Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Uporabniški avatar
blind3k
Stalni uporabnik

Kraj: Ljutomer,Koper

Napisal/-a blind3k So jan 05, 2008 4:02 pm

meni ne piše nič ne za očala ne za leče. Leče nosim že dlje kot mam izpit. Nikoli me sploh nikdo ni vprašal če mam kaj, zato se tudi z tem ne obremenjujem, če slučajno pozabim vztavit leče(mam malo dioptrijo)

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Dariooo So jan 05, 2008 7:08 pm

Doche je napisal/-a:220. voznik začetnik
01.06.

to je vse kar piše, v drugi vrstici je tak rojstni datum.. Jaz bom čimprej dal leče vpisat pa si jih zrihtal, včasih očala motijo ker moreš glavo vsakič premikat da vidiš lepo v ogledalo :x pa poleti ko se svetloba odbija :lol:

ne n..meni pise pod vsako kategorijo kot opomba 08.06 oz nekaj podobnega...tako da to ni rojstni datum ;)

drugace ce vozis z ocali lahko tudi z lecami...isto sranje, drugo pakovanje ;)

LP
Slika

Uporabniški avatar
eentox
Uporabnik

Napisal/-a eentox So jan 05, 2008 7:33 pm

Js imam napisano 01.06 - kar pomeni vožnja z lečami in očali ;)
Če imaš notri vpisano, da voziš z lečami in očali se NI treba slikati z očali, če pa imaš napisano, da voziš z očali (nimaš vpisanih leč) pa moraš na sliki biti z očali.

lp

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss So jan 05, 2008 7:37 pm

Tukaj je še razlaga te spremembe in navedba direktiv po katerih se omeji časovno izdajanje vozniških dovoljenj. Če tole pravilno prebiram pomeni, da bomo morali VSI brez izjem vsakih 10 let na zdravniški pregled po 70 letu pa na 5 let za podaljšanje B kategorije.

K 58. členu:

Zaradi večje preglednosti zakonskega besedila se v celoti spremeni 146. člen zakona, ker gre za implementacijo večjega števila določb Direktive 2006/126/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 20. decembra 2006 o vozniških dovoljenjih, zlasti določb, ki se nanašajo na izdajo vozniških dovoljenj, določitev njihove veljavnosti in opredelitev pogojev za podaljšanje veljavnosti vozniških dovoljenj. Direktiva 2006/126/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 20. decembra 2006 o vozniških dovoljenjih v 7. členu, točki 2. (a) določa, da so vozniška dovoljenja, ki jih izdajajo države članice za kategorije AM, A1, A2, A, B1, B, in BE veljavna 10 let. Vozniška dovoljenja za kategorije C1, C1E , C, CE, D1, D1E, D, DE se izdajajo z veljavnostjo 5 let. Direktiva sicer dopušča, da države članice EU same odločijo, da se vozniška dovoljenja za kategorije AM, A1, A2, A, B, B1 in BE izdajajo z veljavnostjo 15 let. Nikakor pa direktiva državam članicam ne dopušča, da bi znižale veljavnost vozniških dovoljenj kategorij C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E za obdobje krajše od 5 let.

Za vsako podaljšanje veljavnosti vozniških dovoljenj kategorij C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E je zahtevano ponovno preverjanje izpolnjevanja minimalnih standardov fizične in duševne sposobnosti za vožnjo, ki so določeni v prilogi III. Direktive (vozniki teh kategorij so razvrščeni v skupino 2). Navedeno bodo imetniki vozniških dovoljenj dokazovali z veljavnim zdravniškim spričevalom. Opcijska pravica posamezne države pa je, da tudi pri podaljšanju veljavnosti vozniških dovoljenj kategorij AM, A1, A2, A, B, B1 in BE zahteva pregled, pri katerem se ugotovijo minimalni standardi fizične in duševne sposobnosti za vožnjo.

Izhajajoč iz omenjenih določb direktive je predlagatelj zakona v novem 146. členu sledil obveznim določbam direktive, delno pa upošteval t.i. diskrecijsko pravico, ki jo direktiva državam članicam daje, da lahko skrajšajo obdobje veljavnosti vozniških dovoljenj za osebe, ki dopolnijo starost 50 let. Predlagatelj zakona je pri tem izhajal iz izkušenj dosedanje ureditve, upoštevajoč pri tem specifičnost posameznih kategorij voznikov.

V novem 146. členu je predlagana ureditev, po kateri se bodo vozniška dovoljenja kategorij AM, A1, A2, A, B, B1 in BE izdajala z veljavnostjo 10 let. Vozniška dovoljenja za vožnjo vozil kategorij C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E se bodo izdajala z veljavnostjo 5 let.

Ker je z direktivo državam članicam prepuščeno, da skrajšajo obdobje veljavnosti vozniških dovoljenj za imetnike, ki so dopolnili 50 let, z namenom, da se pogosteje izvajajo zdravstveni pregledi, je v novem 146. členu predlagana rešitev, da se imetnikom vozniških dovoljenj kategorij AM, A1, A2, A, B, B1 in BE po dopolnjeni starosti 70 let podaljšuje obdobje veljavnosti za 5 let. Imetnikom vozniških dovoljenj kategorij C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E pa se po dopolnjeni starosti 65 let obdobje veljavnosti dovoljenj podaljšuje za dobo treh let. Podaljšanje veljavnosti vozniških dovoljenj se opravi pod pogojem, da oseba opravi zdravstveni pregled. Predpisovanje obveznega opravljanja zdravstvenega pregleda pomeni zagotavljanje jamstva za izpolnjevanje minimalnih standardov psihofizične sposobnosti. Ohranjena pa je določba zakona, da se lahko veljavnost vozniških dovoljenj v vsakem primeru omeji na rok, ki je določen v zdravniškem spričevalu zdravstvene organizacije, pooblaščenega zasebnega zdravnika oziroma osebnega zdravnika.

Zaradi spremembe 138. člena zakona se določba desetega odstavka dopolni z opredelitvijo, da se pri izrekanju kazenskih točk šteje, da ima veljavno vozniško dovoljenje tudi oseba, ki vozi s potrdilom, da je oddala vlogo za izdajo vozniškega dovoljenja.

V predlaganem novem členu, ki vsebuje določbe o izdaji vozniškega dovoljenja, podaljšanju njegove veljavnosti, je potrebno določiti uveljavitev pravic iz te upravne odločbe, kot določa 224. člen ZUP. Ta postavlja splošno pravilo, da lahko stranka prične izvajati pravico z dnem dokončnosti odločbe, če zakon ne določa drugače. V ZVCP-1 je tako predlagano, da prične vozniško dovoljenje veljati z dnem izdaje in ne šele z dnem dokončnosti, stranka pa lahko prične pravice, ki izhajajo iz tega dovoljenja izvrševati takoj.

Uporabniški avatar
blind3k
Stalni uporabnik

Kraj: Ljutomer,Koper

Napisal/-a blind3k So jan 05, 2008 7:46 pm

končno nekaj konstruktivnega, kar dejansko pripomore k večji varnosti med vozniki v prometu

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky So jan 05, 2008 7:48 pm

končno nekaj pametnega. Me pa zanima še nekaj. Zakaj bolj ne povdarjajo teh novosti v novem zakonu in v javnost pride sam tisto o visokih kaznih.
LP Rok

Uporabniški avatar
Doche
Poznavalec foruma

Kraj: Ried

Napisal/-a Doche So jan 05, 2008 7:51 pm

Aha no pol zaj vem kaj pomeni 01.06 :D se opravičujem za OT :P

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu So jan 05, 2008 8:42 pm

phoebus je napisal/-a:Če si bil zdrav so ti dali do 80. leta, če si imel dioptrijo ali kako drugo "hibo" so ti ga pa dali za določen čas s podaljševanjem.

Jst imam očala pa imam izpit do 80-tega leta.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
acom
Novinec

Kraj: ljubljana

Napisal/-a acom So jan 05, 2008 9:03 pm

Drocky je napisal/-a:končno nekaj pametnega. Me pa zanima še nekaj. Zakaj bolj ne povdarjajo teh novosti v novem zakonu in v javnost pride sam tisto o visokih kaznih.

Zato, ker so to pač naši mediji, ki radi paniko zganjajo in senzacije delajo.

Imam pa še eno vprašanje. Sodelavec j bil oktobra v Nemčiji in so ga ustavili. Pokazal je izpit, velja do 80. leta, a še ni evropski. Take so izdajali do pred približno treh let. No policaj mu je rekel, tale pa samo še do novega leta velja. Akdo kaj ve o tem? Občasno se tudi jaz v Nemčijo ali Italijo zapeljem.
Tine a greva v grapo? Ne k' gre d'ž.

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR So jan 05, 2008 9:14 pm

acom je napisal/-a:
Drocky je napisal/-a:končno nekaj pametnega. Me pa zanima še nekaj. Zakaj bolj ne povdarjajo teh novosti v novem zakonu in v javnost pride sam tisto o visokih kaznih.

Zato, ker so to pač naši mediji, ki radi paniko zganjajo in senzacije delajo.

Imam pa še eno vprašanje. Sodelavec j bil oktobra v Nemčiji in so ga ustavili. Pokazal je izpit, velja do 80. leta, a še ni evropski. Take so izdajali do pred približno treh let. No policaj mu je rekel, tale pa samo še do novega leta velja. Akdo kaj ve o tem? Občasno se tudi jaz v Nemčijo ali Italijo zapeljem.

Če bi bilo kaj na tem, bi sigurno bili obveščeni.

ford boy
Novinec

Napisal/-a ford boy So jan 05, 2008 9:20 pm

se strinjam z novim zakonom. upam da bo res pripomogel k bolši varnosti.

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Napisal/-a Dariooo So jan 05, 2008 10:19 pm

no js nimam niti napisano niti na sliki nisem z ocali..imam samo tko kot si napisal...te dve cifre.. ;)

drugace glede veljavnosti......meni velja do 80 leta starosti, glede na to da imam ocala oz lece...tako da ni odvisno od lec in ocal ampak odvisno kaj ti zdravnik napise na zdravniskem prgledu ;)

LP
eentox je napisal/-a:Js imam napisano 01.06 - kar pomeni vožnja z lečami in očali ;)
Če imaš notri vpisano, da voziš z lečami in očali se NI treba slikati z očali, če pa imaš napisano, da voziš z očali (nimaš vpisanih leč) pa moraš na sliki biti z očali.

lp
Slika

Uporabniški avatar
eentox
Uporabnik

Napisal/-a eentox So jan 05, 2008 11:46 pm

@Dariooo potem imaš "srečo", ker ti zdravnik ni napisal, da imaš dioptrijo ali pa je gospodična na občini zaje*ala malo :D
Če bi bilo vse po pravilih bi moral čez 5 let ponovno na zdravniški pregled in po novo vozniško.

Kar se pa glede novega zakona tiče pa samo :bow . En korak bližje večji varnosti na naših cestah ;)

lp

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky So jan 05, 2008 11:56 pm

Zakaj je men reko zdravnik, da mi ne more dat za več ko 5 let zdravniškega zarad očal, če pa taeni nimate teh omejitev??? Ste dobili očala šele po tem ko ste nardili izpit??
LP Rok

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Napisal/-a Dariooo Ne jan 06, 2008 9:40 am

motis se ;)
zdravnik mi je napisal, ker na glavno voznjo sem prsu brez ocal pa mi je tisti od komisije reku da si morem dat ocala gor... ;)
gospodicna na obcini ni imela kaj, ker sem izpit naredil na izpitni komisiji (se ne dela vec na upravni enoti), ampak mi je dal zdravnik neomejeno, ker je on tko napisal in nikjer ne pise da mores it po 5 letih ponovno ;)

LP
eentox je napisal/-a:@Dariooo potem imaš "srečo", ker ti zdravnik ni napisal, da imaš dioptrijo ali pa je gospodična na občini zaje*ala malo :D
Če bi bilo vse po pravilih bi moral čez 5 let ponovno na zdravniški pregled in po novo vozniško.

Kar se pa glede novega zakona tiče pa samo :bow . En korak bližje večji varnosti na naših cestah ;)

lp
Slika

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Ne jan 06, 2008 11:56 am

Dariooo je napisal/-a:motis se ;)
zdravnik mi je napisal, ker na glavno voznjo sem prsu brez ocal pa mi je tisti od komisije reku da si morem dat ocala gor... ;)

kaj pa če maš tkrt leče? Jih morš vn pobrat pred njim pa očala gor dat? :lol: :lol: :lol:
Slika

Legoless
Novinec

Napisal/-a Legoless Ne jan 06, 2008 12:34 pm

Jaz sem naredil izpit z lečami in tudi sliko imam z lečami. Vpisana je pa omejitev.

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Napisal/-a Dariooo Ne jan 06, 2008 5:57 pm

he he...pa povejte mi razliko na sliki...z lecami....in brez lec...a se na sliki vidi da imas lece?? :P

sej velja da lahko nosis lece oz ocala..... ;)

LP
Slika

Uporabniški avatar
Doche
Poznavalec foruma

Kraj: Ried

Napisal/-a Doche Ne jan 06, 2008 5:59 pm

^^Kaka omejitev?

Uporabniški avatar
TooOldVehicle
Novinec

Napisal/-a TooOldVehicle Ne jan 06, 2008 6:08 pm

če smo prej bli pri veljavnosti vozniškega, sm hotu povedat da sm srečal ogromno nemcev ki v svojem vozniškem nimajo roka veljavnosti, pa sm jih ene par vprašal kako to, so rekli da je pri njih neomejeno, a kdo kej ve o tem?
Slika
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov