Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ Če jan 15, 2009 9:07 pm

in pol se men smejejo in zgražajo, ko na 100% praznem parkirišču od nekega nakupovalnega središča v LJ vsake tolko mal mečem avto počez, skušam razumet fizikalne lastnosti in si nabiram izkušnje..

vsi govorijo, da je to neumnost.. a zadnjič ko mi je zaradi prevoženega ostrega predmeta eksplodirala zadnja guma ( leo stara zimska) bi, če nebi poznal svojega avta sigurno zaključil v prepadu.

ker sem vrhunski športnik vem, da se lahko na vsako situacijo pripraviš in vsaj omiliš posledice, zato ne razumem, zakaj ljudje ne vložijo vsaj malo več energije v občutke v avtu. razumem, da niso vsi talenti za vožnjo, ampak ne razumem pa da se ne more vsak na nekem varnem mestu (ne na cesti) sem in tja malo soočiti z mejnimi zmogljivostmi svojega avta!

majcy
Nov uporabnik

Napisal/-a majcy Če jan 15, 2009 9:10 pm

uuuaaauuu kok si ti kul!!!!!!!!!!!!

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Napisal/-a Jerch_ Če jan 15, 2009 9:17 pm

ti pa boš kul ko boš mal man fante poslušala in raj kej v praksi nardila.. pa ne na avtocesti. za začetek bo domače dvorišče kar primerno.
sam kaj bi ti govoru, sej boš začela o tem razmišlat pr tretji kazni..

Uporabniški avatar
el_diablo
Poznavalec foruma

Kraj: Gottschee

Napisal/-a el_diablo Če jan 15, 2009 9:18 pm

majcy je napisal/-a:uuuaaauuu kok si ti kul!!!!!!!!!!!!

ja,pa še avto ma cel,za razliko od tebe :lol:
obstaja točka,na kateri drzno postane neumno...

Uporabniški avatar
slatncan
Novinec

Napisal/-a slatncan Če jan 15, 2009 9:23 pm

zato pa vsi čakamo vendo prvi sneg in pol še drugi pa tako naprej da gremo na ročna party na prazn parkplac :D samo kaj ko škifi murijo zrd tega čeprav stvar ni tako slaba če maš vsaj malo soli v glavi in ne delaš bedarij med avti in kandelabri...

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Napisal/-a Jerch_ Če jan 15, 2009 9:32 pm

slatncan to je druga pesem, to je tebi rekreacija :lol:
omenil sem samo, da bi bilo lepo, da bi se vsak udeleženec prometa soočil s skrajnimi fizikalnimi lastnostmi svojega avta in to magari na plačljivem poligonu, ki je temu namenjen.

da bom pošten, nisem končal brez škode.. je pa avto brez praske; http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... 4&start=20

Uporabniški avatar
slatncan
Novinec

Napisal/-a slatncan Če jan 15, 2009 9:36 pm

ja rekreacija gor al dol...vseen grem raj na prazn parkplac ko je poln snega in leda kot pa na nek poligon...govorim seveda o obvladovanju vozila ne pa o samo vožnji čez ovinke...ker verjamem da se človek dosti nauči če se pele po vlkem zasneženem parkingu in pri 50 ali več ročno zategne in lovi avto, men je kr koristlo par takih ur :D

Bezi
Novinec

Napisal/-a Bezi Če jan 15, 2009 10:12 pm

Preprosto ne razumem zakaj se ljudje jezijo zaradi snega na cesti. Jaz komaj čakam da ga zameče! In ko vidim darsovce, ki plužijo ceste sem skoraj jezen na njih. Vožnja po snegu je čisti užitek! Namesto da se je bojiš poskusi uživati v njej!

Na snegu se je dosti bol varno učiti in spoznavati avto. Pri recimo 40-50km/h se ti verjetno ne bo zgodilo nič resnejšega, če malo zategneš ročno in poskusiš drseti čez ovinke (seveda če nasproti ni vozil). Snow is gut man! :D

Uporabniški avatar
rhino
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a rhino Če jan 15, 2009 10:53 pm

Bezi je napisal/-a:Preprosto ne razumem zakaj se ljudje jezijo zaradi snega na cesti. Jaz komaj čakam da ga zameče! In ko vidim darsovce, ki plužijo ceste sem skoraj jezen na njih. Vožnja po snegu je čisti užitek! Namesto da se je bojiš poskusi uživati v njej!

Na snegu se je dosti bol varno učiti in spoznavati avto. Pri recimo 40-50km/h se ti verjetno ne bo zgodilo nič resnejšega, če malo zategneš ročno in poskusiš drseti čez ovinke (seveda če nasproti ni vozil). Snow is gut man! :D

Saj če je cestišče popolnoma prekrito s snegom ni problem,problem je tista qrčeva plundra in led,ki nastaja pod snegom...

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Če jan 15, 2009 11:30 pm

No ker je tistole iskanje vrne 32.768 zadetkov za besede "zimske gume" :mrgreen:
bom kar tle vprasal:
Se lahko v teh dneh po ljubljani, ko je sneg povsod pa večkrat tudi glavne ceste zasnezene, vozim z letnimi gumami in imam v prtljazniku verige?

ps: danes sem spoznal, da moj avto ni za v globok sneg :D varianta 20 minut za se premaknit 100 metrov naprej. prva stop rikverc stop prva stop ... :x
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody Če jan 15, 2009 11:33 pm

lahko se zakaj pa ne samo če narediš nesrečo si ga naj****...ko je na cesti sneg bi moral meti gor ketne
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Napisal/-a Blinder Če jan 15, 2009 11:38 pm

im nobody je napisal/-a:lahko se zakaj pa ne samo če narediš nesrečo si ga naj****...ko je na cesti sneg bi moral meti gor ketne

Je neka fora, da ce ze hoces imet letne gume, morajo imet vsaj *koliko?* mm profila ane?
Ketne bi jaz moral imet vedno ko sem na snegu z letnimi ali samo če bi z letnimi imel premalo gripa? Ker če je vsaj priblizno spluzena cesta ni nekega problema, pa še sol je po cesti tak da se vozis po mokrem skoraj. V klanec pa itak ne grem z letnimi.
Zgleda da bo moj avto pocival dokler ne gre sneg stran :D

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody Če jan 15, 2009 11:42 pm

lahka maš nove letne pa rabš ketne vseeno. ..zakaj ne letne?ker zimske so prilagojene takim razmeram in temparaturam..3 mm profila minimalno
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe jan 16, 2009 12:05 am

majcy je napisal/-a:...
jah kaj nej rečm, pač se mi je zgodil pri 30 al pa 40 km/h, itak mi ni blo nč jasn k je začeu drset zadn konc, pa sm očitno prehitr obrnla volan u drugo smer in me je začel zanašat,
...

Je pa še en faktor, o katerem marsikdo nič ne ve oz ga ne pričakuje. Ceste, ki so narejene za večje hitrosti (avtoceste, (bivša) hitra cesta proti Hrvaški ipd) pa tudi nekatere druge, imajo tudi bolj nagnjene ovinke - seveda zaradi boljšega "upiranja" centrifugalni sili - večja "nagnjenost" je tu prilagoditev večjim hitrostim. V praksi to pomeni, da je pri nižjih hitrostih nagnjenost prevelika, kar se na suhi cesti sploh ne pozna, se pa neredko zgodi, da v snežno-ledenih razmerah, ko nekdo vozi (pre)počasi, ta nagnjenost ovinka povzroči drsenje zadnjega dela avta navzdol v ovinek (navznoter in ne navzven - torej obratno "klasičnemu" zanašanju!). Zadnjega dela avta zato, ker imajo avti spredaj večjo težo in s tem večjo centrigugalno silo oz vztrajnost (tudi gredo bolj v "klanec" ovinka kot zadaj), bolj pritiskajo (profil bolj zagrabi) in predvsem guma bolj zagrabi zaradi drugačnega vpliva motorja (pr. pogon) kot pri zadnjih gumah, ki se samo "upirajo" - teoretično tako, da hočejo bežat levo-desno. To sem že večkrat lepo opazil v praksi (posebno med Krškim in NM na ABiE), ko mi je zadnji del ob nižji hitrosti (30-60) stalno bežal dol, če sem vozil hitreje (70-80), je bil avto uravnan in ga ni neslo.
Možno, da se je to zgodilo tudi tebi.
Nižja hitrost ni vedno najbolj varna.
Tudi vztrajnost in z njo smerna stabilnost na ravnini je večja s hitrostjo - kdaj se to kaže kot manjši vpliv "črt", kanalov itd plundre na avto pri večji hitrosti. Poleg teže in dovolj obremenjene večje širine gum je tudi to ena od prednosti avtobusov/kamionov in razlog za večje hitrosti.

Seveda pa vse to velja za cesto brez "problemov" - ko enkrat naletiš na težave in je potrebno hitrost zmanjšat, si v še večjem dreku. Pač dobro predvidet in pravočasno zmanjševat.

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Napisal/-a Jerch_ Pe jan 16, 2009 12:44 am

ja esem in za vse to kar si napisal je potrebno malo povadit in pride občutek. in vadit se ne da tako da avto nikoli ne drsi in vadit se ne da po suhi cesti, prav tako tudi poslušanje fantov ni vaja..
in ko avto dovoljkrat siliš do skrajnosti (seveda ne na cesti) si povečaš tolerance, lažje predvidevaš, imaš več rezerve in če že pride do nepredvidljive situacije nesrečo vsaj ublažiš, če ne že preprečiš.

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Napisal/-a Jerch_ Pe jan 16, 2009 12:48 am

majcy, ne se počutit, da to leti nate. ne poznam ne tebe ne tvoje nesreče, tako, da lahko, da si storila vse kar se je dalo, da nebi prišlo do tega.
iz tvojih besed pa sem vseeno začutil nesamozavest, predvsem zato ker si priznala, da ti je sploh prvič v življenju pobegnil zadek..

-ibiza-
Nov uporabnik

Napisal/-a -ibiza- Pe jan 16, 2009 12:59 am

Koliko so pa bile stare zimske gume.
Je ogromna razlika, če imaš ti popolnoma nove zimske oz. stare 1 ali 2,3 sezone.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Pe jan 16, 2009 1:13 am

Sonček - si se preselil na Ibizo?

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Pe jan 16, 2009 1:23 am

Jerch_ je napisal/-a:ja esem in za vse to kar si napisal je potrebno malo povadit in pride občutek. in vadit se ne da tako da avto nikoli ne drsi in vadit se ne da po suhi cesti, prav tako tudi poslušanje fantov ni vaja..
in ko avto dovoljkrat siliš do skrajnosti (seveda ne na cesti) si povečaš tolerance, lažje predvidevaš, imaš več rezerve in če že pride do nepredvidljive situacije nesrečo vsaj ublažiš, če ne že preprečiš.

Ne vem, zakaj me naslavljaš, saj nisem nikjer napisal, da vaja ni potrebna. Res je, vaja je seveda potrebna, a to, o čemer sem pisal, se skoraj ne da vadit, kaj šele varno, saj so parkirišča večinoma ravna, poligonov pa ni oz to niso in ne smejo biti hitri nagnjeni poledeneli/zasneženi ovinki - hkrati pa je (za ustrezno vajo) potrebno imeti tudi določeno brzino, da poiščeš in najdeš uravnoteženost med centrifugalno silo, vztrajnostjo in nagibom v zavoju. Predvsem je tako "obratno" obnašanje avta v zavoju marsikomu povsem neznano in nepričakovano, zato niti ne reagirajo ustrezno oz še povečajo problem z zmanjševanjem hitrosti.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Napisal/-a Blinder Pe jan 16, 2009 10:24 am

-ibiza- je napisal/-a:Koliko so pa bile stare zimske gume.
Je ogromna razlika, če imaš ti popolnoma nove zimske oz. stare 1 ali 2,3 sezone.

Pa sej če ni globok sneg se lahko tut z letnimi vozis. Pa tak sproti provavas pospesevat d avidis kolko gripa je. Nevem no jaz nisem imel tezav, razen v globokem snegu. No pa klancev sem se izogibal.
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost