Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Uporabniški avatar
G-RaceR
Nov uporabnik

Kraj: Celje

zastaranje prekrska

Napisal/-a G-RaceR To maj 04, 2004 10:19 am

dejstva: prekrsek storjen 25.3.03
danes: ze vec kot 1 leto od tega

res pa je da so mi 30.1.04 poslali odlocbo (skrajsani postopek-da moram placati (ki sem jo ze omenil) )
- od 30.1 je pa ze spet minilo --- skoraj pol leta
ALI JE PREKRSEK ZASTARAL KER JE ZDAJ ZE 1 LETO OD TEGA IN NI NIC?

lp
"Ni nam lahko...!"

Uporabniški avatar
obi
Stalni uporabnik

Kraj: rojstni šentjur

Napisal/-a obi To maj 04, 2004 10:26 am

Nevem sicer kako je ampak meni po dveh letih še prekršek še vedno ni zastaral
Štrom for WIFE ( ups for life )

Slika

Uporabniški avatar
CockroaC
Mojster foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a CockroaC To maj 04, 2004 10:40 am

Ko bo zastaral boš z tem seznanjen po pošti.
Slika

maky
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana

Re: zastaranje prekrska

Napisal/-a maky To maj 04, 2004 10:51 am

G-RaceR je napisal/-a:dejstva: prekrsek storjen 25.3.03
danes: ze vec kot 1 leto od tega

res pa je da so mi 30.1.04 poslali odlocbo (skrajsani postopek-da moram placati (ki sem jo ze omenil) )
- od 30.1 je pa ze spet minilo --- skoraj pol leta
ALI JE PREKRSEK ZASTARAL KER JE ZDAJ ZE 1 LETO OD TEGA IN NI NIC?

lp

tebi bo zastaral 30.1 2006 :wink: 2 leti od zadnjega obvestila... vrjemi da jih boš dobil še kako obvestilo :wink:
SlikaSlika

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d To maj 04, 2004 11:18 am

Jaz ze tudi vec kot leto nisem nic dobo... bo treba pocakat da bo dve leti da nic ne dobis...
P.S. maky a je to zihr da pol zastrara ce dve leti nic ne dobis??
lp

peters
Stalni uporabnik

Kraj: PTUJ

Napisal/-a peters To maj 04, 2004 2:14 pm

Zakon o prekrših pravi:

Sedmo poglavje

ZASTARANJE

55. člen

(1) Postopek za prekršek ni dopusten, če preteče eno leto od
dneva, ko je bil prekršek storjen.

(2) Zastaranje ne teče v času, ko se po zakonu postopek o
prekršku ne sme začeti ali nadaljevati.

(3) Zastaranje pretrga vsako dejanje organa, pristojnega za
postopek, ki meri na pregon storilca prekrška. Po vsakem
pretrganju začne teči zastaranje znova, vendar pa postopek o
prekršku v nobenem primeru ni več mogoč, ko poteče dvakrat
toliko
časa, kolikor ga zahteva zakon za zastaranje postopka o
prekršku.

(4) Zastaranje se pretrga tudi, če stori storilec v času, ko teče
zastaralni rok, enako hud ali hujši istovrstni prekršek.

Uporabniški avatar
Redman
Nov uporabnik

Napisal/-a Redman To maj 04, 2004 2:31 pm

Meni je en prekrsek zastaral po enem letu. Eno leto nazaj sem se pritozil na placilni nalog, ki sem ga dobil zaradi prekoracene hitrosti, prejsnji teden so mi pa poslali odlocbo sodisca da prekrsek po enem letu zastara. :D

JocoM
Nov uporabnik

Kdaj bo moj primer zastaral

Napisal/-a JocoM Pe dec 14, 2007 2:23 pm

Obujam tole staro temo, prosim če mi zda kdo odgovoriti kdaj bo moj primer zastaral:
Prekršek sem naredil aprila 2005, bil pri sodniku za prekrške oktobra 2005, nato več kot dve leti ni bilo ne duha ne sluha. Sedaj, torej decembra 2007 (po dobrih dveh letih od sodnika in dveh letih in pol po prekršku) dobim sodbo in položnice in kazenske točke in prepoved vožnje. Dal sem napoved pritožbe, sedaj pričakujem obrazložitev sodbe na katero bom lahko podal pritožbo. Potem baje moram upati da se bo stvar zavlekla do aprila 2009, takrat poteče 4 leta od prekrška in zastara. Ali je to res?
A ne zastara že po dveh letih če ni v mes ne duha ne sluha o kakšni sodbi....tako kot je bilo pri meni?
No če kdo lahko kaj razloži o tem primeru in če imam kaj šans da moj primer zastara.
Hvala vsem.
LP, Joco

rini
Novinec

Napisal/-a rini Pe dec 14, 2007 4:40 pm

V skladu z 222. člen Zakona o prekrških, ki se uporablja od 1.1.2005, velja, da se postopki o prekrških, ki do začetka uporabe tega zakona še niso bili pravnomočno končani, dokončajo in izrečene sankcije izvršijo po dosedanjih predpisih, torej po prejšnjem Zakonu o prekrških, ki se je uporabljal do 31.12.2004. Po tem zakonu pa je veljal absolutni zastaralni rok 2 let.

Po novem. Izrečene sankcije za prekršek se ne smejo začeti izvrševati, če pretečeta dve leti od dneva, ko je odločba, s katero je bila sankcija izrečena, postala pravnomočna. Zastaranje ne teče v času, ko se po zakonu sankcije ne morejo izvrševati. Zastaranje pretrga vsako dejanje sodišča ali organa, pristojnega za izvršitev, ki meri na izvršitev sankcije. Po vsakem pretrganju začne teči zastaranje znova, vendar pa se sankcije ne smejo začeti izvrševati po preteku štirih let od dneva, ko je odločba, s katero je bila sankcija izrečena, postala pravnomočna.

dms
Novinec

Napisal/-a dms Pe dec 14, 2007 4:41 pm

Zastaranje pregona

42. člen

(1) Postopek o prekršku ni dopusten, če pretečeta dve leti od dneva, ko je bil prekršek storjen.
(2) Zastaranje ne teče v času, ko se po zakonu postopek o prekršku ne sme začeti ali nadaljevati.
(3) Zastaranje pretrga vsako dejanje organa, pristojnega za postopek, ki meri na pregon storilca prekrška. Po vsakem pretrganju začne teči zastaranje znova, vendar pa postopek o prekršku v nobenem primeru ni več mogoč, ko poteče dvakrat toliko časa, kolikor ga zahteva zakon za zastaranje postopka o prekršku.
(4) Zastaranje se pretrga tudi, če stori storilec v času, ko teče zastaralni rok, enako hud ali hujši istovrstni prekršek.

Daljši rok za zastaranje

43. člen

Z zakonom, ki določa prekršek, se lahko predpiše za prekrške iz petega odstavka 17. člena tega zakona tudi daljši rok za zastaranje postopka o prekršku, kakor je predpisan s tem zakonom, vendar ne daljši od treh let.

Zastaranje izvršitve sankcije

44. člen

(1) Izrečene sankcije za prekršek se ne smejo začeti izvrševati, če pretečeta dve leti od dneva, ko je odločba, s katero je bila sankcija izrečena, postala pravnomočna.
(2) Zastaranje ne teče v času, ko se po zakonu sankcije ne morejo izvrševati.
(3) Zastaranje pretrga vsako dejanje sodišča ali organa, pristojnega za izvršitev, ki meri na izvršitev sankcije. Po vsakem pretrganju začne teči zastaranje znova, vendar pa se sankcije ne smejo začeti izvrševati po preteku štirih let od dneva, ko je odločba, s katero je bila sankcija izrečena, postala pravnomočna.

JocoM
Nov uporabnik

Napisal/-a JocoM Po dec 17, 2007 7:38 am

Ja hvala za ogovore, samo a zna kdo bolj preprosto povedat glede mojega primera. Torej če prav razumem, dve leti stvar zastara...torej je moj primer že zastaran?
Hvala in lep pozdrav

JocoM
Nov uporabnik

Napisal/-a JocoM To dec 18, 2007 8:57 am

A noben ne na razložiti? :-(
Vsaj tolk da se malo pripraim kako pritožbe pisat itd...
LP, Joco

Uporabniški avatar
Paris
Uporabnik

Kraj: Somewhere over the rainbow

:D

Napisal/-a Paris To dec 18, 2007 9:36 am

hehe, prometni prekrški in podobni kjer država dobi denar ne zastarajo kar tako! :twisted: Tam kjer pa oškodovanec dobi oz. naj bi dobil, tisto pa zastara takoj ko tega nebi želel! :bonk

Tko da prej ko boš plačal bolje bo in ceneje tudi!
Še najbolj pa je plačat v 8h dneh razen če imaš odvetnika in si 100% da lahko dobiš!
V praksi tako nekako zgleda, če se sam pritožuješ popušiš na celi črti. Če pa se preko odvetnika pol pa ponavadi zmagaš! :D
Slika
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov