Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Če dec 27, 2007 5:45 pm

MacTron je napisal/-a:off:
to ti je uporabnik dencor povedal zato ker nisi navedel bivse valute (SIT)

Off: sploh nisem dojel fore :jao: hvala :lol:
Slika

gofra
Uporabnik

Podoben primer

Napisal/-a gofra Pe dec 28, 2007 12:30 pm

Pozdravljeni,

oglasam se, ker sem vpleten v podoben primer - upam, da mi otvoritelj teme ne bo zameril.

Pred kratkim sem letel s ceste in poskodoval popolnoma nov avto. Odskodnina je ocenjena na dobrih 75% nabavne cene, s tem, da avto sploh ni bil v celoti pregledan. Tako se denimo ne ve kaj je z motorjem, menjalnikom, sklopko, drobovjem, notranjostjo...Amortizacije prakticno ni (1mesec, 3000 km).

Odskodnina bo izplacana leasing hisi, ato pa po vsej verjetnosti ostane meni (nepreverjeno). No, da pa bi dobil realno vrednost razbitega avtomobila oz. njegovih resenih ostankov in oceno stroskov popravila, bom moral na lastne stroske odpeljat zadevo na servis. Popravljal 90% ne bom. Zdaj pa me zanima, ce ima kdo podobne izkusnje s tem oz. ce bi mi lahko kdo priporocal kak posten servis (fiat), kjer me ne bi prevec oskubili?

Poleg tega, dokler se ne najde kupec, avtomobila v tem stanju nimam kje imeti - kak nasvet okoli tega morda?

Najlepsa hvala za odgovore!

F

Uporabniški avatar
JerdnaL
Nov uporabnik

Napisal/-a JerdnaL Ne dec 30, 2007 11:08 am

To gofra: Najami si odvetnika. Jaz sem odprl temo (tudi na drugih forumih) in dobil dokaj malo pomoči. Vsekakor te čaka veliko kreganja in bistveno resneje te jemljejo z odvetnikom. Najprej lahko seveda probaš sam... Ko prideš z odvetnikom sta ti on on na eni strani in pet komadov na drugi. Delajo seveda na tem, da si TI želiš primer čimprej rešiti...

Moj izkušnja - veliko sem si dopisoval in na sestanku z vodjo oddelka je bilo vsaj pri meni ključno:
1) ZELO malomaren prvi ogled
2) jasno sem jim povedal, da imamo voljo in čas se prerekati :twisted:

To JocoM: V tvojem primeru ne gre za veliko denarja (vsaj za zavarovalnico). Koliko je avto vreden po njihovo je vprašanje; moj je bil namesto 17.500 (tržna) vreden 15.000 (ekonomska). Vsekakor ti mora zavarovalnica omogočiti vzpostavitev starega stanja - nakup identičnega, če gre za izplačilo. Jaz sem recimo "iztržil" še izplačilo med OCENJENIMI REŠENIMI DELI in DEJANSKO PRODANO VREDNOSTJO. Mislim, da bi v tej luknji tudi ti našel svojo razliko. Daj pa avto TAKOJ na avtonet, ker bš dokaj hitro dobil občutek za koliko bi šlo...

Uporabniški avatar
SamoK
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Re: Podoben primer

Napisal/-a SamoK Ne dec 30, 2007 11:56 am

gofra je napisal/-a:Pozdravljeni,

oglasam se, ker sem vpleten v podoben primer - upam, da mi otvoritelj teme ne bo zameril.

Pred kratkim sem letel s ceste in poskodoval popolnoma nov avto. Odskodnina je ocenjena na dobrih 75% nabavne cene, s tem, da avto sploh ni bil v celoti pregledan. Tako se denimo ne ve kaj je z motorjem, menjalnikom, sklopko, drobovjem, notranjostjo...Amortizacije prakticno ni (1mesec, 3000 km).

Odskodnina bo izplacana leasing hisi, ato pa po vsej verjetnosti ostane meni (nepreverjeno). No, da pa bi dobil realno vrednost razbitega avtomobila oz. njegovih resenih ostankov in oceno stroskov popravila, bom moral na lastne stroske odpeljat zadevo na servis. Popravljal 90% ne bom. Zdaj pa me zanima, ce ima kdo podobne izkusnje s tem oz. ce bi mi lahko kdo priporocal kak posten servis (fiat), kjer me ne bi prevec oskubili?

Poleg tega, dokler se ne najde kupec, avtomobila v tem stanju nimam kje imeti - kak nasvet okoli tega morda?

Najlepsa hvala za odgovore!

F

Kaki avto to? keri letnik? iz kot si?

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra Ne dec 30, 2007 2:09 pm

Gre za Fiat Pando 100HP, letnik 2007, prevozenih 3000 km, avto kupljen pred dobrim mesecem dni. Slike si lahko ogledas tule:

http://flickr.com/photos/21307754@N02/sets/72157603502251469/

Sam sem pa nedavno preseljen v Borovnico - ceprav ne vem, kaj ti bo ta informacija po pravici povedano?
Avto se nahaja (zaenkrat) pri Avto Vleki Vozelj, na Rudniku...

hvala in lp
F

@Jedrnal: ga (jo) imam. Sprva sem zelel, da bi skupaj resevala zgolj odskodninski zahtevek za telesno poskodbo. Vseeno bi rad kolikor se da natancno oceno skode oz. trzne vrednosti resenih delov...sele z nekim konkretnim papirjem bi namrec lahko izpodbijal cenilceve ugotovitve...

Luky

Napisal/-a Luky Ne dec 30, 2007 2:30 pm

lej zadeva je taka
stojnina pri avtovleki-ti jo plačuješ od tistega dneva naprej ko je cenilec pogledal avto
če imaš kasko (verjetno da maš) ti vleko vozila in stojnino do takrat plača zavarovalnica - seveda če nisi bil pod vplivom alkota
dobro bi blo vedet pri kateri zavarovalnici je avto zavarovan
npr. če maš pri triglavu se probaj zmenit naj oni avto vzamejo ( oni ga potem dajo na licitacijo) teb oz leasingu pa izplačajo še vrednost razbitine...
drgač se mi pa zdi, da tukaj ti nimaš čisto glavno besedo, ker je avto od leasinga in se lahko leasing odloči kako za avtom naprej (popravljali ga ne bodo 100%)...
pozanimaj se še v tej smeri kaj pravijo na leasingu!

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra Ne dec 30, 2007 2:51 pm

Mogoce bi moral prej povedati:

Z leasing hiso sem ze domenjen (neuradno, bo pa vsak hip uradno), da z razbitino upravljam jaz. Prav tako sem govoril z odgovorno osebo, ki mi je avto pripeljala in zdaj lezi pri njemu - je rekel, da zaradi enega ali devh tednov ne bo delal problemov z racunanjem lezarine (do konca letosnjega leta pa celotno pokriva zavaraovalnica)

Zavarovalnica je sicer Tilia.

Avto bi (bom) dal pregledat pooblascenemu serviserju (najbrz steje le potrdilo uradnih izvajalcev) in mi bo proti placilu (iz lastnega zepa) naredil predracun popravila. Rad bi pac imel stvari crno na belem, ne morem se kar zadovoljit z neko oceno.

Zdaj me zanima naslednje:

- Ali pooblasceni serviser lahko ugotovi dejansko trzno vrednost preostalih, tj. resenih delov in ali lahko s tem podatkom kasneje izpodbijam cenilceve ugotovitve?
- Ali lahko v primeru ugovora cenitvi in v primeru vnovicnega (bolj temeljitega) pregleda vozila s strani zavarovalnice pride do ugotovitev, da je bila prva ponujena odskodnina previsoka (povedano po domace: samemu sebi bi izkopal luknjo) in le to potem znizajo?
- Ali bi v mojem primeru morala veljati formula: trzna vrednost razbitine + odskodnina = prodajna cena vozila?

Sem poln vprasanj - zal (no, pravzaprav na sreco) tole pocenjam prvic in bi rad mnenje nekoga, ki je vse stvari ze dal skozi...

Najlepsa hvala!

F

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Ne dec 30, 2007 6:06 pm

gofra je napisal/-a:- Ali bi v mojem primeru morala veljati formula: trzna vrednost razbitine + odskodnina = prodajna cena vozila?

Napisano bi moralo držati, vprašanje pa je, kaj je prodajna cena. Odvisno od pogodbe kasko zavarovanja, je prodajna cena vozila lahko:
- cena po eurotaxu ali
- tržna cena takega avtomobila.
Kaj od tega se upošteva, je odvisno od kasko police.
Določene zavarovalnice imajo možnost zavarovanja vozila na vrednost novega vozila, kar običajno pomeni, da lahko avto prvo leto zavaruješ tako, da v primeru totalke, dobiš izplačano ceno enakega novega vozila. To zadnje velja samo, če je bilo kasko zavarovanje sklenjeno s to dodatno kombinacijo.

gofra je napisal/-a:- Ali pooblasceni serviser lahko ugotovi dejansko trzno vrednost preostalih, tj. resenih delov in ali lahko s tem podatkom kasneje izpodbijam cenilceve ugotovitve?

Dvomim, da se bo katerikoli pooblaščen serviser hotel ukvarjati s tem. Koliko stane nek rabljen del ni točno določeno, vprašanje je tudi, če sploh lahko dobiš kupca zanj. V neki podobni temi, morda celo v tej, je nekdo predlagal, da daj avto čimprej na avto.net, da ugotoviš čim boljšo ceno in avto eventuelno tudi zate ugodno prodaš.
Slika

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra Ne dec 30, 2007 9:58 pm

Saj bi ga dal na avto.net, pa kaj, ko dobesedno ne vem niti kaj prodajam? Ravno zato sem si zelel najprej ocene...

hvala

lpF

EDIT: oglas je na spletu...interesentov, ki so klicali pa zaenkrat 5

Uporabniški avatar
JerdnaL
Nov uporabnik

Napisal/-a JerdnaL Sr jan 02, 2008 10:36 am

gofra je napisal/-a:Avto bi (bom) dal pregledat pooblascenemu serviserju (najbrz steje le potrdilo uradnih izvajalcev) in mi bo proti placilu (iz lastnega zepa) naredil predracun popravila. Rad bi pac imel stvari crno na belem, ne morem se kar zadovoljit z neko oceno.

Pri meni je zavarovalnica ocenila (v tretje) čisto blizu resnici. Problem sem imel zaradi vrednosti vozila in amortizacije. Vsekakor ti ta ocena ne bo nič pomagala, ker servis ni sodno zaprisežen (je pa vsaj strokoven).
1 leto odračunaj cca 18 -25 %
2 leto odračunaj + cca 15 - 20 %
...

gofra je napisal/-a:- Ali pooblasceni serviser lahko ugotovi dejansko trzno vrednost preostalih, tj. resenih delov in ali lahko s tem podatkom kasneje izpodbijam cenilceve ugotovitve?

Da nadaljujem od zgoraj - ocena ti nič ne pomaga. Da se vse ugotovi v nulo ne bo poceni. Če je totalka je pač totalka. Izplačano dobiš: vrednost vozila - vrednost rešenih delov. In rešeni deli so ali pa niso... to je začaran krog. Več boš iztržil za poškodbe :twisted:

gofra je napisal/-a:- Ali lahko v primeru ugovora cenitvi in v primeru vnovicnega (bolj temeljitega) pregleda vozila s strani zavarovalnice pride do ugotovitev, da je bila prva ponujena odskodnina previsoka (povedano po domace: samemu sebi bi izkopal luknjo) in le to potem znizajo?

Če delaš ogled na svoje stroške ga boš dobil ti PRVI v roke. In kaj boš z njim je čisto odvisno od tebe.

gofra je napisal/-a:- Ali bi v mojem primeru morala veljati formula: trzna vrednost razbitine + odskodnina = prodajna cena vozila?

Ne, vsaj bi moral preformulirati:
Vrednsot rešenih delov + odškodnina = ekonomska vrednost vozila.

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra Sr jan 02, 2008 1:00 pm

No saj, se mi je zdelo nekako tako.

Kar se primerjave med ekonomsko in prodajno ceno pri meni konkretno tice menim, da sta glede na status vozila oz. njegovo starost (2 meseca dni, 3K km) prakticno identicni.

Cenilec je ocenil, da bi bilo odskodnine za 9600 EUR (minus razlika od malusa, minus celoletna premija, minus odbitna fransiza 1%). Nov avtomobil je bil 12500 EUR, kar pomeni, da je ocena trzne vrednosti resenih delov okrog 3000 EUR.

hvala in lpF

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra Po jan 14, 2008 3:04 pm

UPDATE: ocena vrednosti razbitine je 2100 EUR (uradno)...

Je mozno, da je zavarovalnica upostevala za 1000 EUR izgube vrednosti ali sem do te razlike upravicen? 11900 EUR, kolikor je sestevek odskodnine + trzne vrednosti razbitine je namrec (precej) slucajno hkrati tudi cena novega vozila (moje je bilo zaradi dodatne opreme ravno teh 1000 EUR drazje)...

Bi znal kdo povedat kaj vec na to temo, dat kak koristen napotek? Sem tik pred tem, da spesnim ugovor in bi rad zadeve argumentiral...

Najlepsa hvala!

F

Uporabniški avatar
JerdnaL
Nov uporabnik

Napisal/-a JerdnaL Sr jan 16, 2008 12:52 pm

1) A je dodatna oprema zavarovana? Verjetno da...

2) Naj ti dajo na zavarovalnici podatke kako so ocenili tvoje vozilo. Mogoče je kakšna (ne)namerna napaka... Meni so lepo povedali kaj in kako so seštevali in odštevali.

3) Ali je razbitina dejansko toliko vredn ali ne? Če je prodaš na 3100 ojrov si na 0, če je za več celo na plusu. V primeru manjše vrednosti razbitine pa sem se jaz kregal. Daj jo na avto.net za 3500 oz. po dogovoru pa boš videl.

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra Sr jan 16, 2008 5:24 pm

Zavarovalna vsota je 12500 EUR. Oglas sem dal na avto.net = nihce tudi pomisliti noce na vec kot 2300 EUR. Od vsega skupaj (torej teh 3100 EUR) pa je potrebno odsteti se cca 700 EUR (izguba zaradi malusa, 1% fransiza + odplacana celoletna zavarovalna premija - bila je namrec na obroke).

Dal sem ugovor na cenitev z argumentom, da nastane luknja v visini vec kot 1000 EUR. Cakam na odgovor - hvala!

lpF
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 2 gostov