juhica je napisal/-a:po vecini odgovorov v tejle temi se vidi, da se slovenci balkansko obnasamo in da je to, da smo tok v pizdi (moralno in ekonomsko) posledica ljudi in njihove mentalitete in ne samo kurcevih politikov. samo neko iskanje lukenj, kako bi se izognili kazni za (morda) napako oz. prekrsek, samo jajcanje in izmikanje. namesto da bi rekli kul, drzava avstrija ima fajn politiko, namesto da bi za vsako poizvedbo placala prevajalca in odvetnika in ne vem kaj se vse, ti posljejo pac najprej v nemscini z normalno posto poizvedbo, kdo je vozil avto, s katerim je bila narejena pizdarija. zdej lahko pac ne razumes nemsko in vrzes zadevo v kos ter pocakas na slovensko verzijo (z vsemi uradnimi prevodi, stempiljkami, slovenskimi odvetniki in upravnimi enotami). nobenga problema, ne skrbi, v vsakem primeru jo dobis. le da bo v tem primeru delo dobilo en kup uradnikov in vse skupaj se bo zavleklo. lahko pa celo znas nemsko in posljes potrebne podatke. nihce pa te k temu ne sili...
skratka ce ne razumes dobro nemsko pozabi na zadevo in dobis po posti slovensko verzijo...
To nikakor ne drži. Nemci, Avstrici so picajzlast za znort. Ko sem jaz pošiljal nekatere dokumente iz zdravstva, so zahtevali seveda prevedene, kar je tudi normalno, saj si s sloveščino nimajo kaj pomagati. Problem se je pa takoj pojavil ker, na nekaterih dokumentih naprimer ni bilo oznake EUR pri zneskih, ampak je bil račun dodatno razložen z besedilom kjer je bila navedena tudi valuta (pač tak je računalniški sistem). Nazaj so mi poslali, da je strošek prenizek, ker so upoštevali še tolarje (Sit) leta 2012, brat se jim pa ni dalo, kljub temu, da je bil sodno ovirjen prevod ne pa šalabajzasko delo doma. Tako sem jih še enkrat podučil, da ima Slovenija EUR že od leta 2007. Njih ne briga dost za Slovenijo, ravno tako je seveda v obratni smeri.
Je pa res, da se v živo na njihovih uradih, da vse zment in se samo čudiš, kako so ti pripravljeni pomagat. Meni se je zgodilo, da sploh nisem bil na pravem naslovu in ustanovi, pa so mi kljub temu pomagali in vse opravili oni preko telefona, tako, da sem potem na pravem naslovu samo prevzel dokumente. Pri nas bi te samo gledali in te pošiljali od vrat do vrat. Po pošti je pa verjetno povsod bolj klavrno stanje, ker ni ravno namenjeno lokalnemu prebivalstvu.
Se vidmo ko se zagledamo.