Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed Po jan 18, 2010 9:57 pm

tako kot je sedaj je v osnovi čisto ok. Bi pa lahko tečaj varne vožnje bil obvezen, da ti preneha veljat status mladega voznika ali kaj podobnega. Prav tako je starost 16 let za b kategorijo malo prenizka milo rečeno. sploh za samostojno vožnjo.

Treba se je zavedat, da je vozniški izpit PRIVILEGIJ in ne PRAVICA. Pri amerih je pa to dojemanje malo drugače.

Pa še glede omejevanja moči mladim voznikom. Takoj ko sem prestopil iz avtošolske 70 km yariske sem začel vozit več kot enkrat močnejši avto. In do sedaj sem naklepal 85 tisoč km brez da bi kadarkoli povzročil nevarno situacijo, kaj šele nesrečo. 250 ali 140 ali pa 55 konjev je isto sranje. če si d**** se boš razsul z daevu matizom, če pa si mentalno zdrav, pa ti obvladovanje npr. velike in močne limuzine ne bo v nevarnost.

MateSLO
Novinec

Napisal/-a MateSLO Po jan 18, 2010 9:58 pm

Ja eni so pac mojstri. Nekaj si vbijejo v glavo in potem jih nic ne preprica drugace.
Ce je spremljevalec dober voznik potem tudi ni tk slaba zamisel tole z spremljevalcem ... te lahko veliko nauci ;)

Uporabniški avatar
lexus02
Novinec

Napisal/-a lexus02 Po jan 18, 2010 10:02 pm

MateSLO je napisal/-a:Ja eni so pac mojstri. Nekaj si vbijejo v glavo in potem jih nic ne preprica drugace.
Ce je spremljevalec dober voznik potem tudi ni tk slaba zamisel tole z spremljevalcem ... te lahko veliko nauci ;)

Se strijnjam... Ko peles celo druzino v avtu in prevzames to odgovornost potem se zavedas kaj je to avto, kaksne so lahko posledice ce se bog ne daj kaj zgodi...

Ce ti je po domace povedan fotr prfuknjen, in mu dol visi za omejitve pol bos tud ti tko peljal saj te je tko ucil, in ti mislis da ima oce vedno prav in potem... bum...

Uporabniški avatar
vojkostar
Uporabnik

Napisal/-a vojkostar Po jan 18, 2010 10:06 pm

konji niso problem (vedno) samo na pravem mestu morajo biti, pametno je d abi vsi vozniki imeli obvezno varno vožnjo preden se jih dejansko spusti an cesto, če ne opravijo pač nebi šli

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Po jan 18, 2010 10:14 pm

vojkostar je napisal/-a:konji niso problem (vedno) samo na pravem mestu morajo biti, pametno je da bi vsi vozniki imeli obvezno varno vožnjo preden se jih dejansko spusti an cesto, če ne opravijo pač nebi šli

Tole bi bila še najboljša stvar, in vsake 10-15 let obnova,samo kaj ko bi potem spet četrt ali več slovenije hodila peš.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Po jan 18, 2010 10:22 pm

lexus02 je napisal/-a:Jaz sem delal izpit s spremljevalcem (pri 16,5) in vam moram rect da to sploh ni brez veze kokr nekateri pravjo (zgubljanje cajta, dnarja, pozabljanje vsega ipd.)

V tem cajtu sem si pridobil toliko izkusenj kot jih ima en 19 letnik (ki je opravil ispit pri 18) in sem torej v prednosti. Vedno sem vozil po omejitvah, gledal ogledala, predvideval ko je zraven mene sedel oce ali mama. Zdaj ko vozim sam isto to pocnem.

Imam pa kolega ki je naredil pri 18-tih pa mu se vedno obrati mal nagajajo, ne ocenjuje stanje na cesti itd.

Jaz sem za da ko naredis ispit vsaj pol leta obvezno peljat s starejsimi. Mene je edino motilo to da vozniska s spremljevalcem velja samo v Sloveniji, tako da sem se moral vedno menjati pred mejo, blo bi super ce bi lahko svigal do Hrvaske ali Avstrije brez ustavljanja. Razen tega so sami plusi.

Ce je kdo ki nima ispita in ga to zanima, mu rade volje pomagam... Govorilo se je da moras do 21 leta peljati v spremstvu, da pozabis cel CPP, da vozis po svoje in glado "pades" glavno itd. :lol: Skratka same buče

Jaz sem tud delal pri 16,5 letih in je blo tako.
Pač vse sem opravil kot, da bi delal pri 18. letu (testi, vožnja z inštruktorjem, na koncu pred komisijo). Naredil brez problema. Nato je sledilo obdobje ko sem vozil v spremstvu očeta. Kljub temu, da nekih težav ni bilo (jaz sem se držal pravil, ki mi jih je on govoril, pa tudi veliko mi je pomagal), je vseeno veliko težje vozit vse strogo po predpisih kot je to v avtošoli:

Npr. prihajaš na prednostno cesto. Stop znak, bela črta pred katero naj bi se popolnoma zaustavil, nato malo premaknil naprej in speljal ko je prosto. Z avtošolo se to da naredit, ko si pa v "civilnem" avtu pa se na tak način ustaviš, avti zadaj takoj začnejo trobit, saj mislijo, da je nek nesposobnež za volanom.

Potem so kle razne omejitve hitrosti. Skozi naselja ni problem vozit 50, takoj ko so razne omejitve 30, se jih ne da držat, saj se zopet začne trobljenje. Da ne omenjam omejitve na AC pred cestninskimi postajami (60, 40), ki se jih noben ne drži in te ostali udeleženci v prometu zopet obravnavajo kot nesposobneža.

Zato v času spremstva nisem vozil tako strogo kot v avtošoli, ampak "normalno". Potem je prišel čas ko je blo treba naredit spet glavno vožnjo za končni izpit. Pred tem sem moral opravit še 2 uri z inštruktorjem. Tako, da je vse skupaj naneslo kar nekaj denarja.
Sicer sem nabral veliko izkušenj vendar me je stalo malo več kot, da bi delal pri 18. letu (2x končna vožnja, nekaj ur več vožnje).

Mislim, pa da bi morali spremeniti učne načrte v avtošolah, da bi novi vozniki izkusili čim več različnih situacij na cesti. Jaz osebno sem po petih urah vožnje že dodobra obvladal avto (in leto prej motor) in nisem po tistih 15-ih dodatnih urah vozil nič bolje. Bi bil pa vesel kakšnega poligona za varno vožnjo (res pa, da Vranskega takrat še ni bilo).

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a B|ind Po jan 18, 2010 10:32 pm

Defenitivno bi blo izredno dobro da bi vsak kandidat nekaj ur opravil na poligonu tipa Vransko, kjer bi spoznal še malo kako se avto obnaša v različnih situacijah.

Potem pa smo spet tam da ni dovolj poligonov/dirkališč, da bi bila zadeva draga itd. :roll:

MateSLO
Novinec

Napisal/-a MateSLO Po jan 18, 2010 10:33 pm

Ja meni je zadnjic eden trobil ko sem se peljal cez lezeci policaj.... ok nisem se neki prevec pocasi pripeljal samo vec pa res ne bi slo ne da bi si zlomil avta ...
In potem me je se na obmocju cone 30 zacel prehitevat ... a polno nekih ulic cudnih ko bi lahko kdorkoli prisel na cesto ... samo ce si b**** si b**** ... :roll:

Uporabniški avatar
ijuvan
Novinec

Kraj: SG

Napisal/-a ijuvan Po jan 18, 2010 10:42 pm

Tale varna vožnja je tudi bolj tako-tako. Govorim za akcijo, ki jo je imela/ima zavarovalnica Triglav za mlade voznike. Enostavno prehitro mine, da bi prišlo pod kožo. Moralo bi trajati ves dan. Dobro, za tiste, ki "nimajo pojma" je bilo verjetno kar koristno, jaz pa sem veliko stvari vedel od prej (praksa ali mediji) in sem le potrdil svoja predvidevanja. Ko je treba na polno zavirat ali poravnavat avto se verjetno ne bo veliko ljudi spomnilo, kaj so jim povedali na varni vožnji. Se mi zdi precej bolj poučna ena urca na praznem velikem parkirišču ali podobnem. Vsekakor je pa veliko bolje vsaj to kot nič.
Rešitev je po mojem mnenju zahtevnejši izpit, katerega ne bibilo tako lahko narediti (poznam par ljudi, katerim ne bi dal izpita). Uvesti bi morali tudi kakšen poligon, kjer bi morali peljati hitro, vklučno z zanašanjem - kandidat/ka bi seveda moral uloviti vozilo. Lahko bi bila še vožnja v "vinjenem stanju" (na Vranskem so imeli neka očala, ki so ponazarjala vožnjo v vinjenosti) z raznimi ovirami. Ampak to bi spet neprimerno podražalo izpit (ura vožnje 25€ - halo!!). Po drugi strani bi vsaj ljudje dobro premislili, če bi šli delat izpit.
Se tudi ne strinjam s strožjim kaznovanjem mladih voznikov. Prometno nesrečo narediš mimogrede, priletiš enkrat na radar in se že skoraj lahko posloviš od izpita. Da pojasnim na primeru: vzamimo mojo vsakodnevno pot. Okoli 10 km naredim po cesti, katera nima pasov. Od tega je 5 km makedama, ki je zelo pogosto zasnežen/poledenel. Nasproti mi pripelje tvorornjak, ki se ustavi dokaj hitro (pelje se navzgor in počasi), jaz pa pripeljem seveda hitreje in sem še brez ABS-a. Zaletim se v tovornjak, kriv sem jaz, ker se nisem ustavil (po mojem mnenju butast zakon. veljati bi moralo: pol ceste je moje). Tovornjakar kliče policijo, ki mi podari 4 pike. Čez pol leta je cesta že suha, meni se mudi. Sredi klanca je tabla za začetek naselja, seveda ne bom peljal 50 km/h, kjer grem brez skrbi 70 km/h. Dobim še tukaj 3 pike. Adijo izpit. Ta primer je IZMIŠLJEN.
Ampak to je samo MOJE mnenje ;)
Slika

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster Po jan 18, 2010 10:58 pm

očitn se starostne omejitve vse premikajo.tud za v penzijo :twisted:

http://www.youtube.com/watch?v=6YMyjYt5_mw
evo takole se normalni ljudje začnejo bat za volanom, ko avto npr. bočno nese.ampak 3/4 ljudi zamrzne.1/4 pa še razmišlja trezno.tukaj bi moral bit poudarek. jst bi zakon naredu tako, da bi se pri 16,5 lahk mel izpit kot ga poznamo sedaj v spremstvu staršev.pri 18 bi pa mogli še eno poligonsko avtošolo naredit.da se dobi občutek (kot na vranskem) kako se avto oblada.in izkusit v vseh pogojih kako obladat avto.eni na snegu vozijo čist za ritjo, ko pa pritisnejo po premzi se pa čudijo zakaj jih je neslo...in nardili nesrečo.
Lep pozdrav :)

baSix
Novinec

Napisal/-a baSix Po jan 18, 2010 11:29 pm

zakaj so pa vedno mladi vozniki na udaru?? kaj pa tisti od 21-25 letniki kis e pijani vozijo iz čag? kaj pa tisti 40 letni lokal patrioti ki se vozijo iz gostiln?? kaj pa tisti 60 letni ki se v napačno smer na avtocesto vklučijo? :roll:
...::: www.CST-TEAM.net :::...

belkaena
Stalni uporabnik

Napisal/-a belkaena Po jan 18, 2010 11:29 pm

Aja, meni je recimo hrvaški zakon o omejevanju kubikaže in moči butast (tako kot so oni celi butasti :) ), ker nevem kaj naj bi z njim dosegli? Ne, res nevem?

Če bi katero omejevanje dejansko pomagalo bi to bilo, da se mlad voznik ne sme voziti v avtomobilu brez airbagov, ABS, ESP, pa še kak pripomoček recimo. Katastrofa je ko prideš iz avtošole iz novega Megana v Cliota 1 in v prvem dežju greš naravnost iz ovinka.

No tak je moj predlog. Seveda se zaplete pri financah ampak saj je že nekdo napisal, da naj bi bil vozniški izpit privilegij kar je res, samo pri nas je pravica.

LP

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Po jan 18, 2010 11:57 pm

myster je napisal/-a:očitn se starostne omejitve vse premikajo.tud za v penzijo :twisted:

http://www.youtube.com/watch?v=6YMyjYt5_mw
evo takole se normalni ljudje začnejo bat za volanom, ko avto npr. bočno nese.ampak 3/4 ljudi zamrzne.1/4 pa še razmišlja trezno.tukaj bi moral bit poudarek. jst bi zakon naredu tako, da bi se pri 16,5 lahk mel izpit kot ga poznamo sedaj v spremstvu staršev.pri 18 bi pa mogli še eno poligonsko avtošolo naredit.da se dobi občutek (kot na vranskem) kako se avto oblada.in izkusit v vseh pogojih kako obladat avto.eni na snegu vozijo čist za ritjo, ko pa pritisnejo po premzi se pa čudijo zakaj jih je neslo...in nardili nesrečo.

No, ta ideja se mi ne zdi slaba. Sam si ta poligon kar naredim, na igrišču, in preizkušam svoje sposobnosti, seveda sedaj, na snegu. Ampak v petek, je bila cesta ledena, in vse skup se je zgodilo v 2s sekundah. Da je cesta ledena, se nisem zavedal. Še sam nevem, kako sem avto rešil... ko pred sabo vidiš samo še ograjo.
Nobena elektronika, ni pomagala. Pač vsak ma kar eno prepričanje v sebi: to se meni nemore zgodit.

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus To jan 19, 2010 12:53 am

baSix je napisal/-a:zakaj so pa vedno mladi vozniki na udaru?? kaj pa tisti od 21-25 letniki kis e pijani vozijo iz čag? kaj pa tisti 40 letni lokal patrioti ki se vozijo iz gostiln?? kaj pa tisti 60 letni ki se v napačno smer na avtocesto vklučijo? :roll:

+1

Ti lokal patrioti pa sploh...oni so bog i batina, in če bi jim probal dopovedat kakšne budale so, da vozijo pijani, bi te hotli pojest... :roll:

Uporabniški avatar
splash
Poznavalec foruma

Napisal/-a splash To jan 19, 2010 7:32 am

ko bo liter bencina 3€, vam garantiram da se bo število prometnih nesreč zelo zmanjšalo.

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Napisal/-a B|ind To jan 19, 2010 9:11 am

splash je napisal/-a:ko bo liter bencina 3€, vam garantiram da se bo število prometnih nesreč zelo zmanjšalo.

Sigurno.
Ampak se bo tud število vozil zmanjšalo. Jaz si stoposto kupim APN 6, avto pa parkiram in ga imam le še za na morje :D

Uporabniški avatar
Speedfighter
Uporabnik

Kraj: Domžale

Napisal/-a Speedfighter To jan 19, 2010 10:36 am

belkaena je napisal/-a:Katastrofa je ko prideš iz avtošole iz novega Megana v Cliota 1 in v prvem dežju greš naravnost iz ovinka.

Za kar je seveda kriv avto in ne voznikova "šolska vožnja po predpisih", ne? ;)

belkaena
Stalni uporabnik

Napisal/-a belkaena To jan 19, 2010 10:50 am

Speedfighter je napisal/-a:
belkaena je napisal/-a:Katastrofa je ko prideš iz avtošole iz novega Megana v Cliota 1 in v prvem dežju greš naravnost iz ovinka.

Za kar je seveda kriv avto in ne voznikova "šolska vožnja po predpisih", ne? ;)

Kriv je voznik.

Voznik nebi zletel iz ovinka in ogrožal ostalih, če bi imel ABS.

LP

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Napisal/-a B|ind To jan 19, 2010 10:56 am

Ampak to se pa tudi meni zdi bedasto ?
Zakaj morajo avtošole na nevem kolk let menjat avtomobile ? Če je avto tehnično izpraven, zakaj ga je potrebno menjat ?

Pa smo spet tam da smo imeli v avtošolah vsi idealne pogoje za opravljanje izpita. Potem pa prideš na cesto v avtomobilu starem 10let ti ni pa nič jasno.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind To jan 19, 2010 11:06 am

B|ind je napisal/-a:To je brezveze.
Jaz si sploh ne predstavljam kaj bi počel brez izpita.
Mladi imamo že pri 18 - 19 - 20ih letih toliko obveznosti da jaz bi te leta težko shajal brez avta - šiht, šola, ...

Gosic je napisal/-a:Tole je malo brezveze. Zakaj:
-zato ker kot zaenkrat še mladi voznik, si trenutno ne predstavljam živlenja brez avta(šola,šiht,punca)

Ma kakšne obveznosti? Zakaj si ne predstavljate življenja brez izpita? :roll:
Vse več razvajenih riti (ne leti na vaju dva). A zdaj bi bil konec sveta, ker nebi
takoj pri 18 letu imeli izpit :roll:

Moj oče je naredil izpit, ko je imel 25 let. Pred tem je šel na faks, hkrati je delal, oženil se je in imel prvega otroka (mojo sestro, ki je pač starejša)... in glej ga zlomka, ni imel izpit za avto.
Pa je šel na dopuste, okoli potoval z vlakom in busom... pa je imel vse našteto zgoraj
pa mislim, da mu je bilo življenje lepše od nekaterih tukaj. Pa obveznosti več kot vi nekateri tukaj in je še zmeraj shajal in preživel.
Kot sem napisal - vse več razvajenih riti.
Zadnjič spremenil nevermind, dne To jan 19, 2010 11:08 am, skupaj popravljeno 2 krat.
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov