Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

mucek
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a mucek Sr jan 09, 2008 3:08 pm

Pa kaj se nekej bunite in luknje iščete - če si peljal prehitro pač plačaj.
Druga stvar bi bila, če bi ti policaj očital nekaj, kar nisi storil - v tem primeru bi te podprl. Je pa na tem forumu vse preveč folka, ki bi se samo pritoževalo in nikoli priznalo svojih napak. Jebat ga - sistem to omogoča. Če bi ga jest delal, bi pritožba stala recimo 1000 EUR. Potem se pa pritoži - če si tako trden v svojem prepričanju, da je policaj kriv (ker ni imel naravnost kape ali podobne druge buče, ki jih eni valijo...)

LP, Grega

Uporabniški avatar
seeman66
Stalni uporabnik

Napisal/-a seeman66 Sr jan 09, 2008 6:56 pm

To že ves čas trobim :!: Naj jim omogočijo, da pri svojem delu uporabljajo predmete s katerimi lahko nedvoumno dokažejo krivdo kršitelju z zbranimi dokazi. Ne pa da se uporabljajo v zakonu besede kot so razen če, ali pa ,v primeru če.....To je nesmisel, začaran krog. Sem prepričan da sodnih zaostankov ne bi bilo, vsaj ne toliko,kaznuje te pa naj sodnik ki je za to hodil v šolo ne pa pooblaščenec ministra z dovolj visoko izobrazbo. Če kdo sledi temam o prekrških - največ je prekrškov,ki zajemajo še tri kazenske točke. Kar je več rešuje sodnik za prekrške, do tu pa policija.

lp

_benko_
Nov uporabnik

Kraj: Ptuj

Napisal/-a _benko_ Če feb 21, 2008 9:24 pm

Danes sem se peljal skoz naselje nakar vidim policaja, ki sta sedela v avtu in eden je imel v roki radar in meril v mene. Nista pa bila na moji strani vozišča. Zanima me či lahko vseeno dobim kazen po pošti domov ali bi me moral policaj ustavit? Aja pa peljal sem okrog 70km/h ampak ko sem ju zagledal sem hitro pobremzal.

Hvala za odgovore!

Uporabniški avatar
rhino
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a rhino Če feb 21, 2008 9:48 pm

@_benko_:
Če te nista ustavila,ne boš nič dobil.Če sta sedela v avtu in merila skozi steklu,ti itak kazni ne bi smela napisat,pa tut če je mel radar v roki,ti ne more kazni napisat.

Uporabniški avatar
seeman66
Stalni uporabnik

Napisal/-a seeman66 To feb 26, 2008 11:02 pm

Kaj pa če sta bila opremljena z laserskim merilnikom ki omogoča video zapis ali fotografijo :?: In je zato sedel v avtu, ker mora imeti povezavo z video-zapisovalnikom :idea: Nočem strašit,samo ugibam ;)

lp

Verbatim
Nov uporabnik

Re: radar - pomoč

Napisal/-a Verbatim Če mar 06, 2008 3:07 am

xbox je napisal/-a:Zanima me ali je možno, ko te policaj dobi na radar-laser in ti da tudi za pihat, da nikjer nič ne podpišeš in ne dobiš takoj kakšnega potrdila, nato pa čez slabo leto dobiš domov položnico za 500 evrov ? :shock: No takšno položnico in obvestilo iz sodišča sem dobil pred kratkim. Dobil me je policaj na radar v naselju januarja... Mi je dal za pihat (imel 0.0) pregledal in preveril dokumente pokazal radar z namerjenimi 85kmh,ter si samo v beležko zapisal moje podatke in dejal, da je za ta prekršek kazen cirka 500 evrov. Nato sem malo jamral ,ker so me sploh prvič dobili na radar in nato me odslovil... Bil je samo eden policaj in niti ne vem kako mu je bilo ime in nič... Ker nisem takoj dobil nobenega potrdila sem mislil da mi je spregledal. Kako pa lahko dokažejo da sem to jaz bil tam? Je to sploh pravnomočno, da ne dobiš nič za podpisat itd.? Vsak nasvet je dobrodošel kaj narediti v tej situaciji, v kateri sem se prvič znašel.

Tu je bil celoten postopek narobe. Če je radar pokazal 85 km/h, ti more on odšteti 5 km/h (pravilnik o meroslovnih napravah), torej je tvoja uradna hitrost 80 km/h (zakon pravi ...do 30 km/h), za kar pa je kazen 250 evrov in še polovička, brez sodnika. Seveda bi ti on moral dati papir, da si peljal 85. Zdaj lahko napiše 86 in pač plačaš 500 evrov+sodne stroške. Malo pazit drugič...

Uporabniški avatar
seeman66
Stalni uporabnik

Napisal/-a seeman66 Če mar 06, 2008 9:21 am

Verbatim je napisal/-a:
xbox je napisal/-a:Zanima me ali je možno, ko te policaj dobi na radar-laser in ti da tudi za pihat, da nikjer nič ne podpišeš in ne dobiš takoj kakšnega potrdila, nato pa čez slabo leto dobiš domov položnico za 500 evrov ? :shock: No takšno položnico in obvestilo iz sodišča sem dobil pred kratkim. Dobil me je policaj na radar v naselju januarja... Mi je dal za pihat (imel 0.0) pregledal in preveril dokumente pokazal radar z namerjenimi 85kmh,ter si samo v beležko zapisal moje podatke in dejal, da je za ta prekršek kazen cirka 500 evrov. Nato sem malo jamral ,ker so me sploh prvič dobili na radar in nato me odslovil... Bil je samo eden policaj in niti ne vem kako mu je bilo ime in nič... Ker nisem takoj dobil nobenega potrdila sem mislil da mi je spregledal. Kako pa lahko dokažejo da sem to jaz bil tam? Je to sploh pravnomočno, da ne dobiš nič za podpisat itd.? Vsak nasvet je dobrodošel kaj narediti v tej situaciji, v kateri sem se prvič znašel.

Tu je bil celoten postopek narobe. Če je radar pokazal 85 km/h, ti more on odšteti 5 km/h (pravilnik o meroslovnih napravah), torej je tvoja uradna hitrost 80 km/h (zakon pravi ...do 30 km/h), za kar pa je kazen 250 evrov in še polovička, brez sodnika. Seveda bi ti on moral dati papir, da si peljal 85. Zdaj lahko napiše 86 in pač plačaš 500 evrov+sodne stroške. Malo pazit drugič...

Narobe........ za ta prekršek je 250€ in 3 kazenske točke. Tu ni polovičke. Odločbo ki ti jo pošljejo pa podpiše komandir ali pooblaščenec ministra za pravosodje ki dela na PP.

LP

Verbatim
Nov uporabnik

Napisal/-a Verbatim Če mar 06, 2008 7:03 pm

seeman66 je napisal/-a:
Verbatim je napisal/-a:

Narobe........ za ta prekršek je 250€ in 3 kazenske točke. Tu ni polovičke. Odločbo ki ti jo pošljejo pa podpiše komandir ali pooblaščenec ministra za pravosodje ki dela na PP.

LP

To je včasih veljalo, ko nisi mogel plačati polovičke, če so bile predpisane kazenske točke. Zdaj so že nekaj časa polovičke za vsak prekršek, za katere ni predviden odvzem vozniškega dovoljenja.

Tudi mojemu kolegu je zadnjič policija rekla, da če plača v 8 dneh, plača samo polovičko za isto zadevo.

Uporabniški avatar
Matevz S.
Novinec

Kraj: vsepovsod

Napisal/-a Matevz S. Pe mar 07, 2008 10:58 am

Verbatim je napisal/-a:
seeman66 je napisal/-a:
Verbatim je napisal/-a:

LP

To je včasih veljalo, ko nisi mogel plačati polovičke, če so bile predpisane kazenske točke. Zdaj so že nekaj časa polovičke za vsak prekršek, za katere ni predviden odvzem vozniškega dovoljenja.

Tudi mojemu kolegu je zadnjič policija rekla, da če plača v 8 dneh, plača samo polovičko za isto zadevo.

Tistih odločb ki so jih izdajali prekrškovni organi (Policijske postaje) za fizične osebe - voznike skoraj ni več (o tem se že pisal v eni drugi temi).
Vmes je bil Zakon o prekrških spremenjen in sedaj velja, da lahko policist izda plačilni nalog tudi za prekške, kjer je predpisana stranska sankcija - kazenske točke.
Če pa je predpisana sankcija prepovedi vožnje motornega vozila (npr. hitrost v naselju prekoračena za več kot 30 km/h -> od 86 km/h na 50 omejitve) ali 18 kazenbskih točk, kar ima za posledico prenehanje veljavnoti vozniškega dovoljenja, pa policist samo zbere vse podatke o prekršku, napiše kratek opis prekrška, nato pa policjska postaja poda obdolžilni predlog na Okrajno sodišče - Oddelek za prekške ( to je bivši predlog sodniku za prekrške).
Odločbe na PP pa se izdajajo npr. v postopkih pravnih in odgovornih oseb - prevozniška in gradbena podjetja, ali če so v postopku nastali kakšni stroški postopka, ki jih storilec ni poravnal - npr. izredni tehnični pregled vozila, kjer se ugotovi, da vozilo ni tehnično brezhibno ali ni predelano v skladu s predpisi.

PS: od 5.3.2008 velja sprememba Zakona o prekrških (ZP-1E), kjer je dvignjena meja zgornjega zneska ki ga policist lahko napiše na plačilni nalog za prekške storjene v steku (več prekrškov naenkrat)
za globe v fiksnem znesku iz sedanjih 1200 na 4000 €
za globe v razponu (tam kjer v zakonu pred zneskom piše "najmanj" ali od 0000 do 0000) - iz 2400 na 10000 €.

Zakon, ki bo dvignil globe za nekatere prekrške pa bo verjetno dokončno potrjen na seji DZ konec tega meseca in potem začel veljati 15 dni po objavi v uradnem listu.

Rok za plačilo polovične kazni je 8 dni po pravnomočnosti plačilnega naloga, kar pomeni skupaj 16 dni od prejema plačilnega naloga!
Za odločbe in sodbe je rok plačila naveden na koncu spisa v pravnem pouku!

Uporabniški avatar
splash
Poznavalec foruma

Napisal/-a splash Po mar 31, 2008 8:05 pm

a je možno, da te zmeri z radarjem (drži ga v roki- ponoči ob cesti) in te nič ne ustavi?

a vseeno lahko dobiš položnico, čeprav te ni sploh ustavil, druge pa je?

Uporabniški avatar
Partyzan
Novinec

Kraj: okolica Lj

Napisal/-a Partyzan To apr 01, 2008 3:07 pm

Koliko časa pa mine, da dobiš domov obvestilo o prekoračitvi hitrosti? Včeraj ponoči me je slikal radar na obvoznici (radar v avtomobilu). Kakšno kazen naj pričakujem? Omejitev je bila 80 (nadvoz), peljal sem okrog 110-120kmh.
A so nove višine kazni že sprejete?

Najlepša hvala za odgovor.

Uporabniški avatar
Matevz S.
Novinec

Napisal/-a Matevz S. To apr 01, 2008 4:51 pm

splash je napisal/-a:a je možno, da te zmeri z radarjem (drži ga v roki- ponoči ob cesti) in te nič ne ustavi?

a vseeno lahko dobiš položnico, čeprav te ni sploh ustavil, druge pa je?

NE! Če bi te meril z laserskim merilnikom, bi te ustavil, saj ti mora predočiti prekršek - pokazati displej merilnika, kjer je hitrost in razdalja od policista do točke kjer si bil zmerjen. Ustavi se tisto vozilo, ki je bilo merjeno in ne cele kolone.

Če pa bi imel laserski merilnik z video napravo - Trafivideo patrol - pa bi bila zadeva na stojalu in ne v roki policista, v tem primeru pa bi lahko poslal obvestilo lastniku vozila ali položnico po pošti.

Uporabniški avatar
Matevz S.
Novinec

Napisal/-a Matevz S. To apr 01, 2008 5:00 pm

Partyzan je napisal/-a:Koliko časa pa mine, da dobiš domov obvestilo o prekoračitvi hitrosti? Včeraj ponoči me je slikal radar na obvoznici (radar v avtomobilu). Kakšno kazen naj pričakujem? Omejitev je bila 80 (nadvoz), peljal sem okrog 110-120kmh.
A so nove višine kazni že sprejete?

Najlepša hvala za odgovor.

Pošlje se v roku nekaj dni, lahko pa traja tudi mesec.(odvisno od zasedenosti amninistracije)

Globa za prekoračitev med 20 in 30 km/h nad omejitvijo (če si peljal po števcu 120, to pomeni dejansko okrog 110-112, - 7 km/h varnostne razlike pa smo na 103-105 km/h) = 83.46 EUR in polovička v 16-ih dneh 41.73 EUR, ter 0 kazenskih točk.

Nove kazni bodo morda sprejete jutri(2.4.2008), ko je v državnem zboru tretja obravnava predloga zakona o spremembah ZVCP-1. Potem pa mora bit vse skupaj še objavljeno v Uradnem listu in miniti 15 dni od objave, da značne veljati. Realno je za pričakovati začetek veljave tam okrog 1.5.2008 (tako kot leta 1998).

Uporabniški avatar
Partyzan
Novinec

Kraj: okolica Lj

Napisal/-a Partyzan To apr 01, 2008 6:15 pm

Hvala za odgovor. Sem pa vesel, da ni v veljavi še novi zakon.

Lep pozdrav

sinesport
Nov uporabnik

Napisal/-a sinesport To apr 01, 2008 6:25 pm

mucka je to.mene je ustavil in mi dau nalog za placilo na licu mesta
AL SM JACK. MURN MOJ RALY SOVOZNIK

TeddyDon
Nov uporabnik

Napisal/-a TeddyDon To maj 06, 2008 7:41 pm

Hej,

včeraj sem se vozil po mestu in kot ponavadi za las ujel zeleno luč na semaforju. Pri tem sem imel mal težjo nogo, prepozno pa opazil radar (na trinožnem stojalu). Zraven ni bilo nobenega policijskega vozila, niti policista, le neka oseba (v civilu) ga je očitno čuvala. Radar ni imel vidnih kablov, niti se ni zabliskalo (bil je dan), pa me zanima če je možno da me je dobil? Aja čez 5 minut ga pa ni blo več... možno da niso več merili? Ker kolikor vem je potrebna prisotnost policista oz. vsaj vozila, da te slikajo (al se motim?).

Hvala za odgovore. Pa previdno vožnjo zdej k so te kazni...

Uporabniški avatar
vajenc
Nov uporabnik

Napisal/-a vajenc To maj 06, 2008 8:06 pm

TeddyDon je napisal/-a:Hej,

včeraj sem se vozil po mestu in kot ponavadi za las ujel zeleno luč na semaforju. Pri tem sem imel mal težjo nogo, prepozno pa opazil radar (na trinožnem stojalu). Zraven ni bilo nobenega policijskega vozila, niti policista, le neka oseba (v civilu) ga je očitno čuvala. Radar ni imel vidnih kablov, niti se ni zabliskalo (bil je dan), pa me zanima če je možno da me je dobil? Aja čez 5 minut ga pa ni blo več... možno da niso več merili? Ker kolikor vem je potrebna prisotnost policista oz. vsaj vozila, da te slikajo (al se motim?).

Pa veš, da je bil radar, ker glede na to kar si videl bi lahko bil tudi geodet al pa fotograf?

TeddyDon
Nov uporabnik

Napisal/-a TeddyDon To maj 06, 2008 8:15 pm

vajenc je napisal/-a:

Pa veš, da je bil radar, ker glede na to kar si videl bi lahko bil tudi geodet al pa fotograf?

Sem zihr da je bil. Če se ne motm Traffipatrol na stojalu, črne barve. Sam ne vem pa kako je če te slikajo s tem. Nekoč sem že dobil slike, ki so ble posnete iz avta, teh radarjev pa še nisem imel možnost pobliže spoznati...

Uporabniški avatar
Matevz S.
Novinec

Napisal/-a Matevz S. Sr maj 07, 2008 6:26 pm

TeddyDon je napisal/-a:
vajenc je napisal/-a:

Sem zihr da je bil. Če se ne motm Traffipatrol na stojalu, črne barve. Sam ne vem pa kako je če te slikajo s tem. Nekoč sem že dobil slike, ki so ble posnete iz avta, teh radarjev pa še nisem imel možnost pobliže spoznati...

Verjetno je bil Trafi-Video, boš dobil po pošti, če te je zmeril. Naprava dela sama, tako, da ne rabi bit nikogar zraven.
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov