Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a bass So apr 11, 2009 10:45 pm

Razlika med motoristi in avtomobilisti je, da je med prvimi več normalnih kot debilov, pri drugih pa je ravno obratno.

Čez naselje večina motoristov vozi normalno in zato je primitivno označevati vse voznike dvokolesnikov za "golazen".

Če je kje videti kake "nizkoleteče projetile" sredi mesta v kratkih rokavih in natikačih (po možnosti brez čelade) jih ne štejte za motoriste, ker jih tudi motoristična scena ne sprejema za svoje. Tak, ki nima spoštovanja niti do sebe ga tudi do ostalih ne bo imel.
Fora je v tem, da bo tak najverjetneje poškodoval ali ubil le samega sebe, medtem, ko imamo avtomobilisti "malce" večjo odgovornost.
Treba je tudi na take pazit, mu naredit prostor, naj čimprej pikne mimo, tako je najbolj varno za oba.

Naj se tisti motorist vozi 200 če mu paše, a če ga TI (ja ti, ki to bereš) ne boš videl, boš morda ravno TI tisti, ki ga bo sklatil. Nanj ne moreš vplivati, nase pa lahko...in mu morda s tem rešiš glavo in sebi prihraniš krivo vest.
Kaj ti pomaga, da je "bil on kriv", če ga je tvoj avto pokončal. Bi si potem še govoril, "Jah, sej je bil un kriv!" ali bi spraševal sebe, boga ali kogarkoli že, zakaj sem ga ravno jaz in kaj bi lahko storil, da se to nebi zgodilo. Ko nekdo umre, je nadaljna debata brezpredmetna. Madež krvi ter madež krivde ostajata.

Motorist na cesti je praktično neviden. Naj imajo 6 dolgih luči zaradi mene, vsaj jaz ga ne bom imel na vesti, ker ga bom VIDEL. In hvala mu za to uslugo.

Če vas pa večja varnost v obliki dolge luči motorista moti, ste pa vase zagledani hinavci brez zmožnosti kakršnekoli empatije.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
batek
Novinec

Napisal/-a batek So apr 11, 2009 11:02 pm

bass je napisal/-a:Če vas pa večja varnost v obliki dolge luči motorista moti, ste pa vase zagledani hinavci brez zmožnosti kakršnekoli empatije.

Glej, po zakonu in predpisih se pač ne sme uporabljati dolgih luči tralala.....tko je, če bo vsak delav po svoje si bom jaz dal na čelado modro luč in po možnosti še sireno (govorim v imenu tistih ki jih moti dolga luč).) :(
batek

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass So apr 11, 2009 11:56 pm

Pravi pravcati šerif divjega zahoda se je našel, čestitke.
Po zakonu naj se tudi nebi izsiljevalo motoristov, če se že gremo na to vižo...zdaj pa sam oceni ali je več vredno, da ti pripreš oči za par sekund, ali je bolje da umre motorist, ker si ga spregledal?
Aja, sem pozabil, važno je, da se je pokojni držal svetih CPP, red mora bit, kajnede, tako si je namreč zagotovil mesto v nebesih... :roll:

Če prav razumem je tema namenjena osebam, ki jih moti vsaka malenkost, tudi če komu reši življenje, tako da izvolite še naprej ejakulirat na svoje frustracije...tole je malo preslovenceljsko zame. Get a life people.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Verbatim
Nov uporabnik

Napisal/-a Verbatim Ne apr 12, 2009 2:09 am

V Sloveniji so ogromni krivi tudi vozniki avtomobilov. Navadili so se, da v križiščih samo bežno pogledajo, če se približuje kakšen par luči. Ustavlja pri STOP znakih več nihče. Potem pa se v tej naglici pač zgodi, da spregledaš motorista.

Obvezne dnevne luči so bile ena izmed najslabših možnih idej pri nas. Voznikom samo daje potuho, da več ne rabijo biti tako zelo pozorni v križiščih. Potem pa se vsi čudite, zakaj smo mi eni izmed redkih v Evropi , kjer imamo čez skoraj vsako križišče omejitev 60 km/h.

Verbatim
Nov uporabnik

Napisal/-a Verbatim Ne apr 12, 2009 2:24 am

TOYOTA je napisal/-a:... tako med motoristi kot med avtomobilisti so divjaki, ampak za veliko nesreč z motorji ste krivi sami in bog ne daj, da se komu kaj zgodi, ampak povprečen človek vozi po AC 140 kmh, ko pogleda v ogledalo ni nikogar in se nameni prehitevat, v tem trenutku ti že z 250 ali več letiš proti njem, res je da lahko veliko hitreje ustaviš, samo če bi vsem to uspelo, ne bi bilo toliko mrtvih, in hvala bogu, da saj nekateri vozite po ''pamet'',

To preprosto ni res. Pri 250 km/h motorist naredi vsako sekundo 70 metrov. Preglednost nazaj na avtocesti je vedno vsaj 500 metrov, kar pomeni da imaš pokritih vsaj 7 sekund vožnje motorista (v resnici pa še veliko več, ker je diferenca med voznikom avtomobila in motorista v takem primeru samo 100 km/h). Če voznik avtomobila kljub temu ne uspe opaziti motorista, pomeni da je nesposoben za volan.

Sicer pa na avtocestah umre zelo malo motoristov. Tako pri nas, kot v Nemčiji, kjer nimajo omejitve.

Uporabniški avatar
pocesnkII
Stalni uporabnik

Kraj: kamnik

Napisal/-a pocesnkII Ne apr 12, 2009 8:32 am

Verbatim je napisal/-a:
TOYOTA je napisal/-a:...tako med motoristi kot med avtomobilisti so divjaki, ampak za veliko nesreč z motorji ste krivi sami in bog ne daj, da se komu kaj zgodi, ampak povprečen človek vozi po AC 140 kmh, ko pogleda v ogledalo ni nikogar in se nameni prehitevat, v tem trenutku ti že z 250 ali več letiš proti njem, res je da lahko veliko hitreje ustaviš, samo če bi vsem to uspelo, ne bi bilo toliko mrtvih, in hvala bogu, da saj nekateri vozite po ''pamet'',

To preprosto ni res. Pri 250 km/h motorist naredi vsako sekundo 70 metrov. Preglednost nazaj na avtocesti je vedno vsaj 500 metrov, kar pomeni da imaš pokritih vsaj 7 sekund vožnje motorista (v resnici pa še veliko več, ker je diferenca med voznikom avtomobila in motorista v takem primeru samo 100 km/h). Če voznik avtomobila kljub temu ne uspe opaziti motorista, pomeni da je nesposoben za volan.

Sicer pa na avtocestah umre zelo malo motoristov. Tako pri nas, kot v Nemčiji, kjer nimajo omejitve.

raje povej da spolh nepogleds nazaj in samo levi zmigovec in gasa, bo ze ustavu ce se noce zaleteti. sem tut sam motorist in povem da je takih kamikazijev 99% lepo smerokaz po gremo levo, ogledalo v avtu pa je za okras ker lepo zgleda.
Diagnostika in servis osebnih ter tovornih vozil ->PM

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Ne apr 12, 2009 8:38 am

Verbatim je napisal/-a:
TOYOTA je napisal/-a:
gecco je napisal/-a: tako med motoristi kot med avtomobilisti so divjaki, ampak za veliko nesreč z motorji ste krivi sami in bog ne daj, da se komu kaj zgodi, ampak povprečen človek vozi po AC 140 kmh, ko pogleda v ogledalo ni nikogar in se nameni prehitevat, v tem trenutku ti že z 250 ali več letiš proti njem, res je da lahko veliko hitreje ustaviš, samo če bi vsem to uspelo, ne bi bilo toliko mrtvih, in hvala bogu, da saj nekateri vozite po ''pamet'',

tlele mal nepravilno citiraš ker tega nisem jaz napisal

Edit esem
Sem popravil napačno citiranje (razen v tvojem postu). Pazite, kako citirate, da ne podtikate napačnih mnenj nepravim osebam.
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

smuky
Novinec

Napisal/-a smuky Ne apr 12, 2009 5:56 pm

Jaz moram reč,da me dolge luči podnevi sploh ne motijo sam ponoči me pa zelo zelo motijo,ker so močne ko hudič.Ja nekateri imajo dolge tudi ponoči.Pa ugasni dolge mater... :?
Drugače pa jaz zelo ne maram motoristou in do zdaj enega nisem videl,ki naj bi vozil po omejitvah.Samo,da ne omenjam prehitevanja po desni itd....
Sam sem bil pa 2x udeležen v prometni nesreči z motoristom pa čeprau drugič sem bil samo kot priča.Moram reč,da v obeh primerih je bil kriv motorist.
Dobro se spomnem,da sem stal pred križiščem in en motorist prgoni z glaune na stransko cesto tam kjer sem bil jaz in je šel direkt v mene.Njemu ni bilo nič na srečo.Drugo sploh ni važno.
Ta drugič pa vem,da sem sedel na autobosni postaji,kjer je bilo križišče s semaforjem.No in kaj je bilo?Rdeč semafor in avti stojijo v koloni in čakajo in kar naenkrat se pojavi en model z motorjem in gre slalom med avti,ki so čakali na zeleno.Motorist je padu in je bila cela pizdarija.Je prišla policija in so me vprašali,da če sem kaj vidu in jaz sem povedal to kar sem videl.

Toliko o motoristih. :roll:
Zadnjič spremenil smuky, dne Če apr 30, 2009 11:54 am, skupaj popravljeno 4 krat.

Uporabniški avatar
ijuvan
Novinec

Kraj: SG

Napisal/-a ijuvan Ne apr 12, 2009 6:12 pm

@smuky, jaz sem bil priča v parih avtomobilskih nesrečah. Toliko o avtomobilistih :roll:
Če veš kaj hočem povedat....

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Ne apr 12, 2009 7:17 pm

batek je napisal/-a:Glej, po zakonu in predpisih se pač ne sme uporabljati dolgih luči tralala.....tko je, če bo vsak delav po svoje si bom jaz dal na čelado modro luč in po možnosti še sireno (govorim v imenu tistih ki jih moti dolga luč).) :(

Tale tvoj tralala si jaz predstavljam, da ko boš pa kašnega motorista izsilil ( kar nikjer v zakonu ne piše da ga lahko ) boš pa mijavkav JA NISEM GA VIDEL :bonk

Res ne zastopim nekaterih voznikov, ko jih sredi belega dneva moti ena dolga luč, ki ima dosti švohnejši upliv kot pa kratka ponoči :jao:
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

MateSLO
Novinec

Napisal/-a MateSLO Po apr 13, 2009 2:18 pm

No ja. Meni se ne zdijo tako zelo motece te luci - samo se vedno pa je razlika ce se nekdo cisto za teboj vozi z dolgimi ali pa kratkimi lucmi.
Samo to so ze malenkosti ... se vedno imam raje da ga vsaj opazim :roll:

Tisto kar mi gre zelo v nos je pa to, da motoristi ocitno mislite da ste nekaj vec od drugih udelezencev na cesti.
Bi si skoraj upal trdit da sem v zadnjih letih videl nekaj ducat motoristov ki so vozil vsaj blizu omejitvam in niso izzivali usode. Vsi drugi pa polomija. CE JE ZAKON, POTEM NAJ BO ZAKON ZA VSE UDELEZENCE V PROMETU!!!!!!!!!!

In potem je vozik kriv ker je motoristi zaprl pot. Ja valda, nacin voznje motorista pa nihce niti ne posumi saj je samoumevno da je vozil skrbno, varno in mogoce se malo pod omejitvijo ;)

dask je napisal/-a:Taki so res idioti, kaj če bi bil v ovinku namseto mene z 90km/h traktor z 25km/h. Kje bi se ustavil? Ene 30 m pred traktorjem z razbito čelado.

Tocno to se je meni zadnjic zgodilo .... je bil taksen ne prevec oster ovinek da si lahko lepo z 80-90km/h zvozil in se mi nalima en motorist na rit. In ker je hisa tako trdo ob cesti ne vidis kaj se za ovinkom dogaja.
Tam je pa peljal traktor, za njim pa kolona vozil ... drugega kot stopit na bremzo tako ali tako ne mores naredit - samo za onega motorista zadaj je bila pa kriza ker se je komaj ustavil za menoj ...

Nocem metati vseh motoristev v isti kos, samo malo je taksnih ki po vecini upostevajo prometne predpise in so kulturni do drugih voznikov.
Meni osebno je vseeno ce se vsi motoristi dobijo nekje in tam divjajo, zaletavajo ....... samo pustite mene pri miru ker ne mislim nobenega nosit na grbi do konca zivljenja. Nihce ni popoln in vedno se zgodi kaksen feler ;)

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Po apr 13, 2009 2:56 pm

@cash: :tomidelej:

zakaj dolge luči? če so s tem lažje opazni v prometu toliko bolje za njih...

off:
nedavno nazaj se je tovornjak vključeval z obvoznice na regionalno cesto in je lepo čakal na prosto pot medtem ga je prehiteval voznik motorja, ki niti pogledal ni ne leve ne desno ampak je videl samo ravnino. voznik tovornjaka je lepo opazoval motorista kako gre mimo in k sreči je stal pri miru, ker če bi ta le malo speljal bi motorista lepo zmečkal.

Uporabniški avatar
Neeko
Nov uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a Neeko Po apr 13, 2009 3:57 pm

pocesnkII je napisal/-a:
Verbatim je napisal/-a:
TOYOTA je napisal/-a:...tako med motoristi kot med avtomobilisti so divjaki, ampak za veliko nesreč z motorji ste krivi sami in bog ne daj, da se komu kaj zgodi, ampak povprečen človek vozi po AC 140 kmh, ko pogleda v ogledalo ni nikogar in se nameni prehitevat, v tem trenutku ti že z 250 ali več letiš proti njem, res je da lahko veliko hitreje ustaviš, samo če bi vsem to uspelo, ne bi bilo toliko mrtvih, in hvala bogu, da saj nekateri vozite po ''pamet'',

raje povej da spolh nepogleds nazaj in samo levi zmigovec in gasa, bo ze ustavu ce se noce zaleteti. sem tut sam motorist in povem da je takih kamikazijev 99% lepo smerokaz po gremo levo, ogledalo v avtu pa je za okras ker lepo zgleda.

če da žmigavec je še dober

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Po apr 13, 2009 4:18 pm

sploh nočem pomislit kje bi bil zdajle, če bi se par uric nazaj, ko sem se peljal iz Mokronoga proti Zburam, vozil po omejitvah 90 (ali še malo več kot je navada)...še dobro da sem si malo popravljal kombinezon in se v levi nepregledni ovinek pripeljal okoli 60. Ker na drugi strani je proti meni šel čisto po mojem pasu en specialc v golfu (al neki podobnga) in komaj odvil mimo mene...

Toliko solidarnosti in kulture kot je premore 98% motoristov nima 1 na 1000 ali pa še manj šoferjev avtomobilov. Tiste 2% so pa itaq squid-i, ki jih noben motorist ne šteje medse.

Slika
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

Uporabniški avatar
Cash
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cash Po apr 13, 2009 5:50 pm

Adis 8) Sam res, ne morem si predstavljati, kako me je vseskup minilo. Pred leti mi je bil SS motor kot mulcem, ne vem, ne morem se izrazit, enostavno super duper mašina, ki sem jo skoraj sanjal. Danes se bojim smrti, še bolj pa trajne poškodbe, Bog ne daj, da sem v vozičku, pa zame skrbijo drugi ---> Ne, tega si ne bi odpustil nikoli, nikoli!!! Naj mi raje gnije v garaži, pa čeprav sem izgubil mnogo € na ta račun.
Ne jemljem pa veselja drugim motoristom, ki uživajo na motorju. Tudi zaradi dolgih luči se ne vznemirjam, si ne pustim vznemirjati. Pač, če vidim dolgo luč, enostavno ne gledam direkt vanjo, ampak malce zraven, vem pa, da sem opazil motorista.

Imam pa tako miselnost, da če je zadaj motorist, se ne umikam, raje vozim čisto normalno, brez kakih nenadnih sprememb smeri in hitrosti, pa naj motorist sam izbere trenutek, ko me bo prehitel. Recimo, da če bi se mu umaknil, bi s tem "prisilil" motorista, da me prehiti, kasneje pa bi recimo priletel v avto in spet bi se sekiral, da sem zaradi svojega umika kao povzročil nesrečo.

matobeli
Novinec

Napisal/-a matobeli To apr 14, 2009 10:42 pm

pa ravno v soboto sva z bratom ugotavljala zakaj hudiča imajo motoristi podnevi dolge... bolše če so vidni.

AMPAK! je bil pa en majstore, z dvema reflektorjama, pa dolge luči. dobro da je bilo poznano križišče in nič posebnega na cesti, ker je ornk zaslepil v ogledalo. (bolj kot svetloba je bil šok da ti nekaj tako močno posveti v glavo pri belem dnevu)

ampak tudi mene malo mika da bi si kupil eno mašinco. nekaj udobnega in ne prehitrega :)

Otroc cesta ni igrišče! (to sm slišov velikrat kot majhen, zakaj odrasli na to rajši pozabljamo? (v avtu in na motorjih)
Bruum Bruum!

Verbatim
Nov uporabnik

Napisal/-a Verbatim To apr 14, 2009 11:42 pm

Sam vedno dajem žmigavce in sem na avtocestah v Sloveniji eden bolj kulturnih voznikv. Res pa je, da dosti vozim po Evropi in se tega pač tam naučiš.

adis je napisal/-a:off:
nedavno nazaj se je tovornjak vključeval z obvoznice na regionalno cesto in je lepo čakal na prosto pot medtem ga je prehiteval voznik motorja, ki niti pogledal ni ne leve ne desno ampak je videl samo ravnino. voznik tovornjaka je lepo opazoval motorista kako gre mimo in k sreči je stal pri miru, ker če bi ta le malo speljal bi motorista lepo zmečkal.

Tako je tudi pravilno. Že v avtošoli učijo, da moraš pogledati levo in desno, preden zapelješ na prednostno cesto. Tudi zakon pravi, da lahko zapeljemo na prednostno šele, ko se prepričamo, da lahko to varno storimo glede na ostale cestne udeležence.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Sr apr 15, 2009 5:12 am

@verbatim: voznik tovornjaka je na višjem položaju kot motorist in ta bi lahko motorista zlahka spregledal... a izšlo se je dobro za motorista

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Sr apr 15, 2009 8:01 am

škoda... še eno tele manj bi blo,ki ogroža ostale z njegovim naganjanjem. Takih mi ni škoda
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

matobeli
Novinec

Napisal/-a matobeli Sr apr 15, 2009 8:36 am

ah, dejte no take izjave prišparat za ljudi ki jih je dejansko potrebno postaviti pred zid (ali pa jim kupit motorje, mi pa si začnemo izposojati tavelike šleparje), večino naših politikov, par nekaj beloovratniških lopovov, kakšnega "tycoona"...
Bruum Bruum!
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov