazom se ga raje izogibajte. Jz bi dal starejše od 40 let dt še enkrat delat izpit). Noben čičo nad 40 let ne gleda ogledal.

Vrjem da enim je dost da se dobesedno zrine pri 140 km/h , v mojem primeru, med mano na prehitevalnem in tovornjakom na voznem. Js pač nimam te navade da takoj desno potegnem pred avto ker mu tak avtomatično vzameš varnostno razdaljo in če ti gre guma v franže nardiš svetovno bedarijo! No kaj se je naprej dogajalo si lahko mislite... tip je bremzo na pouno pa blendo, čeprav sma šla skor istočasno na vozni pas vendar sm žmigavc meu sam js. edina sreča je bla da sm stopo po gasu drugače bi poknalo.

Glede onih 40+ se pa ne strinjam, ker poznam mojga fotra pa dost njemu podobnih(točn ve gdaj ma hitrejšga za sabo) :). Vrjem da se dost študentov fura po prehitevalnem, ker majo pač avto z raznimi nalepkami in ravo včeraj sm se peljal za enim od sl. bistica sever do mislim da izvoza za hoče (nevem kak se točno reče) in sm se počuto prav bedasto ko se ni hoto odmaknat s prehitevalnega, si prišo pa po voznem vštric je pa gas stisno....
UHh zej sm se pa js tut razpiso :lol:
LP Rok

Uporabniški avatar
aygo
Novinec

Kraj: slovenija

re

Napisal/-a aygo Pe dec 22, 2006 11:22 pm

na cestah je zmeraj več nestrpnosti zato se potem dogajajo razne nepredvidene stvari;

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika So dec 23, 2006 9:57 am

Joj, Slide, bodi vesel, če se je tebi vedno vse lepo izšlo, tako kot piše v zakonu.

Pa odgovori še na vprašanje iz testa CPP:
Kaj moraš narediti, ko zavijaš levo:
a) prižgati smernik
b)pogledati v vzvratno ogledalo
c) se prepričati, ali to lahko storiš varno.

Pravilni odgovor je c. In na to finto so lovili njo. Ni pogledala, kaj se dogaja za njo.
Protonika ima bullbar.
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov