Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

b1on1cman
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

Re: Goljufija pooblaščenega prodajalca?

Napisal/-a b1on1cman Po mar 04, 2013 10:32 pm

Sem pomirjen, ampak me vseeno žre laganje :)

Uporabniški avatar
arijan
Novinec

Napisal/-a arijan Po mar 04, 2013 10:49 pm

To nimaš kaj, vedno bodo prikrivali napake, samo da bodo več zaslužili.
Glavno da si zadovoljen z avtom. Pa vsaj povej kaj si nabavil :)

Uporabniški avatar
domen90
Stalni uporabnik

Napisal/-a domen90 Po mar 04, 2013 11:34 pm

Jaz ti svetujem, da se umiriš in nehaš filozofirat o stvarnih napakah, skritih napakah, garanciji in ostalih pravnih institutih, o katerih nimaš pojma. Najprej si odpri Obligacijski zakonik in poglej kaj sploh pomenijo ti instituti, ker vidim, da govoriš nekaj na pamet.

Glede garancije je jasno napisano, kaj krije. Sicer pa, kako bi jo pa uveljavil? Tudi če bi garancija krila take pikolovske neumnosti, odprava tvoje domnevne "napake" sploh ni izvedljiva, ker tudi če ti dajo npr. nova vrata, jih je še zmeraj treba poštrihat. Zmanjšanja kupnine nočeš, kaj sploh hočeš potem? Razumem da si jezen, ampak ni mi jasno kaj bi sploh rad dosegel. In očitno tudi tebi ni jasno kaj bi sploh rad.
Slika

Uporabniški avatar
pavlich
Uporabnik

Kraj: Domžale

Napisal/-a pavlich Po mar 04, 2013 11:42 pm

bolš to k d je opraskan avto pa se morš ti s tem naprej ubadat :)

b1on1cman
Nov uporabnik

Napisal/-a b1on1cman To mar 05, 2013 12:31 am

@domen90: nekaj pravnih stvari mi je okvirno jasnih (sem dal za časa študija tudi sam čez nekaj pravnih predmetov, res pa da obligacijsko in stvarno pravo nista bila med njimi), natančno pa seveda ne vem, kar je tudi razlog,da sem malo povprašal po nasvetih na tem forumu. Pač, čisto tako, izkušnje drugih itd. Če bi že želel kaj doseči, je to vrnitev celotne kupnine in ne delne ter prav tako ne odprave "napake", ker mi je jasno, da se je odpraviti ne da, razen če spoliram vrata do te mere, da bo debelina laka približno enaka tovarniškemu nanosu (sarkazem). Je pa res,da sem pikilovski in da me resnično razburi, če ugotovim, da mi je nekdo (sploh po večkratnem spraševanju) lagal v obraz. Sploh z namenom pridobitve finančne ali kakršnekoli druge koristi. Skratka, domen90, ne zameri mojemu poizvedovanju in pavšalnemu izražanju, sem samo želel kakšno informacijo in nasvet. Konec koncev so temu forumi tudi namenjeni.

Kot že rečeno, me razne manjše praske niti malo ne motijo, ampak če mi nekdo zamolči (kot pravite neškodljivo) barvanje, se pač vprašam zakaj, če je tako neškodljivo. Je to storil zato, ker je bilo slabo popravljeno, ali zato, ker je bila poškodba težjega značaja in ali res vse ostalo deluje brezhibno, kot ta isti osebek trdi. RAzumeš, kaj mislim? Če se zlaže za manjšo stvar, se verjetno lahko tudi za večjo, ki je morda lahko bolj usodna. Teoretičen primer: recimo, da se je v avto nekdo zaletel, sprožil stranske airbage, ki niso bili zamenjani in jih posledično ni več. Sam imam majhnega otroka in niti najmanj si ne želim o njihovi morebitni odsotnosti izvedeti ob potencialni moji nesreči, kjer bi nastradal otrok. Verjemi, da če bi prišlo do česa takega, bi šel vseh, ki so imeli karkoli opraviti s tem avtom in bi jih vse soočil z isto usodo. In zakaj? zaradi neumne zamolčane malenkosti, ki mu je prinesla 100 ali 200 eur več? Pač hočem povedat, da bi mnogi prodajalci še lastno mamo prodal za tistih par fičnikov več in ne razmišljajo vnaprej o morebitnih posledicah na neko drugo osebo. Brez integritete. In tega ne maram in ne prenesem.

Uporabniški avatar
Kukec
Stalni uporabnik

Napisal/-a Kukec To mar 05, 2013 1:48 am

Evo, ravno zaradi tega so se ti zlagali:
˝Dejstvo je, da če bi vedel, da je bil avto barvan, pa četudi je bil samo malce popraskan, ga pač ne bi vzel, sploh ker gre za mlado vozilo˝

jaz vem da to ni prav, ampak prodajalci(ne samo avtomobilov) marsikaj prikrijejo oz. se zlažejo, samo da stvar prodajo...

Vem da ni ravno primerljivo ampak, večina prodajalcev si namisli ekstremno nizko porabo goriva, v resnici pa porabi mnogo več, v tem primeru tudi gre za laganje. A boš lahko uveljavljal garancijo?

belkaena
Stalni uporabnik

Napisal/-a belkaena To mar 05, 2013 6:10 am

Tako kot so ti že svetovali boš moral na zadevo pozabiti. Tako bo najceneje. Edino kar lahko nardiš v tekem primeru je, da na vse možne forume napišeš imena teh smrduhov in jih blatiš. No ja, svoje osebno zadoščenje lahko dosežeš tudi s povzročanjem materialne škode in fizičnim nasiljem :D ...sam se najbolj poznaš. Kdo se bo po sodiščih vlačil za 1000 evrov? Klin se s klinom zbija.

Uporabniški avatar
arijan
Novinec

Napisal/-a arijan To mar 05, 2013 7:43 am

Glede laganja o porabi. Hyundai mora plačat kazen ker je zavajal svoje kupce, koliko porabijo njihova vozila.
http://avtoarena.si/kia/novice/kazen-za ... bi-goriva/

Uporabniški avatar
BoneS
Poznavalec foruma

Kraj: Moćvara

Napisal/-a BoneS To mar 05, 2013 12:42 pm

Laganje je slovenski nacionalni sport. Itak te vsak nap***di, k ima 5 minut cajta. Sem dal isto foro cez (zatrjevanje avto hise, da je avto neposkodovan), pa so bile (vsaj) dvoje vrat barvanih.
Tako da popolnoma razumem avtorja teme, vendar it cez proceduro dokazovanja, sodisc ipd moras met zivce, voljo in denar.
Sploh pa, ce je avto ok, ce se na oko nic ne vidi, uzivaj v voznji maksimalno ;)
Slika

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Kraj: Vetrovno mesto

Napisal/-a mtl Pe mar 08, 2013 4:09 pm

Eh, v Sloveniji je skoraj nemogoče kupiti ohranjen avto za normalen denar. Če je avto slovenski in z vsemi dokazili, itd. potem ima cca. 20-30% višjo ceno od ostalih in zanimivo, da gre v parih dneh. Obstajajo namreč ljudje, kateri so se že nasankali na isti način in potem vedo kaj gledat. Fajn je edino, da to sankanje ni drago. Pri prodajalcih rabljenih avtomobilov so vsi avti od prvega lastnika, kateri je bil seveda sivolasi dedek ali blond mamica, perfektno ohranjeni, praktično novi. Ko človek vidi, kaj naredi polir pasta in kompletno notranje čiščenje avtomobila, se malo zamisli. Tako avto namreč izgleda praktično nov. Seveda dokler se lišp ne spere dol (kar je pri zunanji barvi do par mesecev). In takrat ostaneš s sklumpanim avtom. Sem že bolj podrobno pisal o tem, pa se mi ne da ponavljat.

Kar se tiče barvanja: ja, to bi moral napisat v pogodbo ali še bolje avto preverit pred nakupom. Sedaj si se verjetno naučil, pa upam, da še kdo drugi zraven. Sicer pa lahko uveljavljaš skrito napako (NE GARANCIJO, kot so ti že ostali razložili) in potem imaš štiri možnosti (znižanje kupnine, vračilo, menjava ali odprava napake: IZBEREŠ TI, ne prodajalec). Detaljno so tvoje pravice zapisane tukaj: http://www.tzslo.si/Splosna-zakonodaja/stvarna-napaka-garancija. PAZI PA NA ČASOVNE ROKE.
Vprašanje pa je, ali se ti splača it v to, če je bil res zgolj barvan in ne karamboliran. Očitno je prodajalcu popolnoma vseeno za svoj sloves in če boš šel na sodišče ti bodo odvetniki pobrali kup denarja. Verjetno znaš na koncu tudi dobiti, ampak še večja verjetnost je, da bo vmes prodajalec zaprl/odprl že tri nove firme in boš ostal na suhem s stroški odvetnika. Kaj naredit je na tebi. Sam bi, če ne drugega poskrbel za negativno publiciteto prodajalca, vsekakor pa si se sedaj naučil nekaj novega (kot izgleda precej poceni).

Moje mnenje je sicer, da se ravno zaradi takih ne-reakcij preprodajalcem fučka za vse in nategujejo na suho kupce. Ko bi na sodišču jih par plačalo (seveda ob normalnem pravnem sistemu, v Sloveniji je to skoraj znanstvena fantastika) bi se ta praksa nehala. Osebno vem za primer, ko je prišlo do naknadne ugotovitve ponarejanja listin in se je z avtohišo vse dalo dogovorit. Ob sklicevanju na stvarno napako so se jasno zavedali svojih dolžnosti in rešili zadevo v dogovoru s stranko. In to, kljub temu, da niso bili popolnoma nič krivi (avto so vzeli v prodajo po sistemu staro/novo). Je pa seveda šlo tukaj za renomirano avtohišo in ne enega preprodajalca izpod lipce, kateri odpre/zapre 4 firme na leto. Mi je pa čudno, da pišeš, da gre za pooblaščenega prodajalca in da je direktorju takega podjetja popolnoma vseeno za imidž. Sploh v današnjih časih, ko avto prodaja ne laufa ravno sama.

Aja, pa še to: če prideš v tak primer je najslabše kar lahko narediš, da greš ves živčen tja in se dereš. Se gre lepo mirno tja, se predstavi dokaze, predstavi možnosti in poizkuša kaj dogovorit. Če ne gre, tudi ni treba poživinit (čeprav bi verjetno vsak rad), temveč lepo enostavno vlečeš naslednje poteze. Ali se posloviš in greš (če ne nameravaš ukrepat) ali pa pustiš svojo telefonsko in jim poveš, da jih bo tvoj odvetnik kontaktiral. To, da poživiniš ti morda sprazni ventile, ampak za hrbtom se ti bodo zgolj smejali in jim še daš zadoščenje, da so te na suho nategnili. Tako da, če se ne da čustev zadrževati, je morda bolje, da gre kdo drug namesto tebe tja.
Še več pametovanj na Mtl blog.

b1on1cman
Nov uporabnik

Napisal/-a b1on1cman Pe mar 08, 2013 4:50 pm

Saj poživinil nisem, sem šel tja mirno, povedal, da bi reklamiral avto in jim predstavil dokaze. Dikrektor jeratal takoj živčen in sam povzdignil glas. Gre pa za avtohišo, pooblaščenega prodajalca, ki verjetno še nekaj časa ne bo zaprl te firme (je kar velika). Sam mi je ves čas zatrjeval, da to ne gre za stvarno napako, kar je meni jasno in sploh nisem želel na podlagi tega uveljavljati, ampak skrito napako oz. zamolčana dejstva, ki vozilu lahko malo znižajo ceno. Kakorkoli, zdaj sem se odločil, da bom avto obdržal, ker je sicer (po pregledu strokovnjaka), videti v zelo dobrem stanju in ga morda čez nekaj let prodal, oz. zamenjal za kaj drugega. Sprijaznil sem se, da je bil lakiran, glede na debelino nanosa barve, pa ni bil hudo razbit, če sploh (morda je bila samo kakšna večja praska, morda pa malce ukrivljen pleh).

Kakorkoli, dobil sem lekcijo, stala me pa spet ni tako zelo drago, da ne bi mogel požreti. Slabe reklame mu ne mislim delati, ker se mi to javno blatenje po forumih ne zdi dostojno (raje grem povedat v živo kaj si mislim), bom pa, v kolikor bom zasledil kakšno povpraševanje pri tem prodajalcu, opozoril potencialnega kupca, naj res dobro preveri avto.
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost