Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Uporabniški avatar
mrt
Novinec

Kraj: Primorska

Uvoz avtomobila iz hrvaške?

Napisal/-a mrt Sr jan 05, 2005 6:26 pm

Zanima me kako je z uvozom avtomobila za rally iz hrvaške?Kako je s tem? :)

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a B|ind Če avg 19, 2010 12:49 pm

Mene pa zanima kako je z uvozom navadnega avtomobila iz HR v SLO ?
Koliko stane carina ? Kaj se zgodi s PDVjem ?

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Kraj: Mal naokol

Napisal/-a xsara Če avg 19, 2010 12:55 pm

Mogoče ti tole kaj pomaga:

Pri uvozu (postopek sprostitve v prost promet) osebnih motornih vozil iz tretjih držav se obračunajo in plačajo naslednje dajatve:

carina po stopnji 10 %,
davek na dodano vrednost (DDV) po stopnji 20 %,
davek na motorna vozila (DMV), v skladu z Zakonom o davkih na motorna vozila,
okoljska dajatev za onesnaženje okolja zaradi nastajanja izrabljenih motornih vozil v višini 0,0063 € za kilogram vozila.

Osnova za določitev zneska carine je carinska vrednost blaga, v katero se vštevajo vsi stroški zunaj carinskega območja Skupnosti, če niso upoštevani v plačani ali plačljivi ceni za uvoženo blago (npr. prevozni stroški, stroški zavarovanja, stroški natovarjanja in pretovarjanja ipd.).

Osnova za DDV pri uvozu je carinska vrednost blaga, v katero se vštevajo carina, DMV in drugi stroški (če že niso vključeni), ki nastanejo do prvega namembnega kraja v Sloveniji.

Osnova za DMV pri uvozu je vrednost blaga, določena v skladu z 38. členom Zakona o DDV, v katero se všteva tudi carina.

Carinski postopek se izvede pri blagovni izpostavi z vložitvijo pisne carinske deklaracije, ki se ji priložijo drugi predpisani dokumenti (račun, potrdilo o poreklu, prevozne listine itd.). V večini primerov se pri carinjenju praviloma upošteva transakcijska vrednost vozila (po priloženem računu), obstajajo pa tudi druge metode določanja carinske vrednosti blaga v skladu s carinsko zakonodajo.

Pred registracijo vozila je potrebno opraviti homologacijo.
citroen for life, aja and fiat too, aja pa še mitsubishi.......

Uporabniški avatar
bam88
Stalni uporabnik

Re: Uvoz avtomobila iz hrvaške?

Napisal/-a bam88 Ne nov 11, 2012 7:54 pm

Živijo

Eno vprašanje. Zanima me kako je z nakupom avta na Hrvaškem ali v Srbiji? Avto za katerega se zanimam ni ne oldtimer in ne euro3(2?) motor tako da ni primeren za homologacijo in registracijo v Sloveniji. Rad bi ga pa spravil v Slovenijo za rezervne dele.

Se naredi v Srbiji/Hrvaški prepis name in ga potem normalno z prikolico spravim na carini čez mejo? Predvsem me zanima postopek na carini...bojo kaj preverjal...treba kaj plačat? Nimam pojma kako to deluje in zamnima me samo zaradi carine.

Bi prosil za informacije.
Renault Clio 1.8 16V l. 1993

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Ne nov 11, 2012 11:12 pm

bam88 je napisal/-a:Živijo

Eno vprašanje. Zanima me kako je z nakupom avta na Hrvaškem ali v Srbiji? Avto za katerega se zanimam ni ne oldtimer in ne euro3(2?) motor tako da ni primeren za homologacijo in registracijo v Sloveniji. Rad bi ga pa spravil v Slovenijo za rezervne dele.

kratko in jedernato: v enem kosu ga ne moreš spravit v Slo ne v Eu - skratka, avto kot avto se ne da uvest

Uporabniški avatar
bam88
Stalni uporabnik

Napisal/-a bam88 Po nov 12, 2012 12:37 pm

Hvala za odgovor.
Se pravi mi ostaja opcija da bi moral avto zrezati na pol ali pa "prešvercati" čez mejo? Celotno vozilo je nemogoče spravit čez?

zundapp
Stalni uporabnik

Napisal/-a zundapp Po nov 12, 2012 2:20 pm

Jaz pa mislim, da je vsako vozilo možno prepeljati čez vsako mejo, če imaš dokaz da je tvoj (preis, pogodba) oz. da ni ukraden.
Res pa je, da se ne da registrirati oz. uporabljati v prometu če ne dosega morm ki jih predpiše posamezna država.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Po nov 12, 2012 2:23 pm

Če je avto vozen in registriran oz. se ga da začasno spravit v takšno stanje :D , ga naj lastnik zapelje čez mejo in potem pobere tablice...
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
SašoP
Uporabnik

Kraj: Domžale

Napisal/-a SašoP Po nov 12, 2012 2:26 pm

zundapp je napisal/-a:Jaz pa mislim, da je vsako vozilo možno prepeljati čez vsako mejo, če imaš dokaz da je tvoj (preis, pogodba) oz. da ni ukraden.
Res pa je, da se ne da registrirati oz. uporabljati v prometu če ne dosega morm ki jih predpiše posamezna država.

X2, problem lahko nastane samo pri zavarovanju ;)

Grega_
Novinec

Napisal/-a Grega_ Po nov 12, 2012 3:39 pm

Če imaš kupoprodajno, lepo na prikolico in pripelji ter ga razmontiraj v SLO....nima to kdo kaj težiti...pač zavarovati in na cesto ga pa ne boš spravil.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Napisal/-a sašo5 Po nov 12, 2012 3:49 pm

~toMmy~ je napisal/-a:Če je avto vozen in registriran oz. se ga da začasno spravit v takšno stanje :D , ga naj lastnik zapelje čez mejo in potem pobere tablice...

ena od opcij.........

PS. Osebno sem dal odgovor, kaj se da uradno in kaj ne, izhajal sem iz stališča, da oseba pripelje avto, kot avto in ne kot recimo drva za kurjavo...

npr: kupim v Srbiji novo Z101 (mimogrede, ima original plinsko napravo) avta ne morem pripeljat v EU, da bi ga registriral in vozil...

bam88 je napisal/-a:Hvala za odgovor.
Se pravi mi ostaja opcija da bi moral avto zrezati na pol ali pa "prešvercati" čez mejo? Celotno vozilo je nemogoče spravit čez?

http://www.carina.gov.si/si/carinski_po ... ozu_blaga/

tukaj se da marsikaj zvedet, če si pa klje iz LJ. ti pa ni težko stopit do Letališke in potrkat na vrata, ter vprašat,,,,

Uporabniški avatar
bam88
Stalni uporabnik

Napisal/-a bam88 Po nov 12, 2012 5:30 pm

tudi to mi je opcija, da mi ga zdajsnji lastnik pelje čez mejo. Samo a nebi mene pol drkal recimo, da zvejo da sem lastnik avta, ki je bil kupljen izven EU se nahaja v Sloveniji in ni bila plačana carina a avto je pred bajto?

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Napisal/-a sašo5 Po nov 12, 2012 8:25 pm

bam88 je napisal/-a:tudi to mi je opcija, da mi ga zdajsnji lastnik pelje čez mejo. Samo a nebi mene pol drkal recimo, da zvejo da sem lastnik avta, ki je bil kupljen izven EU se nahaja v Sloveniji in ni bila plačana carina a avto je pred bajto?

noben te ne bo "drkal" - ti itak s tem avtom nimaš kaj počet, razen razgradnje in uporabe delov_školjka pa lepo na odpad....(pri nas v Dobovi je en, ki to zbira_30 eur da po "avtu")

Uporabniški avatar
bam88
Stalni uporabnik

Napisal/-a bam88 Po nov 12, 2012 9:43 pm

sem poslal mail se na carinski urad pa da vidimo odgovor. hvala vsem za info zaenkrat

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Po nov 12, 2012 10:45 pm

Če avta nikoli ne misliš registrirat in ga boš uporabil za kose naj ti ga sedanji lastnik pripelje domov pobere tablice in ga potem dol odjavi.Sikal ti pa noen ne bo,ker se noben ne bo spotikal ob to...

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Po nov 12, 2012 10:46 pm

Oz. če ti lastnik zaupa si ga sam pripelješ domov in mu pošlješ papirje in tablice.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Napisal/-a sašo5 To nov 13, 2012 10:07 am

čare je napisal/-a:Oz. če ti lastnik zaupa si ga sam pripelješ domov in mu pošlješ papirje in tablice.

kot slo državljan ne smeš peljat avta tujih tablic, razen če imaš delovno vizo ta državo v kateri je avto registriran :arrow: sicer ni policijski prekršek, ampak carinski....

Uporabniški avatar
bam88
Stalni uporabnik

Napisal/-a bam88 Če nov 22, 2012 8:25 pm

ok tko je, dobil sem uradni dopis iz carinskega urada. Avto legalno spravit je tkole.

Avto lahko kamot pripeljes v celoti(da je cel in ni zrezan) bilo kako, na prikolci/vleki bla bla, v Slovenijo.
Placas carinske dajatve in vse davke in to je vse. Ce ga registriras homologiras, ce ga ne, ga pac ne.

Uporabniški avatar
McFly
Novinec

Kraj: blizu ceste

Napisal/-a McFly Pe dec 14, 2012 8:45 pm

Se bi ti dalo posredovat tale prejet mail tudi meni?
mess with the best, die like the rest
luks lajk it kut flay

Uporabniški avatar
bam88
Stalni uporabnik

Napisal/-a bam88 Po dec 31, 2012 10:40 am

zal sem ga brisal.
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov