Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron To maj 01, 2007 5:19 pm

H2 je napisal/-a: verjetno mu gre izpit ne?

vse lepo pise tukaj... za ostale voznike
http://www.varnostvprometu.org/index.ph ... ek=alkohol

sicer pa ce mu bo pogledal skozi prste ...najman prepoved voznje za dolocen cas in 500€
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Re: Zakon za starejše voznike!

Napisal/-a sonček To maj 01, 2007 5:31 pm

Badmike je napisal/-a:Nedavno mi je v prometni nesreči umrl zelo dober prijatelj (23)!
Situacijaje bila taka. Prijatelj se je peljal po prednostni cesti nakar mu je iz desne strani prišel en starček (86) in mu odvzel prednost nakar je prijatelj trčil v njega in se tako hudo poškodoval da je umrl na kraju nesreče!
Kot prvo povem da ni bil divjak ,motor je vozil z glavo!

Zaj pa vprašam kje je tu zakon? Kateri cepec je tistemu staremu prdcu dal vozniško!
Sami veste kako so starčeki nerodni na cesti!
Kje je kaki zakon da bi te starčeke od 60-ega leta dalje testirali vsako leto če so sploh sposobni za vožnjo in bi jim odvzeli vozniško!
Policiji je lažje reči da je bila kriva hitrost. ampak se ne zavedajo da je negdo izgubil otroka ,brata ,dobrega prijatelja!

R.I.P. Uroš

L.p. Mike

sožalje

ervin30 je napisal/-a:sožalje ob izgubi tvoje prijatelja.tum men je umrl en prijatelj je blo po televiziji(pohod na pohorje)(planina pod šumikom)Andrej Pliberšek R.I.P :cry: :cry: :cry: :cry:

mene take novice na 24 ur.com, kr dol vržejo, ker se ne morem zavedt da tok mladi ljudje umirajo, mi pa je malce mar za starejše, ki so že tako ali tako dal svoje življenje skoz ampak konc koncev vsako življenje je vredno ali si mlad al pa star.
Jest vem ,da nočem umret na cesti zato pa pamet v glavo in pametno reagirat na stanje na cesti sebe kontroliram max. + tega velik opazujem okol sebe kaj se dogaja, zmeraj so očistim ogledala, šipe, luči tako, da sem previden.
Osu gre samo enkrat na led.lp

Uporabniški avatar
DaDDo
Novinec

Kraj: Mala Nedelja Maribor

Napisal/-a DaDDo To maj 01, 2007 5:56 pm

Ko jaz vidim kakega motorista ko piči ko norc čez kako vas, bi mu sam najraje nekaj ruknil pod kole, da bi se začel zavedat, da se ne moreš kr tako igrat s svojim in življenjem drugih. Ta odvzem prednosti je tako eden izmed najpogostejših razlogov, da se motoristi ponesrečijo. Saj pa jih ne moreš videt, ko s tistim ozkim motorjem šiba ko raketa. Starčeki pa tako al tako že slabše vidijo, in majo zakasele reflekse. Se pa tudi zgodi, da ti kateri navkljub situaciji zapeljejo na glavno cesto, čeprav te vidijo.

Samo kot motorist moraš pričakovat take situacije, in se temu primerno hitro peljat. Na motorju si tako nezaščiten in te že pri mali hitrosti lahko stane življenja. Saj dokler se kaj ne zgodi tvojim bližnjim ali prijatelju, kot v tem primeru, se sploh ne zavedaš kako je bolje samo malce počasneje peljat, pa bi ostal živ...

Morali bi kake crash teste kazati na televiziji, da bi folk videl, kaj se ti lahko zgodi pr kaki hitrosti..
Slika

Uporabniški avatar
ervin30
Uporabnik

Kraj: Slovenska Bistrica

Napisal/-a ervin30 To maj 01, 2007 5:58 pm

nekateri se ne zavedajo navarnosti na cesti.pamet v glavo če ste mladi kot jst(19)
Dobra ko bbska.
stara,okrogla, malo bolj siroka ..v svojih najbolsih letih pregresno draga .. zaj parkrat rukjena pa ze dostopna...

Uporabniški avatar
DaDDo
Novinec

Kraj: Mala Nedelja Maribor

Napisal/-a DaDDo To maj 01, 2007 6:13 pm

To je lepo slišat, če se taki mladi zavedajo o nevarnosti, samo se v večini ne.. Iz mojih izkušenj vem, da ko sem začel vozi avto ( Maminega Hiundaya Coupeja 1.6 112KM) sem res hotel mal sprobavat, kak to gre, če se malce pičiš... Sicer mam še tud komaj kakih 25k za sabo, tako da sem še tud bolj mlad voznik..

Potem pa se včasih vloviš v kako čudno situacijo, in se potem začneš spraševat, če se res splača... Ponavadi se ne =)
Slika

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R To maj 01, 2007 6:37 pm

se mi ni dal brat vsega, ampak sej ko enkat dosežeš sarost 80 let (vsaj po prejšnjem zakonu je blo tko, za te ki so po novem nardili ne vem), moraš it na zdravniški pregled in če je uspešen, ti podaljšajo vozniško za 3 leta. torej je ta stari bil že na enem ali celo dveh pregledih in zgleda da je oba opravil..

sicer pa se strinjam, da bi mogli izpit obnavljat na vsake 10 let recimo, da se spet malo spomnemo cpp-ja in pravil, mogoče tudi zaradi tega, ker se predpisi spreminjajo, veliko pa se jih pozabi. res je, da ko enkrat voziš, da dobiš svoj stil in da po nekaj letih pomojem ne opraviš več izpitne vožnje, ampak vseeno.. marsikaj se pozabi, oz "prilagodi" v tolko letih, zato bi blo dobro preizkušat sposobnosti in splošno zmožnost za vožnjo avtomobila vsake toliko. zdej če dobim resno bolezen, ki mi onemogoča vožnjo avta, lahko kar še vedno vozim, sej to ni nikjer zabeleženo, niti na noben pregled mi ni treba pred 80. letom.

pa tudi recimo, poznam dosti ljudi (ne bi rad diskrminiral, ampak samo navajam dejstvo - so same ženske), ki so nardili izpit in od takrat mogoče 2× vozili avto, potem pa že par let več nič (in nejbrž še par let ne bojo, potem pa se bojo odločle usest za volan). si sploh ne upam predstavljat, kako bo takrat, ko bojo enkat spet začele vozit.. tudi take bi se dalo polovit s temi testi. kaj če recimo taka oseba ne bi vozila avta še naslednjih 20 let, potem pa se odločla, da pa bi mela avto. vozniška ji velja, nič ji ne brani, da tega ne bi storila ;)

lp
Slika

Uporabniški avatar
ddean1
Novinec

Napisal/-a ddean1 To maj 01, 2007 7:42 pm

Ker sem tudi sam motorist se bom postavil na stran motorista (v tem primeru) Za vse ki jim fizika ni tuja naj izračuna kaj naredi projektil težak 300 kg (motor+voznik) pri hitrosti 100 km/h pri naletni površini 0,5 m2. Rezultat je namreč alarmanten. Pri tej hitrosti ubije ne samo voznika ampak tudi sovoznika avtomobila ki je vzel prednost motoristu. Če pa pogledamo fotografije dotične nesreče pa vidimo da je imel voznik samo vdrta vrata. Če povzamem je ''divjak'' motorist trčil vanj z nezaslišano brzino 50 km/h. Zdaj pa da vas vidimo junake kdo vozi v naselju počasneje od omejitve.
Pa še to tistim ki bi nas najraje pobili. Najprej se zazrite vase in preštejte kolikokrat ste samo danes zapeljali čez polno črto v oviku. Vsak tak izlet ''nedolžnih'' avtomobilistov nas lahko stane življenja. Za mano in konkretno še kom pa ravnotako stojijo otroci,družina.prijatelji...

r.i.p umrlemu motoristu

LP
dejan
Bodi prijazen-vsakdo, ki ga srečaš, bije težak boj.

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar To maj 01, 2007 8:55 pm

ddean1 je napisal/-a:Najprej se zazrite vase in preštejte kolikokrat ste samo danes zapeljali čez polno črto v oviku. Vsak tak izlet ''nedolžnih'' avtomobilistov nas lahko stane življenja. Za mano in konkretno še kom pa ravnotako stojijo otroci,družina.prijatelji...

Pa se ti zazri vase pa se vprašaj kolikorat se nagneš čez to sredinsko črto v ovinku, da plazim po bankini ko nikol ne vem kera čelada mi bo odbila ogledalo pol bom pa jaz kriv ker mu je moje ogledalo odbilo glavo..

Na cesti vedno sami Rossiji na forumih pa mati Tereze. Ne me je***!
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
Bosko001
Novinec

Kraj: Krško

Napisal/-a Bosko001 To maj 01, 2007 10:02 pm

seat je napisal/-a:
Bosko001 je napisal/-a:Preizkus znanja cpp-ja in pa praktični preizkus bi se morala ponavljati na največ 10 let razlike!!! Bi bilo pol manj ljudi na cesti in le te bi bile bolj varne!

če mi dajo sedaj opravljat vozniški preizkus al teoretični ali praktični bi se mogu precej potrudit,da bi ga naredu ok teorija bi še nekak šla sam vožnja bi me pa uničila in to zato,ker sem se nekak navadil vozit po svoje

Vidiš, ravno to je problem nas "izkušenih" voznikov! Ker si izoblikujemo način vožnje, ki NAM najbolj ustreza. Vsak, ki ima izpit dlje kot 10 let, se ni v avtošoli seznanil z krožnim tokom in njegovimi pravili, marsikater voznik ne zna parkirati bočno, da ne omenjam pravila desnega, kar je velik problem na marsikaterem parkirišču okoli nakupavalnih središč. Potem se pa ljudje prvo skoraj stepejo s policistom, ker si po svoje razlagajo situacijo.

seat je napisal/-a:Tisti starček je vrjetno delal izpit ko je bilo na cesti samo kakih 10 avtomobilov pa še tisti so prišli mimo 1X na uro :D sedaj je situacija čist drugačna in se ti starčki žal ne morejo znajti v dandanašnji prometni đungli.

Podpis! In zato je potrebno obnavljanje znanja in prilagajanje na trenutna pravila v prometu!
Slika

trafo66

Napisal/-a trafo66 Sr maj 02, 2007 8:01 am

[quote="ddean1"]Ker sem tudi sam motorist se bom postavil na stran motorista (v tem primeru) Za vse ki jim fizika ni tuja naj izračuna kaj naredi projektil težak 300 kg (motor+voznik) pri hitrosti 100 km/h pri naletni površini 0,5 m2. Rezultat je namreč alarmanten. Pri tej hitrosti ubije ne samo voznika ampak tudi sovoznika avtomobila ki je vzel prednost motoristu. Če pa pogledamo fotografije dotične nesreče pa vidimo da je imel voznik samo vdrta vrata. Če povzamem je ''divjak'' motorist trčil vanj z nezaslišano brzino 50 km/h. Zdaj pa da vas vidimo junake kdo vozi v naselju počasneje od omejitve.
Pa še to tistim ki bi nas najraje pobili. Najprej se zazrite vase in preštejte kolikokrat ste samo danes zapeljali čez polno črto v oviku. Vsak tak izlet ''nedolžnih'' avtomobilistov nas lahko stane življenja. Za mano in konkretno še kom pa ravnotako stojijo otroci,družina.prijatelji...

r.i.p umrlemu motorist

vsak teden doživim kakšno izsiljevanje od motoristov. nikoli nisem še srečal motorja da ne bi kršil predpisov. če že ne prehiteva na polni črti ali kaj podobnega ,potem ima pa hitrost preveliko. vglavnem se razbijejo zaradi svoje neumnosti. ne rečem pa da kdaj pa kdaj ni kriv tudi kakšen avtomobilist. meni je tudi umrl pred leti prijatelj na motorju , ker je sekal ovinek in je naredu težave tistim ljudjem ki so bili v avtu.

Uporabniški avatar
ddean1
Novinec

Napisal/-a ddean1 Sr maj 02, 2007 8:13 am

Templar - Nikoli,nikoli in še enkrat nikoli. Zakaj - zato ker se dogajajo take stvari kot se na žalost dogajajo.Že brez izleta na nasprotni pas obstaja velika verjetnost da te nekdo sname ker; se pogovarja po telefonu, divja, je sendvič, razmišlja o...
Ne zagovarjam vseh motoristov. Obstajajo določene izjeme zaradi katerih veljamo vsi za norce in neprilagojence.
Veste obstaja več vrst motoristov in ne boste verjeli tistih norcev je samo za vzorec in na žalost mečejo slabo luč na nas vse

LP
Bodi prijazen-vsakdo, ki ga srečaš, bije težak boj.

Uporabniški avatar
Bosko001
Novinec

Kraj: Krško

Napisal/-a Bosko001 Sr maj 02, 2007 8:46 am

Dejstvo je, da si lahko brez posledic na motorju nekoliko bolj predrzen kot v avtomobilu in to nekatere moti.
Slika

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Napisal/-a sonček Sr maj 02, 2007 1:16 pm

...še tole moram rečt jest sem se 10 let vozu z motorjem /enkrat zbil srno, jest ostal cel srna crknla, velikkrat sem se skipal....)
Osu gre samo enkrat na led.lp

R_S
Novinec

Napisal/-a R_S Sr maj 02, 2007 2:11 pm

1.Vsak, ki se je že kdaj peljal z motorjem ve, da se motor težko drži konstantno na 50km/h skozi naselja itd., ker ima motor veliko navora ter eksplozivnosti je dovolj že samo malo dodajanje plina pa gre hitrost krepko čez omejitev.

2.Na motorju se sploh ne zavedaš hitrosti....ko pogledaš na števec ti velikokrat ni jasno kako je že lahko hitrost tako visoka....

Lp

Petersilj
Novinec

Napisal/-a Petersilj Če maj 03, 2007 6:26 pm

R_S je napisal/-a:1.Vsak, ki se je že kdaj peljal z motorjem ve, da se motor težko drži konstantno na 50km/h skozi naselja itd., ker ima motor veliko navora ter eksplozivnosti je dovolj že samo malo dodajanje plina pa gre hitrost krepko čez omejitev.

Če nisi sposoben vozit po omejitvah, NE vozi! Si prav tako nesposoben za varno vožnjo kot starček ki uravnava hitrost avtomobila le s sklopko, plin pa ima do konca. ;)

Če je test sposobnosti za starejše, pol naj bo tud psihotest za motoriste na vsake pol leta.

Uporabniški avatar
Badmike
Novinec

Kraj: Tu pa tam

Napisal/-a Badmike Če maj 03, 2007 7:05 pm

Če mene vprašate bi mogli biti testi za vsakega ki ima izpit!
Naj bodo nekako po kategorijah, kriterijih in iz leta v leta strožji!
Bolj star bolj nor. Sepravi bolj si star bolj strožji!
Make my day

R_S
Novinec

Napisal/-a R_S Če maj 03, 2007 8:04 pm

Sploh ni fora v tem da nisi sposoben voziti počasi...Ampak samo malo se dotakneš gasu pa že leti...Pač nisem rekel da je nemogoče voziti počasi ampak je zelo težko ker prvo kot prvo je užitek v hitrosti tako velik da se mu težko upreš...Pri vožnji z motorjem so potrebna predvidevanja "tudi za 5 ovinkov naprej"

Lp!

Uporabniški avatar
NoFX
Novinec

Napisal/-a NoFX Če maj 03, 2007 8:55 pm

ddean1 je napisal/-a:Templar - Nikoli,nikoli in še enkrat nikoli. Zakaj - zato ker se dogajajo take stvari kot se na žalost dogajajo.Že brez izleta na nasprotni pas obstaja velika verjetnost da te nekdo sname ker; se pogovarja po telefonu, divja, je sendvič, razmišlja o...
Ne zagovarjam vseh motoristov. Obstajajo določene izjeme zaradi katerih veljamo vsi za norce in neprilagojence.
Veste obstaja več vrst motoristov in ne boste verjeli tistih norcev je samo za vzorec in na žalost mečejo slabo luč na nas vse

LP

Prej bi rekel, da so izjeme pametni motoristi. Dva moja kolega sta se že ubila z motorjem in oba sta bila kriva. Tudi sam imam izpit za motor in vem kako dolgočasno se je vozit po omejitvah. Vsi, ki verjamete, da so nori motoristi manjšina pojdite pogledat na eno srečanje motoristov, kjer boste videli pijane motoriste, ki se slinijo ob grdih striptizetah, na veliko pijejo pivo, pokajo na izpuh, kurijo gume na koncu pa se ne glede na stopnjo alkohola v krvi peljejo domov.
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov