Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če dec 06, 2007 5:54 pm

Mate je napisal/-a:....
Problem tega je, da taki prekrški niso nikoli sankcionirani in veljajo za sprejemljive, ali celo za običajni način vožnje. Če je desni pas na avtocesti prazen, smo se dolžni umakniti nanj, ne glede na našo hitrost.

Ravno ta izraz ("umakniti") pove vse o znanju predpisov in kako se jih držimo. Ne gre se za "umakniti" (marsikdo res tako misli - poleg tega: "Jaz se že ne bom umaknil"), gre se za to, da moramo na večpasovnih cestah vedno voziti po skrajno desnem pasu, če ni zaseden (v tem primeru lahko vozimo po levem, če s tem ne oviramo prometnega toka na njem) ali če nismo hitrejši (prehitevanje). To velja za mesta, obvoznice in avtoceste.

Če bi tu policaji naredili red, bi naredili že precej. A v zadnjih letih nisem videl niti enega, ki bi ga policaji zato ustavili, niti za hujše kršitve (npr vozit komu pol metra za ritjo). Pa kje sploh so? Počasi se mi začenja dozdevat, da so imeli Parafi prav ("Nijedne nema bolje od naše milicije!").

Uporabniški avatar
Matevz S.
Novinec

Kraj: vsepovsod

Napisal/-a Matevz S. Pe dec 07, 2007 9:38 am

Da se boste lahko malo smejali:
globa za neupoštevanje prometnega znaka (kateregakoli, razen omejitev, hitrosti, prednostna cesta, stop, dovoljena skupna masa in osni pritisk) = 41.73 €, v roku 16 dni je pol od tega = 20.86€ :roll:

Možnosti, da je tovornjakar ustavljen na AC ali pa na vzporednih cestah, kjer je dovoljeno le za TV do 7.5t je zelo majhna. Sami dobro veste, da se že kar nekaj časa govori o podhranjenosti Policije. Na "južni" meji je policistov toliko, se drek iz njih dela, v notranjosti pa jih zelo primanjkuje. Pa ne spet krivde prelagat na policiste, pomislite kdo je bil leta 2004 izvoljen na parlamerntarnih volitvah in predvsem na njegovega ministra Gregorja! Mogoče bi skavte (Janševa slovenska vojska) porabili za urejanje prometa?

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Pe dec 07, 2007 10:58 am

problem v policiji je drug da je še dosti starih kadrov ki delajo po liniji najmanjšega odpora...
ni nekih rezultatov od njih...

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe dec 07, 2007 11:21 am

Stari kadri res nimajo veze. So vsaj izkušeni in če bi pravi šef od njih zahteval prave reči, bi jih v veliki večini vsaj znali naredit. Problem je samo v vrhu in v zakonih.

Uporabniški avatar
orel
Nov uporabnik

Napisal/-a orel Pe dec 07, 2007 5:59 pm

Matevz S. je napisal/-a: Mogoče bi skavte (Janševa slovenska vojska) porabili za urejanje prometa?

Oproščam ti, ker ne veš o čem govoriš ...

Problem je v menedžmentu v policiji in na sploh v državnih inštitucijah (policija, šolstvo, zdravstvo...). Tako imamo za direktorje raznih zavodov strokovnjake, ki pa o kadrovanju nimajo pojma in kadrujejo glede na veze. Stari mački imajo dobre veze a so dostikrat zelo rigidni v razmišljanju. Dober menedžer pa zna združiti fleksibilnost mladih in izkušnje starih. Ampak taki so itak v gospodarstvu in firmah kot je recimo Trimo.

Problem je tudi v naši neobčutljivosti na kršenje zakonov in etičnih (ne moralnih) načel. Zato je tako malo ljudi, ki pomagajo pri avtomobilskih nesrečah ali npr. pri srčnih napadih, ali pa na drugi strani mirno gledajo že 10 letnike, ki počnejo neumnosti na ulicah in ustrahujejo ali pretepajo mlajše in nemočne. Kultura na ulicah se odraža tudi na cesti.

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Pe dec 07, 2007 6:09 pm

orel je napisal/-a: Problem je v menedžmentu v policiji in na sploh v državnih inštitucijah (policija, šolstvo, zdravstvo...). Tako imamo za direktorje raznih zavodov strokovnjake, ki pa o kadrovanju nimajo pojma in kadrujejo glede na veze. Stari mački imajo dobre veze a so dostikrat zelo rigidni v razmišljanju. Dober menedžer pa zna združiti fleksibilnost mladih in izkušnje starih. Ampak taki so itak v gospodarstvu in firmah kot je recimo Trimo.

Problem je tudi v naši neobčutljivosti na kršenje zakonov in etičnih (ne moralnih) načel. Zato je tako malo ljudi, ki pomagajo pri avtomobilskih nesrečah ali npr. pri srčnih napadih, ali pa na drugi strani mirno gledajo že 10 letnike, ki počnejo neumnosti na ulicah in ustrahujejo ali pretepajo mlajše in nemočne. Kultura na ulicah se odraža tudi na cesti.

Tole bi kar blo ja... marsikje dajejo prednost strokovnjakom na področju namesto managerjem, ki so specializirani samo za organizacijo in vodenje.

Temeljni problem pa tako ali tako izhaja iz kulture. Vključno s tistimi kulturneži, ki z BMW-ji,.... blendajo na 200m, da se jim umakneš, ker se oni pač peljejo 200km/h in ti samo 140.... Tako, da niso samo tovornjakarji izjeme.

Se pa zahvaljujem vsem (vključno z tovornjakarji,....) tistim udeležencem v prometu (posebej AC), ki rešujete probleme zaradi drugih neumnežev!!!

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Kraj: Pod Gorjanci

Napisal/-a C4V4L13R Pe dec 07, 2007 6:18 pm

js bi vsem, k bi že naredl ispit za avto dau še ene par ur povnga šleperja za vozt po teh naših finih cestah pa po avtocestah pa takole...

mislim, da bi vsi takoj spremenl mnenje o tovornjakarjih ipd, pa včasih znal tud sami mal drgač odreagirat, ko pridete blizu kamiona.

najbolj na falus mi gre, ko znajo bit vsi neke pametni pa posplošvat. ravn tko kt za motoriste, da so vsi živi norci in se sam pobijajo po cestah.

se opravičujem, ampak se nism mogu zadržat...res primitivne zadeve okol tega tle gor...

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Pe dec 07, 2007 8:40 pm

C4V4L13R je napisal/-a:js bi vsem, k bi že naredl ispit za avto dau še ene par ur povnga šleperja za vozt po teh naših finih cestah pa po avtocestah pa takole...

mislim, da bi vsi takoj spremenl mnenje o tovornjakarjih ipd, pa včasih znal tud sami mal drgač odreagirat, ko pridete blizu kamiona.

najbolj na falus mi gre, ko znajo bit vsi neke pametni pa posplošvat. ravn tko kt za motoriste, da so vsi živi norci in se sam pobijajo po cestah.

se opravičujem, ampak se nism mogu zadržat...res primitivne zadeve okol tega tle gor...

Povej to tistim tovornakarjem, ki skačejo na prehitevalni pas, ko si že 15m za njimi....

Uporabniški avatar
blazz
Novinec

Kraj: Logatec

Napisal/-a blazz Pe dec 07, 2007 11:13 pm

Načeloma se ne oglašam v takih temah, ker se vedno prepričujem, da sem tudi jaž že naredu pizdarijo in so me drugi udeleženci s svojim reagiranjem rešili pred najmanj gmotno škodo. Pride do situacije, ko ne moreš gledat v vseh 12 špeglov hkrati, lomit vratu, da pogledaš še mrtvi kot...itd. Pač lohk se zgodi vsakemu. U takem primeru se vozniku vedno s kretnjo ali signalom opravičim. Upam lahko samo, da si mojih kretenj ne razlaga narobe.
Razpizdi me pa popolnoma nekaj drugega:
Vsak dan se vozim iz Logatca v Idrijo (in obratno) v službo. In raznorazni turbozete od merkatorja, tuša, perutnina ptuj, pivka....se vlečejo 4km/h in pri vsakem počivališcu iščejo veverice po drevesih, da se jim ja ni treba umaknit. Lahko spregledaš nekoga, ki te prehiteva, ne moreš pa spregledat kilometrske kolone vozil za tabo. Prekleti ignoranti, mislijo, da boga za j***a držijo, ker vozijo po sloveniji zmrzjene kure.
Isti problem so vozniki tovornjakov začetniki in oddaljene reg. tablice. Verjetno je pravi izpit za šleparista šele ko BP prepelje cesto med Godovičem in Idrijo. Včasim me ima, da bi poklical na številko na ceradi in jim rekel, naj tega "šoferja" uporabijo le na relaciji LJ-MB, pa še to le do take tovarne, da lahko obrne brez rikvercat.

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR So dec 08, 2007 5:11 pm

Ne ne.... verjemi... jaz se vedno takoj po prehitevanju umikam na vozni pas (in ja...taki ki se ne umikajo mi gredo tudi na živce in res dobesedno svetijo na prehitevalnem, kljub temu da ni pred njimi nikogar), tudi če me nihče ne prehiteva... kultura pač.

Ta primer je bil, ko se na vrhu podnanoškega klanca v smeri Ljubljane konča odstavni pas in sem naredil prostor vključevajočemu tovornjakarju. Torej bi jaz v temu primeru zagodel samemu sebi in tovornjakarju če bi se prestrašil BMW-ja, ki ni nehal blendati niti ko je že pribremzal na mojo hitrost, seveda 2m za ritjo. Očitno mu je bilo vseeno za zdravje ostalih.
V bistvu bi me v tem primeru zelo verjetno tovornjakar rešil, ker ni hotel takoj zapeljati na vozni pas, ko je videl kaj tisti dela. Pohvalno zanj in nekoliko manj za voznika BMW-ja. Lep primer kako znajo biti tudi tovornjakarji včasih veliko bolj prisebni, kot nekateri v osebnih.

Uporabniški avatar
king-of-the-road
Nov uporabnik

Napisal/-a king-of-the-road So jan 19, 2008 11:48 am

C4V4L13R je napisal/-a:js bi vsem, k bi že naredl ispit za avto dau še ene par ur povnga šleperja za vozt po teh naših finih cestah pa po avtocestah pa takole...

bravo......take cenim....polovica vseh ki so tu pametni, nima pojma kako izgleda ko je treba 40 ton ustavit, ker ti nekdo skoči na cesto...beri vzame prednost....pa kako je 40 ton spet pospešit nazaj na potovalno hitrost.....da ne opisujem kako je ko ti kak avto skoči pod kabino v mrtvi kot.....recimo z desne iz ABC špure....

Uporabniški avatar
alesdrolec
Uporabnik

Kraj: Kamnik

Napisal/-a alesdrolec So jan 19, 2008 12:07 pm

king-of-the-road je napisal/-a:

bravo......take cenim....polovica vseh ki so tu pametni, nima pojma kako izgleda ko je treba 40 ton ustavit, ker ti nekdo skoči na cesto...beri vzame prednost....pa kako je 40 ton spet pospešit nazaj na potovalno hitrost.....da ne opisujem kako je ko ti kak avto skoči pod kabino v mrtvi kot.....recimo z desne iz ABC špure....

podpis pod tole :!:

Uporabniški avatar
king-of-the-road
Nov uporabnik

Napisal/-a king-of-the-road So jan 19, 2008 2:32 pm

_Pancho_ je napisal/-a:Nekateri vozniki tovornjakov so res zelo zelo nesramni. Sam sem na naših avtocestah parkrat doživel večkilometrsko prehitevanje enega tovornjakarja, ki je komaj komaj prehiteval kolono tovornjakov, za seboj pa naredil kolono jeznih avtomobilistov. Doživel in preživel tudi zgoraj omenjeno izsiljevanje, ko se je tovornjakar brez zadržka, dobesedno tik pred mano vrgel na prehitevalni pas; rešil sem se z norim zaviranjem in umikanjem na vozni pas (hitrost pred zaviranjem 140 -150 km/h).
Moje zdravilo za takšne bolnike, ki mislijo, da jim nihče nič ne more je preprosto to, da si vzamem nekaj sekund časa in se postavim pred takšnega tovornjakarja in ga lepo počasi "umirim" na hitrost 100 - 110 km/h.
Sem pa včeraj gledal posnetek na ital. programu kaj vse ti vozniki počnejo med vožnjo in bil šokiran nad prenosnimi računalniki, ki jih uporabljajo med vožnjo po avtocestah.

mi lahko poveš pri kateri firmi imajo tako strupene kamione, ki jih ti umirjaš na hitrost 100-110 kmh? takoj firmo menjam.....
vsak kamion, ki sem ga vozil do sedaj je namreč imel blokado na predpisanih 89kmh

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR So jan 19, 2008 2:34 pm

Zanimivo, da ko se jaz po AC peljem jih polovica vozi nad 90 kmh :roll:

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Kraj: Bled

Napisal/-a reber So jan 19, 2008 4:15 pm

Moje izkušnje s tovornjakarji so v večini pozitivne, več kot 95% jih je v redu, večina celo zelo kulturnih in profesionalnih šoferjev.
Seveda pa obstajajo tudi izjeme, žal tistih nekaj % izjem mečejo slabo luč na vse tovornjakarje.
Če pomislimo na to, koliko je tovornjakov na cestah, je že 1% ali 2% pravzaprav zelo veliko ...
www.reber.si - www.elektron.si - www.pastir.info

Uporabniški avatar
alesdrolec
Uporabnik

Kraj: Kamnik

Napisal/-a alesdrolec Ne jan 20, 2008 10:33 pm

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Ne jan 20, 2008 11:08 pm

Ko je že ravno tema, ki govori čez tovornjakarje bom napisal dve dobri izkušnji.

Se peljem od Litije proti Ljubljani in v Dolu pred rondojem ujamem šleparja. Šlepar da za rondojem desni smernik in se umakne desno, kjer je kos asfalta podoben odstavnemu pasu. Umaknil se mi je izključno samo zato, da sem ga lahko prehitel, ker je šel takoj za tem nazaj na cesto.

Podoben primer, sem se peljal proti Jezerskem in enako ujamem šleparja. Takoj, ko je bilo možno, je dal desni smernik, da bi se mi umaknil. Ker sem imel tako ali tako namen tam obrnit, sem mu poblendal in vklopil desni smernik.

Imam pa kritiko čez vse tiste voznike tovornjakov, ki se jim v klanec na vzhodni ljubljanski obvoznici proti Golovcu ne da umaknit na pas za počasna vozila, ki je tudi zjutraj ob konicah povsem prazen! S tem upočasnijo promet na celotnem klancu na 90 na uro tudi na prehitevalnem pasu.
Slika

Uporabniški avatar
soncy
Novinec

Kraj: malo na Vrhniki, večina v Senožetih :)

Napisal/-a soncy To jan 22, 2008 10:46 pm

Jst mam tut eno dobro izkušnjo. Bla je gosta megla in se ni dalo prehitevat, čeprav je ravnina proti Litiji. Prpelala sem za kamjon in po nekaj časa vožnje se mi je umaknil na avtobusno (takoj za krožnim v Dolu). Ko sm vidla da se je takoj za mano vključu nazaj, sem dala vse 4 smernike v zahvalo.

Včeri je bla pa drugačna situacija tudi na tem krožnem. Grem proti Ljublani in tik za krožnem pride nasproti kamjon(dostavno vozilo), ki so se mu zadnja vrata odpirala. Gledam potem še v vzvratno ogledalo kako so se s sunkom odprla vrata, ko je šel v krožnega. Vrata je premetavalo sem ter tja, čudno mi je bilo samo to, da ga zadaj vozeči niso opozoril. Če bi kdo potrobu, bi vsaj v ogledal pogledu in vidu vrata namest avte...bi mu blo takoj jasn.

lp sonja
Honda sedan- 6.gen.

Jerac
Nov uporabnik

Napisal/-a Jerac Pe jan 25, 2008 9:31 pm

Bolj kot kamionarji so nekulturni avtobusarji! Že če greš na kafe z avtobusarjem, v pogovoru opaziš da mu spuščajo semeringi! :har

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Pe jan 25, 2008 10:02 pm

avtobusarjev se še tovornjakarji bojijo :shock:
LP Rok
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov