cc09 je napisal/-a:Kako je imel podoben primer, če je avto krepko zamujal? Ta avto sploh še ni zamuja pa že paničari. Si naročil avto, da ga boš imel in vozil, ali da boš lahko koga tožil?
zelenik je napisal/-a:Vem, da sem precej kriv tudi sam, saj ob podpisu pogodbe nisem prevelike vloge dal na teh cca., saj je bilo ob tem striktno rečeno da bo prej ali v treh mesecih. Prodajlaec je tudi rekel, da v treh mesecih bo zagotovo. Kakorkoli prodajalec je svoje delo opravil z odliko, avto prodal mene pa zavedel in še bolj malo mu lahko vsaj dokler ni pretečenih vsaj 4 mesecov od naročila.
zelenik je napisal/-a:Gre se za to, da sem jaz med tem svoj avto že prodal,....
cc09 je napisal/-a:Če piše "cca 3 mesece", to pomeni, da do poteka 4ih mesecov nimaš sploh kaj. Ker 3 meseci in 2 tedna so še zmeraj 3 meseci. Tudi če ne bi bilo "cca". Če je pa "cca", so pa lahko tudi 4 meseci, pod kar spada tudi 4 meseci in 3 tedni. V glavnem, v pogodbo sigurno niso napisali tako natančnega roka, da si bi z njim kaj veliko pomagal (zakaj ga pa bi, in če je vmes "cca", to sploh ni noben rok). Če je bilo pa tebi na začetku pomembno, zaradi posla ali ne vem česa, da avto res dobiš v treh mesecih, bi moral ti zahtevat, da se to natančno napiše not, in da tudi piše kaj se zgodi, če avta ni.
Pomembno je še kaj si vplačal vnaprej, aro ali predplačilo. Napisal si "akontacija", kar je lahko teoretično eno ali drugo. Ampak če piše, da če ne vzameš avta moraš vseeno plačati 10%, teh 300 evrov zelo verjetno ni ara.
In ja, imam podobno izkušnjo, 3 mesece, nazadnje je bilo 6. Pa kaj pol. Če bi mi bilo pomembno kdaj točno pride, bi vzel ali iz zaloge, ali pa to napisal v pogodbo. In tudi če bi mi takoj rekli 6 mesecov, bi ga glih tako kupil.
zelenik je napisal/-a:je bil nov avto naročen 14.3.2015 ustno je bilo dogovorjeno (so priče), da je dobava 2 do maksimalno 3 mesece, na pogodbi pa je napisano "cca. 3 mesece"
Odstop od pogodbe pred iztekom roka
107. člen
Če je pred iztekom roka za izpolnitev obveznosti očitno, da ena stranka ne bo izpolnila svoje obveznosti iz pogodbe, lahko druga stranka odstopi od pogodbe in zahteva povrnitev škode.
Če je pravočasna izpolnitev bistvena sestavina pogodbe
104. člen
(1) Če je izpolnitev obveznosti v določenem roku bistvena sestavina pogodbe, dolžnik pa je v tem roku ne izpolni, je pogodba razvezana po samem zakonu.
(2) Vendar lahko upnik ohrani pogodbo v veljavi, če po preteku roka nemudoma obvesti dolžnika, da zahteva njeno izpolnitev.
(3) Če je upnik zahteval izpolnitev pogodbe, pa je ni v primernem roku dobil, lahko odstopi od pogodbe.
(4) Ta pravila veljajo tako v primeru, ko sta se pogodbeni stranki dogovorili, da se bo pogodba štela za razvezano, če ne bo izpolnjena v določenem roku, kot tudi takrat, kadar je izpolnitev pogodbe v določenem roku po naravi posla njena bistvena sestavina.
Učinki razvezane pogodbe
111. člen
(1) Če je pogodba razvezana, sta obe stranki prosti svojih obveznosti, razen obveznosti za povrnitev morebitne škode.
(2) Če je ena stranka popolnoma ali deloma izpolnila pogodbo, ima pravico do vrnitve tistega, kar je dala.
(3) Če imata obe stranki pravico zahtevati vrnitev danega, veljajo za vzajemno vračanje pravila, ki veljajo za izpolnitev dvostranskih pogodb.
(4) Vsaka stranka dolguje drugi povračilo za koristi, ki jih je medtem imela od tistega, kar je dolžna vrniti oziroma povrniti.
(5) Stranka, ki vrača denar, mora plačati obresti od dneva, ko je prejela izplačilo.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov