Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

klepar999
Nov uporabnik

Napisal/-a klepar999 Pe jan 26, 2007 2:02 pm

avtomobil je bil precej karamboliran spredaj....vsi deli so bili kupljeni novi za kar imam račune. Sploh se noče pogajat,...jst pa znjim tudi ne. Aja pa ne gre za par 100 eurov..je cifra večja.

Tisto glede groženj ne zaleže nič, sploh pa nisem tak tip da bi se zdej hotu tepst z nekom....to odpade.

Uradno ni nobene luknje v zakonu ???

Hvala Lp

Uporabniški avatar
Cash
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cash Pe jan 26, 2007 2:28 pm

Kolko procentov od tvojega računa bi ti on še plačal? Kaj ti je kej reku?

Uporabniški avatar
mastr1
Novinec

Kraj: Dolenjska

Napisal/-a mastr1 Pe jan 26, 2007 2:38 pm

Vzemi, kolkor ti ponuja, potem pa ga pljuni v glavo!Pod pogojem, da ti nisi bil preveč "požrešen" in nisi precenil svoje delo.Ker to pa spet ni fer in nebi bilo všeč vsakemu oz. nobenemu normalnemu človeku.
Moje mnenje
Danes je težko biti glup-je prevelika konkurenca!!

Uporabniški avatar
AXioN
Uporabnik

Kraj: Ko si bogu za hrbtom, se uro voznje.

Napisal/-a AXioN Pe jan 26, 2007 3:13 pm

Roks85 je napisal/-a:bass si ti mogoče bruc kere pravne fakultete?

Mislim haloo folk, kaj te vi vidite tu nelegalnega? Sej nima "dejavnosti" če enemu popravi nekaj. Isto bi lahko pol rekli da sem rabljeni avto prodal nelegalno, ker sem ga pač prodal ceneje kot bi ga kaki pooblaščeni "dealer"... Mislim dajte malo razmislit predno pišete bedarije....

Ko bos placal nekaj poloznic, in ko te bo inspekcija prisla obiskat, bos malce bolj spoznal zakone.

Drugace pa vedno ko komu popravljate avto, povejte najvisjo mozno ceno popravila, pa seveda mu vzemite prometno in kljuce od avta, dokler ne placa.
Seveda pa so nateguni na obeh straneh, reces mehaniku naj zamenja olje, pol ti pa na koncu rece, da si mel to, to pa to fuč in ti je zamenjal, ko ti pa pove ceno, se ti pa zbalina.

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika Pe jan 26, 2007 6:44 pm

Kaj pa, če bi ga prijavil, da ti je ukradel dele?
Ali on lahko kakorkoli dokaže, da si mu ti popravil avto? Imaš doma delavnico ali si ga šraufal kje drugje?
Protonika ima bullbar.

OLI
Novinec

sranje!

Napisal/-a OLI Pe jan 26, 2007 8:09 pm

To je pa resno sranje, posebej če gre za veliko denarja.

Mu prej nisi povedal koliko ga bo to naneslo?

Pa ni hudič da se nekako nebi mogla dogovorit.

Veliko sreče
Če misliš, da zmoreš, zmoreš.
Če misliš, da ne zmoreš, imaš prav.

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a bass To jan 30, 2007 12:44 am

Mislim haloo folk, kaj te vi vidite tu nelegalnega? Sej nima "dejavnosti" če enemu popravi nekaj. Isto bi lahko pol rekli da sem rabljeni avto prodal nelegalno, ker sem ga pač prodal ceneje kot bi ga kaki pooblaščeni "dealer"... Mislim dajte malo razmislit predno pišete bedarije....

Človek, se ti morda zavedaš kje živiš?

Nima vsak doma kleparske delavnice, če je nekomu nekaj "popravil", je dolžan za to:
1. kot prijavljeno podjetje ali podjetnik izstaviti račun in plačati davek
2. narediti to kot protiuslugo/kompenzacijo/zastonj (beri na kakšen drug način, ki ne vključuje denarja ozr. dobička)
Vse ostalo je NELEGALNO, saj se gre za neprijavljen dobiček, delo na črno.

Verjetno je zelo malo ljudi na svetu, ki majo iz lastnega užitka in zadovoljstva svojo kleparsko delavnico... jo imajo po navadi z namenom služenja keša. Izjema je morda kak Jay Lenno in podobni bogatuni.

Če bi vsi razmišljali kot to, saj je samo to pa samo tisto, potem nebi rabili računov pa davkov pa države, vlade...pač bi menjali med sabo - jaz tebi popravim avto, ti pa meni samo plačaš z denarjem, nič takega... pa ni to bolšji trg!.... b****r.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem To jan 30, 2007 1:51 am

bass je napisal/-a:

Človek, se ti morda zavedaš kje živiš?

Nima vsak doma kleparske delavnice, če je nekomu nekaj "popravil", je dolžan za to:
1. kot prijavljeno podjetje ali podjetnik izstaviti račun in plačati davek
2. narediti to kot protiuslugo/kompenzacijo/zastonj (beri na kakšen drug način, ki ne vključuje denarja ozr. dobička)
Vse ostalo je NELEGALNO, saj se gre za neprijavljen dobiček, delo na črno.

Verjetno je zelo malo ljudi na svetu, ki majo iz lastnega užitka in zadovoljstva svojo kleparsko delavnico... jo imajo po navadi z namenom služenja keša. Izjema je morda kak Jay Lenno in podobni bogatuni.

Če bi vsi razmišljali kot to, saj je samo to pa samo tisto, potem nebi rabili računov pa davkov pa države, vlade...pač bi menjali med sabo - jaz tebi popravim avto, ti pa meni samo plačaš z denarjem, nič takega... pa ni to bolšji trg!.... b****r.

Citat uporabnika Roks85 je zelo zanimiva posledica mešanice indolentnosti, nevednosti in malega (bolj mikro) razmišljanja pred pisanjem bedarij. Če si res že star 21 let (sklepam po nicku?), se malo bolj zamisli kot si se pred citiranim postom. :shock:

Tudi zato, ker tudi bass nima prav v svoji drugi točki. Tudi tako "izmenjavanje" uslug je nelegalno in kaznivo. Bilo bi legalno edino, če bi bile te usluge ustrezno ovrednotene in od tega plačan prometni (morda še kakšen) davek državi. (Seveda se tu spet takoj pojavi problem nelegalnosti same "delavnice", "dejavnosti", neobstoja pogodb itd.) In to velja sploh za vse menjave dobrin in storitev. Mislim, da je v zakonu ta odnos omiljen samo znotraj družine in še tu ne popolnoma. Taki zakoni so v veliki večini civiliziranih držav in so namenjeni predvsem zmanjševanju dela na črno.

Če se te stvari nekaterim niti ne svitajo, naj se ne duvajo in naj se raje poglobijo v izboljševanje svoje pomanjkljive izobrazbe in šele nato naj se oglašajo s takimi bombastičnimi komentarji ("Mislim haloo folk...."). Svet bo lepši, če se bomo pogovarjali resno in z argumenti :P .
Čisto dobronameren nasvet. lp

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a bass To jan 30, 2007 2:44 am

Pod št. 2 si lahko predstavljaš naslednjo situacijo:
Klepar poškoduje tuj (beri strankin avto), recimo, da se s svojim avtom zaleti v strankino parkirano vozilo. Dogovorita se o povračilu v prvotno stanje, klepar popravi tuj avto brez plačila, na podlagi ustne pogodbe.
Taka situacija po mojih pojmih spada pod kompenzacijo/zastonj/protiuslugo - stranka ni klicala policije, kot protiuslugo temu pa je povzročitelj škode popravil strankin avto.

Sem se pa nerodno izrazil, priznam.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem To jan 30, 2007 3:45 am

bass je napisal/-a:Pod št. 2 si lahko predstavljaš naslednjo situacijo:
Klepar poškoduje tuj (beri strankin avto), recimo, da se s svojim avtom zaleti v strankino parkirano vozilo. Dogovorita se o povračilu v prvotno stanje, klepar popravi tuj avto brez plačila, na podlagi ustne pogodbe.
Taka situacija po mojih pojmih spada pod kompenzacijo/zastonj/protiuslugo - stranka ni klicala policije, kot protiuslugo temu pa je povzročitelj škode popravil strankin avto.

Sem se pa nerodno izrazil, priznam.

Dober primer - tak mejni. Žal je tako, da bi, če bi npr ravno prišel nek zaguljen dacar v delavnico, bil tudi tvoj primer nelegalen. Vsaka usluga in protiusluga je po novem (že nekaj let) podvržena vsaj plačilu prometnega davka. Ne vem pa, kako je pravno (knjigovodsko) z odpisi, z izgubami, to je verjetno še možna pot v izogib plačilu davščin. Velja pa šele naknadno in samo za legalno dejavnost.
Žal bo moral naš klepar vsaj svoje delo uvrstiti v to rubriko.

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar To jan 30, 2007 9:00 am

Lej tole tu berem take umotvore da me glava boli!!!:roll:

1. Če se dotična oseba ne ukvarja z dejavnostjo ampak je to naredil kot uslugo oz. kar-pač-že je za to upravičen terjat stroške za popravilo od osebe ki je iz tega imela dobiček. Tukaj nimajo dacarji kaj praskat ker on to ni opravil kot pridobitno dejavnost.(drugo je če to opravlja skoz ampak v tem primeru morejo to dokazat, da se s tem ukvarja REDNO)
Tudi davek in kaj jaz vem kaj še vse more vedno dosečt nek cenzus tudi če bi se ukvarjal s tem kot pridobitno dejavnostjo+ to da ni nujno zavezanec za plačilo DDV

2. Tu gre za preprosto obligacijsko razmerje kjer je ena stranka z verjetno doloznim ravnanjem profitirala. Oškodovani more samo pazit da tega prej pogosto ni počel oz. da ga iz naslova neprijavljene dejavnosti ne bojo gnjavili
POZOR: definicija dejavnosti(tudi dela na črno) je dosti bolj definirana in ni to to
samo če sosedu menjaš filter in olje.

V VSAKEM PRIMERU IMA KLEPAR999 PRAVICO do povrnitve VSEH stroškov, ki jih je imel z delom in materialom, ki jih lahko dokaže(RAČUNI), saj če to tako kot ste razlagali nekateri pametnjakoviči gre v vašem primeru za legalno KRAJO!!!

Klepar nič bat, če noče plačat vsaj dokazljivih stroškov(sploh če so ti veliki) ti kr lepo mahni k enemu odškodninskemu odvetniku, ti bom on povedal naprej
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide To jan 30, 2007 11:35 am

bass je napisal/-a:Če bi vsi razmišljali kot to, saj je samo to pa samo tisto, potem nebi rabili računov pa davkov pa države, vlade...pač bi menjali med sabo - jaz tebi popravim avto, ti pa meni samo plačaš z denarjem, nič takega... pa ni to bolšji trg!.... b****r.

V bodoče brez žalitev :!: Ni blo prvič s tvoje strani...raje prekolni koga doma, pisanje pa prihrani.

LP
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
Clio_16V
Novinec

Kraj: No Adress

Napisal/-a Clio_16V Če feb 01, 2007 1:18 am

mastr1 je napisal/-a:Vzemi, kolkor ti ponuja, potem pa ga pljuni v glavo!Pod pogojem, da ti nisi bil preveč "požrešen" in nisi precenil svoje delo.Ker to pa spet ni fer in nebi bilo všeč vsakemu oz. nobenemu normalnemu človeku.
Moje mnenje

Vzet ne more nic, ce sm ga prou razumel se stranka tut pogajat noce nic.

Naj ti bo pa to sola za drugic.

bjonda_17
Nov uporabnik

Kraj: nova gorica

Napisal/-a bjonda_17 Če feb 01, 2007 2:15 am

Amm... u bistvu se ne spoznam tolko na te stvari ampak se bom mogla strinjat da je to potemtakem legalna kraja :roll:

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Če feb 01, 2007 6:17 am

pošli mu gologlavce,pa boš vido kak bo ti stranka dala hitro gnar.

Lp

Uporabniški avatar
_YUGO-GVX_
Poznavalec foruma

Kraj: Črnomelj

Napisal/-a _YUGO-GVX_ Če feb 01, 2007 3:31 pm

saj res, obstajajo tudi taki ki odkupijo dolg, pol ga pa oni "izterjajo" 8) res da obijejo nekaj procentov za provizijo, denar pa je le :D
litr bencina, litr olja ;)

Uporabniški avatar
pugi405
Poznavalec foruma

Napisal/-a pugi405 Če feb 01, 2007 3:45 pm

Gadno... Jst vozim svoj avto k enemu mehaniku kateremu moram obvezno dat prometno in ključe. Ko je avto popravljen, mu dam €€€ on pa meni ključe in prometno od avta pol se lahko šele odpeljem. Korektno in edino pravilno IMO. Kdor nima izkušenj pri delu s strankami in dela z materialom, ki ga preoblikuje in gnete tako ali drugače, naj raje ne pametuje in piše v to temo. Preveč dobro vem kako je zaupat ljudem.... glede plačila ali pa kakršnih koli obljub glede denarja... tuki se vse neha... :x

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar Če feb 01, 2007 4:45 pm

bjonda_17 je napisal/-a:Amm... u bistvu se ne spoznam tolko na te stvari ampak se bom mogla strinjat da je to potemtakem legalna kraja :roll:

To je legalna kraja samo če razlagate tako kot vsi pred mano.

Naj prosim vsak še enkrat prebere moj post pa nehajmo nabijat poste. :roll:
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Vuso
Stalni uporabnik

Kraj: Lj

Napisal/-a Vuso Ne feb 04, 2007 11:12 am

Se strinjam s Templarjem.Če sta se dogovorila, da mu popravi avto je to še zmeraj obvezujoč pravni posel in imata obe stranki svoji obveznosti.Kupnina-->opravljeno delo.
Kar se tiče dela na črno je to potem stvar države in stvar drugega razmerja med državo in kleparjem, s tem da mu morajo dokazat, da opravlja to kot pridobitno dejavnost.Kakorkoli pa IMO nima nobene zveze to s kleparjevo stranko in njegovimi obveznostmi.
just my 0,02 euro cents :P

Uporabniški avatar
kamikaza00
Novinec

Kraj: rogaška slatina

Napisal/-a kamikaza00 To feb 06, 2007 1:15 pm

Patrik_A3 je napisal/-a:pošli mu gologlavce,pa boš vido kak bo ti stranka dala hitro gnar.

Lp

to sem jaz naredil, pa sem takoj dobil kar mi je bil dolžen
crx delsol vti
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov