Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Uporabniški avatar
GTA lover
Novinec

Kraj: Ljubljana

Neupravičena kazen

Napisal/-a GTA lover To sep 06, 2005 11:34 pm

Pišem z namenom, da mi kdo da idejo, kaj sploh lahko naredim...
Danes, sredi dneva, se peljem po ljubljanski Poljanski ulici iz smeri Štepanjskega naselja proti Roški cesti in zavijam na Roško. Vozim se za nekim avtomobilom, ki se odloči, da bo ustavil ob prvem utripu zelene luči semaforja. Jaz ga pravilno prehitim (dva pasova za zavijanje na levo!) ter ob utripajoči zeleni luči in prižgani rumeni luči s puščico (na izhodu iz križišča) prevozim križišče. Ob vožnji skozi ovinek mi rahlo cvilijo gume (3. prestava, Alfa 2,4 JTD, okrog 1000 obratov, uglavnem, "lagano"). Za zavojem me ustavi policaj in mi napiše kazen za neprilagojeno hitrost (60.000) in za VOŽNJO SKOZI RDEČO LUČ (50.000 + 4 točke). Seveda si policaj ni dal dopovedat, da sem, kot prvo, vozil znotraj omejitev in se ravnal po predpisih, ter da niti slučajno nisem prevozil rdeče! Zatrjuje, da sem izgubljal nadzor nad vozilom in da me je zanašalo po vozišču.
Kaj torej lahko storim?...
Hvala za nasvete...
Alfa Romeo - Cuore Sportivo

Uporabniški avatar
stealth
Novinec

Napisal/-a stealth Sr sep 07, 2005 1:50 am

Po moje bi jaz do odvetnika stopu. Ta križišče zelo dobro poznam - mel bližnje srečanje z enim bmwjem :) Če sem prav zašteku policaj sploh ni videl na semafor, ker je bil za njim? To je prva ki pomoje ne bo "špilala". Pomaga tut če nisi bil sam v avtu in maš pričo, ki bo zatrdila da si prevozil križišče skozi zeleno. Kokr sem ti že reku...na tvojem mestu bi šel do odvetnika pa naj ti spiše potem ko bo čas za to eno fajn pritožbo.
Dodge Stealth Twinturbo AWD

Uporabniški avatar
Tomaz40
Poznavalec foruma

Napisal/-a Tomaz40 Sr sep 07, 2005 6:16 am

Kolikor vem, če si pripeljal toliko, da so ti gume škripale v ovinku ti lahko policaj reče, da vozila nisi imel v oblasti, čeprav lahko ob pritožbi navedeš da imaš stare gume na avtu, ki so že zelo trde in vsakič ko zapelješ v ovinek cvilijo.

Glede semaforja. A to te je ustavil tam, kjer je parkirišče za izpitni center? Kjer bočno parkirajo bodoči vozniki in voznice na Roški cesti? Če je blo tam, potem policaj res ni mogel videt semaforja. Enkrat ob priložnosti pejt tja, na točno tisto lokacijo kjer je bil policaj in poglej če vidiš semafor. Če ga ne vidiš SLIKAJ s fotoaparatom in nesi k sodniku!
Če bi hitrost ubijala, bi bili vsi dirkači že zdavnaj mrtvi.

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Re: Neupravičena kazen

Napisal/-a Slide Sr sep 07, 2005 6:20 am

GTA lover je napisal/-a:Pišem z namenom, da mi kdo da idejo, kaj sploh lahko naredim...
Danes, sredi dneva, se peljem po ljubljanski Poljanski ulici iz smeri Štepanjskega naselja proti Roški cesti in zavijam na Roško. Vozim se za nekim avtomobilom, ki se odloči, da bo ustavil ob prvem utripu zelene luči semaforja. Jaz ga pravilno prehitim (dva pasova za zavijanje na levo!) ter ob utripajoči zeleni luči in prižgani rumeni luči s puščico (na izhodu iz križišča) prevozim križišče. Ob vožnji skozi ovinek mi rahlo cvilijo gume (3. prestava, Alfa 2,4 JTD, okrog 1000 obratov, uglavnem, "lagano"). Za zavojem me ustavi policaj in mi napiše kazen za neprilagojeno hitrost (60.000) in za VOŽNJO SKOZI RDEČO LUČ (50.000 + 4 točke). Seveda si policaj ni dal dopovedat, da sem, kot prvo, vozil znotraj omejitev in se ravnal po predpisih, ter da niti slučajno nisem prevozil rdeče! Zatrjuje, da sem izgubljal nadzor nad vozilom in da me je zanašalo po vozišču.
Kaj torej lahko storim?...
Hvala za nasvete...

To da nisi prevozil rdeče je res krivično, to da si pripeljal v okviru omejitev, pa še ni pogoj za prilagojeno hitrost, ta z omejitvijo nima veze in je to pač taka univerzalna kazen, ki jo dobiš tudi če recimo driftaš ali pa če pripizdiš v ovinek tako da ti gume cvilijo(torej hitrosti nisi prilagodil cesti oziroma razmeram na njej in je avto "zanašalo"(ne spreglej narekovajev))...je pa res, da v LJ v vsakem drugem križišču ob normalni vožnji gume cvilijo, meja zdrsa pa je vsaj še 10kmh višje ;)
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Sr sep 07, 2005 6:22 am

stealth je napisal/-a:Po moje bi jaz do odvetnika stopu. Ta križišče zelo dobro poznam - mel bližnje srečanje z enim bmwjem :) Če sem prav zašteku policaj sploh ni videl na semafor, ker je bil za njim? To je prva ki pomoje ne bo "špilala". Pomaga tut če nisi bil sam v avtu in maš pričo, ki bo zatrdila da si prevozil križišče skozi zeleno. Kokr sem ti že reku...na tvojem mestu bi šel do odvetnika pa naj ti spiše potem ko bo čas za to eno fajn pritožbo.

Sicer ne poznam križišča, samo pogledat naj gre tja, kjer je stal policaj in od tam pogleda če se vidi katerikoli semafor v križišču(rdeča in zelena naenkrat pač ne morejo goreti) če se sploh ne vidi potem naj poslika križišče in mesto kjer so stali policaji. Na podlagi tega da je nekdo ustavil na sem. res ne more kaznovat, ali pa bi lahko kaznoval tudi tistega ki je ustavil(če verjameš seveda)...pri zeleni luči je to namreč nedovoljeno ;)
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
Courage™
Mojster foruma

Kraj: Sitting in the front seat, chillin' around while pimpin' the streets!

Napisal/-a Courage™ Sr sep 07, 2005 7:12 am

Tomaz40 je napisal/-a:Kolikor vem, če si pripeljal toliko, da so ti gume škripale v ovinku ti lahko policaj reče, da vozila nisi imel v oblasti, čeprav lahko ob pritožbi navedeš da imaš stare gume na avtu, ki so že zelo trde in vsakič ko zapelješ v ovinek cvilijo.

ja, reči da maš stare gume gor ko so za en kura!c pa pokasiraj še 100k za slabe gume.
Slika
GET IN - SIT DOWN - SHUT UP - HOLD ON

Uporabniški avatar
NoFEAR
Stalni uporabnik

Napisal/-a NoFEAR Sr sep 07, 2005 7:18 am

Courage™ je napisal/-a:
Tomaz40 je napisal/-a:Kolikor vem, če si pripeljal toliko, da so ti gume škripale v ovinku ti lahko policaj reče, da vozila nisi imel v oblasti, čeprav lahko ob pritožbi navedeš da imaš stare gume na avtu, ki so že zelo trde in vsakič ko zapelješ v ovinek cvilijo.

ja, reči da maš stare gume gor ko so za en kura!c pa pokasiraj še 100k za slabe gume.

No ja, tko pa lih ne bo šlo.. Določeno je namreč kakšna dimezija gum mora bit na vozilu, pa kolk profila more met, nikjer pa ne piše da guma ne smet bit stara "100 let"... ;)
Slika

Uporabniški avatar
GTA lover
Novinec

Napisal/-a GTA lover Sr sep 07, 2005 7:43 am

Ja ustavu me je točno tam, na parkirišču izpitnega centra...Problem je v tem, da od tam vidi semafor na Roški - in to je res, rdeča in zelena pač ne gorita naenkrat :?
Alfa Romeo - Cuore Sportivo

Uporabniški avatar
Tomaz40
Poznavalec foruma

Napisal/-a Tomaz40 Sr sep 07, 2005 8:19 am

NoFEAR je napisal/-a:
Courage™ je napisal/-a:

No ja, tko pa lih ne bo šlo.. Določeno je namreč kakšna dimezija gum mora bit na vozilu, pa kolk profila more met, nikjer pa ne piše da guma ne smet bit stara "100 let"... ;)

Točno tko. Kako je pa policaj ugotovu, da so moje preslabe za na cesto, njegove pa ne??
Če bi hitrost ubijala, bi bili vsi dirkači že zdavnaj mrtvi.

Uporabniški avatar
Fiat Tipo
Uporabnik

Kraj: Idrija

Napisal/-a Fiat Tipo Sr sep 07, 2005 9:13 am

Če bi gledal glede cviljenja gum pol bi v btc-ju po tistih krožiščih kompletno vsi preveč divjali in imeli hudo slabe gume. Ker vsak ki gre čist normalno skozi , počasi in lahko tudi z novimi gumami mu škriplje. Je pač asfalt tak, da guma na njem takoj cvili !

Uporabniški avatar
subi92
Poznavalec foruma

Napisal/-a subi92 Sr sep 07, 2005 9:17 am

Men je policaj skor napisu kazen ker mi je načeloma pri speljevanju iz križišča :? padla noga s sklopke in to pri fiesti 1.1 50km naredilo je pa le 2sekundni škrip ni sem se komaj zmenil.
Kolega pa je že nekaj časa nazaj prletu z 19-stko z ročno naravnost policaju pred nos. Dubu je sodnika, kjer je napisal sodnik take smešne buče da se še dons smejimo. NPR. Pripeljal z neprilagojeno hitrostjo in pri tem mu je odneslo zadek cca 0,5 m prek črte nasprotnega pasu a je pri tem z obračanjem krmila obvladoval vozilo. :bonk :vrum :bonk

Kazen mislim da je bila tudi prek 45.000
Subaru Legacy 2.0 AWD 1998, Mazda Premacy 1.8 l.2000, Ford Fiesta MK1 1979

sanny
Novinec

Kraj: koper

Napisal/-a sanny Sr sep 07, 2005 9:38 am

kot jaz vem je po zakonu prepovedano prevozit utripajočo zeleno...oranžna puščica ne pomeni prevozi križišče ampak sprazni križišče kar pomeni da tisti ki je že čez črto pred semaforjem hitro spelje in sprazne križišče...zelena in oranžna itak da ne gorita skupaj...in tisto o neprilagojeni hitrosti mu ne boš dokazal nikakor kr bo tvoja beseda proti njegovi in ker je policaj bo njegova več veljala in še če so ti škripale gume pa kr pozabi na opravičilo za hitrost...če rečeš da si mel stare gume bo pa on reku zakaj nisi prilagodil hitrosti glede na to kake gume maš...

to če pa je on videl da gori oranžna puščica na semaforju potem je vedel tudi da gori rumena in videl da si ti takrat prevozil križišče ter ti na podlagi tega dal kazen...
in če jaz praw vem se lahko prevozi rumeno luč samo takrat ko se nisi mogel varno ustaviti pred križiščem...in to nanese na to da si imel neprilagojeno hitrost...

če to izkoristiš v tvoj prid se lahko izgovarjaš da se nisi mogel varno ustaviti in si zato zapeljal čez rumeno in tako da plačaš kazen samo za neprilagojeno hitrost in si prišparaš kazen za rdečo luč in tistih par kazenskih točk...po mojem najboljša rešitev...

lp sanny
Zadnjič spremenil sanny, dne Sr sep 07, 2005 10:43 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
NoFEAR
Stalni uporabnik

Napisal/-a NoFEAR Sr sep 07, 2005 9:56 am

Sanny, jst mislim da je čas da vzameš tanov ZVCP v roke, pa ga poglobljeno prebereš... Da ne boš naslednjič spet kšne neumnosti napisal...

pa če ga slučajno nimaš, ti še link zaupam ->http://www2.gov.si/zak/Zak_vel.nsf/067cd1764ec38042c12565da002f2781/c12563a400338836c1256eb60051311f?OpenDocument<-

(posebej dobro si preberi 119.člen ;) )
Slika

sanny
Novinec

Napisal/-a sanny Sr sep 07, 2005 10:26 am

no falil sm samo to da greš čez rumeno ne pa zeleno kot sm jaz napisal če se ne moreš varno ustaviti in to sm falil da rumena puščica se prižge ko se na semaforju prikaže že rumena in nato rdeča...

Uporabniški avatar
NoFEAR
Stalni uporabnik

Napisal/-a NoFEAR Sr sep 07, 2005 10:32 am

No, tle maš en majhen izvleček:
zelena luč – prost prehod in obveznost za voznika, da brez odlašanja odpelje oziroma nadaljuje vožnjo

Pa nisi menda resno mislil da se more človek na zeleni ustavt? :?:

Utripajočo zeleno novi zakon res ukinja, ampak dokler obstaja pomeni točno to kar piše zgoraj in nič drugega :!:

To kar praviš o rumeni, ni pa nič novega in zadeva je nespremenjena že iz časov Jugoslavije, čeprav je bilo s strani novinarjev večkrat napačno predstavljeno kot da je to novost v zakonu...
Zadnjič spremenil NoFEAR, dne Sr sep 07, 2005 10:36 am, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika

sanny
Novinec

Napisal/-a sanny Sr sep 07, 2005 10:34 am

sej sm napisal da ne na utripajoči zeleni ampak na rumeni ni več prehoda če se ne moreš varno ustavit...to pride ko nekaj misliš napišeš pa drugo...rumena-utripajoča zelena:)))

no jaz po jugoslaviji nisem vozil tko da poznam samo to kar sm lahko prebral...in včasih vem da se je vozilo čez rumeno kot čez zeleno...sam če se ne motim je takrat rumena še utripala al ne vem kako no...

no v bistvu če se on izgovarja da je mel res neprilagojeno hitrost in je za to moral peljati čez rumeno (kr policaj je lahko videl samo rumeno puščico in iz tega sklepal da je na semaforju rumena ali rdeča) se lahko reši kazni za rdečo in obdrži tistih par točk (mislim da 4)

Uporabniški avatar
NoFEAR
Stalni uporabnik

Napisal/-a NoFEAR Sr sep 07, 2005 10:42 am

Ja, dokler jih zamenjuješ samo na forumu, še ni krize... Sam prosim ne jih na cesti zamenjat, ker če bom takrat slučajno jst za tabo... :/:o:/ :noro :jao: :___o :vrum

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Slika

sanny
Novinec

Napisal/-a sanny Sr sep 07, 2005 10:44 am

ne bom ne bom brez skrbi :oops:

AndrejD
Stalni uporabnik

Napisal/-a AndrejD Sr sep 07, 2005 2:39 pm

NoFEAR je napisal/-a:No, tle maš en majhen izvleček:
zelena luč – prost prehod in obveznost za voznika, da brez odlašanja odpelje oziroma nadaljuje vožnjo

Pa nisi menda resno mislil da se more človek na zeleni ustavt? :?:

Utripajočo zeleno novi zakon res ukinja, ampak dokler obstaja pomeni točno to kar piše zgoraj in nič drugega :!:

To kar praviš o rumeni, ni pa nič novega in zadeva je nespremenjena že iz časov Jugoslavije, čeprav je bilo s strani novinarjev večkrat napačno predstavljeno kot da je to novost v zakonu...

Kolko jaz razumem tole zeleno utripajočo pomeni da ko začne utripat se moraš ustavit razen če si preblizu križišču in se ne moreš varno ustavit. Ukinli jo bodo zaradi tega ker večina voznikov ko jo vidi stopi po gasu ne po bremzi :roll: :shock: :roll:
Slika

Uporabniški avatar
NoFEAR
Stalni uporabnik

Napisal/-a NoFEAR Sr sep 07, 2005 3:04 pm

AndrejD je napisal/-a:Kolko jaz razumem tole zeleno utripajočo pomeni da ko začne utripat se moraš ustavit razen če si preblizu križišču in se ne moreš varno ustavit. Ukinli jo bodo zaradi tega ker večina voznikov ko jo vidi stopi po gasu ne po bremzi :roll: :shock: :roll:

Joj, pa ne morš no... :bonk Če bom še dolg tale avtomobilizem bral, se počas ne bom upal več na cesti prikazat... :jao: :pray:

Še enkrat povem: NIKAKRŠNE RAZLIKE NI MED UTRIPAJOČO IN NAVADNO ZELENO!!! Se pravi da če je na semaforju zelena, se pač normalno pelješ po omejitvi... In če zečne utripat, niti ne zmanjšaš hitrosti in je niti ne povečaš... Pelješ pač... Razen če vmes že vidiš RUMENO... Pol pa morš začet ustavljat, izjema je samo takrat če tega ne bi mogel več varno storit...

Če še kdo ne razume pa naj še enkrat prebere zgornje stavke, kr smo že precej izven teme... :roll:
Slika
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost