Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Chris27
Novinec

Napisal/-a Chris27 Sr jul 14, 2010 1:49 pm

Tattoo- je napisal/-a:Nebi rekel, da je to problem avtomobilskih znamk, ampak nepozornih voznikov, ki sanjajo za volanom! :roll: Namreč, če se voziš z dnevnimi lučmi (vsaj pri VAG grupi je tako) nimaš osvetljenih merilnikov in ostalih stikal...in da v tunelu / temi ne opaziš, da nimaš nič osvetljeno in da moraš prižgati zasenčene luči moraš biti pa res trot...

Za tiste res dementne, so pa konstruktorji že dolgo nazaj iznašli rešitev v obliki avtomatskega vklopa luči (pač ko pripelješ v tunel oziroma pade mrak se avtomatsko prižgejo zasenčene luči)! ;)

Hm, mene to ne prepriča najbolj - koliko je ljudi, ki se vozijo s prižganim žmigavcem, pa jih na to opozarja in zvok in lučka na armaturi pa nič.
Še več je takih, ki se vozi brez luči podnevi - dopuščam možnost, da mogoče kdo vozi avto, kjer je treba luči prižgati sam in se ne prižgejo avtomatsko s prižigom motorja - a vseeno je takih precej.
Tudi meni se zdi, da ugasnjene pozicijske luči zadaj niso dobra ideja - to lahko preverite na AC ob močnejšem nalivu, ko večina teh s temi dnevnimi lučmi ne vključi navadnih zasenčenih.
Avtomatske dnevne luči, ki jih ima recimo nova astra, so po moje veliko boljša ideja - in tudi delujejo relativno zanesljivo.

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi Sr jul 14, 2010 3:20 pm

Chris27 je napisal/-a:Avtomatske dnevne luči, ki jih ima recimo nova astra, so po moje veliko boljša ideja - in tudi delujejo relativno zanesljivo.

Tako je. Sam sem zelo zadovoljen z delovanjem le teh. Ko se zmrači ali greš v recimo en tunel se ti avtomatsko preklopi na zasenčene. Torej tudi zadnje. To bi morali imeti vsi, ker marsikdo lahko kaj hitro pozabi preklopit. Tako pač je.
Edin ob kakšnem nalivu jih je pač še vedno potrebno mislim da ročno preklopit...

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Sr jul 14, 2010 4:02 pm

Tud Insignia vem, da ima to, da se avtomatsko preklopi, če se stemni (se mi pa zdi, da so se takrat, ko sem se z njo vozil, dokaj pozno vključile - no mogoče so v tem času že kj popravili to).
Slika

RS84
Novinec

Napisal/-a RS84 Sr jul 14, 2010 4:10 pm

Pa problem je tudi megla. Enkrat ko sem se pelal v službo sem kr naenkrat pred sabo zagledal avto sem mogo kr pribremzat pa sem se pelal ne prehitro ne prepočasi le tist od spredi mene je nekakm "cinco" in še zadnji del je imel čisto neosvetljen.

Dnevne luči so ok. vendar bi morale tudi zandje pozicijske goret tistih 10w porabe ni neka sila, če so pa ledice je pa še dost manj.

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Napisal/-a NejcZ Sr jul 14, 2010 5:42 pm

Kaj pa če imam v meglenkah žarnice ki se drugače lahko uporabljajo za pozicijske (LED pa to.. :D ), jih lahko imam prižgane podnevi?
I'm not speeding I'm qualifying...

Tomas214
Nov uporabnik

Napisal/-a Tomas214 Sr jul 14, 2010 6:18 pm

Ja možno je imet v led dnevne luči, ker v zakono piše da morejo svetit več ko 25 % pozicijskih. Ni definirano da morajo biti zadnje vkloplene. Ampak ne smejo biti meglenke. Seveda je zaj presoja vsakega posameznika kdaj vklopit normalne luči. Ampak po moji presoji sem imel v sončnem vremenu samo dnevne( to pomeni ob meglenkah brez zadnjih vkloplene) kak se pa je zmračilo, megla ali slabo vreme sem pa vklopil pozicijske. Tako da je čisto objektivno kdaj je potrebno vklopit pozicijske luči. Razen ponoči je jasno :D

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Sr jul 14, 2010 6:36 pm

NejcZ: lahko imaš, ni pa legalno, če ni homologirano, in LED žarnice ne moreš homologirat, dobijo pa se kiti za dnevne LED luči (recimo od Philipsa), ki je homologiran, in ga samo vgradiš ter voziš.

tomas: Slabo bereš zakon. Kot dnevne luči lahko uporabljaš zasenčene luči, ki svetijo do 25% manj. Lahko uporabjša tudi homologirane "aftermarket" dnevne luči, ali pa ima avto že serijsko dnevne luči.

Tomas214
Nov uporabnik

Napisal/-a Tomas214 Sr jul 14, 2010 10:07 pm

lizard je napisal/-a:tomas: Slabo bereš zakon. Kot dnevne luči lahko uporabljaš zasenčene luči, ki svetijo do 25% manj. Lahko uporabjša tudi homologirane "aftermarket" dnevne luči, ali pa ima avto že serijsko dnevne luči.

Se opravičujem za mojo površnost :-P . Mislim da je dobro imeti ta izpis iz zakona vedno v avtu če uporablja kdo podobne dnevne luči v primeru da kakšen policist še ni bil obveščen o tem :D. Jaz bom vedno imel lepo zraven pritožbo in odgovor na njo v avu za vsak slučaj.

Uporabniški avatar
Courage™
Mojster foruma

Kraj: Sitting in the front seat, chillin' around while pimpin' the streets!

Napisal/-a Courage™ Če jul 15, 2010 2:05 am

IcEm4n je napisal/-a:Tud Insignia vem, da ima to, da se avtomatsko preklopi, če se stemni (se mi pa zdi, da so se takrat, ko sem se z njo vozil, dokaj pozno vključile - no mogoče so v tem času že kj popravili to).

Na moji se avtomatsko prizgejo ze ko se peljem pod nadvozom, tistih par metrov sence :)

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Napisal/-a NejcZ Če jul 15, 2010 11:25 pm

lizard je napisal/-a:NejcZ: lahko imaš, ni pa legalno, če ni homologirano, in LED žarnice ne moreš homologirat, dobijo pa se kiti za dnevne LED luči (recimo od Philipsa), ki je homologiran, in ga samo vgradiš ter voziš.

tomas: Slabo bereš zakon. Kot dnevne luči lahko uporabljaš zasenčene luči, ki svetijo do 25% manj. Lahko uporabjša tudi homologirane "aftermarket" dnevne luči, ali pa ima avto že serijsko dnevne luči.

Kaj pa pozicijske LED bele, to je dovoljeno?

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Če jul 15, 2010 11:31 pm

NejcZ je napisal/-a:
lizard je napisal/-a:NejcZ: lahko imaš, ni pa legalno, če ni homologirano, in LED žarnice ne moreš homologirat, dobijo pa se kiti za dnevne LED luči (recimo od Philipsa), ki je homologiran, in ga samo vgradiš ter voziš.

Kaj pa pozicijske LED bele, to je dovoljeno?

Itak da ne. Homologirane žarnice imajo E oznako.

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Napisal/-a NejcZ Pe jul 16, 2010 12:03 am

Na narišem E gor z šestilom lol.. mogoče veš koliko je kazen? Ker imamo pa zdej bolj kot ne vsi tu pri nas LED :lol:

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Pe jul 16, 2010 12:40 am

Delaj kar hočeš, meni je vseeno. Sicer je mala verjetnost da se ti zapičijo policisti v to in te pošlejo na tehnični pregled, ampak kazen je potem enaka kot vedno, ko imaš na avtu kaj nehomologiranega.
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov