Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco So jul 18, 2009 1:49 am

no comment na vse to...se strinjam z vsem.
Na prehitevalnem pasu bi morala biti skor obvezna hitrost 130...s to hitrostjo lahko prehitiš vse počasnejše na voznem pasu. Ne pa da folk cinca 110-120 v koloni po prehitevalnem vozni pa prazen...kako je potem lahko prekšrek če se jaz vozim po omejitvi po voznem in jih prehitim?!?
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ So jul 18, 2009 2:01 am

gecco sej ni treba bit tko oster.. pač tut s 105km/h mora kdo prehitet. pač se ne počuti da bi vozil več. če vozim po prehitevalnem pasu 115 v koloni še z veseljem spustim človeka ki vozi 105 in pride do kamiona po voznem in ga želi prehiteti. to je čisto v redu.
problem so šerifi, ki mislijo da ne obstaja avto od 100-137km/h (zakonskih) pospeši v pol sekunde in lahko torej v sekundah prstov ene roke prehiti vozilo, če bi se le to umaknilo iz prehitevalnega pasu. pojavi se paradoks.. zakaj se ljudje ne umikajo na vozni pas in silijo med kamioni tudi po par minut na prehitevalnem?? jah zato, ker imajo občutek, da so na balkanu in da jih boge revčke nihče več nebo spustil nazaj na prehitevalni pas. pa se motijo!

v teh dneh opažam, da se pogosto lepo in fer umikajo vozniki, ki morajo voziti počasneje (imajo trugo, bicikle, ženo, lubico v avtu) zaradi tovora sicer pa so predvidevam drugače hitrejši vozniki - sodim po njihovih reakcijah, odzivih, preglednostjo in bistrimi manevri.. torej se da. če si želiš.

zajbel
Novinec

Re: Je "prehitevanje" po desnem pasu avtoceste pre

Napisal/-a zajbel So jul 18, 2009 8:29 am

obcasnigledalec je napisal/-a:Sem danes šel na primorski konec in se vračam domov proti LJ. Cela gužva na poti, večinoma potovanje okoli 100 km/h, včasih okoli 80. Pa se peljem v koloni okoli 110 km/h mimo tovornjakov in ko gremo mimo vseh tovornjakov grem nazaj na vozni pas. Na prehitevalnem pasu so se vozili še naprej 110 km/h jaz pa sem imel na voznem slab kilometer do naslednjega tovornjaka in sem pospešil na 130 km/h.Vmes prehitim kakih 5-7 avtov, ko pa se dovolj približam tovornjaku vidim plac med enim BMWjem in neko toyoto pa se vključim notri. Pa naredimo stop tukaj:
Sem s tem, da sem zapeljal na vozni pas in pospešil na višjo hitrost kot jo imajo avtomobili na prehitevalnem pasu naredil prekšek? Ali s tem da sem se potem, ko sem šel mimo parih avtov in se nazaj vključil?
Pa gremo naprej. Potem se še naprej peljem v koloni, ko se začne vozniku BMWja za mano trgat. Začne mi blendat in vozit direkt za ritjo. Kam naj se pa umaknem? V tovornjak? Pa še hitreje ne morem ker smo v koloni in je pred mano kakih 10 avtov. Ne bom se pa umaknil vsakič ko grem mimo tovornjakov, ker jih je bilo kakih 5 z okoli 100m prostora med sabo. Ampak seveda, tipo vztrajno blenda in vozi neumno. Enkrat se naredi med mano in njim luknja okoli 100m, ampak mi je čez tri sekundo takoj na riti. Potem ko pa se končno vozni pas sprosti zapeljem na njega in tip stopi po gasu in se mi res na milimeter približa, kot da me hoče dol s ceste zrint, potem pa po gasu in naprej. PACIENT. Pa sem ga videl na približno in ni bil kak mali ćefurček s fotrovim bmwjem, ampak je tipo zgledal poslovno oblečen. In se gre potem spravljat s svojim bmwjem nad enga bogega študenta v srebrnem polotu. Pa kaj mu ni jasno?

Škoda, ker vidiš samo napake drugih, kar pa ti počneš narobe je pa vse ok.

GiGi1985 je napisal/-a:
obcasnigledalec je napisal/-a:Hmm, samo recimo, 23. člen ZVCP:

75. prehitevanje je vožnja mimo drugega udeleženca cestnega prometa, ki se premika v isti smeri po prometnem pasu ali delu smernega vozišča, ki je namenjen prometu. Hitrejša vožnja ene kolone vozil od druge na cesti, ki ima najmanj dva prometna pasova za vožnjo v isto smer, ni prehitevanje;

to ni navezano na avtocesto ampak cesto rezervirano za motorna vozila (se pravi dvopasovnica) Ti se lahko po obvoznici pelješ po desnem pasu hitreje kot na levem.

LP

Kakšna cesta je pa avtocesta? Enopasovnica?
Pa kakšne vrste cesta je obvoznica in kakšna pravila tam veljajo?

zlarre_ je napisal/-a:Zakaj nisi mal zabrenzal, da se ti zaleti v avto, pa ga tožiš.....ko dobiš denar pa ga fejst pretepeš. ;)

Meni se je to dogajalo, ko sem imel Puntota 60KM v prometni, ampak je bil predelan na 100KM. :twisted:
In tudi en revež se mi je prilepil z 318i na rito...sem bil miren in čakal....seveda se nisem hotel umaknit....pred menoj so vozili avti 130km/h.....dokler mi ni počil filem in sem začel spoščat adrenalin. Pohodil sem gas in stopil na odstavni pas kjer sem prehitel vse in njega sem pustil daleč zadaj....nato zmanšal po 2km razlike, da je prišel mimo in pokazal kmetu srednji prst. Tako se dela z loleki. ;)
Vem, da je prekršek in da je visoka kazen.....sam ne prenesem "petelinčkov" v BMWjih. :evil:

Dobr si tem "petelinčkom" pokazal, kar jim gre. Lepo si jim dokazal, da so oni "petelinčki", ti pa "k****n"!

yani je napisal/-a: Samo jaz pa sem potem zaradi njega avtomatsko tudi v prekršku, pa nisem nič narobe naredil. j*** ga tako je življenje.

Kako si lahko v prekršku, če nisi nič narobe naredil?

Jerch_ je napisal/-a:pač 150 po števcu (ker to še ni kaznivo- z vsemi odbitki)

In kako veš, da ravno toj števec kaže toliko km/h preveč?

Jerch_ je napisal/-a:problem so šerifi, ki mislijo da ne obstaja avto od 100-137km/h (zakonskih)

Kateri zakon pa je to?

---
edit mactron: Ze drugic ti zdruzujem poste v enega ...tocke se zbirajo, poleg tega dobis za zalitev karton.

Uporabniški avatar
pugi405
Poznavalec foruma

Napisal/-a pugi405 So jul 18, 2009 9:30 am

zlarre_ je napisal/-a:Zakaj nisi mal zabrenzal, da se ti zaleti v avto, pa ga tožiš.....ko dobiš denar pa ga fejst pretepeš. ;)

Meni se je to dogajalo, ko sem imel Puntota 60KM v prometni, ampak je bil predelan na 100KM. :twisted:
In tudi en revež se mi je prilepil z 318i na rito...sem bil miren in čakal....seveda se nisem hotel umaknit....pred menoj so vozili avti 130km/h.....dokler mi ni počil filem in sem začel spoščat adrenalin. Pohodil sem gas in stopil na odstavni pas kjer sem prehitel vse in njega sem pustil daleč zadaj....nato zmanšal po 2km razlike, da je prišel mimo in pokazal kmetu srednji prst. Tako se dela z loleki. ;)
Vem, da je prekršek in da je visoka kazen.....sam ne prenesem "petelinčkov" v BMWjih. :evil:

Če boš naletel na "pravega loleka" te bo ta tvoj srednji prst stal zdravja. S tem se ni treba igrat... vsaj na cesti ne. :evil:

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 So jul 18, 2009 9:43 am

@zajbel

res sreča da so takšne cvetke tule na forumu, ker brez tebe bi bilu svetu dolgčas in nihče se ne bi znal vozit. :roll:
Ko boš čez nekaj let polnoleten,pa boš šel delat izpit, boš mogoče znal ločit različne vrste cest. Pa dokler se ne naučiš spoštovat komentarje drugih (to velja tudi za vse ostale komentarje ki si jih citiral in komentiral na neprimeren način) se rajši ne poslužuj tipkovnice.

belkaena
Stalni uporabnik

Napisal/-a belkaena So jul 18, 2009 10:00 am

Pozdravljeni,

pri meni je to stalna praksa zjutraj, ko se peljem v službo na severni Ljubljanski obvoznici.
Vozim se po voznem pasu, kolikor se pač vozi 80 - 110 in v povprečju se vozim hitreje od tistih na prehitevalnem pasu, kar se meni ne zdi prekršek. Poleg tega se na voznem pasu vozi veliko manj živčno, ker ni stalnega zaviranja in pospeševanja.

To, kar pa je naredil avtor teme pa se mi zdi prekršek, ker je šel z prehitevalnega pasu na vozni in pospešil, nato pa se vključil naj na prehitevalni pas, torej je šel prehitevati.

Lp.

zajbel
Novinec

Napisal/-a zajbel So jul 18, 2009 10:15 am

GiGi1985 je napisal/-a:@zajbel

res sreča da so takšne cvetke tule na forumu, ker brez tebe bi bilu svetu dolgčas in nihče se ne bi znal vozit. :roll:
Ko boš čez nekaj let polnoleten,pa boš šel delat izpit, boš mogoče znal ločit različne vrste cest. Pa dokler se ne naučiš spoštovat komentarje drugih (to velja tudi za vse ostale komentarje ki si jih citiral in komentiral na neprimeren način) se rajši ne poslužuj tipkovnice.

Hvala za odgovor. Sicer ne vem, po čem ti sklepaš, da še nism polnoleten in da nimam izpita. Iz tega se pa vidi, da tukaj pišeš tudi bedarije, ki sploh ne držijo.

Še vedno pa nisi odgovoril na vprašanje kaj je obvoznica po zakonu in kakšna pravila tam veljajo?

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 So jul 18, 2009 10:20 am

Zajbel, pa si prepričan, da obvoznica po zakonu sploh obstaja ali je bilo mišljeno kot neke vrste humorja (sarkazem npr). Saj so po obvoznici, npr. Ljubljanski table, ki omejujejo hitrost npr., sicer pa dokler ni označen konec AC, je to AC ( vsaj upam, drugače bodo kakšne kazni po ta novih radarjih), sicer HC. Sicer pa je sedaj bolj poljska pot za traktorje.

Uporabniški avatar
obcasnigledalec
Novinec

Napisal/-a obcasnigledalec So jul 18, 2009 10:23 am

zajbel je napisal/-a:Škoda, ker vidiš samo napake drugih, kar pa ti počneš narobe je pa vse ok.

Aha, a zato sem vprašal če je to prekršek? 100% ne vidim svojih napak? Vidim da je to prekršek, tehnično, ampak z logiko se mogoče malo skrega, ker nisem šel na vozni pas zato da bi ljudi prehiteval ampak zato, ker je tako pravilno in so me naučili tako, da se zapelje na vozni pas če je ta dovolj prazen. Sem svoj post tudi razdelil na dva dela zaradi, prvi del je moja napaka, ki je po zakonu prekšek ampak skregan z logiko, drugi del pa pacienti na cesti.
Se ti res zdi da ne vidim svojih napak?
Zdaj že objavlam občasno

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Napisal/-a GiGi1985 So jul 18, 2009 10:39 am

zajbel je napisal/-a:Hvala za odgovor. Sicer ne vem, po čem ti sklepaš, da še nism polnoleten in da nimam izpita. Iz tega se pa vidi, da tukaj pišeš tudi bedarije, ki sploh ne držijo.

Še vedno pa nisi odgovoril na vprašanje kaj je obvoznica po zakonu in kakšna pravila tam veljajo?

Sklepal sem po tem, da ne veš kaj je AC in kakšna pravila veljajo tam in kaj je cesta z dvema smernima pasovoma namenjena vožnji v eno smer in kaj je cesta rezervirana za motorna vozila.
V kolikor imaš izpit bi to moral vedet, če pa ne, pa priporočam obnovitev znanja. Pa "spotoma" še razišči kam spada obvoznica

LP

zajbel
Novinec

Napisal/-a zajbel So jul 18, 2009 11:20 am

GiGi1985 je napisal/-a:
zajbel je napisal/-a:Hvala za odgovor. Sicer ne vem, po čem ti sklepaš, da še nism polnoleten in da nimam izpita. Iz tega se pa vidi, da tukaj pišeš tudi bedarije, ki sploh ne držijo.

Sklepal sem po tem, da ne veš kaj je AC in kakšna pravila veljajo tam in kaj je cesta z dvema smernima pasovoma namenjena vožnji v eno smer in kaj je cesta rezervirana za motorna vozila.
V kolikor imaš izpit bi to moral vedet, če pa ne, pa priporočam obnovitev znanja. Pa "spotoma" še razišči kam spada obvoznica

LP

Obvoznice ne najdem v nobenem zakonu in v nobenih pravilih, tako da bi te res prosil, da poveš kakšna pravila veljajo na obvoznici.
Kakšna pravila veljajo na AC mi je poznano. Ampak iz tvojega pisanja mi pa ni bilo jasno kaj je obvoznica. Pa še ena stvar mi ni bila jasna: A cesta rezervirana za motorna vozila in dvopasovnica pomeni isto, oziroma a na obeh veljajo ista pravila?
In tudi očitno s tvojega pisanja izhaja, da glede prehitevanja po desni na AC in CRMV ne veljajo ista pravila. A se mogoče motim?

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Napisal/-a Jerch_ So jul 18, 2009 11:39 am

@ zajbel
nevem kaj si želel povedat. poleg tega, da neveš da obstajajo 3 vrste cest z dvemi ali več pasovi in obvoznice ni med njimi, ker je le ljudsko pojmovanje ene oziroma dveh vrst ceste ali pa celo vseh ponekod (ljubljanska obvoznica ima kategorije AC, ceste rezervirane za.. mariborska pa recimo še tisto tretjo kategorijo, če ma spomin ne vara) neveš tudi koliko se na AC prizna napake in koliko vsak števec laže v plus, če le imaš tehnično izpraven avto. glede na to da GPSe prodajajo že od 80eu naprej bi tudi lahko vedel, da so točni na desetinko in če meni pač števec toliko laže sem to verjetno preveril. pa tudi če nebi in vozim točnih 150 ne spremeni dejstva, da so v sloveniji vozniki ki s svojim početjem (omenil sem le nepreglednost, neodzivnost, napačno pozicioniranje na AC itd..) ogrožajo druge v prepričanju, da so superiorni prav zaradi počasnosti in občutka previdnosti, ki pa na žalost zavaja. si ti morda med njimi in si danes to prvič pomislil? te motijo tisti ki vozijo 150, hkrati pa odobravaš sanjače na levih pasovih?

zajbel
Novinec

Napisal/-a zajbel So jul 18, 2009 12:11 pm

Jerch_ je napisal/-a:@ zajbel
nevem kaj si želel povedat.

Če ne veš kaj sem želel povedat, preberi še enkrat ali pa vprašaj kar ti ni jasno.
Ne pa pisat bedarij. Samo želel sem te vprašat v katerem zakonu piše, da se vozi po avtocesti 137 km/h. nič slabega o tebi nisem mislil niti napisal - za razliko od tebe, ki me kar nekaj napadaš.

Jerch_ je napisal/-a:poleg tega, da neveš da obstajajo 3 vrste cest z dvemi ali več pasovi in obvoznice ni med njimi, ker je le ljudsko pojmovanje ene oziroma dveh vrst ceste ali pa celo vseh ponekod (ljubljanska obvoznica ima kategorije AC, ceste rezervirane za.. mariborska pa recimo še tisto tretjo kategorijo, če ma spomin ne vara)

Glede obvoznice ti priporočam da še enkrat prebereš, kaj sem pisal. Sem samo GiGi1985 vprašal, da pove kaj je obvoznica.
Prosil bi te še, da našteješ tiste tri vrste cest z dvemi ali več pasovi.

Jerch_ je napisal/-a:neveš tudi koliko se na AC prizna napake in koliko vsak števec laže v plus, če le imaš tehnično izpraven avto. glede na to da GPSe prodajajo že od 80eu naprej bi tudi lahko vedel, da so točni na desetinko in če meni pač števec toliko laže sem to verjetno preveril.

A ti trdiš, da vsak števec hitrosti na kateremkoli brezhibnem avtu vedno enak laže v plus? In da je absolutna napaka meritve policiskih radarjev tudi vedno +7km/h?

Jerch_ je napisal/-a:pa tudi če nebi in vozim točnih 150 ne spremeni dejstva, da so v sloveniji vozniki ki s svojim početjem (omenil sem le nepreglednost, neodzivnost, napačno pozicioniranje na AC itd..) ogrožajo druge v prepričanju, da so superiorni prav zaradi počasnosti in občutka previdnosti, ki pa na žalost zavaja. si ti morda med njimi in si danes to prvič pomislil?

Nisem med njimi.

zajbel
Novinec

Napisal/-a zajbel So jul 18, 2009 12:17 pm

obcasnigledalec je napisal/-a:
zajbel je napisal/-a:Škoda, ker vidiš samo napake drugih, kar pa ti počneš narobe je pa vse ok.

Aha, a zato sem vprašal če je to prekršek? 100% ne vidim svojih napak? Vidim da je to prekršek, tehnično, ampak z logiko se mogoče malo skrega, ker nisem šel na vozni pas zato da bi ljudi prehiteval ampak zato, ker je tako pravilno in so me naučili tako, da se zapelje na vozni pas če je ta dovolj prazen. Sem svoj post tudi razdelil na dva dela zaradi, prvi del je moja napaka, ki je po zakonu prekšek ampak skregan z logiko, drugi del pa pacienti na cesti.
Se ti res zdi da ne vidim svojih napak?

Mogoče sem se malo slabo izrazil. Kaj je prekršek skregan z logiko, ali pa pacient na cesti, je pa čisto odvisno od vsakega posameznika kako na to gleda. Možno, da si bil tudi ti pacient za tiste ki si jih prehiteval po desni. Po zakonu je pa itak oboje narobe.

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Napisal/-a Jerch_ So jul 18, 2009 12:26 pm

vedno vsak števec laže. in to pozitivno. torej kaže več. tisti, ki natančno veste kakšna je zasnova mu lahko razložite zakaj. še v novih E klasah kaže lepo digitalni števec skoraj enako kot GPS, analogni pa malo laže.

odbitek je 5km/h poleg tega pa iz izkušenj povem da ti dodajo še 3km/h priznane napake, če te lovijo s provido. števec ti garantirano laže vsaj 3km/h pri 100km/h. napaka se povečuje s hitrostjo nadproporcionalno (če ne verjameš probaj). po števcu 150 je definitivno premalo za kazen. in verjami, da tiste, ki res lovijo s provido, jim nič ne pomeni ali jim odbijejo 5 al 7 ali 8km/h..

Uporabniški avatar
mr.ramo
Poznavalec foruma

Kraj: WestCoast

Napisal/-a mr.ramo So jul 18, 2009 12:50 pm

po slovenskem zakonu ti do 100 km/h-ja odbijejo 5km/h,nad 100km/h-ja pa 7km/h ...tako mam napisan na zapisniku ko me je radar usliku ;)

lp

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Napisal/-a GiGi1985 So jul 18, 2009 1:00 pm

@zajbel

Glej res se mi ne da ubadat s teboj in tvojimi izjavami.

Obvoznica je cesta, ki OBVOZI (zato tudi obvoznica) mesto, z namenom, da se folk ne gužva po centru mesta, ko potuje na pot (da se štajerci ne vozimo skozi center LJ ko gremo na morje) A je to razumljivo? Kakšna pravila pa tukaj veljajo je pa odvisno od označitve te ceste, o čemer sem pa že pisal.

V kolikor se misliš spet obregnat ob moj post, ti sporočam, da sem svoje mnenje že povedal, tako da se umikam iz teme.

LP

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Napisal/-a Jerch_ So jul 18, 2009 2:09 pm

to sem mu že omenil pa spet ni razumel in je prosil za obrazložitev. obvoznica je lahko pojmovanje tudi peš poti okoli pasje ute, če ne želiš priti direkt mimo in čakati da te pes vgrizne..

3je tipi 2 ali več pasovnic.. Avtocesta, avtomobilska cesta al kaj je (modro označena) in še navadna večpasovnica- po mestu ali kjer pač ni možnost za avtomobilsko cesto..

@zajbel prepričan sem da si eden od tistih, ker neveš katere ceste imamo in zato tudi nemoreš sklepati kakšna so pravila. poleg tega voziš stalno pod omejitvijo in to krepko, ker neveš niti da ti števec laže niti koliko so uradni odbitki. realno sklepa, da voziš 110 in se zelo rad držiš levega pasu poleg tega pa ti grejo na živce tisti ki bi lahko v parih sekundah pospešili mimo tebe po zakonski ALI nezakonski omejitvi in jih zato namerno ne spuščaš predse ker si prepričan v svoj prav. ČESTITAM

dms
Novinec

Napisal/-a dms So jul 18, 2009 2:44 pm

RejmiK je napisal/-a:po slovenskem zakonu ti do 100 km/h-ja odbijejo 5km/h,nad 100km/h-ja pa 7km/h ...tako mam napisan na zapisniku ko me je radar usliku ;)

lp

No ja v zakonu ravno ne piše tega.Za to je Pravilnik. (o meroslovnih zahtevah za merilnike hitrosti v cestnem prometu.) ;)
Drugače pa ja.Prehitevanje po desni je prekršek.

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Dariooo So jul 18, 2009 3:46 pm

dms je napisal/-a:Drugače pa ja.Prehitevanje po desni je prekršek.

Odvisno kje....v kriziscu lahko prehitevas po desni, ter po cesti kjer sta 2 pasa ali vec, razen pa avtoceste in hitre ceste....
Slika
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov