A lahko mal za hec?
Kriv je bil ta prvi v koloni, ker je vozil prepočasi... Zato se je za njim nabrala kolona, iz česar je sledila prometna nesreča....
Zdaj pa zares.
Po moje je kriv tisti, ki se je zaletel odzadaj. Če bi slučajno našli povzročitelja, ki je tvojega kolega izsilil, potem bi krivdo naprtili njemu.
Tudi sam sem imel podobno situacijo(kot sovoznik moje žene), ko nas je pri prehitevanju izsilil en z AX-om. Mi smo vozili za enim passatom cca 150 km/h oddaljeni cca 70m in je model skoču ven z 80 km/h, ker je vozu za kamionom. Seveda je žmigovc uporabu, ko je bil že na prehitevalnem pasu. Naš polo še ni mel ABS in je lepo drsalo 76m(nisem mogu verjet kako ravne črte), potem nas je pa zaradi peska ob ograji še malo zavrtelo (47m) in pojahalo po ograji. Je potem polcaju govoru , da smo prišli 200 na uro, pa mu je policaj zabrusil, da tudi če bi mi šli 300 na uro, je on zamenjal vozni pas, ne da bi se prepričal, če lahko to varno stori. Kriv je bil voznik AX-a. Zapisnik smo dobili po 14 dneh in vse uspešno rešili na zavarovalnici. Žal je bil avto star 2 leti in 3 dni, tako da sem se obrisal pod nosom za manjvrednost vozila. Ampak hvala bogu smo jo prav vsi odnesli brez praske, kar je še najbolj pomembno. Na zadnjem sedežu je bila namreč v stolčku pravilno pripeta moja takrat 10 mesečna hčerka.
In kaj pravi ZCPP?
38. člen
(1) Voznik ne sme prehitevati ali začeti prehitevati drugega vozila:
1. če je voznik, ki vozi za njim, že začel prehitevati;
6. če se po prehitevanju ne bi mogel varno vključiti na smerno vozišče oziroma na prometni pas, po katerem je vozil pred prehitevanjem;
Kar se pa tiče kolone vozil, je pa to edino kar sem našel:
38. člen
(1) Voznik ne sme prehitevati ali začeti prehitevati drugega vozila:
10. vozila ali kolone vozil, ki vozi z zmanjšano hitrostjo zaradi gostote prometa ali drugih razmer v prometu;
Smatram, da takrat nekih posebnih razmer na cesti ni bilo....
Drugače pa za vse ki vam je težko brskati: Uradno prečiščeno besedlio Zakona o varnosti v cestnem prometu:
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200856&stevilka=2345